Avancerad statistik börjar inta SHL

Avancerad statistik börjar inta SHL

I NHL har de flesta lag och tränare tagit till sig så kallad ”advanced stats”. I SHL är det några lag som tagit till sig det, Örebro är tack och lov ett av dem. Frölunda var kanske det första laget som på riktigt tog åt sig detta. Även Skellefteå har arbetat med detta ett bra tag. Det handlar helt enkelt om att man tittar på mer än bara ”+/-”. Man tittar på vad som händer på isen, vem som är på isen när något händer och vad utgången blir.

Har ni sett filmen Moneyball? Gör det om du inte gjort det. Det är inte bara en riktigt bra sportfilm, den kommer också att ge dig en liten insikt i vad statistik kan leda till om man applicerar det rätt. I filmen tar en liten klubb en ny vinkel på sitt värvande. Istället för att försöka värva en komplett stjärnspelare som ska bära laget försöker man hitta billiga lösningar som gör enskilda moment riktigt bra och tillsammans kan ersätta en stjärnspelare. Den är dessutom baserad på en sanna historia.

I ishockey finns det många olika moment man tittar på, men de tre vanligaste siffrorna som kanske säger mest är: Corsi, Fenwick och PDO. Corsi och Fenwick är lite som +/-, men istället för att man räknar mål räknar man skott. Skillnaden mellan Corsi och Fenwick är att Corsi inkluderar blockerade skott medan Fenwick inte inkluderar det. En spelare som är bra på att få igenom skott kommer därför att ha väldigt lika Corsi och Fenwick, medan en spelare som skjuter i blocket hela tiden kommer att ha mycket högre Corsi än Fenwick. Man räknar helt enkelt skott mot motståndarmålet minus skott mot egna målet. Det är inte bara den egna spelarens skott som räknas utan alla skott som sker medan spelaren är på isen.

Man kan sedan utöka detta till att jämföra med spelare med resten av laget genom ”Corsi/Fenwick Relative”. Då ser man om det finns några spelare som sticker ut åt ena eller andra hållet när det gäller skott mot mål. Man kan även välja att titta på hur dessa värden är under vissa situationen på isen. T.ex. när det är likaläge och matchen snart är slut. Under denna period är det extra intressant att titta på just Fenwick eftersom det inte tar hänsyn till blockerade skott. Hur många skott får laget och spelare X mot mål när det är ett stressigt läge?

Vad är PDO då? Det är helt enkelt skottprocent plus räddningsprocent vid fem mot fem. Det är inte en statistik för att jämföra individuella spelare, även om man kan anpassa det också. Generellt används det för att se om ett lag har flyt just nu. Totalt sett borde skott procent + räddningsprocent för alla lag landa på i snitt 100%. Om ett lag ligger på över 100% betyder det att de räddar mer skott eller gör mer mål per skott än genomsnittet just nu. De har flyt, är i form eller bara har tur just nu.

Oskar Lindkvist är mannen som sköter statistik åt Örebro Hockey. Han har delat med sig av två intressanta bilder via sitt Twitter-konto. Den första visar tiden innan han kom in, före jul 2015. Den andra visar tiden efter han kom in. Nu vet jag att man höll på med lite mer avancerad statistik även innan ÖHK började samarbeta med Oskar, men han kunde troligen påvisa nya saker som de inte kunnat sätta fingret på tidigare. Om det är hans förtjänst eller inte att de gick bättre efter jul låter jag vara osagt.

Avancerad statistik är inte svaret på allt, men det är ett bra verktyg för att få bättre koll på vad som händer på isen.

Innan jul
Innan jul
Efter jul
Efter jul

3 svar på ”Avancerad statistik börjar inta SHL

    1. Den statistik Oskar tar fram är endast för internt bruk tyvärr.

      Jag har sagt det förut och säger det igen, om någon hade lanserat en betaltjänst för riktig, avancerad statistik för SHL står jag först i kön att prenumerera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *