Är Örebro på riktigt?

Är Örebro på riktigt?

Efter tredje raka hemmavinsten började jag fundera lite mer på hur bra Örebro verkligen är. Efter fyra raka hemmavinster undrar jag det desto mer. Endast tio matcher är inget vidare underlag för att göra en ordentlig analys så det blir lite höftande denna gång.

Observera dock, detta är inte ett inlägg som ämnar att bevisa om Örebro finns eller inte. Till skillnad från Finland, Danmark och Nya Zeeland finns staden Örebro. Det behöver jag inte bevisa. Det som däremot många tvistar om är huruvida Örebro verkligen är så pass bra som det ser ut just nu?

Men om  jag ändå ska luta mig lite mot de siffror som betterthanamonkey.com och SHL själva publicerar finns det en del intressanta siffror att gotta sig i. Det finns också som ni vet många varianter av mer eller mindre avancerad statistik som man kan försöka grunda en analys på. Jag tänkte dock hålla mig till ett par enkla saker som skottprocent och räddningsprocent (och summan därav, också kallat PDO), men även Corsi. Man fokuserar då på spelformen fem mot fem.

Vi kan börja med att konstatera att Örebro har gått ifrån modellen med att skicka så mycket puckar som möjligt mot någonstans där målet står. Istället för kvantitet söker man kvalitet. Detta borde tveklöst återspeglas i Corsi-statistiken och det gör det. Örebro är ett lag som ligger på precis över positiv Corsi% (>50%) överlag, vilket är skillnad mot förra året där man låg på betydligt högre siffror trots sämre resultat.

Corsi% handlar om vem som skjuter och därmed vem som har pucken. Har du bra Corsi% borde du rimligtvis ha pucken mer än motståndarna, men det är en kvantitativ siffra. Därför kollar man också på Corsi% i skottsektorn. Då får man ett mer kvalitativ mått, men dessa siffror är inte offentliga. SHL publicerar siffror för avslut i skottsektorn, men det är för alla spelformer. Det är endast fem mot fem som är riktigt intressant för att jämföra mellan lag.

Petter Rönnqvist bruka slänga ut siffror på Twitter med jämna mellanrum och detta är från tredje oktober när Örebro förlorat fyra raka matcher:

Det hade varit intressant att se en ny graf nu efter fyra raka segrar. Siffrorna borde rimligtvis se lite bättre ut.

Allt som allt kan man i alla fall konstatera att Örebro haft ett spelövertag matcherna som gått, men kanske inte riktigt så stort som tabellen visar på.

Om vi lämnar Corsi% och går över till PDO. Det vill säga skottprocent och räddningsprocent summerat. Dessa två borde efter en säsong landa runt 100%. Örebro ligger på 104,71%. Det är högst av alla lag. Räddningsprocenten är näst bäst i ligan efter Rögle och skottprocenten är näst bäst efter Färjestad. Örebro har flytet med sig i alla riktningar.

Om räddningsprocenten är väldigt hög behöver den inte sjunka nämnvärt för att bara vara väldigt bra, och hittills har Dominik Furch visat att han är en väldigt bra målvakt. Att han och Arntzen skulle sluta säsongen på 93,5% tillsammans är nog orimligt högt, men någon procent lägre bara är inte alls omöjligt med tanke på att Furch kommer att stå de flesta av matcherna och Arntzen inte visat på några direkta svagheter.

Skottprocenten ligger just nu på 12,45%. Seriens bästa offensiva lag brukar kunna sluta säsongen runt 10%. Ett lag i mittregionen brukar ligga runt 8% när allt summeras. Örebro får tveklöst väldigt bra utdelning på sina skott just nu. Det kommer inte att hålla i sig. Det finns inte på kartan. Skillnaden mellan att skjuta 12,45% och 8% över 52 matcher med 27 skott på mål i snitt är 62 mål.

Det är intressant att jämföra med andra lag i toppen av tabellen och där sticker Frölunda ut lite med sin fina Corsi% (56,29%). Deras PDO (13,23%) är också hög, men inte lika hög som Örebros. Rögle i sin tur har en lite bättre Corsi% (53,13%) än Örebro, men lägre PDO (102,35%). Färjestad i sin tur har ganska dålig Corsi% (47,68%), men hög PDO (103,81%). Baserat på detta är de i ett mer utsatt läge än Örebro, men då måste vi komma ihåg deras urladdning mot Oskarshamn som sköt deras skottprocent i taket.

Men fortfarande, 10 matcher är för lite för att verkligen göra så mycket av en analys. Om ytterligare fem matcher når vi en slags magisk gräns där man brukar säga att nu kan vi se hur tabellen kommer att sluta. Det är inte omöjligt att Örebro är fortsatt med i toppen av tabellen då, men det kommer inte att ske om laget inte lyckas ta över mer av spelet i matcherna och inte vara lika beroende av att skyttet är på en abnormt hög nivå.

Blir det slutspel? Baserat på endast detta ynkliga underlag, ja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *