Statistik: Skott- och poängfördelning: Backar vs Forwards i SHL

Statistik: Skott- och poängfördelning: Backar vs Forwards i SHL

En klämmande punkt för många som diskuterar Örebro Hockey just nu verkar vara hur laget är uppbyggt med en till synes stark backsida och klart svagare uppsättning forwards. Eftersom vi redan tittat lite på målvaktssidan kan vi lämna den diskussionen för nu.

Jag tog mig därför friheten att kolla lite på hur poäng och skott fördelat sig mellan backar och forwards hos de 14 SHL-lagen för att försöka hitta något som sticker ut på ett eller annat sätt.

Jag vill poängtera att jag valt att färga tabellen med grönt till rött inte för att grönt nödvändigtvis är bra och rött är dåligt utan för att det ger en tydlig formatering som gör det lättare att se trender. Jag skulle till exempel inte säga att det är bra att mindre än 10% av målen kommer från backsidan hos Mora när de skjuter så mycket som de gör.

Andel mål, assist, poäng, skott och skott på mål för backar

Det är inte heller så att jag valt att formatera det med flit så att Örebro blir rött, men det visar ganska tydligt att Örebros backar dominerar över lagets forwards på ett sätt som inte känns riktigt hälsosamt, jämfört med andra lag i SHL.

Även Rögle kan nog räknas in i kategorin lag med backar som tar mycket plats. Timrå gör ganska lite mål så att deras andel ligger så högt kan svänga snabbt om backarna skulle lida lite måltorka medan forwards gör några mål. Backarna tar annars i regel ganska få avslut i jämförelse med andra lag.

Kan vara värt att även nämna Malmö där backarna tar mycket avslut, men där forwards fortfarande står för en mer hälsosam mängd av målen. Känslan är att Peter Andersson vill ha in mycket spelare i slottet för att ta hand om lösa puckar och returer och att de är duktiga på att styra och stöka framför målet.

De flesta lag ligger ganska samlat med en andel avslut från backarna runt 33-37% och andel mål mellan 13,5% och 17%. Att jämföra med framförallt Örebros 41% för skotten och 24,36% för målen, och Rögles 38,1% för skotten och 21,62% för målen. Det är så klart inte enda förklaringen till att lagen ligger långt ner i tabellen, men det är inte ett friskhetstecken.

Skott, skott på mål och andel som träffar mål

Av ren kuriosa tog jag även fram siffror på hur ofta backarna träffar mål eftersom jag vet att det ofta gnälls på att Örebros backar bara skjuter i blocket eller aldrig kommer fram till mål. Det är helt enkelt inte sant.

Tittar man på träffsäkerheten ligger Örebro någonstans mitt i smeten med 42,58% av backskotten som träffar mål. Bäst är Skellefteå med 46% och sämst är Malmö med 40,22%. Det finns en klunga med lag som ligger runt 44% som utgör medel för SHL. Ingen större variation här alltså.

Av de 768 skott Örebro skjutit från backsidan hade drygt ett halvt skott till träffat mål om de skjutit 2% bättre. Örebro skjuter också flest skott av alla lag från backsidan. Överlägset flest. Tvåa är Växjö med 671 och de utgör toppen av ett segment som innefattar i stort sett alla lag i SHL ned till ungefär 600 avslut. Timrå sladdar rejält på 385. Brynäs är även de lite avhängda med 563 backavslut.

Om vi jämför med forwards och deras träffsäkerhet så är Frölunda klart sämst med 52,51%, näst sämst är Malmö med 55,38%. Det är totalt nio lag som ligger runt 59-60% bland forwards som träffar mål. Örebro ligger på 56,38%, vilket är klart sämre än Luleås serieledande 60,8%.

Som ni märker är det inga jättevariationer mellan lagen när man kollar på dessa ganska generella siffror. Problemet är att andelen avslut från blå som faktiskt hittar nät är väldigt få i relation till avslut i skottsektorn. Det är dock något jag får lämna till en framtida artikel.

Dessa siffror grundar sig så klart också i vilken typ av spel man spelar. Eftersom Örebro har flertalet starka skyttar på blå är det givetvis naturligt att man också utnyttjar dem. Speciellt när man inte har så många naturliga målskyttar bland forwards.

Summa summarum kan vi dock konstatera att Örebro sticker ut i SHL som ett lag med en backsida som tar väldigt mycket avslut. Dessa avslut har av naturen har väldigt låg utdelning och det vore bättre om man sökte avslut närmare mål, vilket man också försöker göra på senare tid. Då har man istället problemet man saknar forwards som är riktigt bra på att hitta ytor framför mål, men även spelare som söker pass in framför mål.

Det största problemet är dock inte målproduktionen utan målen som släpps in bakåt, men även det blir en annan artikel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *