Förlust på straffar mot Södertälje

Örebro Hockey spelade sin första träningsmatch för säsongen mot fjolårets suverän i NDHL Östra, Södertälje SK. Södertälje tog sig hela vägen till final i Hockeyallsvenskan och spelade kvalspel till SDHL mot HV71, men där föll laget med 2-0 i matcher.

Första perioden

Södertälje inledde piggast och etablerade spel i Örebro zon ganska omgående. Någon riktig målchans utöver ett backskott som målvakten såg hela vägen blev det inte riktigt.

Örebro åt sig in i matchen och det resulterade i ett powerplay som generade ett par i alla hyfsade lägen, men inget mål. Södertälje-spelarna låg nära inpå och höll rent framför egen kasse.

Södertälje återtog kommandot efter det och fick bland annat ett friläge efter en misslyckad stöt från Örebroback på offensiv blå.

Södertälje var det bättre laget överlag och fortsatte at testa Smilla Eriksson i bortakassen, men Örebro stack upp ibland och fick ett och annat avslut.

Den fortsatta pressen renderade till slut i att Södertälje fick spela powerplay mot slutet av perioden. Trots många avslut blev det inget mål utan Örebro kunde gå till halvtidsvila med 0-0.

Andra perioden

Den första perioden var Södertäljes och den andra perioden började på ungefär samma sätt. När Södertälje väl lyckas etablera spel i Örebros zon så kommer sedan också 1-0 när pucken placeras in i gubbhörnet bakom en välskymd Eriksson.

Örebro ryckte upp sig omgående och fick chansen att spela powerplay, men det blev kortvarigt efter att de själva drar på sig en utvisning sedan. Södertälje tar sedan tillbaka kommandot, men vid ett kontringsförsök fäller de en motståndare och Örebro får nytt powerplay.

Örebro är inte ofarliga, men olyckligt nog så kan Södertälje göra 2-0 direkt efteråt när en Örebroback slarvar i mottagningen på offensiv blå och det blir autobahn mot bortakassen.

Liisa Kastikainen stod sedan för en delikatess när hon bröt en rensning, pausfintade sina motståndare och skickade upp pucken i bortre krysset. Kastikainen hade fram tills dess varit Örebros kanske bästa spelare med sin fart och rivighet.

Örebro lyckades även kvittera i powerplay när Nenna Mehtonen sköt från backposition och pucken slank in under armen på målvakten. Assist till Kastikainen.

Det stod sig sedan perioden ut.

Tredje perioden

Den tredje perioden bjöd sedan på en scenförändring. Nu var det Örebro som var hetast och inte minst kedjan med Kastikainen, Esteri Kalliomäki och Frida Grandelius.

Örebro jobbade till sig ett powerplay tidigt i perioden. En snygg uppåkning av Lärke Söndergaard höll på att smita in, men målvakten lyckades styra skottet precis utanför. Närmare än så kom man inte. Bra spel överlag dock.

Örebro fortsätter att spela bra och trycker fast Södertälje i deras zon. När Söndergaard råkar ta i lite för mycket och skickar betydligt mindre Södertälje-spelare på rumpan får Södertälje spela powerplay. Tyvärr åker Örebro på ännu en utvisning kort efter det på Mehtonen och det blir spela fem mot tre.

Örebro reder dock ut det. Inte utan att Södertälje hade bra chanser, men något mål blev det inte.

Örebro fortsätter att spela bra. Med bara sekunden kvar på perioden gör Eriksson en jätteräddningen på en retur från nära håll.

Förlängning och straffar

Frida Grandelius tog pucken i egna händer och drog ut på en räd mot motståndarmålet. Hon blev duktigt upphakad och Örebro fick chansen att spela fyra mot tre.

Åter igen skapar Örebro ett par bra chanser i powerplay, men lyckas inte peta in pucken.

Som sig bör i tre mot tre bjöds det på en del lägen, men det blev inga fler mål.

Södertälje var det första laget att hitta nät, men Mehtonen reducerade Södertäljes ledning och sedan var det missar och räddningar om vartannat innan Södertälje till slut kunde avgöra.

Avslutande ord

Med tanke på det ytterst kvalificerade motståndet gör Örebro en överlag rätt bra insats. Södertälje var det bättre laget sett till hela matchen, men något annat hade varit en sensation. Det faktum att Örebro kliver ut i den tredje perioden och faktiskt trycker fast Södertälje i sin egen zon vid flera tillfällen och kanske rent av är något bättre var riktigt kul att se.

De nya finska spelarna stack ut positivt, men överlag kändes det som att Örebro kunde mönstra ett jämnare lag och kunde rulla mer aktivt på fler kedjor. Örebro saknade lite av Södertäljes fart i spelet i framförallt de två första perioderna och det gjordes en del enkla misstag, men sådant är att vänta under försäsongen.

Örebro visade överlag upp en fysik i spelet som saknats lite innan. Det har funnits individer som kunnat spela tufft, men nu känns det som att det är en grupp av spelare som man helst inte vill hamna i en sargkamp med.

En stark inledning på säsongen och givetvis vill man inte hajpa till det för mycket efter en match, men det ser lovande ut.