Kommentar till sponsorintäkterna för SHL-lagen

Kommentar till sponsorintäkterna för SHL-lagen

Sport & Affärer publicerar varje år en lista som de kallar SM i sponsring. De frågar helt enkelt ut Sveriges största idrottsföreningen hur mycket pengar de lyckas ta in via sponsorer. Denna lista förfinades sedan av Hockeysilly på Sportbloggare.com till att endast innehålla SHL-klubbar. Denna lista har sedan spritts vidare i Örebrokretsar då det är ganska anmärkningsvärt hur högt upp Örebro Hockey placerar sig på listan.

Man är tredje bäst i SHL efter Frölunda och HV71, vilket är anmärkningsvärt minst sagt med tanke på att man har Örebro SK som man konkurrerar med i en mellanstor stad. Man verkar dock slå fotbollen rejält på fingrarna för Örebro SK är inte ens med på listan som visar de 15 ”bästa” klubbarna. Många frågar sig då hur det samtidigt kommer sig att Örebro har en av SHL:s minsta spelarbudgetar när man drar in sådana väldiga mängder med sponsring?

Det är fullt legitim fråga tycker jag och den förtjänar ett svar. Det korta svaret är: Behrn Arena är inte en bra arena för elitverksamhet. Den är usel rent utav.

Om vi går tillbaka till den rapport som EY sammanställt där man får en översikt över alla klubbars ekonomi kan man enkelt se Örebro har katastrofala förhållanden för att tjäna några pengar på andra sätt än just sponsringen. Jag tror och tänker att här kan säkerligen Laweka-gruppen göra skillnad, men de har ingen enkel uppgift framför sig.

Jag tog mig friheten att sammanställa tabellen nedan som är baserad på siffrorna som finns i EY:s rapport och den visar verkligen svart på vitt hur små intäkter som Örebro Hockey har från restaurangerna och övriga verksamheter.

Lag Övrigt Mat, etc Biljetter Sponsor Omsättning Mat+Övrigt
Färjestad 25 20 19 36 187 123 84 205
Luleå 5 36 16 43 171 467 70 301
Brynäs 23 21 14 42 158 233 69 623
Linköping 33 14 10 43 147 745 69 440
HV71 24 12 21 43 164 014 59 045
Rögle 16 12 18 54 126 945 35 545
Skellefteå 14 14 20 44 126 409 35 395
Djurgården 2 17 35 46 144 649 27 483
Växjö* 19 0 25 56 141 858 26 953
Timrå 23 5 21 51 82 928 23 220
Örebro 8 11 23 58 114 032 21 666
Mora 19 2 14 65 85 792 18 016
Frölunda 1 7 44 48 180 694 14 456
Malmö 6 1 21 72 112 357 7 865

*Det känns helt orimligt att Växjö har 0% i matkolumnen. Det måste vara en fråga om att de rapporterar detta på ett annorlunda sätt bara. De bakade ju in ersättningen från Cmore som en sponsorintäkt i senaste redovisningen så det känns som att de kör sitt egna redovisningsrace där nere.
**Har Frölunda så dåligt avtal för arenan alltså? Anmärkningsvärt verkligen om det stämmer.

Örebro har det inte sämst ställt, men de ligger med i botten verkligen och de ska slåss med klubbar som drar in tre till fyra gånger så mycket på dessa aktiviteter. Att då förvänta sig att Örebro ska ha en spelartrupp på samma nivå som andra klubbar är kanske inte helt rimligt. Örebro har uppenbarligen gjort ett fantastiskt jobb med att ragga sponsorer, men det känns nästan som att det är nödvändigt för att man ska kunna hålla huvudet över vattnet.

Riktigt så illa är det inte, men utan den säljinsats som gjorts, och vad som sägs kommer det att kunna presenteras ett fint resultat just nu, hade man rent av fått ställa en ännu svagare trupp på isen. Faktum är ju att sponsorer även går in och stöttar i värvningar för att täcka upp bonusar och delar av löner, men det händer även i andra klubbar så det kanske jämnar ut sig mellan lagen.

Hur ska man lösa detta då?

Med Örebro kommun och Örebroporten som hyresvärdar är det nog svårt att göra någonting åt Behrn Arena faktiskt. Alla eventuella förändringar i arenan får Örebro hockey stå för, direkt eller indirekt. Med tanke på hur mycket som skulle behöva göras för att Behrn Arena ska kunna komma upp i samma standard som de bästa klubbarna börjar det röra sig om väldigt stora pengar. Det behövs stora insatser och då landar man nästan i frågan om det inte bara är bättre att bygga nytt. En fråga som klubben inte är främmande för, men som kommunen starkt ogillar.

Örebro Hockey sitter i en rävsax. Fast med en hyresvärd som inte vill förbättra nuvarande arena och står i vägen för att bygga en ny. Man kanske får sträcka ut en hand till en grannkommun och lägga sig några meter utanför kommungränsen? Jag tror Sportpodden var inne på det i något avsnitt och i detta läge kanske det är en lösning man bör fundera över.

2 svar på ”Kommentar till sponsorintäkterna för SHL-lagen

 1. Vad är det för fel på Behrn Arena, då? Då jag inte längre bor i Örebro är jag inte där så ofta men jag tycker arenan kändes ok.

  1. I jämförelse med hur andra klubbar har det finns det väldigt begränsade möjligheter med att tjäna pengar på framförallt restaurangverksamhet. Vad jag vet finns det fortfarande inte ens ett ordentligt kök att laga mat i.
   Arenan har byggts om i sessioner, vilket gör att det är långt ifrån optimalt att ta sig runt i arenan. Det saknas trappor på vissa ställen till och med. Det saknas handikappanpassningar på det.

   Namnrättigheterna till arenan har kommunen helt fumlat bort och när kontraktet går ut 2023 vet vi inte vad som händer. Det bästa vore så klart att klubbarna som nyttjar området fick möjligheten att sälja dessa till högst bjudande, men som det ser ut nu kommer avtalet bara att förfalla och inget mer göras åt det. Ingen av klubbarna får någon verklig ersättning från avtalet oavsett vad som faktiskt verkar stå i avtalet. Jag har starka aningar om att det finns flera företag som skulle hugga på möjligheten att få sitt namn på arenan. ”Elon Arena” är nog inte så långt borta om chansen bara kommer.

   Det är också en snårig situation med hyreskontaktet där man hyr av Örebroporten som tar ut en vissa hyra av Örebro Hockey, och sedan betalar Örebroporten en helt annan hyra till Örebro kommun, vilket troligen är mest en bokföringsgrej, men det ser ut som att Örebro Hockey är subventionerade.
   Alla eventuella förändringar, eller ens underhåll om man frågar klubben, sker först om det kan kompenseras genom högre hyra. Ledtiderna för att få saker gjorda är i arenan är löjligt långa på det.

   Det finns väldigt lite lokaler som faktiskt hör till arenan och som Örebro Hockey kan utnyttja för närliggande verksamheter. Supporterbaren och souvenirshopen som kom till nyligen, men
   det är verkligen inte mycket att jämföra med större arenor.

   Det fanns inte ens ett gym förrän precis nyligen. En hockeyarena utan ett gym alltså.

   Det är en gammal arena som blivit lappad om och om igen helt enkelt. Det ser fint ut, inuti, och det har kommit till några fler loger, men det är mycket som inte håller måttet när man skrapar på ytan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *