Örebro krossade Mora på bortaplan

Första perioden

Örebro vann första tekningen och parkerade i Moras zon direkt. När Mora väl fick pucken och försökte rensa fanns det alltid någon på blå som stoppade det och kunde bibehålla pressen. Örebro fick också utdelningen ganska snabbt.

Tre minuter in tog Liisa Kastikainen till vara på en retur på skott av Nenna Mehtonen.

Spelet flyttade ut från Moras zon till mittzon efter målet, vilket ledde till upp- eller genomåkningar av Örebro, men inget mål. Det ledde dock till att man fick chansen i powerplay efter fem minuter. Det lyckades man tyvärr inte utnyttja utan det stod fortfarande bara 1-0 till Örebro.

Örebro växlar upp igen efter powerplay-spelet, men Mora stretade emot bra, om man ser till det faktum att de inte släppte till fler puckar för stunden. Örebro hade flertalet riktiga superchanser från inre slottet som man inte lyckades konvertera till mål.

Zara Nilsson i Mora-kassen jobbade på bra.

Till slut kom så 2-0 när Clara Eliasson klev in i zon, tog sig in i slottet och snärtade upp pucken högt bakom Nilsson.

Mora hade två ganska bra chanser på kort tid att reducera, men lyckades inte få pucken på mål i något av fallen.

Det vill säga mellan alla chanser som Örebro radade upp mot Mora-målet.

Örebro fortsatte rada upp chanser och 3-0 kom så småningom när Lärke Byrkjeland slog till helt ensam från inre slottet.

Nästan direkt efteråt kom också 4-0 av Liisa Kastikainen, Hon var helt ensam på sin kant och lär pucken hittade dit kunde hon enkelt åka rakt mot mål och sikta in sig utan att bli störd det minsta lilla.

Andra perioden

Örebro får tidigt ett powerplay i andra perioden, men även denna gång går man lottlös. Dryga minuten in i det åker Kastikainen ut för hakning dessutom, vilket gör att det blir kortare än normalt.

När det väl blir powerplay för Mora får de knappt låna pucken. Det är snarare Örebro som snurrar i deras zon än tvärtom.

Katrin Björnsdottir drar iväg en puck från vänstra teknikngscirkeln och hittar bortre krysset, vilket är ledigt. 5-0 till Örebro.

Bara minuten senare kommer 6-0 när Kastikainen snappar upp en passning mellan Mora-backar bakom mål och sedan tar hand om sin egen retur. Hat-tricket var fullbordat, men hon var inte färdig skulle det visa sig.

Örebro låg på för ytterligare mål och satte verkligen Nilsson på prov om och om igen.

Silje Byrkjeland var för brysk och fick sätta sig i botbåset två minuter, men det var inget som Mora kunde utnyttja direkt.

Istället skulle Örebro utöka till 7-0 kort efter att hon fick komma tillbaka. Kastikainen passar upp till Malin Ohlsson på blå som skottpassar tillbaka till Kastikainen som bara kan styra in pucken förbi en chanslös Nilsson i målet.

Ohlsson skulle få en andra assist en stund senare när hon stötbryter ett Mora-anfall och pucken hamnar hos Frida Grandelius som får fri bana fram mot mål. Där är hon sedan klinisk, 8-0.

Tredje perioden

Tredje perioden hann knappt börja innan Fanny Riise gör matchens kanske snyggaste mål där hon fintar sig förbi flera spelare och sen sprätter upp pucken i första krysset och ger Örebro ledningen med 9-0.

Den tredje perioden ser sedan ut som det gjort innan. Örebro trycker och har det mesta av spelet, men det blir faktiskt inga fler mål.

Nilsson i målet står för flertalet riktigt bra räddningar, men det finns bara så mycket som hon kan göra i en match som denna.

Örebro får chansen i powerplay efter lite drygt halva perioden, men det tidigare så effektiva powerplay-spelet har haltat lite på sistone. Man skulle få ett nytt försök med dryga tre minuter kvar, men även det skulle bli resultatlöst.

Avslutande ord

Örebro gör en överlag bra insats mot Mora. Det är svårt att egentligen påpeka något annat. Att det inte blev tvåsiffrigt förvånade mig.

Ljudkvalitén var rätt kass i Mora får man säga, och musikvalet gjorde det inte bättre. Eurotechno av det sämre slaget uppblandat med Hammerfall.

Hur Nikola Dyckova bara hade en assist idag förstår jag inte. Hon använde sin fart bra och skapade så mycket. Det kommer lossna för henne med.

Liisa Kastikainen behöver jag väl knappast nämna? Fyra mål idag.

Nenna Mehtonen med sitt skott är ett hot man inte ser på den här nivån annars.

Med det sagt, det är tre linor som tuggar och kör. Det är jämnt och tryggt på backsidan, men jag vill fortsatt lyfta Julia Hagnäs som framstår alltmer som den där pålitliga tvåvägsbacken som alla lag vill ha.

Skotten slutade 65-6 till Örebro. Det säger kanske det mesta om hur jämn den här matchen var.