Historia: När ishockeyn äntligen kom till Örebro

Historia: När ishockeyn äntligen kom till Örebro

Från Svenska ishockeyförbundets bildande 1922 fram till 1934 fanns det 42 anslutna medlemsföreningar. Många av dessa var i Stockholmsregionen där ishockeyn fått ordentligt fäste, men i övriga landet var sporten fortfarande främmande för många. Året därpå hade det ökat till 57 stycken genom ett intensivt arbete från förbundet för att försöka sprida sporten.

Dryga tio år senare, 1945, hade antalet ökat till 210 och då hade även Närke sex stycken anslutna föreningar. Hur det gick till när ishockeyn hittade till Örebro med omnejd återberättas nedan. [1]

Introduktion – De första stegen (1940- 1941)

IK Sturehovs ordförande Stig Bergström återberättade om hur Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anton Johansson besökte Örebro 1940 för att övertala honom och Karl Grafström, ordförande för Örebro SK och ledamot i Närke Idrottsförbund, att starta upp ishockey i Örebro.

Historia: Stig ”Mister Ishockey” Bergström

Vi vet att det bjöds på lokalfångad braxen och att det strosades längs med Drottninggatan och Storgatan där de beundrade Örebros vackra stadskärna med det ståtliga slottet inte minst, men inget mer verkar kommit av detta informella möte där och då. [2]

Bild 1. Örebro Slott, från dåtida Kvarnparken.Källa: Örebro Stadsarkiv
Licens: CC BY 4.0

Örebro var i allra högsta grad en idrottsstad med goda prestationer inom en lång rad med idrotter såsom handboll, bandy, issegling, brottning, kraftsporter, friidrott, skridskoåkning, konståkning, simning, och listan fortsätter långt efter dessa.

Men för Svenska Ishockeyförbundet var Örebro en vit fläck på förbundets karta. Bandyn inte minst var mycket starkt etablerad i staden redan. Det var inte för att man inte kände till den och inte heller för att man inte ville. Vilja fanns hos både föreningar och förbundet att ändra på det, men förutsättningarna för att börja saknades.

I 1940 års verksamhetsberättelse för Karlslunds IF går följande att hitta [3]:

Styrelsen har i viss mån bidragit till att Ishockeysporten kommit på tal och måhända snart kommer att bedrivas i Örebro. Två soaréer har anordnats på Stora Hotellet.

I Karlslunds IF Jubileumsskrift 1920-1945 finns även följande citat [4]:

Säsongen 1940-41 var ett ishockeyns minnesår för Örebro och KIF, i det att KIF genom pressen officiellt bedådade att man hade för avsikt att introducera ishockeysporten i Örebro. Även BK Forward var med från starten och det var också KIF och Forward som spelade den första historiska matchen. Resultatet blev en 2-1-seger för Karlslunds IF. Gustaf Rosén, Lennart Larsson och Karl-Axel Häll hette den första sektionsstyrelsen och dessa kan således taga åt sig en stor del av äran för att ishockeyn fått fast mark under fötterna i Örebro.

Mot slutet av 1940 utsågs en Ishockeykommitté efter att fem föreningar pratat ihop sig om att de ville starta upp ishockey inom sina respektive föreningar. Det var Örebro FF, BK Forward, Karlslunds IF, IFK Kumla och Fjugesta IF. Vi vet att de hade träffats på Blå skeppet i Örebro den 18 december 1940 och högst troligen även innan dess i olika mer eller mindre organiserade former. [5]

Bild 2. Blå skeppet, 1940-tal

Avbildat: Lager, och entré till Blå skeppet.
Fotograf: Walfrid Carlsson, Örebro
Licens: CC BY 4.0

Det framkommer från mötet att Fjugesta IF såg stora hinder kring att lösa en plan för ishockey, medan Örebro-lagen hoppades att man skulle kunna hitta en lösning med Örebro stad för Örnsros idrottsplats och att man skulle få besked om detta redan i mellandagarna. Det rapporterades även att Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anton Johansson förväntades komma till Örebro inom kort och därefter förhoppningsvis hjälpa till med att sprida propaganda för att kunna etablera ishockeyn i regionen.

Den tilltänkta isbanan vid Örnsro skulle dock inte lösa sig. Vid ett möte mellan Ishockeykommittén och Örebro stad den 23:e december 1940 lämnar Stadsträdgårdsmästare Gösta Schuwert ett negativt besked. Kostnaderna för att anlägga en ishockeybana och underhålla den är för höga helt enkelt. [6]

De lyfte då istället möjligheten att invid korsningen Karlsgatan och Hertig Karls Allé anlägga en isbana då den ytan lämpade sig utmärkt för syftet. Planteringsnämnden var även beredda att uppmontera strålkastare samt en enklare sarg då platsen även skulle kunna användas som skridskobana. Själva arbetet behövde dock klubbarna själva bekosta.

Det skulle inte heller finnas några möjligheter att ha betalande publik här. Det skulle bli fråga om ren propagandahockey. Klubbarna skulle dock komma att utnyttja tillfället för att be om allmosor av de besökande åskådarna, vilket var helt i sin ordning.

Tidningarna var inte sena att rapportera om det arbete som pågick kring att ta ishockeyn till Örebro. Nerikes Allehanda publicerade en notis den 31:a december 1940 om att ”Anton håller ishockeymöte på lördag”. Anton syftar då på Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anton Johansson. [7]

Tidningarna publicerade under våren fler och fler ishockeyrelaterade nyheter som inte nödvändigtvis hade med Örebro att göra. Landslagsresultat förekom mer frekvent, men också en längre notis från TT om Hammarbys resa ner till Tyskland där de besegrade hemmalaget med hela 8-0.  [8][9]

Kommitténs arbete var inte utan motsättningar och Gustav Rosén återberättar att det funnits en rad problem som de behövt jobba sig igenom under hösten. Han torde syftat på planfrågan inte minst, men även det bekymmer som förbundet orsakade gällande utlovade utrustningar som sedan inte levererades. [10]

Karlslunds IF verkar tagit en primär roll för att ta ishockeyn till Örebro, uppbackade av främst BK Forward och Örebro FF. Jag har dock inte kunnat ta del av någon dokumentation för de två andra föreningarna och kan därmed inte helt klart avgöra deras nivå av engagemang vid denna tidpunkt, men deras roller ska inte förringas oavsett. Utan dem hade det inte blivit någon ishockey.

I Nerikes Allehanda gick denna text att läsa 1942, signerad ”ås” [11]:

Ishockeyn har kommit på tapeten igen. År efter år har det dryftats om sporten skall upptagas på programmet i Örebro eller ej, men ingenting har uträttats. Nu har emmellertid Karslunds IF tillskrivit Svenska Ishockeyförbundet i saken och blivit utlovad utrustning för 75 kronor, en förmån som också andra ishockeyintresserade föreningar skulle komma i åtnjutande av.

Det finns alltså all anledning att sätta igång i vinter. Varför inte sammankalla representanter för Karlslunds IF, ÖSK, ÖFF, IFK och eventuellt andra föreningar i staden till ett möte för att dryfta frågan? En lämpligare tidpunkt för introducerandet av ishockey i Örebro torde man inte få. Nationell seriebandy idkas ju f.n. endast av en förening i staden, vadan någon större konkurrens om publiken inte torde vara att befara. Dessutom har ju ishockey den fördelen framför bandyn att det kan spelas vid eldsljus tack vare de små planerna. Det skulle således kunna spelas kvällsmatcher på vardagarna, något som säkert ytterligare skulle säkra den publika framgången

Beträffande planer så lär Karlslunds IF ha en på förslag. Dessutom finns ju Gustavsvik att tillgå jämte Alnängarna och Vallen.

När sätter man igång?

Det är troligt att denna artikel blivit felaktigt arkiverad av Karlslunds IF då den verkar syfta till de händelser som skedde i januari 1941 och inte 1942, men det kan också så vara att historien upprepade sig då det blev problem med leveransen av utrustningar vid första tillfället. Mer om detta nedan.

