Statistik: Sexton matcher – hur slutar SHL 19/20?

Statistik: Sexton matcher – hur slutar SHL 19/20?

Ni har säkert hört det förut: när femton matcher är spelade kan man börja ser hur tabellen kommer att sluta. Lagen har spelat in sig och man har ett hyfsat underlag för att kunna se rent statistiskt om laget kommer att kunna bibehålla sin position i tabellen. I år finns det ingen jättetydliga grupperingar utan det är en ganska rak fallande skala från ettan Örebro ner till jumbon Linköping.

Om vi går tillbaka till förra årets artikel bara för skojs skull och ser hur pass väl våra kvalificerade gissningar slog in så blev det på detta vis:

LAG 15 matcher Gissad trend 52 matcher
Luleå 1 2
Frölunda 2 3
Djurgården 3 4
Malmö 4 6
Linköping 5 12
Färjestad 6 1
Växjö 7 7
Brynäs 8 11
HV71 9 8
Rögle 10 9
Skellefteå 11 5
Örebro 12 10
Timrå 13 14
Mora 14 13

Inte för att klappa mig själv på axeln, men om en pil rakt åt höger är med +/- 1  matchs marginal så är det inte många fel. Det är bara Växjö och Djurgården som misslyckades med att klättra, men framförallt var det ett antal lag som såg ut att överprestera mer än bara lite: Linköping, Brynäs och viss mån Malmö och samtliga tappade också platser i tabellen som förutspått.

Med det sagt tycker jag vi går vidare och gör en analys av nuvarande säsong och ser var vi kan tänkas landa i slutändan. Jag har tagit samma siffror som vanligt och sammanställt dem i tabellen nedan.

Alla siffror är hämtade från SHL:s egna statistikdatabas så det borde inte vara några svårigheter att verifiera dessa. De siffror jag tagit med i tabellen är följande: Mål (G), Insläppta (GA), Målskillnad (+/-), Poäng (POINTS), Powerplay (PP%), Penaltykill (PK%), Summa Powerplay Penaltykill (PP+PK), Corsi (C%), Fenwick (F%), Skottprocent 5v5 (S%), Räddningsprocent 5v5 (SV%) och summan av dessa: PDO (PDO).

Game score uträknat av @pellebohlin. Alla siffror jag hänvisar till finns att läsa i tråden jag länkat till via hans Twitter-handle.

Varför just dessa parametrar?

  • Mål framåt och bakåt är tydliga enkla siffror och plus-minus är summan av dessa.
  • Antal poäng är av intresse då två lag kan ha väldigt snarlik produktion framåt och insläppta bakåt, men det kan fortfarande skilja många poäng. En del lag har en den tendens att vinna jämna täta matcher och sedan förlora stort, medan andra gör tvärtom.
  • Powerplay står för cirka 20-25% av alla mål ett lag gör. Det är med andra ord viktigt att ha ett fungerande powerplay, och då givetvis även ett bra penalty kill.
  • Corsi och Fenwick är helt enkelt mått på hur mycket chanser ett lag genererar i spelet fem mot fem i relation till motståndarna. Över 50% innebär att man skapar mer än de man möter gör.
  • Sedan kommer skotteffektivitet och räddningsprocent 5v5 och summan av dem: PDO. Ett lag i god form har en tendens att ligga en bit över 100% PDO medan det motsatta kan sägas om lag med dålig form. Samtidigt kan en het målvakt kompensera för ett dåligt skytte och vice versa för att dra ett lag upp mot medel. Allt inom 98-102% brukar ses som relativt normalt.

Utöver detta kommer jag att gå in en del på game score för att utvärdera spelarna i laget. Jag har inte sett varenda match som spelats i SHL, men jag har sett många matcher och jag baserar mitt tyckande på siffror och fakta. Ögontest är jag ingen supporter av så om jag skriver negativt om någon som ni gillar för de ”alltid ger allt” är det för att de producerar för dåligt.

Jag vill betona att när jag hänvisar till skottprocent och räddningsprocent i texten nedan är det i spelformen fem mot fem. Det är alltså inte totalt.

Utan att dra ut på det något mer kommer här lagen i tabellordning:

1.  Örebro

Örebro har inlett säsongen på ett överraskande sätt och har legat i överkant gällande PDO. Den har pendlat mellan 102-104,5%, vilket den kan göra för ett lag som går väldigt bra och har flyt. Det måste man ändå säga att Örebro har just nu. Samtidigt har man haft en positiv Corsi som just nu är på 50,78%, vilket tyder på att man har ett bra spel som genererar chanser. Utdelningen på 11,93% är i högsta laget och kommer att sjunka.

En stor skillnad mot tidigare säsonger är att man faktiskt söker mer avslut när mål och inte bombar på lika mycket utifrån, vilket blåser upp Corsi% utan att riktigt generera kvalitativa målchanser.

Örebro har en förstalina som också levererar som en förstalina, men man har också en fjärdelina som levererar som en förstalina när man kollar på game score. Fortsätter man sedan att kolla på forwards så ligger många spelare på ett snäpp över för den roll de är menade för. Det är ingen forward som underpresterar.

Bland backarna är det lite mer normalt där det finns ett riktigt bra första backpar i Kristina Näkyvä och Rasmus Rissanen. Ett andrapar med Gustav Backström och Aaron Irving och sedan ett tredje par med Jonathan Andersson och Lukas Pilö. Stefan Warg är extraback hur man än vrider och vänder på det. Alfred Barklund presterar på en högre nivå.

På målvaktssidan har man lyckats hitta två målvakter som båda levererat på en hög nivå. Dominik Furchs siffror är ”bara” top 5-6 av SHL, men det är nog i underkant ändå. Samtidigt har Jonas Arntzen klivit fram ordentligt under sina två framträdanden och varit riktigt bra.

Örebro har fått ihop sitt lag på ett bra sätt och även om de kanske inte är etta efter 52 omgångar borde top-6 vara fullt rimligt. Speciellt om man får ordning på alla utvisningar som laget tar. De tar flest i ligan och det håller inte.

2. Rögle

Ett till lag som överraskat, men till skillnad från Örebro fanns det ändå en viss hype kring Rögle och lite varningsflaggor för laget höjdes. Att de skulle vara såhär bra är fortfarande en överraskning. Rögle har levererat ett mycket stabilt försvarsspel och ett rakt och effektivt anfallsspel. Rögles Corsi har landat på 52,33% med en PDO på 101,9%. Det är väldigt stabila siffror som verkligen antyder att Rögle är i toppen för att stanna.

Det som talar emot är att räddningsprocenten ligger på monstruösa 93,66%. Det är svårt att se att den skulle hålla i sig över en hel säsong. Skyttet ligger just nu på en medelnivå för en SHL-säsong. Roman Will har levererat stabilt spel, men Christoffer Rifalk har hittills levererat på en nivå som nog inte håller över en hel säsong.

Linorna i Rögle är ganska spetsiga med Daniel Zaar och Leon Bristedt som presterar på en riktigt hög nivå och sedan finns Dennis Everberg som är på nivå för en förstalina. Fortsätter man sedan ner genom kedjorna ligger många spelare på en nivå för den kedja de spelar i, men ingen presterar riktigt över den nivån, vilket är önskvärt för att man ska hålla sig i toppen.

Backsidan är även den väldigt spetsig. Kodie Curran, Eric Gelinas och Niklas Hansson är tre backar av yttersta toppklass i SHL. Bakom dem är det däremot lite tunt med Craig Shira, Daniel Bertov och Erland Lesund som ligger på nivå för tredje backpar. Resterande backar man spelat är på en nivå av extraback.

Rögle känns därmed väldigt känsligt för skador på någon av sina toppspelare. Skulle man tappa Zaar, Bristedt, Curran, Gelinas eller Hansson så skulle det märkas, vilket det också gjorde när Curran var borta ett par matcher. Fortsatt tror jag att Rögle kommer att vara med i toppen av tabellen mot slutet av säsongen.

3. Frölunda

Frölunda har siffror som är väldigt lika de som Örebro presterat. De har ett bättre powerplay och en starkare Corsi (55,37%). Det och andra faktorer får mig att tro att de kan landa ovanför Örebro i slutändan. Deras PDO är fortsatt ganska hög (102,8%) och har varit det under nästan hela säsongen, vilket skulle kunna tala emot att de klättrar. De har både räddningsprocent och skytte som ligger över förväntat medel.

Frölunda har ett djup bland forwards som är extremt. Ryktet säger att de har spenderat ungefär 93% av Örebros hela budget bara på sina forwards, och det märks också av i game score. Av de tolv bästa är ingen sämre än på en nivå för en andralina och spelare 13 ligger på för en tredjelina. Det är helt galet bra.

Backarna är inte jättespetsiga, men det finns en grym bredd med Theodor Lennström som sticker som den givna ettan och sedan fem backar som ligger på en nivå för ett andra backpar. Det är hög nivå verkligen.

När Johan Mattson inte riktigt kunna leverera på mer än en godkänd nivå har Niklas Rubin klivit fram och levererat nästan omänskliga siffror, i paritet med Christoffer Rifalk. Det kommer han inte göra över en hel säsong, men kul att se en målvakt som vill ta nästa kliv.

Frölunda har ett riktigt starkt lag helt enkelt. Skulle jag tippa en segrare av serien nu skulle det vara dem.

4. Färjestad

Sveriges offensivaste hockeylag. Färjestad har gjort flest mål av alla lag, men de har också släppt in väldigt mycket mål. Färjestads Corsi ligger på låga 48,35% med en PDO på 101,89%. Det är alltså ett lag som på gränsen till överprestation medan de också skapar mindre chanser än motståndarna i matcherna. Räddningsprocenten är en av de sämsta i hela SHL på 88,89% medan skyttet ligger på väldigt höga 13%. Utan det det väldigt skarpa skyttet skulle Färjestads situation kunna vara väldigt prekär.

Färjestad har inte riktigt samma extrema djup som Frölunda bland forwards, men det är fortfarande väldigt bra. De har några riktigt spetsiga forwards och sedan fyller det på bra underifrån med kedjor som ligger på en nivå över där de spelar (tredjelina som presterar på en andralinas nivå, etc.). Det är måhända lite tunt allra längst bak i fjärdekedjan.

Backsidan presterar väldigt likt Frölundas med ett bra djup och den mest uttalade ettan är Jonathan Blum. Unge Albert Johansson har annars klivit in i SHL väldigt resolut och förtjänar att nämnas. Jens Westin och Johan Ivarsson får turas om att vara extraback medan resterande presterar på en nivå som en back för andra backpar.

Målvakterna, eller försvarsspelet, är en historia i sig. Här är det något som inte alls fungerar för Färjestad läcker mål bakåt, och ska man lägga någon vikt vid ordspråket: bra anfallsspel vinner matcher, bra försvar vinner mästerskap, ligger Färjestad pyrt till. Så länge skyttet fungerar och powerplay levererar över 30% kan Färjestad vara med bland top-6, men skulle något av det börja hacka är det risk för att sura miner sprider sig i Värmland, om de nu inte får ordning på försvaret.

Baserat på vad vi ser idag tror jag att lag kommer att passera dem då det finns lag under med jämnare och stabilare spel.

5. Luleå

Har svängt lite i tabellen, men kommit ordentligt på slutet. Har kunnat klättra upp mot toppen lite i det tysta. De levererar en Corsi på 50,99% och gör det med en PDO på 101,92%. Det går bra just nu för dem. Skyttet är lite över medel och målvaktsspelet fungerar bra. Det enda som inte riktigt är OK i Luleås fall är powerplay-spelet. Annars levererar det siffror över medel överallt och ser stabila ut.

Luleå har Robin Kovacs som sticker ut som spets, men utöver honom är det kanske ingen spelare som riktigt når upp på en hög nivå. De har ett bra djup dock och det finns många som levererar lite över sin förväntade nivå, men det är lite trubbigt som sagt.

Bland backarna ser det lite spetsigare ut med Erik Gustafsson i spetsen. Han ligger kanske inte riktigt på den nivå jag förväntade mig, men han leder laget likväl. Jesper Sellgren och Nils Lundqvist levererar siffror strax under honom medan Daniel Sondell, Oscar Engsund och Fredrik Styrman fyller på för bra djup. Pontus Själin och Joonas Jalvanti får dela på extraplatsen.

Joel Lassinantti fortsätter att levererar på högsta SHL-nivå säsong efter säsong, denna inget undantag. Ligger lite över sitt snitt just nu, men det är kanske ett måste för David Rautio har inte fått det att stämma.

Luleå är som sagt jämna och täta hemåt, men de saknar riktig spets framåt. Top-6 borde de klara.

6. HV71

HV71 har siffror som är väldigt lika Luleås, men just nu ett skytte som är i överkant. Corsi ligger på 52,48% och därtill en PDO på 102,97%. Att den är så hög beror mycket på just skyttet som ligger på hela 11,11%. HV71:s powerplay klickar bättre än Luleås, men det är fortsatt under 20%.

HV71 har en forwardsuppställning som levererar precis i linje med förväntat. Game score antyder att det finns tre spelare som levererar som en förstalina, tre som en andra, tre som en tredje och resterande som en fjärdelina. Det är alltså ingen som direkt sticker ut och levererar över sin nivå, vilket bidrar till att jag har mina tvivel om att de kan klättra så mycket högre i tabellen.

Backlinjen är precis likadan. Det finns Markus Lauridsen och Johannes Kinnvall som förstabackar, Nils Andersson och Eric Martinsson som andrabackar och Emil Johansson och Didrik Strömberg som tredje par. Jesper Williamsson och Christoffer Persson som är uttalat defensiva backar ligger på negativa game scores och får slåss om extraplatsen.

Hugo Alnefelt har överraskat stort och verkligen tagit SHL med storm. Han har levererat ett fint målvaktsspel under sin debutsäsong medan Jonas Gunnarsson levererar klart godkänt. Målvakts- och försvarsspelet fungerar ganska bra helt enkelt.

HV71 kommer att slåss om en top-6 plats med bland annat Luleå. Dagsform kan mycket väl bli avgörande och HV71:s lite spetsigare trupp kan tala till deras fördel.

7. Skellefteå

För några säsonger sedan fanns det inte på kartan att jag skulle skriva detta, men Skellefteå får inte offensiven att stämma. Powerplay fungerar OK, men offensiven i spelet fem mot fem klickar inte. Deras Corsi på 48,52% skrämmer inte många och det med en PDO på 100,17%. Målvaktsspelet är bra på 92,6%, men skyttet på 7,57% är under medel.

Det är lite som vanligt bland forwards. Joakim Lindström och Oscar Möller leder laget, men bakom dem är det mest bredd. Det är sex stycken som levererar på en nivå för en andra lina, men sen blir det ett hopp till resterande som har det svårare.

Backsidan är bra trubbig annars. Jonathan Pudas den som sticker ut som en tydlig back för andra backpar med Arvid Lundberg tätt efter, men sedan är det ett gäng backar som spelar tredje backpar i game score-statistiken. Inte alls bra för ett lag som Skellefteå.

Mantas Armalis har varit skadad mycket, men i hans frånvaro har Gustaf Lindvall levererat på en hög nivå. Nu när han är tillbaka har han visat att han håller hög klass han med. Målvaktsspelet fungerar bra i Skellefteå.

Skellefteå kommer troligen att missa top-6 om jag ska gissa, men play-in blir det i alla fall.

8. Djurgården

Om man bortser från Färjestad ovan ligger alla lag mellan 33 och 37 insläppta mål. När vi kommer till Djurgården går vi in i ett nytt segment med lag som släpper in betydligt fler mål. Djurgården har släppt in 45 mål och detta trots en räddningsprocent på 92,15%. Det undermåliga skyttet på 7,59% är en annan orsak till varför laget inte ligger längre upp i tabellen. Annars levererar de en finfin Corsi på 54,18%, men det känns som att denna är lite dopad med dåliga avslut.

Djurgården har en bra bredd och ett par spelare som levererar över förväntad nivå. Det finns tydlig hierarki med spelare för varje kedja och några som ligger på en nivå över där de spelar, men det är inte lika uttalat som i en del av topplagen.

Backsidan däremot är enormt bra. Tre toppbackar i Olle Alsing, Linus Hultström och Marcus Högström. Simon Johansson, Jesper Pettersson och Robin Norell levererar sedan på en nivå för en andraback, vilket gör att Tom Nilsson borde spela extraback.

Niklas Svedberg har måhända hämtat sig från förra säsongen i Timrå, men varken Karri Rämö eller Robin Jensen har kommit upp i bra SHL-nivå. Svedberg behöver stå på huvudet samtidigt som skyttet behöver bli bättre om detta ska gå vägen. För Djurgården släpper näst mest skott mot egna målet av alla lag och det är med marginal till trean i den ligan. Det är inte hållbart om man ska uppåt i tabellen.

De har kanske inte djupet för att nå riktigt hela vägen med dagens trupp, men med Jacob Josefsson tillbaka bör de vara med och nosa på en top-6 plats. Hans skadebenägenhet gör det inte till någon garanti i dagsläget. Jag har svårt att se hur de ska missa play-in dock.

9. Malmö

Malmö har haft en aningen tung inledning på säsongen. De har precis häng på lagen ovanför, men jag är lite skeptisk till om de kommer att kunna utmana dem. Malmö har en Corsi (48,45%) och PDO (98,37%) som får mig att tvivla. Malmö har ett bra powerplay att luta sig emot, men annars är det inte mycket som lyser grönt för dem.

Fredrik Händemark och Frederik Storm är spetsspelare i game score, men bakom dem finns en andralina och sedan är det många som inte alls räcker till. Det är idel fjärdelina- och extraspelare.

Backsidan är ganska lik Skellefteås i game score. Det finns Jesper Aabo, Marcus Björk och Carl-Johan Lerby levererar OK som spelare för andra backpar, men övriga är tredje backpar eller extraback.

Målvakterna levererar godkänt på sin höjd. Inga överdrivna siffror direkt tyvärr och när skyttet inte är bättre än vad det är har jag svårt att se hur Malmö ska reda ut detta om något av lagen nedanför får fart på grejerna. Malmös siffror är rätt dåliga överlag. Skulle powerplay också börja hacka då blir det jobbigt.

Jag tror inte att Malmö räcker till i år. De kan missa play-in i värsta fall.

10. Brynäs

Utan att sticka ut näsan vågar jag påstå att Brynäs är det lag som har absolut störst problem med sitt försvarsspel sett till det material de ändå besitter. Om man bara tittar på räddningsprocenten ser det ut som att Joacim Eriksson och Samuel Ersson fått någon form av kollektiv kollaps, men har man kollat på matcherna så förstår man varför.

Brynäs levererar ett powerplay på 12% och ett boxplay på 73,17%. Det är riktigt, riktigt dåliga siffror båda två. De är sämst i SHL rent av. I spelet fem mot fem levererar de ändå en Corsi på 54,6%, vilket är en av de högsta siffrorna i ligan faktiskt, och de gör det med en PDO på 94,74%, vilket är extremt lågt.

Brynäs har två riktiga spetsar i Anton Rödin och Greg Scott, och sedan Nicklas Danielsson och Daniel Mannberg som släpar lite på nivå för en andrakedja. Sedan är det ganska bedrövligt djup. Det är tredje- och fjärdelinaspelare som radar upp. Det är många som inte kommer upp i den nivå som de bör. Istället för att ha spelare som överpresterar för sin roll underpresteras det set till rollen.

Backsidan är då klart bättre för Brynäs med Victor Söderström klivit in som ledande back med Jonathan Sigalet som god tvåa. Lukas Kihlström, Erik Norin, Josef Ingman och Alexander Lindelöf levererar sedan som de ska för andra och tredje backpar. Niclas Andersén och Nicklas Lundgren däremot levererar inte. De har rätt usla siffror och är extrabackar i game score.

Det enda som talar för Brynäs är deras fina Corsi, men den bara måste vara dopad med dåliga avslut. Med tanke på hur mycket bättre backsidan är än forwards är det mycket troligt att det är så.  Brynäs kommer att få slåss för att klara play-in om de inte gör stora förändringar.

11. Leksand

Leksand är ett roligt lag att kolla på. Det händer mycket överallt på isen när Leksand spelar. De har bra utdelning framåt och de släpper in mycket mål. De har en ganska svag Corsi på 45,82%, men når ändå upp till en PDO på 100,06%. Leksand ligger nog ungefär där de kommer att sluta, men de ska nog inte känna sig alltför säkra på att slippa kvalspel.

Leksand gjorde en toppvärvning i form av Marek Hrivik och det var även lyckat att plocka in Sebastian Wännström samt Daniel Olsson-Trkulja som båda fått lyft i Leksand. Men utöver dem är det idel spelare på en nivå av tredje- och fjärdelina. De presteras inte på en tillräckligt hög nivå för att det ska hålla i SHL. Patrick Zachrisson, Andrée Hult och Mattias Ritola borde prestera betydligt bättre och måste göra det om Leksand ska undvika kvalspel till våren.

Jonas Ahnelöv sticker ut ordentligt bland backarna. Han har verkligen hittat rätt i Leksand, men det är också en produktion som är över hans normala nivå. Jag skulle nog vara lite frågande till om den kommer att hålla i sig. Annars ser det det ganska OK ut med en rad backar på som levererar på rätt nivå eller lite över den.

Leksand har ett bra skytte på 9,15%, men målvaktsspelet med Janne Juvonen och Axel Brage räcker inte till. Juvonen har fallit tillbaka till sin normala nivå efter att ha haft en väldigt stark sträcka med Mora förra säsongen.

Leksand riskerar att kvala, men om de får lite bättre ordning på försvarsspelet borde de klara av att hålla Linköping och Oskarshamn bakom sig.

12. Oskarshamn

Oskarshamn Inledde SHL-säsongen på ett underbart frejdigt sätt och tog många viktiga poäng. Nu har man dock fallit tillbaka och det är inte längre någon som låter sig överraskas. Oskarshamn har en Corsi på 37,07% och en PDO på 99,41%. Deras Corsi är den sämsta som finns registrerad i SHL-sammanhang, och det med marginal.

Ett powerplay på 9,8% är rent ut sagt uruselt, men deras boxplay på 77,5% är inte helt dåligt. Det är inte direkt bra, men det är inte lika dåligt som många andra av deras siffror. De mäktar med en räddningsprocent på 90,61%, vilket är ”OK”, men inte mer än det. Deras skytte på 8,8% är över medel och det måste man givetvis säga är klart godkänt.

Pontus Netterberg, Tyler Kelleher och Filiph Engsund står ut lite då de är de enda som når upp som tredjelinaspelare enligt deras game score. De har sedan en fjärdelina och en hög med spelare som är extraspelare. Det finns med andra ord ingen som når upp i nivå med en andralinaspelare ens.

Backarna är ännu värre tyvärr. Simon Despres står ut som enda back som når upp till tredje backpar. Resterande är extrabackar enligt game score. Alla utom Despres har en negativ game score per 60 minuter. Jag har aldrig sett det innan.

Det är svårt att inte ge Tex Williamsson godkänt med tanke på uppgiften han tagit på sig, men Fredrik Pettersson-Wentzel är sämre och kan omöjligen anses gjort det tillräckligt bra.

Det faktum att Oskarshamn ändå tagit så pass många poäng som de gjort hittills och att de inte är sist idag är det enda som jag känner riktigt är det som säger emot att de inte ska komma sist när det spelats 52 omgångar. Oskarshamn har långt kvar till en duglig SHL-nivå som det ser ut idag. Det är tråkigt för jag tycker verkligen om klubben annars med tanke på den historik som finns mellan dem och Örebro.

13. Växjö

Om Oskarshamn tagit oväntat många poäng har Växjö gjort det direkt motsatta. Det här är den värsta flopp jag kan minnas i SHL sedan Djurgården spelade sig ur högsta serien efter att ha varit i kvartsfinal året innan. Växjö har presterat en Corsi på 52,69% med en PDO på 97,65%. Det är alltså ett bra spelövertag, med en underprestation kopplad till sig.

De har ett riktigt bra powerplay med 27,03% utdelning, men direkt uselt boxplay på 68,42%. Även om man skulle kunna klanka ner på deras svaga defensiva jobb är deras offensiva utdelning svag den med. Växjö är bra på att hitta avslut i skottsektorn också, det vet vi, men de får ändå inte den utdelning man skulle förvänta sig.

Forwardsuppsättningen är inte jättespetsig, men det finns kvaliteter. Emil Pettersson, Rickard Gynge och Marcus Davidsson är material för en förstalina och bakom dem finns material för en andralina, en tredje och en fjärde. Det ser inte jätteilla ut med andra ord, men inte heller någon som överpresterar direkt efter position.

Backarna har förändrats en del och Ilari Melart som kom in har gjort det riktigt bra. Han ligger på riktigt hög nivå och levererar som en ledande back. Bakom honom finns det material för en andra och tredje backpar, men åter igen känns det inte som att det är några som riktigt tar steget upp och presterar över förväntan på sin position. Alla ligger lite där de förväntas.

Räddningsprocenten är under all kritik för ett lag som Växjö, 90,57%. Viktor Andrén har levererat lite bättre siffror än Viktor Fasth, men det är fortsatt bara nästan godkänt för båda. Sedan ska man nog akta sig för att lägga all skuld på dem för likt fallet med Brynäs finns det saker i försvarsspelet som inte fungerar.

Växjö är också ett lag som är i sådan unik situation att man är inte beredd att sparka tränaren trots kräftgången. Det sägs att det kommer bli fler förändringar i truppen den kommande tiden då David Bernhardt lämnat för finska ligan och Miika Koivisto ryktas in. Han hade några riktigt produktiva säsonger i Liiga för några år sedan, men i KHL och NLA har det inte blivit någon jättesuccé. Växjö verkar hoppas att han ska kunna vakna till liv igen hos dem.

Växjö borde i all rimlighet sluta högre upp i tabellen, men de har problem som de inte lyckas få rätsida på. Klättra kommer de att göra, men hur mycket är verkligen svårt att säga.

14. Linköping

Linköping är ett lag som haft det lite motigt senaste säsongerna. Ekonomin har börjat halta lite och man har fått snåla in på spelarbudgeten. Det har resulterat i en trupp som har spets bland forwards, men ingen direkt bredd och en tunn backsida. Linköping levererar en Corsi på 47,96% med en PDO på 95,68%. Powerplay och boxplay funkar OK med 20,75% respektive 80%. Inga bländande siffror, men godkänt.

Både skytte (6,98%) och räddningsprocent (88,7%) ligger däremot väldigt lågt.

Bland forwards sticker tre spelare ut: Broc Little, Olle Lycksell och Henrik Törnqvist. Sedan finns det material till en andrakedja med Andrew Gordon, Jaakko Rissanen och Filip Karlsson och en tredjekedja efter det, men sedan räcker det inte för att verkligen bygga en fjärdekedja. Så tunn är truppen.

Man kan göra ett andra backpar med Max Lindroth och Jonas Holös, ett tredje backpar med Hampus Larsson och Eddie Larsson sedan är det bara Adam Ginning som levererar på SHL-nivå och det är i nivå med ett tredje backpar. Linköping har ingen ledande back i game score och får knappt ihop tre backpar som håller SHL-kvalitet.

Jonas Gustavsson och Jacob Johansson har inga siffror att skryta om direkt, men med det försvarsspel Linköping har vill jag inte lasta dem för mycket heller. De har visat att de kan mer än detta, men just nu är det på en för låg nivå. Laget hade behövt att någon av dem klev fram mer.

Det luktar kvalspel för Linköping och det kan man inte enbart skylla på Bert Robertsson. Truppen är tunn helt enkelt. Kvalspel vågar jag inte utesluta på något sätt.

Sammanfattning

Nedan finns en sammanfattning i tabellform över vilka förändringar vi borde kunna vänta oss. Det är inte fråga om några jätteförändringar, men vissa lag i toppen kommer att tappa mark och några lag kommer att klättra. Precis som det alltid är i SHL.

Pil höger borde innebära att de slutar på ungefär samma plats, inom ett spann av en plats upp eller ner. En uppåt- eller neråtpil indikerar att de borde röra sig mer än en position i någon riktning. Det är lite färre pilar som pekar upp och ner i år. Det är inget lag som toköverpresterar i år som te.x. Linköping gjorde förra året.

Rank Lag Ändring
1. Örebro
2. Rögle
3. Frölunda
4. Färjestad
5. Luleå
6. HV71
7. Skellefteå
8. Djurgården
9. Malmö
10. Brynäs
11. Leksand
12. Oskarshamn
13. Växjö
14. Linköping

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *