Historia: Damhockeyns historia i Örebro

Historia: Damhockeyns historia i Örebro

Min ambition är att bygga ut denna text längre fram. På grund av tidsbrist och svårigheter att hitta underlag är den kortare än jag skulle vilja.

Svensk damhockey kommer fram

Det finns dokumenterat spel bland damer redan på 1960-talet hos MoDo i Örnsköldsvik, men det skulle ta tid innan den blev mer organiserad nationellt. Svenska Ishockeyförbundet tog upp damishockey i sitt förbund 1982 efter det i framförallt Stockholmsregionen gjorts försöka att anordna ett mer organiserat spel. [1]

Det blev dock inte tal om något svenskt mästerskap för damer från förbundets sida än. Det ansågs inte damerna vara redo för. Istället spelades ett Riksmästerskap först 1985, men dessa är inte erkända av förbundet som ett riktigt SM-slutspel. Antalet utövande lag var relativt få och det kunde skilja väldigt mycket mellan de bästa och sämsta lagen.

Damhockey har präglats under sin existens av ett motsatsförhållande med herrhockeyn. Ishockeyns etablering i Sverige var ett arbete från förbundet och riktat ut från Stockholm till övriga landet för att få folket, läs unga män, att börja spela ishockey.

Det var en ny, spännande sport som man ville etablera i Sverige som dessutom sades komma med uppfostrande och stärkande egenskaper för en allt mer förslappad ungdom. [2]

Damhockeyn har istället varit i hög grad en gräsrotsrörelse som blivit allt större tack vare det intresse som fanns bland unga tjejer och ledare som stöttat dem. Svenska ishockeyförbundet har till synes gjort väldigt lite för att tjejer skulle börja med hockey. Snarare har det visat sig att det funnits en fientlighet mot att kvinnor skulle utöva sporten.

Det finns mycket man kan säga om Svenska Ishockeyförbundets agerande kring damhockeyn, men vill ni läsa mer om detta rekommenderar jag Tobias Starks rapport ”Fullt lag” som publicerades 2022. Den ger minst sagt svidande kritik till förbundet för hur damhockeyn fram till och med då fortfarande behandlades som det svarta fåret. [3]

Citat från anonym informant i studien ovan:

Vill du bli hatad och förlöjligad offentligt? Satsa då på att bli ledare för ett damishockeylag!

När damhockeyn ville komma på OS-programmet kommenterade dåvarande ordförande för Svenska Ishockeyförbundet detta enligt följande:

Damishockeyn tar bara resurser från vår manliga verksamhet. Det vore bättre om kvinnor ägnade sig åt att vara vackra.

Rapporten går även igenom damhockeyns historia övergripande och jag kommer därför inte att gå in djupare på den här utan refererar till rapporten istället. Fokuset i denna text är på damhockeyns etablering i just Örebro.

Seriespelet för damer kommer igång

Seriespelet i Sverige var fortsatt uppdelat på flertalet division 1-serier och ibland någon division 2-serie med lag som låg geografiskt nära varandra under 1990-talet. Anledningen till att dessa serier bytte utseende och indelning så pass frekvent berodde främst på ekonomiska faktorer, men också tillgång på spelare.

Jag har sammanställt dessa serier i en bilaga och försökt organisera dem bäst jag kan och göra dem överskådliga.

Historia: Damhockeyns statistik 1993-2007

Det dröjde till 2007-08 innan det startades en nationell damhockeyliga i Sverige, kallad Riksserien. Vid det laget hade tyvärr Örebro Hockeys damverksamhet lagts ner.

Intresseorganisationen SDHL bildades 2016 och till säsongen 2016-17 kom också ligan att byta namn till SDHL. Serien bestod av 10 lag och med undantag för säsongen 2022-23 som hade nio lag vid slutskedet då Göteborgs HC var tvungna att redan i november dra sig ur på grund av ekonomiska skäl. [4]

Den ekonomiska verkligheten för många av lagen som spelar i SDHL är en annan än för SHL. Jag tror inte någon skulle ens kunna föreställa sig idag att något av lagen i SHL skulle dra sig ur seriespelet mitt under säsongen på grund av dålig ekonomi.

SDHL har länge ansetts som världen bästa damhockeyliga. Det beror inte minst på grund av att det funnits ett par starka klubbar som verkligen satsat på damhockeyn under längre tid, men också på att man misslyckats med att organisera och finansiera en hållbar liga i Nordamerika. Detta verkar nu faktiskt vara på väg att hända med PWHL som stöttas och ägs av Billie Jean King och Mark Walter.

Det faktum att hela ligan och alla sex klubbar ägs av en och samma part kan tyckas aningen problematisk i sig, men ligan har kommit igång med en succéartad inledning med publikrekord på publikrekord. [5][6]

Örebro stad hade länge ett framgångsrikt damhockeylag. Det hoppade mellan föreningar av anledningar jag kommer att gå in på nedan och det faktum att Örebro hade ett av landets bästa hockeylag på damsidan verkar ändå relativt välkänt, men få har koll på exakt hur framgångsrikt. Det är inte så förvånande överlag med tanke på att damhockeyn i största allmänhet inte fick speciellt mycket mediautrymme.

Tjejer börjar spela med klubba och puck i Örebro

I Örebro startades Örebro Ishockeyskola 1968. Den drevs av kommunala Idrottsstyrelsen där Örebro-tränaren Lennart Höglander också jobbade som idrottskonsulent. Denna ombildades sedan till en egen förening den 25:e april 1972. Örebro SK hade i samma veva lagt ner sin ishockeysektion efter säsongen 1971-72 och istället startades Örebro IK.

Även om det pratades om en damsektion inom Örebro IK vid föreningens bildande verkar det inte varit något som realiserades.

Historia: Ishockeyns separation från ÖSK

Till Örebro Ishockeyskola kunde barn och unga vända sig för att kunna lära sig spela ishockey. Några tjejer verkar det dock inte varit tal om.

Tjejer runtom i Sverige börjar intressera sig mer och mer för ishockey under 1970- och 1980-talet, men i Örebro saknas det rapporter om några organiserade tjejlag under denna tid. Det var först mot slutet av 1980-talet det kom till ett flicklag som verkade inom Örebro Ishockeyskola, men något damlag fanns inte.

Det fanns dock damlag i Kumla och Lindesberg som deltog i seriespel vid denna tid. De senare var regionens bästa lag och huserade även landslagsspelare såsom Karin Larsson och Maria Heindahl. Båda dessa lag försvann sedan under tidigt 90-tal.

Stefan Andersson och Palle Engberg

Det är svårt att prata om damhockeyn i Örebro och inte prata om Stefan Andersson. Hans pappa Jan var också verksam inom ishockeyn som en mycket uppskattad ungdomstränare och att han skulle följa i pappas fotspår var kanske därför inte så konstigt.

När IK SE lade ner sin verksamhet 1987 valde även Stefan att lägga av, men han skulle inte bli borta från ishockeyn speciellt länge. Han sökte sig till Örebro Ishockeyskola 1989 tillsammans med kamraten Roger Ahlmstedt för att träna ett ungdomslag.

Han trodde först det skulle röra sig om ett pojklag, men det visade sig vara felaktigt. Leif Palmroth var ansvarig vid denna tid och tillsammans med lagledare PG Wiklund skulle de två helt gröna tränarna ta hand om ett gäng tjejer i runt elva års ålder. Andersson har beskrivit det som de bästa åren i hans liv. [7]

Nu var det först och främst en fråga om att lära tjejerna grunderna. De tränade, tränade och tränade och så småningom valde man att ställa upp i cup-spel som riktade sig mot nya spelare. Andersson menade att det hade inte gynnat tjejerna att ställa upp i seriespel och få uppleva den ena storförlusten efter den andra i det läget.

Tjejgruppen flyttade sedan från Örebro Ishockeyskola över till Örebro IK:s organisation. Anledningen var främst för att många av tjejerna var nu i övre tonåren och namnet Ishockeyskola och en logotyp med ett litet barn på bröstet kändes inte så kul helt enkelt när man skulle gå in i seriespel.

De fick komma in i Örebro IK:s organisation när det blev dags för seriespel säsongen 1992-93, men det var inte mycket mer än att de fick använda deras logotyp och färger. I övrigt förväntades de sköta sig själva. I det här läget kommer också lagledaren Palle Engberg med i bilden då hans egen dotter också ville spela ishockey och han själv sögs in i lagledandet.

En skridsksolip ledde till det ena och sedan blev det mer och mer tid i ishallen som ledde till det andra. Han kom att stötta laget i närmare 20 år och har varit en av spelarna mycket uppskattad individ i vått och torrt.

De två kom att bli närmast synonyma med damhockeyn i Örebro under lång tid.

Om ni vill kolla in tabellerna för perioden som Örebro IK/HC Örebro 90/Örebro Hockey deltog har jag skapat en separat artikel där alla tabeller finns:

Historia: Damhockeyns statistik 1993-2007

Säsongen 1992-93 – det första seriespelet

Örebro IK gick in i Division 2 Dala-Örebro sin första säsong 1992-93 där de bland annat mötte IFK Kumla. IFK Ore och Orsa IK var seriens två bästa lag och skulle fortsätta vara så under många år. Örebro skulle komma att ha många duster med dessa genom åren.

Örebro kommer sjua av åtta lag sitt första år med fem segrar på 14 matcher.

Tabell 1. Sluttabell Division 2 Dala-Örebro säsongen 1992-93

Matcher V O F GF GA P
IFK Ore 14 11 0 3 63 27 22
Orsa IK 14 8 3 3 50 33 19
Team S/L 14 8 2 4 52 46 18
Hedemora SK 14 7 1 6 48 43 15
IFK Kumla 14 6 1 7 51 52 13
IFK Mockfjärd 14 6 0 8 45 61 12
Örebro IK 14 5 1 8 45 53 11
Älvdalens HK 14 0 2 12 20 59 2

Stockholmslagen kom som väntat att dominera slutspelet och i slutändan stod Nacka HK som segrare igen. De vinner över FoC Farsta med 4-3.

Säsongen 1993-94

Redan till kommande säsong tog laget stora kliv och kunde knipa en tredjeplats med 10 segrar på 16 matcher. IFK Ore tog en ny serieseger med 27 poäng, men Team S/L från Ludvika var nära att snuva dem på seriesegern, men de föll på sämre målskillnad.

Tabell 2. Sluttabell Division 2 Dala-Örebro säsongen 1993-94

Matcher V O F GF GA P
IFK Ore, Furudal 16 13 1 2 72 20 27
Team S/L Hockey, Ludvika 16 12 3 1 69 20 27
Örebro IK 16 10 2 4 83 37 22
IFK Mockfjärd 16 8 5 3 99 31 21
Älvdalens HK 16 9 0 7 38 34 18
Orsa IK 16 7 3 6 62 43 17
IFK Kumla 16 3 0 13 32 110 6
Bonäs IK 16 2 0 14 16 86 4
Fors IK/Horndal 16 1 0 15 14 104 2

Örebro gick till slutspel för första gången och ställdes mot Södertälje SK, som kommit tvåa i Division 2 Stockholm, i play-in. Det blev förlust med 3-2.

Stockholmslagen fortsätter dominera svensk damhockey och Nacka HK framförallt. I finalen slår de FoC Farsta med 3-0.

Säsongen 1994-95

Säsongen 1994-95 blev Dala-Örebro-divisionen uppgraderad till Division 1. Det hade ingen direkt betydelse i praktiken för slutspelet gjordes ändå om från grunden varje år. Det fanns nu hur som helst fyra division 1 runtom i landet och en division 2 i Stockholm.

Den södra divisionen bestod av endast fyra lag som spände mellan Trelleborg till Kungsbacka.

Örebro IK slutar fyra i serien och just detta år räcker inte det för slutspel. Bara de tre första går vidare, men samtliga tre lag från Dala-Örebro skulle åka ut direkt. Mockfjärd och Älvdalen fick båda möta Nacka och medan Orsa mötte Vallentuna. Det blev tvåsiffriga förluster i alla matcher.

Tabell 3. Sluttabell Division 1 Dala-Örebro säsongen 1994-95

Matcher V O F GF GA P
IFK Mockfjärd 14 12 2 0 95 22 26
Orsa IK 14 10 2 2 68 27 22
Älvdalens HK 14 8 3 3 57 32 19
Örebro IK 14 8 2 4 56 41 18
IFK Ore, Furudal 14 4 1 9 27 57 9
IFK Kumla 14 3 1 10 29 69 6
Fors IK/Horndal 14 3 0 11 21 65 6
Bonäs IK 14 1 3 10 25 65 5

Utmanarna FoC Farsta skulle äntligen lyckas slå Nacka HK och bryta deras svit. De gör det med goda siffror också, 5-1.

Säsongen 1995-96

Säsongen 1995-96 har damlaget flyttat över till HC Örebro 90.

Någon stöttning från Örebro IK under dessa år var det inte tal om. De fick inget utrymme att tjäna pengar i arenan utan varenda krona som gick att få ur arenan skulle till herrlaget. Inte helt olikt hur Örebro IK också behandlade HC Örebro 90 som försökt förhandla med Örebro IK om reklamplatser och dylikt, men inte fått någonting.

Lagledarna för damlaget hade fått god kontakt med HC Örebro 90 och kände att de fick en större acceptans och bättre bemötande där. Ett föreningsbyte kom att ske och skulle visa sig vara mycket lyckat för tjejerna. De blev bemötta med den respekt de tyckte sig förtjäna och kunde träna lika mycket som vilket annat pojklag som helst i föreningen. [5]

Tjejerna fick t.ex. möjlighet att sälja lotter under herrarnas matcher och behålla överskottet till det egna laget. Något som kan tyckas vara en väldigt liten sak egentligen, men det betydde väldigt mycket för dem.

De hade en egen kiosk som de byggt och servade besökare från. Engberg har berättat hur han köpte in råvarorna till tjejerna och hur de sedan fick behålla allt överskott efter matcherna.

I seriespelet kommer de åter igen fyra i serien bakom en sammanslagning av IFK Ore/Orsa IK, IFK Mockfjärd och Brynäs som tidigare spelat i Division 1 Stockholm, utan några större framgångar.

Även detta år räcker inte fjärde plats till slutspel.

Tabell 4. Sluttabell Division 1 Dala-Örebro säsongen 1995-96

Matcher V O F GF GA P
IFK Ore/Orsa IK 12 12 0 0 131 16 24
Brynäs IF 12 8 0 4 108 49 16
IFK Mockfjärd 12 8 0 4 88 32 16
HC Örebro 90 12 7 0 5 97 50 14
Älvdalens HK 12 5 0 7 74 40 10
Bonäs IK 12 2 0 10 22 105 4
Fors IK 12 0 0 12 7 235 0

I slutändan står Nacka HK som segrare igen efter att ha besegrat FoC Farsta med 6-5

Säsongen 1996-97

Nästa säsong kom Örebro att klättra placeringar igen. De slutade tvåa bakom ett suveränt IFK Ore/Orsa IK som inte tappade en enda poäng under säsongen. IFK Mockfjärd fanns inte kvar längre och serien hade dessutom bytt namn till Division 1 Västra.

Tabell 5. Sluttabell Division 1 Västra säsongen 1996-97

Matcher V O F GF GA P
IFK Ore/Orsa IK 15 15 0 0 137 17 30
HC Örebro 90 15 8 2 5 87 55 18
Björbo IF 15 8 1 6 76 54 17
Brynäs IF 15 6 0 9 39 90 12
Älvdalens HK 15 5 1 9 34 67 11
Bonäs IK 15 1 0 14 22 112 2

HC Örebro 90 gick till slutspel och i år hade förbundet bestämt att det skulle inledas med ett poolspel. Örebro hamnade i grupp B tillsammans med MoDo, IFK Ore/Orsa IK och Örnsköldsviks SK. Det blev ett tufft gruppspel för tjejerna som på tre matcher bara mäktade med ett enda mål och en nolla i poängkolumnen.

Tabell 6. Sluttabell Grupp B 1996-97

Matcher V O F GF GA P
Modo HK 3 3 0 0 14 1 6
IFK Ore/Orsa IK 3 2 0 1 8 5 4
Örnsköldsviks SK 3 1 0 2 6 12 2
HC Örebro 90 3 0 0 3 1 11 0

Nacka HK åker oväntat ut mot Västerhaninge IF i semifinalen med 2-0, men i finalen visar sig FoC Farsta övermäktiga och vinner med 4-3 mot överraskningslaget.

Säsongen 1997-98

Säsongen 1997-98 finns det en trio av lag som alla står huvudet över alla andra i Division 1 Västra. Det är IFK Ore/Orsa, Älvdalen HC och HC Örebro 90. IFK Ore/Orsa skulle ta hem divisionen med bara en förlust, men tre respektive fyra poäng bakom dem kom Älvdalen och HC Örebro 90.

Björbo låg sedan 8 poäng efter HC Örebro 90 och Brynäs ytterligare 5 poäng bakom dem.

Västerås IK har nu ett lag i samma serie som Örebro, men det blev en tuff första säsong i Division 1 Västra.

Det fortsatta slutspelet blev sedan något hämmat av att damer skulle för första gången få spela ishockey i de olympiska spelen. Endast ett lag från Division 1 Västra gick vidare och de fick spela gruppspel mot ettan i Division 1 Södra, Norra och trean från Division 1 Stockholm.

Tabell 7. Division 1 Västra säsongen 1997-98

Matcher V O F GF GA P
IFK Ore/Orsa IK 18 15 1 2 180 30 31
Älvdalens HC 18 14 0 4 119 44 28
HC Örebro 90 18 12 3 3 164 42 27
Björbo IF 18 8 3 7 125 86 19
Brynäs IF 18 7 0 11 92 87 14
Bonäs IK 18 3 1 14 52 125 7
Västerås IK 18 0 0 18 15 333 0

IFK Ore/Orsa blev nollade i poängkolumnen där och det blev en ny uppgörelse mellan Nacka och Farsta. Nacka tar guldet med 3-0.

Säsongen 1998-99

Örebro gör åter igen en bra grundserie och slutar tvåa bakom Älvdalen HC, endast två poäng bakom, men tyvärr var det bara det första laget från alla serier utom Stockholm som gick vidare till slutspel.

Till fyrnationersturneringen i Füssen, Tyskland som spelas i slutet på november, 23-29 mer exakt, blev både målvakten Hanna Holmberg och forwarden Anna Richaud uttagna.

Anna Engberg hade återvänt hem till Sverige efter en tid som au pair i USA. Där hade hon bland annat spelat med Washington Capitals ”Little Caps”. Ett av tre flicklag som fanns i organisationen. Det var där som hon framgångsrikt blev omskolad från back till forward, men genom karriären skulle hon växla position.

Sara Grahn

Det här var också året Sara Grahn skulle få debutera i A-lagstruppen. Tio år gammal var hon ett superlöfte från Östansjö utanför Hallsberg. Hennes storebror Kent hade spelat målvakt och hans gamla utrustning blev hennes första.

Sex år gammal började hon spela ishockey och det var uppenbarligen något som fastnade. När hon var tio år gammal spelade hon parallellt med Hallsbergs U12-lag för pojkor och HC Örebro 90:s damlag.

Hennes första match på bänken var mot Västerås borta den 11: januari 1999. Hennes matchdebut skulle dock inte dröja länge efter det.

Den 23:e januari 1999 är HC Örebro 90 i Hällefors för att möta Björbo. Efter första perioden insjuknar Hanna Holmberg och in kommer istället 10-åriga Sara Grahn. Hon får släppa en puck förbi sig, men Örebro gör 17 mål framåt under samma period. Hon hyllas efter matchen av övriga laget: [8]

Du är dagens stjärna, Sara. – Karin Thörnholm

En lyckad debut som skulle bli starten på lång och mycket framgångsrik karriär med över 200 landskamper och så sent som säsongen 2022-23 blev hon utnämnd till SDHL:s bästa målvakt.

Som tack för chansen väljer Sara att skänka ”Dagens ros” till HC Örebro 90:s damlag den 19/3: [9]

för allt stöd och hjälp jag har fått av er. Hoppas att jag ej har varit i vägen för er på träning och matcher. Var sin ros vill jag ge till Stefan, Affe, Palle och hela laget samt busschauffören Maria! Sara Grahn (Östansjö).

Internationellt besök

På nyårsafton 1998 skulle de återförenas. Little caps var på Europa-turné och Örebro var en av städerna de besökta. Engberg hade fått erbjudande om att spela med laget på turnén, men valde att inte nappa på det utan ville hellre möta dem med sitt nygamla lag HC Örebro 90. [10]

Under turnén skulle Little caps spela sex matcher på sex dagar och Örebro var stopp nummer fyra. De hade spelat två matcher i Finland, förlorat båda, och sedan mött AIK kvällen innan, och förlorat även den.

Landshövding Gerd Engman släppte pucken som HC Örebro 90 sedan skulle ta hand om större delen av matchen. Hemmalaget dominerade spelet och när ovan nämnda Engman gör 5-0 får hon till och med applåder av sina gamla lagkamrater.

I den tredje perioden hittade amerikanskorna en ny växel. Efter lite mer än halva perioden hade de hämtat upp till 6-5 och med tre minuter kvar stod det 7-6. Ett riktigt målkalas!

Bortalaget tog ut målvakten, men det renderade bara i ytterligare ett mål i baken. HC Örebro 90 vann matchen med 8-6 i slutändan,

Det var så onödigt att tappa på slutet, men det var samma sak senast vi spelade. Kanske blir tjejerna för säkra när de leder, och slutar spela de sista tio. De kan ha varit lite trötta också. Det var bra fart på den här matchen, amerikanskorna hade otroligt bra skridskoåkning och ideliga kontringar. Det var en bra genomkörare inför seriefinalen hemma mot Älvdalen på lördag, – Stefan Andersson

En rolig detalj är att motståndarna hade uttryckligen beställt riktig svensk husmanskost till efter matchen. Det serverades äkta svenska köttbullar med potatismos och lingonsylt, och senare även smörgåstårta.

Souvenirer utbyttes efter matchen där bland annat en flagga som flugit vid Capitolium förärades till det svenska laget.

Matchresultat

1999-01-02: HC Örebro 90 – Älvdalen HK 4-4

Örebros målskyttar: Marie Wallin 2, Anna Richaud, Tove Robertsson

1999-01-11: Västerås HC – HC Örebro 0 – 21 (0-6, 0-3, 0-12)

Örebros målskyttar: Therese Persson 6, Jennie Bäckman 4, Marie Wallin 4, Anna Richaud 3, Anna Engberg 2, Eva Alfredsson och Sussie Larsson.

1999-01-23: Björbo – HC Örebro 90 ? – ?

Tabell 8. Sluttabell Division 1 Västra säsongen 1998-99

Matcher V O F GF GA P
Älvdalens HK 18 14 3 1 121 34 31
HC Örebro 90 18 14 1 3 175 25 29
IFK Ore/Orsa IK 18 13 2 3 98 44 28
Brynäs IF 18 9 1 8 87 60 19
Björbo IF 18 5 1 12 67 133 11
Bonäs IK 18 3 2 13 47 139 8
Västerås IK 18 0 0 18 26 186 0

Älvdalen kom trea i det inledande gruppspelet i slutspelet och gick inte vidare.

Mälarhöjden/Bredäng slår AIK med 8-1 i finalen.

Landslaget

Andersson fick möjligheten att vara med och träna damkronorna under ett par tillfällen. Han var till exempel med när VM skulle spelas i Kanada 2000. Sverige kom fyra bakom Kanada, Finland och USA, vilket var väntat.

Efter turneringen fick de behålla matchtröjorna, men eftersom Andersson inte spelade fick han ta en av de tröjor som inte kom till användning: 48 Larsson. Denna tröja gav han sedan vidare till Sara Grahn och bad henne hänga den över sängen. Grahn som bara var 12 år gammal när VM spelades hade börjat spela med HC Örebro 90 tidigare.

Andersson återberättade om hur en träning när Grahn stod i målet och knappt nådde upp till ribban kom Therése Berg åkande och slog ett slagskott som tog i översidan på hjälmen och pucken for upp i nätet. Hennes mamma hade reagerat med att gå ut från hallen och med skakiga händer tända en cigarett för att lugna nerverna.

 Säsongen 1999-00

Placeringsmässigt skulle detta komma att bli Örebro bästa säsong. De vinner Division 1 Östra då varken IFK Ore, Orsa IK eller Älvdalen kommer till spel. Ett nytt dalalag har dock kommit med i seriespelet: Leksands IF. De kommer sist i gruppen med 12 raka förluster och bara 19 gjorda mål på 12 matcher.

Tabell 9. Sluttabell Division 1 Västra säsongen 1999-00

Matcher V O F GF GA P
HC Örebro 90 12 11 0 1 146 18 22
Brynäs IF 12 10 0 2 138 15 20
Bonäs IK 12 4 1 7 48 77 9
Västerås IK 12 4 1 7 29 69 9
Leksands IF 12 0 0 12 19 201 0

I och med att Örebro vann gruppen behövde de inte spela play-in till slutspelet. De gick direkt till kvartsfinal där de fick möta Trixa Hockey från Umeå som slutade tvåa i Division 1 Norra bakom MoDo. De skulle visa sig för starka och Örebro förlorade med 6-1.

De fick istället spela placeringsmatch mot Västerhaninge som de förlorade med 5-3 och sedan en match om sjunde plats mot Brynäs som de vann med 4-3.

Trixa Hockey skulle ta sig vidare till bronsmatchen, men där falla mot Veddige HK med 3-2.

Mälarhöjden/Bredängs IK slog AIK i finalen med 4-3.

Säsongen 2000-01

Tabell 10. Sluttabell Division 1 Östra/Västra

Matcher V O F GF GA P
Mälarhöjden/Bredängs IK 18 18 0 0 218 11 36
AIK 18 15 0 3 106 22 30
Brynäs IF 18 11 0 7 49 55 22
HC Örebro 90 18 8 2 8 56 83 18
Västerhaninge IF 18 6 1 11 46 72 13
Ekerö IK 18 2 1 15 12 103 5
Nacka Grands IF 18 1 0 17 12 153 2

Örebro gick till kvartsfinal och förlorade mot MoDo med 7-3.

 Säsongen 2001-02

Örebro kommer fyra i Division 1 Mellersta efter Mälarhöjden/Bredängs IK, Brynäs IF och AIK. De fyra lagen bildade ett toppskikt i serien och det förvånade ingen att det skulle vara dem som hamnade där.

Fjärdeplatsen var god nog för slutspel. Övriga, mindre bra, serier spelade ett play-in, men Örebro gick direkt till gruppspelet.

Tabell 11. Sluttabell Division 1 Mellersta säsongen 2001-02

Matcher V O F GF GA P
Mälarhöjden/Bredängs IK 21 21 0 0 303 8 42
Brynäs IF 21 14 3 4 152 67 31
AIK 21 15 0 6 120 66 30
HC Örebro 90 21 12 3 6 121 77 27
Södertälje SK 21 6 2 13 66 183 14
Västerhaninge IF 21 5 3 13 67 126 13
Ekerö IK 21 3 1 17 41 142 7
Hanviken SK 21 2 0 19 42 243 4

Slutspel

Örebros unga lag gjorde sig redo för slutspel. Siktet var på att göra bättre ifrån sig än sist. De visste att de kunde störa de bästa lagen, men det skulle krävas att de spelade på sin högsta nivå.

Tabell 12. Örebros trupp i slutspelet 2001-02

Nummer Namn Position Ålder
1 Hanna Holmberg G 20
15 Sara Stjernström G 18
23 Amanda Dahl D 16
13 Eva Alfredsson D 27
3 Carina Tourila D 23
14 Zandra Domander D/F 17
22 Tove Robertsson D/C 20
18 Jenni Asserholt D 13
20 Maria Fredriksson D ?
4 Therese Bergh D 13
9 Susanne Back F 20
12 Erica Olson C 22
25 Therese Persson F 24
17 Anna Richaud F 28
5 Lisa Danielsson C 19
16 Yvonne Hed F 21
19 Marie Wallin F 18
21 Madelene Sundström C 16
11 Therese Johansson F 15
6 Louise Ek F 27

Den första gruppmatchen gick mot MoDo som vunnit Division 1 Norra B. De skulle också komma ut i ett rasande tempo i första perioden. De vann skotten med 17-4 i första perioden, men på tavlan stod det 2-1. Modo tog ledningen efter nästan fyra minuter, men Örebro replikerade bara nio sekunder senare genom Susanne Back.

Örebro kvitterar sedan tidigt i andra perioden genom Therese Persson och det såg ut att stå sig, men efter 37:25 tar MoDo ledningen på nytt. Örebro ger sig dock inte och tidigt i tredje kvitterar laget matchen för tredje gången. Denna gång genom Madelen Sundström.

Tyvärr skulle MoDo lyckas vända ännu en gång. Halvvägs genom perioden gör de 4-3 och det står sig också matchen ut. Förlust i den första matchen för Örebro.

Örebro mötte grundseriekonkurrenten Brynäs i andra matchen. Örebro dominerade spelet och vann skotten med 41-24 vid full tid, men likväl skulle det stå 4-4 på tavlan. Den första perioden var en målrik historia där lagen turades om att ha ledningen.

Susanne Back hade gett Örebro ledningen i powerplay efter dryga fem minuter. Brynäs kvitterade tre minuter senare och en minut efter det hade de vänt på matchen till 2-1. Örebro kvitterade till 2-2 genom Therese Persson efter 13:14, men Brynäs vände till 3-2 två minuter efter det.

Örebro väljer att byta målvakt till den andra perioden. Sara Stjernström går ut och in kommer Hanna Holmberg istället. Den andra perioden blir sedan helt mållös. I den tredje perioden gör Brynäs 4-2 i boxplay efter 43:31.

Örebro fortsatte försöka och lyckades reducera efter 51:55 när Marie Wallin hittade nätet. Dryga fyra minuter senare kliver Erica Olsson fram och gör 4-4, vilket står sig tiden ut. Förlängningen hann inte bli en minut gammal innan Joa Elfsberg tog extrapoängen till Brynäs.

Den sista matchen var mot Veddige HK som kommit två i Division 1 Södra A, men de hade bara spelat två seriematcher detta år. Veddige från västkusten skulle ta kommandot i första perioden. De tog ledningen redan efter två minuter, men Örebro lyckades kvittera tre minuter senare genom Marie Wallin. Veddige replikerade bara minuten senare och skulle utöka till 3-1 innan pausvilan.

I andra perioden utökar de sedan till 4-1 efter 28:10. Örebro lyckas replikera minuten senare, igen är det Marie Wallin som slår till. Veddige är dock lika snabba de och gör 5-2 en minut efter det. Örebro väljer att byta målvakt i detta skede. Sara Stjernström får ge plats för Hanna Holmberg.

Efter 34:39 slår Anna Richaud till och reducerar till 5-3. Den tredje perioden hinner knappt börja innan Veddige utökar till 6-3. Örebro påbörjar sedan en ordentlig forcering för att försöka vända på detta. Anna Richaud gör sitt andra mål vid 45:46, i powerplay. Med nästan femton minut kvar att spela maler Örebro på. De fick tre tillfällen i powerplay dessutom, men inga fler mål kom.

Tabell 13. Sluttabell Grupp B säsongen 2001-02

Matcher V O F GF GA P
MoDo HK 3 3 0 0 16 6 6
Brynäs IF 3 1 1 1 10 7 3
Veddige HK 3 1 0 2 8 17 2
HC Örebro 90 3 0 1 2 11 15 1

Örebro fick åka hem efter tre jämna matcher. Det bådade gott för nästkommande säsong.

 Säsongen 2002-03

Säsongen 2002-03 var en stor framgång för laget. En stark grundserie där laget lyckades säkra tredjeplatsen i gruppen med bättre målskillnad än Brynäs ledde till att man kom till slutspel igen.

Topplaget Mälarhöjden/Bredängs IK var det inte mycket att något åt för något av lagen, men både AIK och Brynäs hade man jämna duster med under säsongen.

Tabell 14. Division 1 Mellersta säsongen 2002-03

Matcher V O F GF GA P
Mälarhöjden/Bredängs IK 21 21 0 0 332 13 42
AIK 21 17 0 4 179 63 34
HC Örebro 90 21 14 0 7 147 59 28
Brynäs IF 21 14 0 7 114 57 28
Västerhaninge IF 21 6 2 13 53 140 14
Segeltorps IF 21 5 1 15 44 175 11
Kälvesta HF/Hässelby SK 21 3 0 18 50 225 6
Leksands IF 21 2 1 18 33 220 5

Slutspel

Tabell 15. Örebros trupp i slutspelet 2002-03

Nummer Namn Position Ålder
1 Hanna Holmberg G 21
15 Sara Stjernström G 19
23 Amanda Dahl D 17
13 Eva Alfredsson D 28
14 Zandra Domander D/F 18
18 Jenni Asserholt D 14
16 Julia Valimäki D 21
4 Therese Bergh D/F 14
9 Susanne Back F 21
25 Therese Persson F 25
5 Lisa Danielsson C 20
19 Marie Wallin F 19
21 Madelene Sundström C 17
11 Therese Johansson F 16
6 Louise Ek F 28
17 Karoline Peterson F 14
12 Johanna Olsson C 22
24 Malin Storås C 16

Örebro inledde gruppspelet med att möta Veddige som de förlorade mot förra året. Revanschlustan fanns där, utan tvekan. Veddige tog ledningen åtta minuter in i första perioden. Veddige skulle bära med sig en utvisning till andra perioden och tidigt i andra drog de på sig ytterligare en. I spel fem mot tre prickar sedan Marie Wallin in 1-1.

Örebros finska back Julia Valimäki gör sedan Örebro ledningen halvvägs in i perioden.  Den tredje perioden hann bara bli 16 sekunder gammal innan Therese Persson utökar det till 3-1.  Örebro har spelövertaget i tredje perioden, men likväl skulle Veddige kunna först reducera efter 52 minuter och sedan kvittera med bara fyra minuter kvar. En olycklig utvisning efter 58:14 gjorde det svårt för Örebro att vända på det igen.

Tio minuters förlängning leder inte till några mål utan matchen går till straffar. Där skulle Hanna Holmberg spika igen och Susanne Back bli matchvinnare med sitt mål i sjätte straffrundan.

I den andra matchen väntade suveräna Mälarhöjden/Bredängs IK.  De kom ut precis så hårt som man skulle kunna förvänta sig. De vann perioden med 5-0 och skotten med 28-4. De lugnade ner sig något efter periodpausen, men de ledde ändå med 8-1 efter den andra perioden. Örebros mål gjordes av Therese Johansson efter 38:42. Den tredje perioden gav inget nytt. Matchen slutar 11-1.

I den sista gruppspelsmatchen ställdes Örebro mot Trixa Hockey från Umeå och det skulle bli en rejäl utskåpning. Örebro vann matchen med 7-0 och skotten med 52-5. Nadia Bazinet i Trixa-målet höll tätt i första perioden, men i den andra perioden fick hon ge sig.

Lisa Danielsson ger Örebro ledningen efter 26:43. Susanne Back utökar minuten senare och tio minuter efter det satte Therese Persson 3-0 i powerplay.

Den sista perioden blev sedan en defilering. Örebro gör mål i ordningen: Marie Wallin, Julia Välimäki, Evelina Husar och sedan Välimäki igen.  Det säkrade dem en andraplats i gruppen bakom Mälarhöjden/Bredängs IK.

Tabell 16. Sluttabell Grupp B 2002-03

Matcher V O F GF GA P
Mälarhöjden/Bredängs IK 3 3 0 0 28 1 6
HC Örebro 90 3 1 1 1 12 14 4
Veddige HK 3 1 1 1 8 10 3
Ume-Trixa 3 0 0 3 0 23 0

Grupp A vanns av AIK medan MoDo knep andraplatsen för Limhamns IK Skäret och sist Brynäs.

Andraplatsen innebar att HC Örebro 90 tog sig till semifinal där de mötte AIK. Stockholmarna var favoriter och hade ett ordentligt spelövertag de första två perioderna. AIK tog ledningen efter nästan fem minuter och utökade till 2-0 efter 14:32. Örebro lyckas reducera till 2-1 genom Therese Bergh två minuter senare, men bara minuten efter det utökar AIK på till 3-1.

Det resultatet står sig genom hela den andra perioden och nästan hela tredje perioden. Efter 55:29 lyckas Susanne Back reducera till 3-2 och med mindre än en minut kvar, 59:07, är hon framme igen och gör 3-3. Back hade tagit matchen till förlängning.

Nästan omgående i förlängningen sköt Örebros inlånade back Julia Välimäki ett skott i insidan av stolpen som gled längs med mållinjen, men den passerade aldrig över den. Tyvärr skulle AIK istället göra mål åtta minuter senare och gå vidare till final.

I bronsmatchen skulle Örebro ställas mot MoDo. Tjejerna från Ångermanland skulle visa sig för starka.  Även om det stod 1-1 efter första perioden, Örebros mål gjordes av Susanne Back, hade MoDo dominerat och vunnit skotten med 20-6. Hanna Holmberg i målet hade att göra.

Den andra perioden må ha varit något jämnare spelmässigt, men istället skulle resultatet dra iväg. Modo gick iväg till 5-1 och då hade bara lite mer än halva perioden passerat. Efter 53:05 i tredje utökade MoDo till 6-1 innan Örebro kunde reducera till 6-2 tre minuter senare, genom Malin Storås i powerplay.

Värt att nämn är att AIK fick se sig ordentligt besegrade av dåtidens storhet Mälarhöjden/Bredängs IK med hela 7-3 i finalen.

Örebro har stått för ännu en bra insats, men det har inte räckt riktigt hela vägen.

 Säsongen 2003-04

Seriespelet har blivit närmast en transportsträcka för Örebro vid detta lag. Mälarhöjden/Bredängs IK som är tidens storlag går det inte göra mycket åt, men med AIK och Brynäs hade de flera heta duster under säsongen. Det resulterade i en ny fjärdeplats, delad med Brynäs, men med sämre målskillnad, vilket var tillräckligt för att klara en slutspelsplats.

Tabell 17. Sluttabell Division 1 Östra säsongen 2003-04

Matcher V O F GF GA P
Mälarhöjden/Bredängs IK 18 17 1 0 235 16 35
AIK 18 14 1 3 140 24 29
Brynäs IF 18 11 0 7 114 31 22
HC Örebro 90 18 11 0 7 87 69 22
Västerhaninge IF 18 5 0 13 43 133 10
Segeltorps IF 18 4 0 14 34 188 8
Hanvikens SK 18 0 0 18 16 208 0

Slutspel

Örebro går in i slutspelet med ett helt nytt målvaktspar. Ett väldigt ungt sådant. Sara Grahn och Ida Wickström födda 1988 och 1989 ska freda Örebros mål i jaken på en första medalj för Örebro-laget.

Tabell 18. Örebros trupp i slutspelet 2003-04

Nummer Namn Position Ålder
1 Sara Grahn G 15
2 Ida Wickström G 14
7 Madelene Eriksson D 14
13 Eva Alfredsson D 29
14 Zandra Domander D/F 19
18 Jenni Asserholt D 15
8 Evelina Husar D 17
4 Therese Bergh D/F 15
22 Tove Robertsson F 22
25 Therese Persson F 26
5 Lisa Danielsson C 21
19 Marie Wallin F 20
6 Sarma Pone C 24
11 Therese Johansson F 17
16 Inese Geca-Miljone F 25
24 Malin Storås C 17

Örebro hamnade i samma grupp som AIK som de redan mött flera gånger i grundserien, och Limhamns IK Skäret som vunnit Division 1 Region Syd Södra (det är korrekt). Det fjärde laget i gruppen var Munksund/Skuthamns SK som vann Division 1 Norra A, men var tvungna att spela play-in mot Trixa Hockey innan de kom till gruppspelet. De vann med 5-1 mot Trixa Hockey.

HC Örebro 90 ställdes mot Limhamn i första matchen. Limhamn hade en kedja bestående av Pernilla Winberg, Erika Holst och Maria Roth som var tre världslirare. Roth gör 1-0 efter två minuter och Winberg ökar på till 2-0 i powerplay efter nio minuter. Roth gör 3-0 efter nästan 15 minuter och Winberg 4-0 en minut senare. Limhamn hade gjort fyra mål på 9 skott.

Örebro reducerar direkt i andra perioden genom Sarma Pone, men Roth skulle vara framme igen vid 24:11 och göra 5-1. Lisa Danielsson svarade omgående till 5-2 och Madelene Eriksson gav Örebro hopp med 5-3 efter 28:44.

Den tredje perioden skulle dock Limhamn öka på farten och aldrig ge Örebro chansen att komma ikapp. Katarina Timglas göra 6-3 efter fyra minuter och Pernilla Winberg rundar av med 7-3 med 25 sekunder kvar att spela.

I den andra gruppspelsmatchen ställdes Örebro mot Munksund-Skuthamns SK. Örebro var något av favoriter, men MSSK skulle hålla jämna steg med Örebro i den första perioden. Trots skottvinst med 19-8 stod det 3-2 i målprotokollet.

Örebro öppnade bra med 1-0 i powerplay genom Zandra Domander efter 4:22 och sedan 2-0 genom Jenni Asserholt efter halva perioden. MSSK lyckas reducera och kvittera innan Malin Storås kliver fram med 20 sekunder kvar av perioden och gör 3-2.

Den andra perioden var betydligt mer händelsefattig, men i den tredje kunde Inese Geca-Miljone utöka till 4-2 för Örebro innan Jenni Asserholt avrundande med sitt andra mål och 5-2.

Mot AIK i sista matchen skulle Sara Grahn i målet stå för en storstilad insats i målet och mota 58 skott, men det skulle inte räcka. AIK var för bra. De hade 3-0 när ungefär halva matchen var spelad och Örebro kunde rå på dem.

Tabell 19. Sluttabell Grupp B säsongen 2003-04

Matcher V O F GF GA P
AIK 3 3 0 0 27 4 6
Limhamns IK Skäret 3 2 0 1 21 10 4
HC Örebro 90 3 1 0 2 8 12 2
Munksund/Skuthamns SK 3 0 0 3 2 32 0

Örebro går inte vidare till slutspel från gruppspelet.

Limhamn och AIK skulle mötas igen i finalen och åter igen skulle AIK segra.

 Säsongen 2004-05

Åter igen slutar Örebro fyra i sin division och går vidare till slutspel. Åter igen är det Mälarhöjden/Bredängs IK som tar hem seriesegern och bakom dem finns AIK och Brynäs, före HC Örebro 90.

Även om det var sig likt hade Örebro tagit tydliga kliv från förra säsongen. Med ett så ungt lag var det inte speciellt konstigt att så var fallet.  Laget hade gått från +18 till +79 i målskillnad.

Tabell 20. Sluttabell Division 1 Östra säsongen 2004-05

Matcher V O F GF GA P
Mälarhöjden/Bredängs IK 21 21 0 0 341 13 42
AIK 21 17 1 3 224 27 35
Brynäs IF 21 14 1 6 166 36 29
HC Örebro 90 21 12 1 8 133 54 25
Segeltorps IF 21 6 1 14 45 192 13
Västerhaninge IF 21 6 0 15 51 168 12
Leksands IF 21 5 1 15 51 185 11
Hanvikens SK 21 0 1 20 18 354 1

Slutspel

Sara Grahn är kvar som förstemålvakt, men bakom henne har Ellen Rignert kommit fram från de egna leden. Rignert skulle bara spela en säsong innan hon tog en paus i spelarkarriären innan hon återupptog den 2013 i Nora HC, och fortsatte sedan i Örebro fram till och med säsongen 2023-23.

Tabell 21. Örebros trupp i slutspelet 2004-05

Nummer Namn Position Ålder
1 Sara Grahn G 16
2 Ellen Rignert G 17
7 Madelene Eriksson D 15
13 Eva Alfredsson D 30
14 Zandra Domander D/F 20
18 Jenni Asserholt D 16
8 Evelina Husar D 18
16 Chanette Svensson D 17
4 Therese Bergh D/F 16
22 Tove Robertsson F 23
25 Therese Persson F 27
5 Lisa Danielsson C 22
14 Anny Källum F 17
17 Hanna Dahl F 17
12 Maria Sönnerborg F 18
19 Caroline Fagerström F 14
24 Malin Storås C 18

Örebro hamnade i Grupp A tillsammans med Mälarhöjden/Bredängs IK, MoDo från Division 1 Norra och Växjö HC från Division 1 Region Syd, Södra (den heter så).

I den första matchen mötte HC Örebro 90 MoDo. Det skulle bli en förhållandevis jämn match, men Örebro såg inte ut att komma ut helt vakna i den första perioden. Ångermanlänningarna hade 2-0 i första pausen och hade hållit Örebro till bara 3 skott på mål. Detta trots att MoDo tog tre utvisningar i perioden.

Den andra perioden var en betydligt jämnare historia, men den skulle inte bjuda på mål. Den tredje perioden var knappt fyra minuter gammal när MoDo gör 3-0 och de gör även 4-0 halvvägs in i perioden. Örebro lyckades aldrig hämta sig från detta och går mållösa från matchen.

I den andra matchen väntade Mälarhöjden/Bredängs IK och trots storspel från Sara Grahn i målet skulle matchen sluta 6-0 till Stockholmslaget. Skotten slutade 70-12. Örebro hade inget att komma med i denna match.

I den sista gruppspelsmatchen väntade Växjö HC.  Emeli Ederfors i Växjö-målet skulle ha att göra i matchen. Den första perioden slutade 0-0, men Örebro vann skotten med 23-1.  Tidigt i andra skulle det lossna för Örebro.

Therese Bergh gör 1-0 vid 23:11 och 2-0 kommer 19 sekunder senare genom Maria Sönnerborg. Therese Persson fyller på med 3-0 tre minuter senare, Lisa Danielsson gör 4-0 tre minuter efter det och Madelene Eriksson skickar in 5-0 efter 31:42. Periodens sista mål och 6-0 gör Therese Persson med sitt andra mål efter 39:35. Det kom för övrigt i powerplay.

Den tredje perioden blev inte mycket snällare för Växjö. Zandra Domander gör 7-0 i powerplay efter 41:26. Evelina Husar ökar på till 8-0 bara 23 sekunder senare. Halvvägs in i perioden slår Maria Sönnerborg till igen och det står 9-0. Örebro får ett nytt powerplay ett tag senare och Chanette Svensson slår till och gör 10-0 efter 54:15.

Maria Sönnerborg fullbordar sitt hat-trick efter 56:15. Hon kan addera två assist på det.

Tyvärr räcker inte det för att gå vidare utan slutspelet tar slut i gruppspelet denna gång.

Tabell 22. Grupp A säsongen 2004-05

Matcher V O F GF GA P
Mälarhöjden/Bredängs IK 3 3 0 0 23 1 6
MoDo HK 3 2 0 1 11 3 4
HC Örebro 90 3 1 0 2 11 10 2
Växjö HC 3 0 0 3 0 31 0

 Säsongen 2005-06 & Säsongen 2006-07

Säsongerna 2005-06 och 2006-07 har lyfts ut till en egen artikel för att ge dem extra fokus.

– Historia: Ett brons och Örebro Ishockeyförening, ett av Sveriges bästa lag som aldrig blev

Tillväxten

De första årskullarna som var aktuella för att gå på hockeygymnasium i Örebro, födda i början på 1980-talet, hade ”bara” lockat någon enstaka spelare per kull, men från kullen 1986 hände något och Örebro hade lyckats komma över en tröskel. Nu sökte sig talanger till staden för att få spela hockey med damlaget. Ryktet hade spritt sig.

Den yngre tillväxten i staden var fortfarande skral, men Örebros damlag lyckades attraherade spelare. Alla flyttade inte till Örebro permanent dock utan utgick från sina hemort som ibland var över en eller flera timmar bort.

Till början på oktober 2005 lanserar Örebro Ishockeyskola renodlade tjejgrupper för de yngre. Ansvarig för satsning var Leif Palmroth: [11]

Jag hoppas att många tjejer ska tycka att det här är kul och vill prova på framförallt så att man i slutändan känner att det här var jättekul, det var inte bara en killsport utan det här passar även för tjejer. Det hoppas vi och jag.

Grupper för äldre tjejer hade funnits ett tag vid detta lag, men föreningen upplevde att det fanns ett glapp i de yngre åldrarna där för få tjejer började spela tidigt i Örebro.

Mellanåren 2007-2020

Örebro Hockeys damlag lades sedan ner 2007. Örebro Hockey hade ingen vidare ekonomi vid detta tillfälle. Den tänkta storsponsor Obol hade inte levererat som utlovat och flertalet spelare kom att lämna klubben. Inte minst Linköping som skulle spela i den nya Riksserien fick en duktig Örebro-injektion inför säsongen 2007-08.

Den nya föreningen Örebro Ishockeyförening blev söndervärvad innan den ens hann börja. Krister Andreasson-Hildingsson var dock inte den som gav upp. Tillväxten inom Örebro Hockey Ungdom var fortsatt god och till säsongen 2008-09 hade Örebro Hockey Ungdom bestämt sig för att spela ett lag i Division 2.

Kristers egen dotter spelade hockey i Örebro Hockey, men med ett pojklag. [12]

Att jag kom in på flicksidan berodde på att jag hade en dotter som spelade med ett pojklag i Örebro Hockey. Hon spelade med dem i två år innan vi fick reda på att det faktiskt fanns en flickverksamhet inom föreningen. Det har jag kritiserat klubben för.

Dottern tog klivet över till damlaget 2005 och i och med det klev han även själv in som tränare och ledare för laget. Hösten 2008 fanns det ett 40-tal damspelare inom Örebro hockey Ungdom och föreningen skulle sjösätta ett nytt damlag till hösten. Det fick bära samma namn som den flicksatsning som pågått sedan 2000 inom föreningen: Red Sox.

Utöver Örebro Hockey Ungdoms satsning skulle det regionalt finnas ett eller vid enstaka fall två damlag som fick spela i det som nu var serien under den högsta serien. Hällefors IK och Lindlöven var det inledningsvis, men senare blev det ett gemensamt lag mellan klubbarna 2010-11.

Inför säsongen 2012-13 klev Nora HC in som regionens andra damlag i Division 1, men säsongen efter skulle de vara det enda kvarvarande. Ibland mönstrade de ett lag i kombination med Hällefors IK, men oftast stod föreningen på egna ben.

Till säsongen 2015-16 tog Örebro Hockey Ungdom över laget, och spelade även ett andra lag i kombination med Hällefors IK i Division 2. Säsongen efter började man dock om i Division 2 och kom då näst sist med endast en seger på tio matcher.

Till säsongen efter 2017-18 hade man ett gemensamt lag med BIK Karlskoga och lyckas bättra på resultatet något med tre segrar på tio matcher.  Säsongen efter fortsätter samarbetet och resultatet stärks ytterligare när man lyckas vinna sju av tolv matcher, men mot Hällefors / Filipstad fanns inget att göra som vann tolv av tolv möjliga med +75 i målskillnad.

Örebro Hockey Ungdom stod på egna ben säsongen 2019-20.Det slutade med en andraplats i Division 2 bakom Falu IF och det skulle bli den sista säsongen som de hade laget. Efter det klev Örebro Hockey in och var huvudpart för laget.

TV-pucken

Svenska Ishockeyförbundet valde till 2019 att låta tjejer spela TV-pucken på liknande villkor som killar. Tidigare hade tjejer fått spela en egen turnering som hette Stålbucklan.

Det första året kunde tjejer födda 2004-2006 delta. Örebro hade fått förfrågan om att ha ett gemensamt lag med Dalarna, men valde att tacka nej. Stefan Andersson kommenterade till Nerikes Allehanda: [13]

Vi fick en fråga från Dalarna om att slå ihop med dem, för att bilda ett starkare lag. Men då lämnare vi fler tjejer utanför, och när själva idén är att få fler att stanna längre i hockeyn så tyckte vi att det var fel väg att gå. Så vi sa nej.

Turneringen kom att bestå av 18 lag till slut. Flertalet regioner hade slagits ihop för att bilda mer slagkraftiga lag. Örebro kom att ta sig vidare från gruppspelet efter seger mot Medelpad/Jämtland/Härjedalen/Gotland med 11-0, förlust mot Västergötland/Bohuslän-Dalsland med 1-4, seger mot Blekinge med 2-1 efter förlängning, förlust mot Stockholm med 0-2 och sedan seger mot Värmland med 5-0.

Tabell 23. Sluttabell TV-pucken Grupp A 2019

Matcher V O F GF GA P
Stockholm 5 5 0 0 42 1 15
Västergötland/Bohuslän-Dalsland 5 4 0 1 56 4 12
Örebro 5 2 1 2 19 7 8
Blekinge 5 1 2 2 6 27 5
Värmland 5 1 1 3 9 43 5
Medelpad/Jämtland/Härjedalen/Gotland 5 0 0 5 2 52 0

Örebro fick sedan möta Stockholm i kvartsfinal, men det blev förlust med 0-5. I första placeringsmatchen mot Västergötland/Bohuslän-Dalsland blev det förlust med 2-4 och i matchen om plats 7 fick de möta Östergötland. Det blev förlust med 0-1. Örebro slutar åtta i första TV-pucken, men spelar jämnt med resten av Sverige och flertalet spelare sticker ut. Thea Liodden fick pris som matchens lirare mot Östergötland.

Dalarna som ville slå ihop med Örebro går sedan och vinner TV-pucken genom att slå Småland med 3-2 i finalen.

Efterspel

Andersson och ansvariga vid Örebro Hockey Ungdom hade efter turneringen ett möte med Stefan Bengtzén från Örebro Hockey och om att den talang som nu kommer fram i Örebro måste man ta vara på. Bengtzén verkade gav ett positiv intryck till detta då han hade i uppdrag att starta ett damlag och satt med ”ett blankt papper”.

Bengtzén återkopplade aldrig till Andersson. Istället verkar det som att han senare tog direkt kontakt med Örebro Hockey Ungdom om att flytta över damlaget till Örebro Hockey. Örebro Hockey fick sedan också en gratisplats i Division 1 sedan ett lag dragit sig ur och Örebro lyckades också klara sig kvar första året, men laget hade svårt att hävda sig. De rasade sedan ner i division 2 året efter då väldigt lite gjorts för att stärka laget. De var rent av sämre på pappret.

Örebros satsning på damlaget blev ifrågasatt. Inte minst från spelarna själva som kände att om nu Örebro skulle ha ett damlag varför händer det inget? Det fanns ett missnöje bland spelarna som kände att Örebro Hockey sög åt sig PR-poäng från media, men i verkligheten gjorde de väldigt lite.

Det blev bättring så småningom, men det tog flera år. När detta skrivs, 2024, har laget både ny huvudtränare och assisterande tränare, fystränare, och inte minst en egen sportchef med speciellt ansvar för damlaget. Omständigheter runtom laget har också förbättrats väsentligt för att ge damerna en chans. Inte minst har de flyttat in i Behrn Arena för bättre träningsmöjligheter.

Under denna tid hann Örebro tappa flertalet talanger i form av Anna Brenkle, Stina Sandberg, Thea Liodden, Filippa Lindgren, Moa Frisk och Julia Lindgren, för att nämna några, till andra klubbar. Nu står Maja Armborg inför valet av att fortsätta i Örebro eller välja hockeygymnasium på annan ort.

Örebro har en tydlig ambition att bygga upp laget med lokala talanger, men det blir så klart svårt om talangerna väljer att lämna.

Det har startats upp ett hockeygymnasium med lokalt intag där även tjejer kan söka in. Förhoppningen är givetvis att detta ska hjälpa till med att behålla talanger i Örebro, men om det räcker återstår att se.

Kommentarer

Denna artikel var svår att skriva. Det finns väldigt lite publicerat kring damhockeyn överlag och grundseriespelet i synnerhet. Det blir ännu värre när jag försöker hitta information om spelet på 1990-talet. Har man tur kan man hitta korta referat i de lokala tidningarna och Svenska Ishockeyförbundet är inte att tänka på som hjälp.

Vid mina försöka att ta kontakt med dem har jag bara blivit hänvisad till förbundets årsböcker och dessa är så sparsmakade med information att det är skamlöst. Om du vill veta hur den interna poängliga såg ut i herrarnas division 2 något år finns det snyggt och prydligt uppradat för alla klubbar.

Damernas seriespel är summerat på två till sex sidor, av totalt 3-400 sidor i dessa böcker. Inlines som var en del av förbundet ett tag fick lika mycket utrymme i en del av böckerna.

Några poängligor eller matchresultat finns inte. Det finns inga kommenterar till seriespelet, endast till landslaget, och det är förvånansvärt ofta negativa och besvikna ord. Lite har jag kunnat utvinna från förbundets hemsida, men endast om slutspelet tyvärr. Rickard Fagerlunds mantra verkar levt kvar långt efter att han lämnat tyvärr.

Referenser

  1. Edblad, Rickard. MoDo Hockey 100 år – 60-talet, 2021-03-21. Besökt 2023-12-22. https://www.modohockey.se/article/lp92akmi9-4ij6i1/modo-hockey-100-ar-60-talet
  2. Lindquist, Mattias. Machokulturen inom ishockey: En kvantitativ studie av ishockeyspelares upplevelser av maskulinitetskultur, 2021. Karlstads Universitet. https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1567313/FULLTEXT01.pdf
  3. Stark, Tobias. Fullt lag: Jämställdhet inom svensk ishockey med avseende på kvinnors inflytande jämte flick- och damishockeyns ställning. 2022. https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1717152/FULLTEXT01.pdf
  4. SDHL Pressmeddelande. Göteborg HC drar sig ur SDHL, 2022-11-02. Besökt 2023-12-21. https://www.sdhl.se/article/qw0ral9zj-5nfcdd/view
  5. Guardian sport. PWHL game in Minnesota sets attendance record with 13,316 fans, 2024-01-07. Besökt 2024-01-09. https://www.theguardian.com/sport/2024/jan/06/pwhl-minnesota-montreal-game-ttendance-record
  6. Paul Krotz. 8,318 fans cheer Ottawa and Montreal at The Arena at TD Place, 2024-01-02. Besökt 2024-01-09. https://www.thepwhl.com/en/professional-womens-hockey-league-sets-attendance-record
  7. Tivenius, Göran. Det är vi som är Örebro, s 110. 2020. Big Bang Publishing House, Örebro. ISBN: 9789198432633
  8. Nerikes Allehanda. Tio år och fast i buren, 1999-01-26. Nerikes Allehanda. Hämtad via Retriever.
  9. Nerikes Allehanda. Dagens ros, 1999-03-19. Nerikes Allehanda. Hämtad via Retriever.
  10. Nerikes Allehanda. Kärt återseende Svenska köttbullar på menyn när Washington ”Little Caps” mötte HC Örebro-tjejerna, 1999-01-02. Nerikes Allehanda. Hämtad via Retriever.
  11. Sveriges Radio. Flickor ska lockas spela ishockey i Örebro, 2005-09-06. Besökt 2024-01-08. https://sverigesradio.se/artikel/686635
  12. Bodin, Uffe. Ingen rubrik tillgänglig, 2008-09-08. Nerikes Allehanda. Hämtad via Retriever.
  13. Wirström, Lasse. Målet: Att gå vidare, 2019-09-20. Nerikes Allehanda.

Stora delar av materialet är baserat på mina intervjuer med Stefan Andersson och Palle Engberg. Tack till Lasse Wirström som försökt svara på svåra frågor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *