Historia: Ishockeyns separation från ÖSK
Detta är ett kortare utdrag i arbetet med att kartlägga Örebro SK:s tid som ishockeyförening. En längre text kommer att publiceras senare, men då denna händelse är av större historisk betydelse och det tordes finnas ett stort allmännintresse har jag valt att publicera denna rapport separat.
Kort bakgrund
Vi är på väg mot årsmötet som ska hållas vid slutet av 1971. Det ekonomiska läget var prekärt i Örebro Sportklubb och stora besparingar krävdes inom klubben. Enligt intern kommunikation var klubben sex månader från att vara på obestånd om inget drastiskt gjordes. [1]
Föreningen hade flera år på rad gjort stora ekonomiska underskott, men det senaste året framförallt hade slagit hårt mot klubbens ekonomi. Klubben kände sig tvungen att agera. Ett extra möte kallades till den 3:e december 1971 där beslut om en besparingskommitté togs.
Sedan väntade ett stormig årsmöte några dagar senare. Det var en till synes emotionell Sven Örbrink som öppnade: [2, § 1]
Vi upplever nu en besvikelsesituation i ÖSK. Man reagerar olika och de primitiva reaktionerna kommer gärna fram. Vad jag hoppas är att ledarna är konstruktiva. Kritisera gärna, men det är föga konstruktivt att ägna sig åt efterklokhet. De som gör det ger ingen bättring. Jag beklagar stormens storlek som förorsakat viss skada, men den bedarrar och det rensas ut. Det kanske växer fram något ännu bättre. Det kanske kan bli något fint.
Han nämnde flertalet anledningar till det dåliga resultatet. Bland annat svag publiktillströmning för fotbollen och oväntat kort slutspel för bandyn, men även att lotterier och andra tillställningar som inte levererat förväntad inkomst. Ishockeyn nämns inte i protokollets inledning som en bidragande orsak till det ekonomiska läget.
Däremot kommenteras ishockeyn av revisorerna i den mån att de anser att ”ishockeyn bör drivas av de kapitalstarka”. [2, § 7]
Till årsmötet som hölls 8:e december 1971 hade två skilda motioner skickats in där det föreslogs att ishockeysektionen skulle läggas ned. Det var också de enda motionerna till mötet. En från Bengt Clevenhag som ansåg att ishockey skulle få verka i sin egen förening istället, och en från G A Eklund som inte presenterade något alternativ för ishockeyn utan bara att den skulle läggas ner.
Den senare lät även meddela:
Ha kvar damfotbollen. Välj ej Gösta Klingberg till ordförande. Vi i Allsvets behöver honom. Låt Sture Östlund ha kvar sin uppgift som matchspeaker även om han inte är helt lämplig.
Varför han såg det nödvändigt att kommentera Östlunds prestationer vet jag inte, men tydligen ansågs det viktigt när telegrammet författades. Den senare motionen kom dock in för sent för att kunna behandlas.
Styrelsens rekommendation gällande ishockeyns framtid var att avvakta besparingskommitténs arbete som ej ännu var färdigt. Detta accepterades av stämman. [2, § 10]
Besparingskommittén lanserade i januari en lång lista med åtgärder för hur klubben skulle kunna få rätsida på ekonomin igen. På styrelsemötet den 15:e januari 1972 gick man så igenom de punkter som kommittén kommit fram till. [3]
En av punkterna var en ny organisation för sportklubben. En variant som föreslogs var att bandyn och ishockeyn skulle lyftas ut till separata sektioner med eget ekonomiskt och juridiskt ansvar.
Ishockeysektionen fick detta meddelat till sig och diskuterade det på sektionens möte den 12:e januari 1972. Protokoll för detta finns längre ner i denna text.
Det första förslaget innebar att ishockeysektionen förblir inom ÖSK, men med eget juridiskt och ekonomiskt ansvar. I praktiken skulle budgeten bli reducerad och ambitionsnivån sänkt. Exakt hur mycket ambitionen skulle behöva sänkas har enligt ordföranden Eric Bergquist inte diskuterats, och han tog avstånd från spekulationer kring detta.
Det andra alternativet var att ishockeyn bildade en fristående klubb.
Ishockeysektionen röstade för det senare under förutsättning att man fick ta över ÖSK:s spelare, material och serietillhörighet.
Längre ner kan ni läsa en transkribering av den rapport som togs fram för hur ishockeysektionen inom Örebro SK skulle kunna separeras från huvudföreningen.
I praktiken skulle ishockeysektionen vakantsättas (läggas på is) från den 1:a april 1972 och den nya föreningen kunna stå på helt egna ben från 1:a september 1972 och från det datumet också överta de bidrag och intäkter som ÖSK tidigare avnjutit från ishockeysektionen.
Den 28:e februari röstades förslaget igenom utan större diskussion på den extra inkallade årsstämman. Det hade lagts ner ett stort arbete med att förbereda för hur ishockeysektionen skulle kunna lämna och starta på nytt i egen regi. Det var väntat att förslaget skulle röstas igenom. Det fanns en vilja från båda sidor att hitta en lösning.
Lennart Thörn anförtrodde även de närvarande med hur långt de kommit i arbetet med den nya klubben. Ishockeysektionen hade med andra ord gått händelserna något i förväg och redan påbörjat starten av det som kom att bli Örebro Ishockeyklubb. Detta speglar den miljö i klubben som jag fått återberättad av personer som verkade i klubben vid tillfället.
Det var inte fråga om huruvida sektionen skulle lämna. Det var tal om den plan som fanns kunde godkännas och sättas i verket snabbast möjligt.
Till protokollet fördes också mötets lyckönskningar till den nya föreningen.
Reflektion
Tidigare ordförande Anders Andén hade till det föregående årsmötet summerat det sportsliga året 1969-70 med att även om ishockeyn är ”dyr” (hans citationstecken) skulle ett avancemang till division 1 troligen avhjälpa detta något, men någon patentmedicin för kostnaderna finns nog inte. [4]
Av allt att döma befann sig ishockeysektionen och ÖSK på olika kurs. ÖSK var på väg mot konkurs samtidigt som ishockeysektionen i allra högsta grad hade ambitioner om att klättra i seriesystemet. Det fanns utöver detta många trogna ÖSK-anhängare som var snabba med att beskylla ishockeyn för det ekonomiska läget i klubben.
Ishockeyn hade trots många år i klubben haft svårt att vinna acceptans bland alla. Om det är rimligt att förvänta sig kan diskuteras, men det fanns bevisligen starka röster som snarare såg sporten som belastning än en tillgång, samtidigt som ishockeysektionen hade svårt att få gehör hos en ålderdomlig styrelse.
Från ishockeysektionens håll såg man ett allmänt ointresse för ishockeyn hos huvudstyrelsen som ett problem och man hade under lång tid motsatt sig hur spelarlöner för dubbelregistrerade spelare hamnade på ishockeysektionen. Det vill säga att för spelare som utövade såväl fotboll som ishockey hamnade hela kostnaden på ishockeysektionen.
Trots denna ”budgetdoping” hade fotbollen svårt att få det att gå runt.
Det finns många som än idag är besvikna på hur Örebro SK hanterade ishockeyn. Örebro SK må ha kört sin ekonomi i botten och stämningen i och runt klubben må ha varit hätsk, inte minst mot ishockeyn, men hanteringen av separationsprocessen verkar skett på ett respektfullt sätt från huvudstyrelsens sida.
En mer cynisk person skulle säkerligen kunna läsa mellan raderna att detta var klubbens uppenbara chans att bli av med ishockeyn för gott. Jag säger inte att den personen har fel, men av allt att döma skedde separationen förhållandevis smidigt.
Med det sagt kan det också funnits personligt groll och mummel som inte framgår av protokoll och nyhetsartiklar som jag inte kan ta ställning till. Det finns anledningar att tro det.
Oavsett allt detta. Det fanns högst troligen ingen gemensam framtid, och ÖSK var nog så generösa i separationen. Något som kritiserades öppet av Orvar Bergmark på den extrainsatta stämman den 28:a februari 1972. Bergmark ansåg att ÖSK inte skulle ta på sig de skulder som ishockeyn fortfarande hade: [5]
Ekonomiskt lättsinne – Orvar Bergmark
Detta försvarades av dåvarande ordförande Eric Bergquist som tyckte det var viktigt att ge den nya föreningen goda förutsättningar att lyckas. Övertagande av material och utrustning skedde också utan kostnad. Denna välvilja från föreningen får man inte blunda för oavsett vad känner för ÖSK och deras agerande genom åren.
Nedan följer så protokoll och dess bilagor.
Utredningen av ishockeysektionens separation från ÖSK
Bild 1. Omslagsbild till rapporten för hur ishockeyn ska kunna separeras från Örebro Sportklubb
Kommentar till bild: ÖHC användes här som en platshållare. Namnet för den nya föreningen var inte bestämt än.
1972-02-16
Fortsatt utredning ang. ishockeyns separation från ÖSK
1 | Huvudstyrelsen har vid sitt sammanträder 15/1 1972 bl a beslutat | |
att | med uppgift att fortsätta utreda ishockeyns separation från ÖSK och förelägga styrelsen förslag till överenskommelse tillsätta en kommitté bestående av styrelsens AU med Johnny Lindahl och Nils Melander som suppleanter, Bengt Holmgren samt ishockeysektionens AU med Eric Bergquist som ordförande | |
II | Utredningens arbete aktualiserades i brev av den 18/1 1972 till berörda parter. Uppmanades alla deltagare i utredningsgruppen att till första sammankomsten komma väl förberedda med konkreta förslag och frågeställningar. | |
III | Utredningsgruppen har avhållit sammanträden vid två tillfällen, 31/1 och 10/2. Tack vare konkreta förslag och frågeställningar har det varit möjligt att i bästa samförstånd kunna presentera styrelsen ett förslag till överenskommelse. På särskild sammanställning presenteras utredningsgruppens förslag. | |
På utredningsgruppens vägnar |
||
Bilager:
|
Utredningsresultat | Bilaga 1 Sid 1 Anm |
|
1. | Arenastöd Arenastöd utgår till ÖSK för innevarande säsong. Nya klubben övertar det kommande stödet fr o m 1/9Arenastöd för extra aktivitet under tidsperioden 1/4 – 1/9 -72 diskuteras från fall till fall.När årsmötesbeslut vunnit laga kraft underrättas idrottsstyrelsen att den nya klubben skall tillgodoräkna sig arenastöd för ishockeyns del fr o m 1/9 -72. |
Således det stöd som utbetalas från ishockeyns verksamhet (Den del av arneastödet vi erhållit på basis av ishockeyns matcher.) |
2. | Reklam Den nya klubben får helt självständigt försälja och administrera reklamen, enl nedan.Den principiella uppdelningen diskuteras även mad [sic] idrottsstyrelsen.Underlag för försäljning är själva ishallen samt den halva av gemensamt kommunikationsutrymme som närmast gränsar till ishallen.Nu kontrakterade reklamintäkter tillfaller ÖSK fram till 1/9 -72. Intäkter för nyskrivna kontrakt samt intäkter efter 1/9 tillfaller nya klubben för försäljningsunderlag enligt ovan. |
Reklam på ismaskiner fördelas lika på ÖSK och nya klubben. Varsin ismaskin. Vi säljer den på Trängen. Nya klubben på ishallens maskin. |
3. | Kontrakt ÖSK svarar för kontrakterade personutgifter fram till 1/9 -72. Nya åtaganden 1/4 – 1/9 72 samt efter 1/9 bestrides av nya klubben. |
|
4. | Skulder Nya klubben lämnar ÖSK utan att påföras skulder från tidigare verksamhet. |
Alla utestående skulder reodvisas per 1.4. med utgångspunkt från styrelsens § 33, sker utvärdering vilka klubb som svarar för kostn. |
5. | Stödförening
Intäkter för stödförening i ishockey tillföres ÖSK fram till 1/4 -72. Brevinformation till medlemmarna att fr o m 1/4 -72 innebär fortsatt inbetalning ett direkt stöd till den nya klubben. |
Redovisning av utnyttjande av stödföreningens medel fram till dags dato kommer att lämnas. |
Bilaga 1 Sid 2 Anm |
||
6. | Vakantsättning Årsmötes beslut om vakantsättning av ishockey fr o m 1/9 -72.Årsmötet presenteras sparkommitténs arbete samt resultat av nu förda överläggningar mellan huvudstyrelse och ishockeysektionen. Beslutsunderlag är
Till huvudstyrelsens sammanträde skall finnas skriftliga bekräftelser från berörda förbund om möjlighet till övertagande enligt p 9 och 10 samt skriftligt besked att juridisk bindning ej föreligger för ÖSK oaktat att namnet ÖSK användes i kombination med nya klubbens namn det första året. Stadgar för den nya klubben samt förslag till interimstyrelse bör även ligga klara vid tidpunkt för årsmötet. |
|
7. | Spelaröverlåtelse ÖSK överlåter utan kostnad spelarmaterial i ishockey.ÖSK överlåter utan kostnad spelarmaterial i ishockey. ÖSK:s samtliga ishockeyspelare bekräftar skriftligen övergång till nya klubben fr o m 1/9 -72. (31′) |
|
8. | Materialöverlåtelse ÖSK överlåter utan kostnad befintlig begagnad ishockeyutrustning samt övrig material i anslutning till ishockeysektionens verksamhet. ÖSK förbehåller sig rätten till materialinventering 1/4 -72. Ny material återlämnas per omgående. |
|
9. | Övertagande av plats i seriesystem ÖSK medger att den nya klubben får överta ÖSK:s plats i seriesystemet. |
|
10. | Övertagande av plats i föreningen Elitishockey
ÖSK medger att den nya klubben får överta ÖSK:s plats i föreningen Elitishockey |
|
11. | Huvudstyrelsens ansvar Huvudstyrelsen förutsättes ansvara för ishockeysektionens formella verksamhet 1/4 – 1/9 -72. Detta får prövas av årsmötet i april. |
Bilaga 2
Ö S K I S H O C K E Y S E K T I O N E N
Protokoll fört vid sektionsmöte den 12 januari 1972
Lokal: Vinterstadion
Närvarande: | Lennart Thörn P-O Larsson Lage Lindström Åke Nylander Håkan Kardell Johnny Olausson Claes Pedro Karl-Axel Johansson Claes-Göran Östlund Lennart Höglander Ivan Aronsson Stig Johansson Bertil Lundin Sune Gustavsson Björn Asp Lennart Jinnestrand Sven Olov Andersson Göran Johansson |
§ 1
Mötet öppnas av Lennart Thörn, varvid han redogjorde för ÖSK:s förslag om fristående ishockeysektion inom ÖSK.
§ 2
Diskuterades alternativet ny, helt fristående ishockeyklubb.
§ 3
Fattades följande beslut enhälligt:
Ny ishockeyklubb bildas under förutsättning att
- Den nya klubben erhåller de bidrag från Kommunen som ÖSK tidigare haft för att bedriva ishockey.
- Ishockeysektionens nuvarande material och spelare överlåtes utan kostnad
- Att ÖSK:s plats i seriesystemet får övertagas
- Att övertagandet ovan sker från den 1 september 1972.
Örebro den 13 januari 1972
Vid protokollet
P-O Larsson
Sekreterare
Justeras
Lennart Thörn
Bilaga 3
SLUTKOMMENTARER
Vad anförts under punkterna 1-11 är förutsättningarna för att ÖSK skall vakantsätta ishockeyverksamheten. Som alternativ finns endast en fortsatt verksamhet inom ÖSK med en ambitionsnivå, som anpassas till det ekonomiska läget. Vad detta innebära i detalj har ej diskuterats och bör ej heller bli föremål för granskning, såvida vakantsättningsalternativet är genomförbart.
Årsmötet har alltså att ta ställning till följande alternativ.
- Vakantsättning under vissa förutsättningar
- Fortsatt verksamhet inom ÖSK:s ram med anpassning till ekonomin
För mig finns inget annat alternativ ännu aktualiserat eftersom utgångsläget hela tiden varit att med utgångspunkt från ishockeysektionens ambitioner verka för en förändring. Det fakta som vi har att gå ut ifrån är ekonomi oavsett det är sektionsstyrelse eller hvuudstyrelse som skall ange möjligheternas väg. Det går absolut ej att ta ansvar för fortsatt verksamhet inom klubben med samma starka utflöde av pengar på utgiftssidan. Vad som angetts under punkterna 1-11 är för mig den absolut yttersta gräns som ÖSK kan sträcka sig till. En verksamhet inom huvudstyrelsen är för mig personligen knuten till ett ansvar för hela klubbens fortsatta öden. Efter att under tre månader intensivt satt mig in i detaljer och kopplat dessa med framtidsutsikter för samtliga sektioner och klubben som helhet är jag absolut ej benägen att medverka till att utgiftsströmmen fortsätter.
”att säga eleganta lögner är att vara förkonstlad, att säga obehagliga sanningar är att vara naturlig. Under på att vi älskar konsten”
(Oscar Wilde)
Av min föredragning i styrelsen kommer att framgå att ytterligare åtaganden utöver det som upptagits i p. 1-11 ej är tänkbara. Skulle alternativen 1 eller 2 ej vara en framkomlig väg måste huvudstyrelsen vid årsmötet få i uppdrag att pröva andra vägar
Eric Bergquist
Ordf. i huvudstyrelsen
BESLUTSKALENDARIUM, Styrelsemötet 16/2 1972
- Efter att ha tagit del av innehållet i p. 1-11 beslutar styrelsen att med ändring/tillägg nedan föreslå årsmötet förutsättningen för separation och vakantsättning av ishockey enligt utredningsgruppens förslag.
Ändringar/tillägg: __ Styrelsen instämmer i vad ordföranden i presenterad slutkommentar anför ang. alternativa möjligheter för ishockeyns fortsatta verksamhet och ÖSK: möjlighet till ekonomiska åtaganden.Tillägg: __- Fastställes datum för extra årsmöte till 28/2 kl 19.00. Lokal: Rudbecksskolan. Annonsering sker i press åtta dagar före årsmötet.
- Utredningsgruppen befrias från sitt uppdrag.
Nedan är kommenterat på pappret:
NA NT, ÖK, Expr, Aft, DN, SR, OlaH,
Presskonferens: EB, LT, BH onsdag kl 12.30
Stödföreningen borttages ur pressmaterialet.
Referenser
Alla arkivreferenser är till ArkivCentrum i Örebro:
- Arkiv 528. Serie A 1, Volym 9: Konfidentiellt. Förslag till ekonomiska åtgärder.
- Arkiv 528. Serie A 1, Volym 9: Årsmötet 1971
- Arkiv 528. Serie A 1, Volym 9: Styrelsesammanträde nr 4 1971-1972
- Arkiv 528. Serie A 1, Volym 9: Slutord
- Åkerberg, Olle. Bergmark kritisk mot generöst ÖSK när hockeyn tog avsked, 1972-02-29. Nerikes Allehanda
Delar av materialet är också baserat på mina intervjuer med Claes Pedro, Lars ”Mozart” Andersson, Rolf Hallgren och en anonym person.