Stark och jämna insats gav tre nya poäng

Med två backar på skadelistan kallade Örebro hem Niklas Nilsson från Nybro och vilken säsongsdebut för den Guldsmedshyttefostrade backen. Han bjöd på ett genomgående säkert och smart spel i defensiven, och inte ”old-school-tackla-och-släng-bort-pucken-i-sargen”-spel utan uppspel på bladet till spelare som kommer med fart eller kan snabbt lägga pucken vidare till någon annan som har det.

Skotten på mål i första perioden är aningen missvisande eftersom Örebro sköt en drös med skott utanför och jag tycker de gör en överlag väldigt bra första period. Det märktes direkt att William Wikman var på från start. Att han skulle göra två mål idag hör kanske inte till vanligheterna, och jag vet inte vad som taggat igång honom, men idag var det en jävlaranamma som var hög till och med för honom.

Han prickade kryssribban och forcerade in sin egen retur till 1-0 sent i första perioden. Luleå bjöd sedan på ett riktigt vackert anfall där de lyckades pressa ner Örebro fullständigt och Hardegård lägger sedan in 1-1 högt bakom Arntzen. Ett skott han kanske tagit en annan dag, men det var ett bra avslut. Vi vet ju sedan gammalt att Hardegård har ett jäkla skott.

Hardegård fick väl sitt genombrott i Örebro förra säsongen och han ser ut att ha fortsatt gå i rätt riktning. Det är väl bara en fråga om tid innan han också spelar i landslaget.

Nog om honom och Luleå.

I den andra perioden fick Örebro chansen i powerplay efter dryga fem minuter och där skulle Elias Ekström äntligen registrera sin första poäng för säsongen, och matchen, när han hittade in till Emil Larsson som slängde iväg pucken på mål där Mathias Bromé kunde lägga en läcker liten touch på pucken som vobblade in i mål. Ursäkta all svengelska där.

Luleå kvitterade igen, denna gång i powerplay, vilket då innebär att boxplay är fortsatt ett sorgebarn statistiskt, men just nu kanske det enda sorgebarnet. Det tråkiga är att det var på en helt onödig utvisning där Christopher Mastomäki lyckas finta sin egen lagkamrat när han vänder i bytet i sista stund för att ta en lös puck.

Lyckligtvis skulle inte matchbilden stabilisera sig där utan Elias Ekström skulle hinna upp en lös puck längs sargen och verkligen totalsnärta in 3-2 i bortre krysset. Det hade han sparat ihop till många, många gånger om. Snyggt så det förslår, men alla mål behöver inte vara så snygga. Det går bra att bara gröta in puckar också.

Direkt efter det blir Jhonas Arntzen olyckligt pååkt av Mario Kempe. Kempe bröt in mot mål, men får en klubba på ena skridskon, tappar balansen och kraschar rakt in i Arntzen som sedan fick utgå. Det har inte framkommit varför han tog ut sig själv, men gissningsleken som går säger hjärnskakning. Oavsett får vi hoppas han kommer tillbaka frisk och kry, men att han också ges tid att läka helt. Hjärnan måste man vara försiktig med.

Jhonas Enroth kommer in och Herman Liv får sätta sig på bänken. Enroth spikar igen för resten av matchen och han behöver kanske inte arbeta ihjäl sig även om Luleå får några stycken hyfsade lägen i början på tredje. Örebro är annars väldigt bra i andra perioden och med tanke på att man möter just Luleå får 16 skott på mål räknas som en väldigt stark offensiv insats.

Den tredje perioden spelar Örebro lite smartare och är medvetna om att man har en ledning. Det är lite försiktigare bitvis, men de slår inte av heller. Fram emot mitten av perioden gör Mathias Bromé sitt andra mål för matchen när Ludvig Larsson pangar på från blå och träffar både en och två Luleå-spelare innan Brompa bara kunde lägga in pucken i öppen kassen. Från avdelningen: det lönar sig att skjuta?

Direkt efter det tar Emil Larsson sats mot mål och lyckas nästan med dragningen in, men då dyker en vindsnabb Wikman upp och bara pressar in 5-2.

Båda dessa mål kommer egentligen av snabba omställningar där man lyckas överrumpla motståndarna mer eller mindre.

Örebro gör en riktigt bra match över 60 minuter. Den är inte felfri, men den är ännu bättre än Linköpingsmatchen och det som återstår att fixa är boxplay egentligen. Det finns fortfarande spelare som borde kunna bidra mer, men om nu Ekström vaknat så är det en mindre.

Med det sagt är det ingen som faller ur ramen, alla jobbar hårt och bidrar till laget, men poängen vill inte riktigt komma. De är nog mer frustrerade över det än vi som tittar är, men lagmaskinen Örebro har vaknat igen. I den extremt jämna tabellen är de nu bara två poäng efter Luleå på tredje plats.