Korrespondens mellan Karlslunds IF och Svenska Ishockeyförbundet styrker det som sägs gällande utrustningen. Att tre lag skulle dela på en uppsättning av skydd är dock inte rimligt kan tyckas, men det vore en start om inget annat. [12]

Följande citat från Karlslunds IF ordförande Gustav Rosén finns i en annan artikel i Nerikes Allehanda som också verkar syfta på händelser som skedde under det tidiga 1941 [13]:

Vi tänker att sätta igång med träning så fort banan blir klar under förutsättning att utrustningarna och belysningsanordningarna till dessa hinna anlända från Stockholm.
Vi ha fått löfte om kompletta utrustningar till tre lag och det blir väl ÖFF, Karlslund och Forward som bli gynnade och vidare skall Kumla skicka ansökan till Ishockeyförbundet om att bli ihågkommet. Någon serie blir det knappast i år utan vi inskränker oss till träning och i det sammanhanget kan jag avslöja att vi redan fått matchanbud från Arboga, som redan varit med i gamet i 1 år. För övrigt ha ett par gamla ishockeyspelare erbjudit sig att stå till tjänst med instruktion och vidare lovade ju Anton Johansson att en tränare skulle skickas ned till Örebro. Men i år nöjer vi oss som sagt med träningsmatcher och finns det eventuellt några som spelat ishockey tidigare så äro de välkomna till träningen.

Banan som nämns är den som ska komma att göras i ordning på Kyrkplan. Det verkar alltså även som att en förening i Kumla var på gång, men det verkar inte ha skett utan det dröjde till 1964 innan IFK Kumla började med hockey enligt Örebro Läns Ishockeyförbunds egna register. [14]

Mötet med Svenska Ishockeyförbundet

Vi hoppar tillbaka till lördagen den fjärde januari 1941, innan några matcher spelats i Örebro. [15]

Platsen är Grand Hotel i Örebro och här äger ett första planeringsmöte rum. Det som verkar vara startskottet efter ett långt och träget beredningsarbete.

Bild 3. Grand Hotel i Örebro, cirka 1950.Arkiv: Hans Anderssons fotosamling
Licens: CC BY 4.0

Karlslunds IF hade bjudit in och utöver dem närvarade Ishockeykommittén genom disponent Bengtsson, och stadsträdgårdsmästare Gösta Schuwert från Örebro stads planteringsnämnd. Från Svenska Ishockeyförbundet fanns på plats ordförande Anton Johansson, kassör Viking Harbom och instruktör Sandlöv.

Medverkade gjorde även herr I. Gyllander och H. Gustafsson från Örnsro Parkstyrelse, ingenjör Karl Graflund från Närkes Idrottsförbund, även verksam inom Örebro Sportklubb, som också representerades av herr Helge Jensen.

Gustav Rosén, ordförande i Karlslunds IF, öppnade mötet och uttalade en förhoppning om att mötet skulle kunna leda till att ishockeyn kunde etablera sig även i Örebro. Han vände sig särskilt till Svenska ishockeyförbundets representanter och planteringsnämnden (som var ansvariga för att anlägga en eventuell isbana).

Anton Johansson fick ordet och redogjorde för ishockeyn som sport och jämförde med bandy som var en mycket välbekant sport för de närvarande. Han framhöll framförallt lättheten i att sköta de mindre banorna som sporten hade, endast en fjärdedel av den som bandyn krävde.

Det är värt att nämna att de stora ytor som en bandyplan krävde var svåra och lynniga att underhålla på denna tid. Det var naturfrusna isar som användes fortfarande och man var därmed i allra högsta grad beroende av ett gynnsamt väder för att kunna spela. En mindre is torde således vara enklare att underhålla.

Örebro SK:s representant Helge Jensen framförde efter det sin syn på de kostnader som det skulle innebära. Bland annat den belysningsanläggning som skulle krävas. Han efterfrågade tipsmedel för dylikt. Anton Johansson delgav att det var inte möjligt att Eyravallen skulle kunna komma i åtnjutande av en sådan anläggning, men möjligen kunde en ny idrottsplats komma i åtanke.

Kassör Harbom kompletterade anförandet med exempel från Stockholmsregionen, där han själv varit ordförande tidigare, men också har god insyn i än. Han gick in på kostnaderna för att bedriva ishockey och framhöll framförallt att kostnaden för ishockey ej behövde vara så hög som många ansåg.

Han förmedlade en bild av att många spelare själva anskaffade den utrustning de behövde och de cirka 30 skollag som fanns delade på fem uppsättningar av utrustning.

På frågan om tränare och instruktör meddelades det att förbundet skulle sända en instruktör till Örebro utan kostnad.

Rosén trädde åter fram och tryckte på att det brännande problemet som var anläggandet av en bana och kostnader som härrör från denna.

Anton Johansson meddelade då att Örebro-klubbarna kunde tills vidare från disponera en sådan efterfrågad belysningsanläggning som ishockeyförbundet ställde till förfogande.

Stadsträdgårdsmästare Schuwert anförde att det i dagsläget, på grund av kostnaderna, inte var möjligt att anlägga en bana i Örnsro. Det diskuterades även möjligheten att anlägga en bana vid Eyravallen, men man kom fram till att det inte var möjligt under denna vinter.

Planteringsnämnden hade ett annat förslag. Att en del av den isbana som anläggs vid Kyrkplan, vid korsningen Hertig Karls Allé och Karlsgatan, skulle få disponeras av ishockeyklubbarna. De skulle även få en enklare sarg uppmonterad på nämndens bekostnad. Detta var dock inte beslutat än utan klubbarna behövde lämna garanti för att de faktiskt tänkt börja spela först.

Mötet avslutades med att inget av de beslut som fattats under mötet skulle delges pressen. Detta beslut bemöttes omgående i Nerikes Allehanda som publicerade nedan som del av en krönika på sportsidorna: [16]

F.d. fotbolls-, numera ishockeygeneralen med stad var alltså här i helgen. Det som avhandlades har emellertid hemligstämplats, så man vet ingenting annat än att vi ska få en tränare, om och när spelet blir introducerat. Vilket väl dock näppeligen blir fallet den här vintern, så pass långt framskriden som den är.

Någon slags teoretisk instruktion förekom också. Hur det var med denna har emellertid ej heller gått att lista ut. Annars tycker man ju att framförallt pressen skulle inbjudits till denna för att få ett begrepp om vad ishockey är. Ty det är dock genom pressen, som propagandan skall ske, och utan pressens stöd, grundat på kunskap om den nya idrottsgrenen, torde nog föret bli trögt. Inte minst i portgången.

En kategori som också borde ha fått sig en ordentlig duvning i spelets finesser o.s.v. är domarna. Utan domare, någorlunda insatta i spelet, så lär det inte bli mycket bevänt med projektet.

Förresten förvånar det, att inte Nerikes Idrottsförbund fått den allra minsta påstötning om att närvara. Det torde ändock bli det, som i sinom tid skall administrera ishockeyn inom distriktet.

Svenska Ishockeyförbundets nyckfullhet visar sig

Med löfte om utrustningar mot en betalning på 75 kronor valde Karlslunds IF, BK Forward och Örebro FF alla att skicka in betalningar till förbundet och sedermera även en bekräftelse till förbundet om att detta var gjort. Trots det kom inga utrustningar till lagen. [17][18]

Däremot hade Örebro stad och planeringsnämnden fått erbjudande om att ta emot 40 klubbor och fyra målvaktsutrustningar som skulle användas av stadens skolor för att spela. Planteringsnämnden var i det närmaste färdig med iordningsställandet av isbanan på Kyrkplan i detta skede, men de var förbryllade över erbjudandet då de inte hade något med idrottsutövningen att göra annars. De kunde dock tänka sig att vidareförmedla utrustningarna till de påtänkta skolorna. [19]

Brevet i fråga avslutas med något bitter ton:

Efter vad som diskuterades på mötet i Örebro den 5 d:s måste vi storligen förundra oss över föreningarnas brist på intresse och god vilja.

Svenska Ishockeyförbundet
Anton Johansson / V. Harbom

Karlslunds IF hade redan den 14:e januari 1941 skickat brev till Svenska Ishockeyförbundet och anhöll om att mottaga utrustning enligt nämnda villkor. Tre dagar senare, den 17:e januari 1941, skickade även BK Forward in sin rekvisition. Örebro FF ska även ha dem ha skickat in och accepterat erbjudandet.

Istället ringde Anton Johansson upp ÖFF:s ordförande Holger Sandström och ställde på honom om varför i all världen inga ansökningar om utrustningar hade insänts till förbundet. Sandström svarade att det hade visst skickats till förbundet, men då svarade Johansson att dessa skulle ha adresserats personligen till kassör Harbom.

Detta verkar ingen av föreningarna känt till och därmed kan det tyckas svårt att skuldbelägga dem för detta.

Den 23:e januari 1941 kom dock beskedet från förbundet att eftersom inga ansökningar kommit till förbundet hade man valt att skicka dessa utrustningar till andra lag. Brevet beklagade dessutom att klubbarna visat så lite uppskattning för det arbete som både Örebro stad och Svenska ishockeyförbundet lagt ner för att realisera ishockeyn i regionen.

Gustav Rosén hade då ringt upp Anton Johansson, men den senare slog bara ifrån sig och ansåg att klubbarna misskött det hela så pass grovt att de inte längre hade rätt till några utrustningar. Det fanns dock inga hinder för föreningarna att låna de utrustningar som Örebro stad skulle få skickade till sig. Problemet var bara att det var endast klubbor och målvaktsutrustningar.

Agerandet från Anton Johansson och Svenska Ishockeyförbundet var tyvärr inte helt förvånande baserat på det som kommit fram om Johansson i inte minst Tobias Starks historiska studier som finns sammanfattade i hans doktorsavhandling, Folkhemmet på is: Ishockey, modernisering och identitet i Sverige, 1920-1972. [1]

Min bedömning är att Johansson inte var den som tog på sig ansvaret för missförstånd och prestigeförlusten av att Örebro fortfarande inte skulle börja med ishockey trots hans personliga insats och generösa anbud slog troligen hårt mot honom som person.

De första matcherna 1941-1942

Jag har inte fått klarhet i hur det löste sig med utrustningarna, men uppenbarligen löste det sig på något sätt då flertalet matcher spelades av samtliga tre lag: Karlslunds IF, BK Forward och Örebro FF, med fullgod utrustning vad det verkar.

Det blev en isbana för ishockey på Kyrkplan och där kom de första matcherna att spelas under februari och mars månad 1941. Exakt hur många matcher som Örebrolagen spelade har varit svårt att fastställa, men jag har sammanställt de matcher jag kunnat hitta under perioden februari till mars 1941 nedan.

Tabell 1. Ishockeymatcher innehållande Örebro-lag som spelades 1941-02-15 – 1941-03-15

Datum Lag Resultat
1941-02-14 Karlslunds IF – BK Forward 2 – 1
1941-02-19 BK Forward – IFK Arboga 2 – 1
1941-02-27 BK Forward (B) – Örebro FF 4 – 2
1941-03-02 IFK Arboga – BK Forward 6 – 0
1941-03-05 Karlslunds IF – Surahammar 0 – 8
1941-03-09 BK Forward – Verdandi Eskilstuna Okänt
1941-03-14 Karlslunds IF – Westmannia 0 – 1
Okänt Karlslunds IF – Örebro FF 2 – 0

Spelschemat ovan är sammanställt från Karlslunds IF:s sparade handlingar samt Nerikes Allehandas publicerade artiklar mellan 1941-02-15 och 1941-03-15.

Bild 4. Karlaparken och Karl Johans park från nordväst, 1947 (sommartid)Avbildat: Parkområdet runt Hertig Karls Allé och Karlsgatan, där en isbana kom att anläggas vintertid.
Källa: Örebro Stadsarkiv, Sällskapet Gamla Örebro
Licens. CC BY 4.0

Karlslunds IF vs BK Forward

Den allra första ishockeymatchen i Örebro spelades mellan Karlslunds IF och BK Forward. Den spelades fredagen den 14:e mars 1941. Karlslund ställde upp med följande lag på Kyrkplan [20]:

Tabell 2. Karlslunds IF laguppställning 1941-02-15 mot BK Forward.

Karlslunds IF
Målvakt: S. Wickström
Backar: A. Österberg Lennart Larsson
Forwards: R. Jonsson K. A. Häll S. Jonsson
Gustav Rosén K. Å. Pettersson Å. Gillberg
Lagledare: R. Söderberg

Matchen vanns av Karlslunds IF med 2-1 inför 600 åskådare. Domare var S. Andersson. Noterbart är att hela Karlslunds IF: sektionsstyrelse för ishockey i form av Gustav Rosén, Karl-Axel Häll och Lennart Larsson alla ställde upp som spelare i den första matchen. En förtjänst jag inte tror någon motsatte sig. Larsson inte minst kom att bli en riktigt bra spelare av lokala mått medan Rosén endast verkar spelat sporadiskt efter detta.

I Nerikes Allehanda gick följande att läsa dagen efter:[21]

Premiären blev i all enkelhet en riktigt trevlig tillställning.
[…]
En sak är emellertid säker. Den dag det blir hockeyserie i Örebro kommer det inte att saknas åskådare, ty ishockey rätt bedriven är en synnerligen intensiv och ruschig sport.

BK Forward vs IFK Arboga

Den 19:e februari 1941 kom IFK Arboga på besök till Örebro för att möta BK Forward. Detta var alltså den första matchen mot ett lag från en annan stad och basunerades ut som den första riktiga matchen. IFK Arboga sågs som ett tämligen rutinerat lag som hunnit spela i tre år redan och allt annat än en seger för besökarna fick ses som en rekorderlig skräll.

De förväntade laguppställningarna var dessa:

Tabell 3. BK Forward och IFK Arbogas laguppställningar 1941-02-19

BK Forward
Målvakt: S. Andersson
Backar: E. Blomqvist G. Svensson
Forwards: G. Möller N. Andersson B. Andersson
H. Medin R. Lindström R. Bergström / S. Svensson
IFK Arboga
Målvakt: Gösta Fredriksson
Backar: John Björk I. Andersson
Forwards: Olle Johansson Erik Kollve H. Karlsson
K. E. Andersson Inge Åker Erik Björk

Och en skräll blev det inför uppskattningsvis 1000 personer, som hemmalaget tyvärr inte kunnat ta inträde av utan istället fick man gå runt med bössan och söka allmosor av välvilliga. BK Forward lyckades besegra de favorittippade västmanlänningarna med 2-1 efter mål av Rolf Bergström och S. Svensson, men Stig Andersson i målet hyllades mest av alla för sin insats mellan stolparna. [22]

Ifråga om taktiskt kunnande och klubbteknik var besökarna vida överlägsna hemmalaget, men BK Forwards skridskostarka lag höll ändå tätt i två perioder innan matchen öppnade upp sig i den tredje där samtliga mål föll.

BK Forward vs Örebro FF

Örebro FF skulle göra sin första ishockeymatch den 27:e februari 1941. De mötte ett B-lagsbetonat BK Forward, men fick ändå se sig besegrade med 4-2. [23]

IFK Arboga vs BK Forward

I returmötet mot IFK Arboga skulle det bli helt andra siffror än i det föregående mötet. Matchen spelades på Sturevallen i Arboga den 2:a mars 1941 och skulle bli ett ordentligt nederlag för Örebroarna. Arbogakamraterna vann med 6-0 i en match som präglades av det dåliga vädret med ymnigt snöblandat regn.

BK Forward fick även två spelare skadade varav den ena fick en skridsko över handen efter han ramlat och fick köras i ilfart till sjukhuset där han lappades ihop. [24]

Karlslunds IF vs Surahammar

Karlslunds IF slog på stora trumman och bjöd in Surahammar till Örebro den 5:e mars 1941. Surahammar hade gjort ett fint resultat i föregående års SM-slutspel och var således ett mycket kvalificerat motstånd för nybörjarna från Örebro.

De förväntade laguppställningarna var enligt följande: [25]

Tabell 4. Karlslunds IF och Surahammars laguppställningar 1941-03-05.

Karlslunds IF
Målvakt: S. Wickström
Backar: G. Stenberg Lennart Larsson
Forwards: B. Johansson Österberg K. A. Häll
S. Stenberg H. Gellert R. Jonsson
Prövospelare: E. Strand S. Johnsson E. A. Pettersson
Surahammar
Målvakt: Seth Karlsson
Backar: G. Ludvigsson S. Sjöberg
Forwards: L. Berg F. Berg H. Berg
B. Palm S. Andersson S. Eriksson

Västmanlänningarna hade spelat hockey i fem år redan och visade ingen nåder mot de grönare Närkingarna. Vädret gjorde inte mycket för att hjälpa till heller. Snön föll rikligt från himlen under matchen och spelarna hjälptes åt i periodpausen med att skotta av isen.

Gästerna vann med 8-0 till slut. Minerna var ändå muntra efteråt när allt skulle summeras: [26]

Verbatim:
Matchen mot Surahammar blev en verklig högtidlighet på Kyrkplan varvid pressen skriver följande: Det var riktigt högtidliga preludier på Kyrkplan i går kväll, Då Karlslunds I. F. såg ishockeykollegorna från Surahammar som gäster. Defilering med Karslundsstandaret i teten, högtalarmusik, hälsningstal av KIF:s allt i allo, Gustav Rosén bordsstandar till gästerna.

Matcherna lockade bra med publik också, uppemot 2000 såg matchen bakom den snubbelhöga sargen. [4]

BK Forward vs Verdandi

Den 9:e mars 1941 tog BK Forward emot Eskilstuna-laget Verdandi på Kyrkplan. Verdandi hade presterat väl och spelat jämnt med Södertälje och flera andra Stockholmslag. De sågs därmed som en mycket god motståndare.

Laguppställningarna såg ut enligt följande: [27]

Tabell 5. BK Forward och Verdandi Eskilstunas laguppställningar 1941-03-09.

BK Forward
Målvakt: S. Andersson
Backar: B. Andersson E. Blomqvist
Forwards: R. Bergström R. Lindström B. Lindberg
A. Bergman N. Andersson S. Svensson
Verdandi
Målvakt: Bengt Olsson
Backar: N. Vinkvist G. Flodqvist
Forwards: A. Karlsson S. Douhan S. Karlsson
T. Johansson S. Lindberg A. Nordström

Något referat eller resultat från matchen har jag tyvärr inte hittat när detta publicerats.

Karlslunds IF vs Westmannia

Karlslunds IF mötte även Westmannia från Köping den 14:e mars 1941, men matchen drabbades hårt av det dåliga vädret. Det verkar dock gynnat hemmalaget från Örebro som kom undan med endast en 1-0-förlust. Westmannia hade redan flera års erfarenhet av att spela ishockey och var stora favoriter inför matchen.

Tabell 6. Karlslunds IF och Westmannias laguppställningar 1941-03-14.

Karlslunds IF
Målvakt: S. Wickström
Backar: G. Stenberg Lennart Larsson
Forwards: B. Johansson A. Österberg B. Svedlund
R. Stenberg R. Jonsson H. Gellert
Westmannia
Målvakt: A. Andersson
Backar: K. Andersson B. Lundin
Forwards: K. Hellqvist Å. Molin S. Kåberg
G. Gunnarsson E. Gunnarsson T. Sköld

Molin var den spelare som målades upp som det största hotet inför matchen. Han hade tidigare spelat i högsta serien med Södertälje. [28]

Vädret och isen var överlag bedrövlig och det verkar varit en ren och skär bedrift att de lyckades slutföra den. Isen beskrivs likna mesost i Nerikes Allehanda dagen efter. [29]

Stämningen var ändå god bland de 1000-talet besökarna som fick ta del av nöjsamma scener och ÖSK:s konståkare som bjöd på show på isen.

BK Forward och Bard från Västerås skulle ha mötts den 16.e mars, men matchen ställdes in på grund av de dåliga isförhållandena.

Karlslunds IF vs Örebro FF

Jag har inte kunnat fastställa exakt när matchen mellan Karlslunds IF och Örebro FF spelades, men det troliga är att matchen spelades någon gång under inledningen av mars. Det tidningsklipp som finns sparat av Karlslunds IF är troligen från Örebrokuriren eller Idrottsbladet och deras tidningar från denna tid har jag inte lyckats lokalisera tyvärr.

Laguppställningen för Karlslunds IF mot Örebro FF var enligt nedan:

Tabell 7. Karlslunds IF laguppställning mot Örebro FF.

Karlslunds IF
Målvakt: S. Wickström
Backar: G. Stenberg Lennart Larsson
Forwards: S. Svedberg Bengt Johansson H. Gellert
H. ”Boston” / S. Jonsson K. A. Häll R. Jonsson

Örebro FF:s lag var lite mer juniorbetonat enligt ett tidningsurklipp, men hade också några nyförvärv för dagen. Målvakten Bror Melander nämns som ett ”gott tillskott”, men också Georg ”Joje” Gustafsson och Harald Sahlin.

Bild 5. Örebro FF Ishockeylag, 1941

Avbildade: Bak från vänster: Gösta Andersson, Bengt Åke Färm, Bertil Dalgren, Georg ”Joje” Gustavsson, Erik Svensson, Stig Tunberg, Lars Olov Widlund, Gunnar Högberg. Fram från vänster: Harald Sahlin, Bror Welander, Ernst Johansson
Fotograf: Henning Jonsson
Arkiv: Henning Jonssons personarkiv
Licens. CC BY 4.0

Matchen vanns åter igen av Karlslunds IF, men det var en tuff och hård match. Domare Erik Skoog fick lite kritik efteråt för att han inte tog fler utvisningar, men att han ändå skötte sitt kall förtjänstfullt. Han var trots allt den mest rutinerade utövaren på isen och hade det i åtanke med hur han använde pipan, sägs det.

Resultatet skrevs till 2-0 och båda målen kom i första perioden genom Stig Svedlund och Bengt Johansson. Målvakterna fick mycket beröm för sitt inspirerade spel.

Flertalet av de spelare som spelade i Örebro FF kom senare att byta till bland annat IF Eyra efter att Örebro FF lagts ner 1942. [20]

Domare Skoog är värd att belysa ytterligare då han flyttat från Södertälje till Örebro. Hans ishockeykunskaper skulle komma till stor nytta för att vidareutveckla ishockeyn i regionen och han blev även förbundsdomare i regionen.

Från Södertälje kom även spelaren Bertil Järhede som senare förstärkte BK Forward och hjälpte dem till att bli regionens bästa lag.

Efterspel

Med detta ansågs ishockeyn vara igång och en motion skickades till Närkes Idrottsförbund den sjätte April 1941 för att starta upp en ishockeysektion inom förbundet. De första medlemmarna var föreningarna Karlslunds IF och BK Forward som alla startat upp ishockeysektioner. Senare anslöt även IF Eyra och IK Sturehov. [10]

I motionen berättar man hur under föregående höst en del föreningar påbörjat arbetet med att införa ishockey i sina verksamheter. Man nämner även att utanför Örebro har föreningar beslutat att börja med ishockey och att det därmed behövs en distriktsorganisation som kan ta hand om och organisera ett seriesystem.

Motionen är undertecknad av Gustav Rosén, ordförande för Karlslunds IF, Lennart Karlsson, sekreterare, och Göte Eriksson, sekreterare BK Forward.

En sådan sektion startas också upp till hösten 1942 och bestod av ordförande Holger Sandström, sekreterare Carl-Ivar Rosén och ledamöter Rune Magnusson och Karl-Axel Häll. Det var alltså i praktiken en ordförande från förbundet och tre personer från Karlslunds IF.

En annan motion inskickad ett år senare anser att ishockeyn nu fått ”fastare former” i regionen och att det därmed är på sin plats att anordna ett distriktsmästerskap. Det skulle också bidra till att öka intresset för sporten ännu mer.[30]

Karlslunds IF och Gustav samt Karl-Ivar Rosén verkar även varit drivande för att få fler föreningar att börja med ishockey. Sparad korrespondens målar i alla fall upp en sådan bild där svar erhålls av varierande art, men det antyds att kostnaden är ett hinder.

Även kommande säsong fick klubbarna möjlighet att spela ishockey på Kyrkplan då kommunen anlade en rink där så snart vädret tillät. [31]

Felaktigheter kring matchdatum

Det finns angivet på några olika ställen, framförallt jubileumskrönikor från olika klubbar, att den allra första matchen spelades den 30:e eller 31:a januari 1941  mellan Karlslunds IF och Örebro FF. Baserat på allt jag presenterat ovan är detta helt orimligt. Isytan var inte färdig och utrustningar saknades likaså. Det verkar tyvärr vara något av en faktoid som kommit att spridas vidare i flera led tyvärr.

Det finns även hänvisningar till att en match skulle spelats mellan Karlsunds IF och Surahammar på Kyrkplan redan 1940, men detta är än mer orimligt än matchen ovan. Den match man troligen åsyftar är nog den som spelades i mars 1941.

Det första seriespelet 1941-1942

I januari 1942 skickar Svenska Ishockeyförbundet instruktör G. Envall för att spendera en vecka i Örebro med att utbilda stadens ishockeyutövare. Det är första gången som en ishockeyinstruktör besöker Örebro och det är framförallt BK Forward och Karlslunds IF han besöker.

Under en veckas tid håller han träningar med klubbarna om kvällarna, men besöker även skolorna Teknis, Karro och Praktiska där han på gymnastiktimmarna undervisar ungdomarna i ishockeyns regler och utövning. Det hela avrundas med en träningsmatch som ni kan läsa mer om nedan. [32]

I en intervju efter träningsveckan konstaterar instruktören att intresset från inte minst BK Forward varit mycket stort. Karlslunds IF hade oturen att ha flera spelare borta på grund av sjukdom och kunde inte träna fullt ut samtidigt som vädret än en gång varit mindre fördelaktigt. [33]

Citat från samma artikel, som svar på frågan om grabbarna har några svagheter:

Ja, de flesta är ju alldeles färska som ishockeyspelare och har givetvis en del fel och brister. Särskilt åksättet behöver rättas till. Örebrospelarna ta överlag för långa skär, förmodligen för att de lärt sig det i bandy, men det är ju en detalj som lätt kan rättas till. Man skapar ju inte ett förstklassigt ishockeylag i en handvändning. Får ni en serie i Örebro blir det nog bättre ganska raskt, ty då får spelarna något att gå in för.

Han fick även en fråga om att utnämna det bästa laget, men han valde istället att nämna de bästa spelarna och 1942 var regionens bästa spelare enligt följande:

I mål: Ivar Andersson. Utspelare: ”Kolarn” Andersson, Bertil Andersson, ”Tjoje” Svensson, Gellert och Bengt Johansson.

Under Envalls ledning möttes Karlslunds IF och BK Forward där de ställde lagen upp enligt följande [34]:

Tabell 8. Karlslunds IF och BK Forwards laguppställningar, träningsmatch 1942-01-18

Karlslunds IF
Målvakt: B. Wellander*
Backar: 3. G. Stenberg 2. Lennart Larsson
Forwards: 4. H. Gellert 5. Österberg 6. E. Svensson
7. S. Svedlund 8. K. A. Häll 9. S. Svallin
BK Forward
Målvakt: I. Andersson
Backar: 3. ”Tjoje” Svensson 2. B. Folkesson
Forwards: 4. S. Andersson 5. Sandberg 6. Bertil Andersson
7. N. Andersson 8. Rydberg 9. Johansson

* Varierande stavning ”Willander” förekommer

Matchen hade ett stort fokus på just träning och den första perioden sades bli avbruten med jämna mellanrum för att instruktör Envall skulle samla spelarna för tydligare instruktioner. Hur matchen slutade angavs inte och det var måhända sekundärt till matchens natur.

Envall återvände en månad senare för att studera om hans instruktioner tagits till vara av de två lagen.

Bild 6. Karlslunds IF ishockeylag, 1941-1942

Stående från vänster: Stig Jonsson, Rune ”Knatt” Jonsson, Stig Lundberg, Kurt-Axel ”Bullen” Häll, Lars-Olov Vidlund, Holger ”Hoggan” Gellert och coach Sven Öhman. Knästående från vänster: Nippe Nirenburg (värvad från Djurgården), Bror Wellander och Bengt-Åke Färm.
Fotograf: Henning Jonsson
Arkiv: Henning Jonssons personarkiv
Licens. CC BY 4.0

Träningsmatcher under försäsongen

Under januari månad spelar Karlslunds IF och IFK Arboga två träningsmatcher. Den första verkar skett den 11:e januari 1942. Om vem som vann matchen går uppgifterna isär. I tidningen angavs det först att Karlslunds IF vann med 3-0, men i Karlslunds papper anges en förlust 3-0, på Sturevallen i Arboga.

När det sedan refereras tillbaka till den första matchen säger man dock att Karlslund blir utan revansch. Vi får därför antar att det smög in sig en tidningsanka i den första artikeln.

Tabell 9. Karlslunds IF laguppställning 1942-01-11

Karlslunds IF
Målvakt: B. Willander
Backar: A. Österberg Lennart Larsson
Forwards: R. Jonasson K. A. Häll S. Svedlund
B. Johansson E. Svensson H. Gellert

Den andra matchen spelades på Kyrkplan i Örebro troligen onsdagen den 14:e januari 1942. Ånyo beskrivs Arboga-spelarnas ishockeykunnande som på ett högre plan. De var rappare i åkningen, höll ett högre tempo i spelet med puck och ”betydligt mer tilltagsna och fräna vid avslutandet av anfallen”. [35]

Oavsett om det var en fråga om revansch eller inte så kom Arboga att ta hem segern efter fem gjorde mål mot två för hemmalaget. K-E Andersson gjorde tre av målen, och de resterande gjordes av L. Almlöv och I. Andersson.

För Karlslund målade Beng Johansson och Arne Österberg inför cirka 200 åskådare som vågade sig ut i vinterkylan där termometern rapporterades visa hela -20 grader Celsius.

Tabell 10. Laguppställningar Karlslunds IF och IFK Arboga 1942-01-14

Karlslunds IF
Målvakt: B. Willander
Backar: A. Österberg Lennart Larsson
Forwards: R. Jonasson K. A. Häll S. Svedlund
B. Johansson E. Svensson H. Gellert
IFK Arboga
Målvakt: G. Fredriksson
Backar: L. Almlöv I. Andersson
Forwards: K. E. Andersson E. Holfve K. Björk
H. Karlsson I. Åker K. A. Andersson

Westmannia från Köping gästade åter Örebro och Karlslunds IF den 8:e februari 1942. En prolog och uppvärmning inför det stundande seriespelet. Karlslund skulle dock visa sig vara chanslösa och Westmannia körde över hemmalaget med hela 7-0.

Tabell 11. Laguppställningar Karlslunds IF och Westmannia 1942-02-08.

Karlslunds IF
Målvakt: B. Willander
Backar: E. Svensson Lennart Larsson
Forwards: A. Österberg S. Svedlund H. Gellert
S. Lundberg K-A Häll L.O. Vidlund
Westmannia
Målvakt: E. Ramström
Backar: A. Andersson Å. Molin
Forwards: Hellqvist E. Gunnarsson G. Kåberg
G. Gunnarsson T. Skööld R. Jansson

Westmannias stjärna på vänsterbacken Molin, ditflyttad från Södertälje, svarade för fyra mål i matchen, men även målvakten Ramström fick fint omdöme i tidningen. I det omärkta matchreferat som Karlslunds IF sparat bedyrar den utsända reportern behovet av bättre spelarmaterial i Örebrolaget och tycker att de borde höra sig för hos några av bandyns stora, exempelvis ”Klämmen” Pettersson eller Jörgen Wasberg. [36]

Samma tidning lyfter fram Lennart Larsson och Gellert som spelare som stod ut positivt, medan målvakten Willander inte hade någon av sina bättre matcher. Cirka 600 personer bevittnade matchen i vinterkylan, vilket antyds vara något av en besvikelse i Nerikes Allehanda.

Seriespelet inleds

Den 31:a januari 1942 bjöd Närkes Idrottsförbund in till en serietävling som var avsedd att spelas dubbelrondigt. Kostnaden var 5 kronor per lag och sista anmälningsdag var 1942-02-07. Även B-lag var välkomna att deltaga. [37]

En serie spelades således under vintern 1942 innehållande BK Forward, Karlslunds IF och IFK Arboga, med följande resultat [38]:

Tabell 12. Resultat av den enkelrondiga serie som spelades för säsongen 1941-42.

Datum Plats Hemmalag Bortalag Resultat
1942-02-13 Örebro BK Forward IFK Arboga 2-3
1942-02-15 Arboga IFK Arboga Karslunds IF 2-2
1942-02-20 Örebro Karlslunds IF BK Forward 2-6
1942-02-22 Arboga IFK Arboga BK Forward 2-6
1942-02-27 Örebro Karlslunds IF IFK Arboga 2-1
1942-03-06 Örebro BK Forward Karlslunds IF 0-5

Det resulterade i följande tabell där Karlslunds IF kunde koras som första vinnarna av Närkeserien.

Tabell 13. Slutgiltig tabell där Karlslunds IF stod som seriesegrare i Närkeserien

Lag Matcher V O F GM IM Poäng
Karlslunds IF 4 2 1 1 11 9 5
BK Forward 4 2 0 2 14 12 4
IFK Arboga 4 1 1 2 8 12 3

Örnsro Ishockeybana invigs

Den kommande säsongen 1942-43 skulle lagen kunna spela sina matcher vid Örnsro istället där en riktig ishockeybana anlagts med hög sarg. Den invigdes den 28:e november 1942. Kostnaden för föreningarna var 10 kr per träningstimme och 15 kr per matchtimme, minimum 30 kr, och att man förbinder sig till minst 2 gånger per vecka. [14][39]

Året därpå, 1942, invigdes en ny rink på Örnsro. Dit bjöd man in Stockholmslaget Hammarby för att möta ett lag bestående av spelare från både BK Forward och Karlslunds IF. Det tungt landsmeriterade Hammarbylaget vann stort med 9-0 inför ögonen på uppemot 250 personer. [40]

Inför två träningsmatcher med Västerås Idrottsklubb går att läsa att Karlslunds IF inte har någon kliché att dela med sig av, men vill lyfta fram tre spelare som sina främsta: T. Jansson (högerforward), C. Björkman (centerforward) och H. Sandberg (centerforward). [41]

Bild 7. B.K Forwards ishockeylag vid Örnsro Idrottsplats

Avbildade (okänd ordning): Nils Andersson, Rolf Bergström, Börje Folkesson, Ingemar Granath, Göte Hjelm, Rune Jonsson, Evert Larsson, Stig Lundberg, Olle  Martinsson, Georg Svensson, Lars-Olle Widlund.
Fotograf: Gösta Klingberg
Licens: Public Domain

Två nya lag uppstår

Till säsongen 1942-43 ansluter så även IF Eyra och IK Sturehov till seriespelet. Väl värt att nämna kring IF Eyra är att föreningen var bara veckor från att läggas ner. Föreningen hade lagt ner sina sektioner för bandy och fotboll i början på 1940-talet och det har beskrivits som ett stort misstag då man tappade många medlemmar.

Operation ”Rädda Eyra” inleddes den 13:e april 1942. Andra föreningar i staden började försöka locka över Eyra:s idrottsutövare och uppmanade dem att ”tag gärna din idrottsutrustning med dig”. Detta verkar väckt Eyra-andan till liv igen.

Ett nytt klubbmöte kallades till 1942-11-20 och där beslutades även att  de skulle också starta upp ett hockeylag, och till, vad det verkar vara, även deras egna förvåning blev ett väldigt framgångsrikt lag lokalt. Att de vann det första Distriktsmästerskapen hjälpte säkert, men det skulle bli fler segrar. Ishockeyn verkar således faktiskt bidragit till att rädda IF Eyra.[38][42]

IF Eyra vann även Distriksmästerskapet året därpå, men kryddade även med en seger i Närkeserien. Ishockey i Örebro var dock fortfarande långt efter de omgivande regionerna och även om IF Eyra var regionens bästa lag just då, kunde de inte mätas sig alls med lag från Värmland eller Västmanland.

Bild 8. IF Eyras juniorlag i ishockey, 1940-tal, vid Örnsro idrottsplats

Fotograf: Henning Jonsson
Arkiv: Henning Jonssons personarkiv
Licens. CC BY 4.0

Även om Stig Bergström och IK Sturehov verkar varit de första tillsammans med Örebro SK att få frågan om att starta upp ett ishockeylag, var de inte först igång. Den 16:e mars 1941 togs beslut om att genomföra en undersökning för att eventuellt ta upp ishockey på programmet, vilket vi också vet att man gjorde till säsongen efter. [43]

Säsongen 1942-43

Seriespelet bestod således 1942-43 av BK Forward, IF Eyra,  IFK Arboga, IK Sturehov och Karlslunds IF. Utskicket av Närkes Idrottsförbund avslutades med dessa i sammanhanget mycket viktiga ord:[44]

Låt oss gemensamt slå ett stort slag för ”puckningens” diffinitiva genombrott i Närke innevarande säsong. Låt detta bliva parollen.

Väl värt att nämna är att det nu också fanns en ambition att starta seriespel för såväl juniorer som B-lag.

Bild 9. IF Eyra ishockeylag, 1943

Avbildade: Arne Johansson från vänster: Lidström, Arne Bergman, Stig Tunberg, Ernst Johansson, Hasse Engström, Erik Klarin, Kurt Viklund, sittande från vänster: Gösta Klingberg, Erik Karlsson, Sme-kalle
Fotograf: Henning Jonsson
Arkiv: Henning Jonssons personarkiv
Licens. CC BY 4.0

Tråkigt nog blev det inte den succésäsong som man hade hoppats. Vädret var högst opålitligt och seriespelet fick avbrytas i förtid. När serien avbröts ledde BK Forward serien före IFK Arboga och sedan följde IF Eyra, Karlslunds IF och sist IK Sturehov enligt tabellen nedan. Serien spelades klart nästkommande vinter och i och med att IFK Arboga vann den avslutande matchen kunde de också gå om BK Forward och knipa seriesegern. [45]

Tabell 14. Närkeseriens sluttabell säsongen 1942-43 efter att den spelats klart året därpå.

Lag Matcher V O F GM IM Poäng
IFK Arboga 4 3 1 0 18 5 7
BK Forward 4 3 1 0 13 3 7
IF Eyra 4 2 0 2 10 8 4
Karlslunds IF 4 1 0 3 7 15 2
IK Sturehov 4 0 0 4 4 21 0

Juniorspelet 1942-43 slutade även det med en haltande tabell först, men spelades sedan klart under nästkommande säsong. Karlslunds IF kunde då gå om IK Sturehov och knipa juniortiteln:

Tabell 15. Sluttabell Närkes juniorserie säsongen 1942-43

Lag Matcher V O F GM IM Poäng
Karlslunds IF 3 2 1 0 12 1 5
IK Sturehov 3 2 0 1 21 6 4
BK Forward 3 1 1 1 2 5 3
IF Eyra 3 0 0 3 2 25 0

Säsongen 1943-44

Innan serien drog igång anordnade man 1943 års Distriktsmästerskap eftersom detta inte kunde genomföras under föregående vinter. Detta vanns av IF Eyra. Avbildade nedan.

Bild 10. Länets första distriktsmästare, IF Eyra

Avbildade: Stående: Arne Johansson, Rune Lindström, Arne Bergman, Stig Tunberg, Ernst Johansson, Hans Engström, lagledare Erik Klarin. Knästående: Curt Wiklund, Gösta Klingberg, Erik Karlsson.
Fotograf: Gösta Klingberg
Licens: Public Domain

Tabell 16. Mästerskapsträdet för Distriktsmästerskapet 1943:

Semifinal Final
Karlslunds IF – IF Eyra 0 – 1
IF Eyra – BK Forward 2 – 1
BK Forward – IK Sturehov 5 – 2

Även denna serie kunde inte slutföras även om matcher flyttades och detta då påverkade publiktillströmningen negativt. Man beslutade under säsongen att korta ner säsongen från att vara dubbelrondig till enkelrondig. Det innebar att varje lag bara möttes en gång, istället för två.

Till säsongen 1943-44 hade också Wedevågs IF kommit igång med seriespelet då de anlagt såväl en isbana och skaffat belysningsanordning till denna. Arboga spelade fortsatt i Närkeserien och inte med de andra lagen i Västmanland.

Det gav oss följande sluttabell där IF Eyra stod som segrare till slut:

Tabell 17. Närkeseriens sluttabell för säsongen 1943-44

Lag Matcher V O F GM IM Poäng
IF Eyra 5 3 2 0 12 3 8
BK Forward 5 2 3 0 15 7 7
IFK Arboga 5 2 2 1 11 15 6
Karlslunds IF 5 1 2 2 10 10 4
Wedevågs IF 5 2 0 3 8 11 4
IK Sturehov 5 0 1 4 3 13 1

Inte heller juniorserien kunde färdigspelas, utan fick spelas enkelrondig även den. IK Sturehov fick nu revansch på Karlslund enligt nedan.

Tabell 18. Närkes juniorserie för säsongen 1943-44

Lag Matcher V O F GM IM Poäng
IK Sturehov 3 3 0 0 9 1 6
Karlslunds IF 3 1 1 1 9 3 3
BK Forward 3 1 1 1 1 3 3
IF Eyra 3 0 0 3 0 12 0

Efter att seriespelet avslutats spelade man sedan ett andra Distriktsmästerskap, 1944 års version. Även detta vanns av IF Eyra som försvarade sin titel genom att besegra BK Forward i finalen med 3-2.

Tabell 19. Mästerskapsträdet för Distriktsmästerskapet 1944

Kvalificerande omgång Semifinal Final
Wedevågs IF – IK Sturehov 0 – 1
IK Sturehov – IF Eyra 0 – 5
IF Eyra – BK Forward 3 – 2
Karlslunds IF – BK Forward 1 – 6

Efter att säsongen 1943-44 avslutats bedyrade förbundet problematiken kring Örnsro Idrottsplats läge. Den ansågs ligga för ocentralt för att kunna locka större publik. Den kommande sektionsstyrelsen inom Närke Idrottsförbund fick i uppdrag att försöka erhålla en centralare plats för banan till kommande säsong. Det dåliga vädret gjorde också att det ekonomiska resultatet ej heller blev det bästa.

Man avslutar även med att notera att sporten fortsätter att växa, inte minst på ungdomssidan, och att man fått ett ökande utrymme i pressen, vilket man är tacksamma för. Inför kommande säsong tycker man att man borde se sig om och försöka mäta sig med lag från omgivande regioner.

Närkeserien 1944-45

IFK Arboga lämnar detta år Närkeserien samtidigt som IF Eyra och BK Forward valde att delta i Värmlandsserien istället denna säsong, men där skulle de inte ha några större framgångar utan slutade sist och nästsist. IF Eyra lyckades bara ta en enda poäng på tio matcher, medan BK Forward lyckades vinna tre av nio. Den sista matchen som var utan betydelse för seriens utgång blev inställd. [46]

Närkeserien bestod därmed av endast tre lag denna säsong: IK Sturehov, Wedevågs IF och Karlslunds IF. IK Sturehov skulle visa sig starkast och vann serien efter fyra raka segrar. Tabell enligt nedan.

Tabell 20. Närkeseriens stluttabell för säsongen 1944-45

Lag Matcher V O F GM IM Poäng
IK Sturehov 4 4 0 0 21 8 8
Wedevågs IF 4 2 0 2 9 8 4
Karlslunds IF 4 0 0 4 7 21 0

Även i juniorserien skulle IK Sturehov visa sig starka och tog hem även den med en haltande tabell.

Tabell 21. Närkes juniorserie för säsongen 1944-45

Lag Matcher V O F GM IM Poäng
IK Sturehov 3 2 1 0 4 1 5
Karlslunds IF 2 0 2 0 2 2 2
BK Forward 3 0 2 1 3 4 2
IF Eyra 2 0 1 1 2 4 1

Årets distriktsmästerskap togs hem av BK Forward som besegrade IF Eyra med 7-3 i finalen.

Tabell 22. Mästerskapsträdet för Distriktsmästerskapet 1945

Kvalificerande omgång Semifinal Final
Wedevågs IF – IF Eyra 1 – 4
IK Sturehov – IF Eyra 4 – 6
IF Eyra – BK Forward 3 – 2
Karlslunds IF – BK Forward 3 – 5

Den första landskapsmatchen spelades också detta år när Närke var värdar för motståndarna från Västmanland. Det blev en vinst för gästerna med 6-1.

Förbundet bedyrade så efter seriespelet att endast en isbana för ishockey är för lite numera. Det måste komma till fler isytor för att ishockeyn ska kunna fortsätta växa. Samtidigt hoppas man att fler föreningar tar upp ishockey på sitt program så att de som redan spelar ska få ett större och mer givande utbyte.

Avslutande ord

Nu när ishockeyn blivit alltmer etablerad och ishockeyspelare i sig blivit mer attraktiva för klubbarna så blev det en allt fränare konkurrens mellan klubbarna. Följande, i mitt tycke, aningen humoristiska korrespondens går att läsa mellan Karlslunds IF och IF Eyra. Karlslunds IF inleder brevväxlingen [47]:

Vid styrelsesammanträdet under gårdagen fick undertecknad i uppdrag av styrelsen att brevledes till eder framföra följande.

Då de uppenbara värvningar av ishockeyspelare synes upprepas och fortsättas även till nu instundande säsong kunna vi icke undgå delge Eder vår åsikt om detta. Samarbetet mellan klubbarna blir givetvis lidande i högsta grad och inte minst ishockeyns fortsatta verksamhet inom Örebro, tar skada av denna utveckling.

Med idrottshälsning,
På uppdrag av styrelsen för

(Karl-Ivar Rosén)
Sekr.

Varvid IF Eyra svarar:

Efter att ha tagit del av Eder skrivelse av den 19 d:s beträffande påstådda värvningarna av ishockeyspelare, som vår förening enligt Eder uppfattning skulle begått, får vi meddela Eder vår åsikt i denna sak.

I det nu aktuella fallet Hedberg, ligger saken så till att Hedberg tidigt i våras hörde för sig om möjligheten att till kommande säsong får representera vår förening i ishockey, en sak som vi naturligtvis inte nekade Hedberg. En spelare skall väl enligt vår uppfattning, äga sin fria vilja att ägna sina tjänster åt den klubb han själv önskar.

Beteckningen ”värvning” i detta sammanhang är också alldeles felplacerad, detta ord börjar nu att användas så snart en spelare byter klubb, det vore på sin plats att undersöka om värvning föreligger. Vår ekonomi tillåter ej att vi ens betala gage till våra spelare, ej heller har vi möjligheter till platsanskaffningar för att på detta sätt kunna värva spelare till föreningen, så de ekonomiska vinningarna för våra spelare äro obefintliga. Därför anse vi att om en spelare från annan föreningen önskar representera oss detta ej kan inrangeras bland värvningarna, för med detta menas väl att en spelare lockas över med olika löften om ersättningar av det ena eller andra slaget.

I hopp om att denna förklaring i någon mån skall skingra dimman kring de påstådda värvningarna från vår sida, tecknar.

Med idrottshälsningar,
Idrottsföreningen Eyra

Ishockeyn hade etablerat sig i Örebro och antalet föreningar ökade årligen. Ishockeysektionen vid Närkes Idrottsförbund rapporterade 1945 att det då hade åtta aktiva medlemsföreningar:

Tabell 23. Medlemskap i Närkes idrottsförbund, ishockeysektionen 1945

Förening/Sektion Medlemsår Upphörde
IF Eyra 1942 1971
BK Forward 1942 1972
Karlslunds IF 1942 1973
IF Sturehov 1942 1976
Guldsmedshytte SK 1944 Aktiv
Latorps IF 1945 1950
IK Noraskog 1945 1958
Laxå IF 1945 1978

Som synes är det bara en av dessa som fortfarande är aktiv, Guldsmedshytte SK och de kommer att nästa år att fira 80 år som ishockeyförening. Väl värt att nämna att de än idag har en utvecklingsmiljö som bidrar med spelare till Sveriges bästa hockeyliga trots sin relativt fåtaliga skara med ungdomar i föreningen.

Med detta hoppas jag kunnat påvisa hur ishockeyn kom till Örebro och hur den etablerade sig. Det har varit ett idogt arbete som inneburit både roliga upptäcker och besvikna känslor över saknade handlingar.

Det finns fortfarande områden som skulle kunna bidra ytterligare till detta arbete, och det är först och främst möjligheten att få tillgång till BK Forward:s arkiv. Något jag inte lyckats med tyvärr.

I enstaka fall har jag fått förlita mig på intervjumaterial som återberättar händelser långt efter att de faktiskt skedde, samt krönikor och jubileumsmaterial som varit selektiva i sin förmedling av historiska händelser. Jag har gjort mitt bästa för att bedöma och bekräfta korrektheten och trovärdigheten hos dessa, och om jag inte lyckats har dessa uppgifter inte tagits med eller kommenterats som obekräftade.

I de fall jag själv gjort analyser eller dylikt har jag försökt betona att det är en personlig reflektion.

Jag vill rikta ett stort tack till Rolf Hallgren (Örebro Läns Idrottshistoriska sällskap, hockeyspelare, Ordförande, m.m.), Lasse Wirström (hockey- och bandylirare, reporter på Örebrokuriren och NA) och Tobias Stark (hockeyhistoriker och professor vid Linnéuniversitetet), Siw på ArkivCentrum Örebro och min älskade Mia som stöttat mig och hjälpt till med korrektur inte minst trots sitt kanske något svalare ishockeyintresse.

Referenser

Alla arkivreferenserna nedan är till ArkivCentrum i Örebro.

1. Stark, Tobias. Folkhemmet på is: Ishockey, modernisering och nationell identitet i Sverige 1920-1972, 2010. Malmö Högskola. MediaTryck, Lund. ISBN; 9789185645084
2. Lindahl, Johnny et al. Idrotten – Mitt liv, 1982. Sida 499: Stig Bergström. Örebro Läns Idrottsförbund. Tryckt hos Ljungföretagen i Örebro.
3. Arkiv 515, Serie B 1, Volym 1: Karlslunds Idrottsförening Styrelse-berättelse 1940
4. Arkiv 515, Serie B 1, Volym 1: Karlslunds Idrottsförening Jubileumsskrift 1920-1945
5. Okänd, Fem klubbar intresserade för ishockey, Nerikes Allehanda, 1940-12-19
6. Okänd, Ishockeyns planfråga fortfarande olöst, Nerikes Allehanda, 1940-12-24
7. Okänd, Anton håller ishockeymöte på lördag, Nerikes Allehanda, 1940-12-31
8. Okänd, Italien blev Sveriges andra offer i Ga-Pa, Nerikes Allehanda, 1941-02-21
9. TT, Hammarby, vann stort i ishockey, Nerikes Allehanda, 1941-03-31
10. Arkiv 2952, Serie E 1, Volym 1: Karlslunds IF:s motion till Närkes Idrottsförbund 1942-03-15
11. Arkiv 2952, Serie A 1, Volym 1: Tidningsklipp: Äntligen ishockey i Örebro?, sparat av Karlslunds IF 1942
12. Arkiv 2952, Serie A 1, Volym 1: Tidningsklipp: Ishockeybanan i Örebro under  byggnad, sparat av Karlslunds IF 1942
13. Arkiv 2952, Serie E 1, Volym 1: Korrespondens mellan Karlslunds IF och Svenska Ishockeyförbundet 1941-11-27, 1941-11-28, 1941-12-09
14. Larsson, Per-Olof et al, Närkes – Örebro Läns Ishockeyförbund Jubileumsskrift 50 år 1955-2005. Örebro Läns Ishockeyförbund, 2005.
15. Arkiv 2952, Serie A 1, Volym 1: Protokoll från Planeringsmöte 4/1 1941, kallat av Karlslunds IF
16. Single, Storfighten, Ishockeypreludier och rökning på vallen: Ishockey eller ej?, Nerikes Allehanda, 1941-01-08
17. ås, Krokben för ishockeyen i Örebro, Nerikes Allehanda, 1941-01-30
18. Arkiv 2952, Serie A 1, Volym 1: Idrottsbladet cirka 1941. Tidningsklipp, Kanske ishockey?, sparat av Karlslunds IF.
19. Schuwert, Gösta. Planteringsnämnden skall blott fördela materielen, Nerikes Allehanda, 1941-02-05
20. Arkiv 2952, Serie A 1, Volym 1: Vänskapsmatch, Laguppställning.
21. ås, Ishockeypremiär, Nerikes Allehanda, 1941-02-15
22. Single, Forward-seger i pigg ishockey-premiär: 2-1, Nerikes Allehanda, 1941-02-22
23. Okänd. Forward-framgång i ishockey, Nerikes Allehanda, 1941-02-28.
24. Okänd, Arboga fick stor revansch på Forward, Nerikes Allehanda, 1941-03-03
25. Okänd, Lagen på Kyrkplan, Nerikes Allehanda, 1941-03-05
26. Arkiv 2952, Serie B 1, Volym 1: Verksamhetsberättelse för Karlslunds IF:s sektionsutskott för ishockey 1940-41. 1941-12-20.
27. Okänd, Ishockey på Kyrkplan, Nerikes Allehanda, 1941-03-08
28. Okänd, Lagen på Kyrkplan, Nerikes Allehanda, 1941-03-14
29. Mac, Vestmannia slog Karlslund med 1-0, Nerikes Allehanda 1941-03-15
30. Arkiv 2952, Serie E 1, Volym 1: Motion till Närkes Idrottsförbund 1942-03-08
31. Arkiv 2952, Serie E 1, Volym 1: Korrespondens mellan Karlslunds IF och Planteringsnämnden 1941-11-21
32. Arkiv 2952, Serie A 1, Volym 1: Artikel i Örebro-kuriren januari 1942: Ishockey-instruktör i Örebro
33. Arkiv 2952, Serie A 1, Volym 1: Artikel i Nerikes Allehanda januari 19412: Ishockey-tränaren är belåten
34. Arkiv 2952, Serie A 1, Volym 1: Artikel i Nerikes Allehanda januari 1942: Lagen på Kyrkplan
35. Arkiv 2952, Serie A 1, Volym 1: Artikel i Nerikes Allehanda januari 1942: Karlslunds IF utan revansch på Arbogakamr.
36. Arkiv 2952, Serie A 1, Volym 1: Artikel i Nerikes Allehanda februari 1942: Karlslunds IF utan revansch på Westmannia
37. Arkiv 2952, Serie E 1, Volym 1: Utskick av Närkes Idrottsförbund 1942-01-31
38. Arkiv 2952, Serie E 1, Volym 1: Utskick av Närkes Idrottsförbund 1942-02-10
39. Arkiv 2952, Serie A 1, Volym 1: Protokollutdrag Karlslunds IF 1942-10-22
40. Henriksson, Hålan. Aktstycket Juni 2021, 2021 s 11. https://arkivcentrum.se/aktstycket/akt102.pdf
41. Arkiv 2952, Serie E 1, Volym 1: Korrespondens mellan Västerås Idrottsklubb och Karlslunds IF 1942-12-09, 1942-12-17, 1942-12-23
42. Arkiv 530, Serie B 2, Volym 1: Eyra IF Jubileumskrönika 1930-1990
43. Arkiv 2952, Serie E 1, Volym 1: Utskick av Närkes Idrottsförbund 1942-12-08
44. Arkiv 1935, Serie A 1, Volym 1: Styrelseprotokoll 1941-03-16
45. Arkiv 2952, Serie B 1, Volym 1: Verksamhetsberättelse för Karlslunds IF:s sektionsutskott för ishockey 1942-43. 1943-03-30.
46. Arkiv 2952, Serie E 1, Volym 1: Spelordning för 1944 års Närkeserie i Ishockey. 1944-01-07
47. Arkiv 2952, Serie E 1, Volym 1: Korrespondens mellan Karslunds IF och IF Eyra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *