Historia: Örebro IK 1972-1979

Historia: Örebro IK 1972-1979

Innehållsförteckning

Föregående delar

Örebro IK:s första årsmöte

Onsdagen 15:e mars 1972 håller Örebro IK sitt första årsmöte. Ett femtiotal personer hade tagit sig till Vinterstadions klubblokal för att närvara. Ordförande för kvällen var Örebro Läns Ishockeyförbunds ordförande Stig Bergström.

Valberedningen hade inför kvällen lämnat följande förslag:

Ordförande för en period om två år: Lennart Thörn.

Styrelseledamöter för en period om två år: P-O Larsson, Rolf Hallgren, Claes Pedro.

Styrelseledamöter för en period om ett år: Karl-Axel Johansson, Lage Lindström, Bengt Håstlund.

Förslaget röstades igenom utan ändringar och Örebro IK hade fått sin första styrelse.

Två suppleanter röstades också fram i form av Torsten Persson och Kenneth Mongzen. Utöver dessa skulle styrelsen också komma att bestå av en spelarrepresentant samt en representant från stödföreningen, men dessa tillsattes senare.

Lennart Thörn började med att prata om klubbens ambitioner och mål. Där vill man kunna erbjuda örebroarna hockey av god kvalité. Han nämnde även ishockeyskolan som startats fyra år tidigare. Med sina cirka 700 medlemmar kommer den att vara en bra grogrund för nya spelare till klubben.

Han fortsatte sedan med att prata ekonomi. Han betonade hur fyra av styrelsens medlemmar skulle fokusera på ekonomin, att resor och material kommer att vara de stora utgifterna, medan stödföreningen kommer att spela en viktig roll med lotterier, arrangemang, bingo och reklam.

Han betonade extra vikten av att lösa föregående säsongs eventuella förlust innan man gör några nya införskaffanden. Det gick rykten om summor uppemot 65 000 kronor, men dessa skulle Örebro SK komma att ta på sig. [1]

En hård passus, men den måste följas. I annat fall kan vi komma in i en ond cirkel ganska snabbt. – Lennart Thörn [2]

Ett Division 2-lag på denna tid rörde sig med en budget om cirka 250 000 kronor. För att klara av det kommer Örebro IK att vara väldigt beroende av stödföreningen som ännu är i Örebro SK:s regi. Från och med 1972-04-01 övergick den till Örebro IK i stället.

Stödföreningen bestod av 167 personer som alla betalade in 10kr per månad. Medlemskap i föreningen kostade 30kr för en vuxen man (senior), medan damer, studenter och juniora endast betalade 10kr. I samråd med styrelsen svarar också stödföreningen för eventuella investeringar i spelare eller annat som kan tänkas gynna klubben.

I Nerikes Allehanda dagen därpå går att läsa: [2]

Det nämns även att en damsektion kan bli aktuellt framöver.

Örebro Ishockeyklubb är alltså ett faktum. Nu gäller det att få den att fungera. En sak påpekades mycket riktigt: det behövs mycket folk på olika poster. Inte bara inom styrelsen. Genom lojalitet och arbetsvilja ska den nya skutan segla mot okända äventyr. – Berth Lindlöf

Damsektionen verkar aldrig realiserats vad jag kan hitta. Det damlag som kortvarigt spelade i Örebro IK:s färger i början på 1990-talet kan ni läsa mer om via länkarna nedan.

Historia: Damhockeyns historia i Örebro

Historia: Ett brons och Örebro Ishockeyförening, ett av Sveriges bästa lag som aldrig blev

Säsongen 1972-73 – dags för seriespel i ny dress

Tränarfrågan hade varit en pusselbit som klubben behövde lösa. Lennart Höglander som tränat laget under fyra år kom att lämna klubben. Höglander som, tillsammans med Claes Pedro, varit drivande i skapandet av Örebro Ishockeyskola hade anbud från flertalet andra klubbar, men uppbrottet med klubben verkar främst varit ett initiativ från klubbens sida. [3]

Det första året i Division 2 var klubben tvungna att spela som Örebro IK/Örebro SK för att få ta över deras plats. Sådana var reglerna från Svenska Ishockeyförbundet. Detta ställde ÖSK givetvis upp på, mot att de friskrevs från alla skyldigheter från laget i sig.

Historia: Ishockeyns separation från ÖSK

Det skulle bli så att Ivan Aronsson fick ett ansvar som lagledare och i båset fanns Håkan Kardell, men de skulle även ha stöd i form av en ny spelande tränare.

Laget var i stort sett intakt från föregående säsong, men hade förstärkts med ambitionen om att man ska ta klivet upp till Division 1. Den stora förstärkningen var 37-årige kanadensaren Des Moroney. Han kom till Sverige tio år tidigare och hade nu sökt in till GIH i Örebro för att bli gymnastiklärare.

Det såg dock inte ut som att han skulle komma in på GIH först, men det hela löste sig på något sätt som ger antydan till att någon dragit i några trådar för att hjälpa honom. GIH ställde bland annat krav på att man skulle vara en god simmare, vilket Moroney enligt utsago inte var.

Enligt Moroney själv hade han sökt in och inte blivit accepterad på grund av bristande behörighet. Han kontaktade då Örebro Hockey om de ville ha honom som tränare, och det ville de. Någon dag senare hade rektorn hört av sig till Moroney och hälsat honom välkommen till GIH. [4]

Tidigare hade Moroney representerat Fagersta, Leksand, Rögle, Tingsryd och Västerås, men även tränat såväl Vikingarna som Tre Kronor. Han var en välkänd hockeyspelare och tränare som gjort stort avtryck i Sverige på olika nivåer.

I det första matchprogrammet från 1972-11-08 går att läsa: [5]

ÖIK har lyckats engagera Des Moroney som spelande tränare under en tid av 2 år. Vi väntar oss en hel del av Des, då vi vet att han är en oöm kämpe som alltid gör sitt bästa för laget och hatar att förlora. han är en färgklick i laget, en publikidol trots han någon gå och då blir utvisad. En ishockeyspelare och skridskoåkare av stort format. Studerar på GIH till gymnastiklärare. Spelar med nr. 21 på tröjan.

I matchprotokollet finns även en text från Lennart Thörn som beskriver förloppet som ledde till att Örebro IK bildades. Texten verkar vara väldigt mån om att måla en positiv bild av Örebro SK och deras agerande. Thörn och Örebro IK var säkerligen måna om att offentligt ha en fortsatt bra relation med ÖSK och var nog så tacksamma i texten:

ÖSK:s huvudstyrelse visade stor förståelse för vår begäran och har bistått oss på alla sätt, varför alla, såväl publiken som ÖIK i denna stund bör ägna ÖSK en tacksamhetens tanke. Utan deras generositet hade vi knappast kunnat spela ishockey på denna nivå idag.

När Thörn skriver att ÖSK:s gamla ishockeysektion på helt eget initiativ bad att få bilda en separat ishockeyklubb är han dock inte helt trogen det som framkommit av protokollen. Baserat på det som framkommit kring besparingskommitténs arbete, det möte som skedde 1972-01-12 inom ishockeysektionen och de motioner som kommit in till styrelsen verkar detta inte helt sanningsenligt.

Historia: Ishockeyns separation från ÖSK

Att sektionen bad att få lämna är sant, men att det skedde helt på eget initiativ är måhända något av ett lätt tummande på sanningen. Likväl kom det att bli en lösning som alla parter var i slutändan nöjda med.

Han lyfte även fram de egna talangerna Thommy Eriksson, Rolf Ericsson och Björn ”Nalle” Johansson. Senare under säsongen skulle även Lars ”Mozart” Andersson också få chansen att spela.

Thörn hade en kul idé om att de tre femmorna skulle spela i 10-tal, 20-tal och 30-tal, men då Lars ”Nubben” Andersson och Jan-Christer Nilsson vägrat spela med andra siffror än 14 respektive 16 sprack den idén.

ÖSK:s ordförande Johnny Lindal har också en text i matchprotokollet och han är mer återhållsam och saklig i sin presentation av vad som hände. Han belyser de ekonomiska problem som ÖSK haft och att man valt att prioritera fotbollen i detta läge. Han tar även upp andra exempel från Öster och Norrköping där ishockeyn brutit sig loss och startat egna föreningar, och att han tror det är rätt väg att gå för att uppnå resultat.

 Huvudstyrelsen för ÖSK vill önska ÖIK, både ledare och spelare, all framgång både sportsligt och ekonomiskt och hoppas att klubben redan nästa år återfinns i division I. – Johnny Lindahl [5]

Laguppställningen till den första matchen 1972-11-08:

Tabell 1. Laguppställning till Örebro IK:s första match, mot Vimmerby IK 1972-11-08

Nummer Namn Position Ålder Yrke
30 Thommy Eriksson G 17 Studerande
10 Anders Lundqvist G 20 Studerande
13 Björn Johansson D 16 Studerande
34 Sven Olsson D 25 Kontorist
36 Björn Uske D 28 Ingenjör
35 Lars Sundqvist D 19 Lagerarbetare
16 Jan-Christer Nilsson D 25 Studerande
21 Des Moroney D 37 Studerande
27 Göran Tångring F 20 Lagerarbetare
31 Kent Grufman F 21 Studerande
14 Lars Andersson F 28 Studerande
17 Staffan Tholsson F 23 Målare
24 Roine Persson F 23 Montör
22 Einar Ivanov F 20 Snickare
25 Göran Lundberg F 24 Studerande
33 Rolf Eriksson F 16 Studerande

Följande spelare var också del av A-lagstruppen:

Tabell 2. Ytterligare spelare som var del av Örebro IK:s A-lagstrupp 1972-73

Nummer Namn Position Ålder Yrke
26 Lars Angergård D 19 Studerande
11 Thommy Lundström F 20 Studerande
32 Sören Olsson F 18 Diversearbetare

Vimmerby ställde upp med följande lag i premiären:

Tabell 3. Vimmerby IK:s laguppställning till matchen 1972-11-08

Nummer Namn Position
1 Håkan Johansson G
15 Jan Ekström G
3 Arne Wikman D
4 Esko Nyholm D
13 Roger Olsson D
14 Kenneth Hellman D
6 Anders Krokstrand D
5 Magnus Pettersson D
16 Kent Rosenkvist F
8 Sven Arne Diuse F
20 Jan Olof Klason F
10 Bengt Nilsson F
9 Lars Lang F
11 Per Nilsson F
7 Curt Svensson F
12 Björn Bergström F
19 Urban Wigren F

Matchens två domare utgjordes av Erik Johansson och Lennart Pettersson från Norrköping.

Vita Hästen från Norrköping och Örebro IK var seriens två favoriter, men säsongen kom att präglas av ett antal överraskningar från inte minst Boro från Landsbro, utanför Vetlanda. De började med att tvåla till Nyköping BIS med hela 11-2 i första omgången och besegrade sedan Örebro i den andra omgången när de vände ett 1-2 underläge till seger med 7-3. [6]

Spelschemat för säsongen 1972-73 såg ut enligt följande:

Tabell 4. Spelschema säsongen 1972-73

Datum Hemmalag Bortalag Resultat
1972-11-08 Örebro IK Vimmerby IK
1972-11-12 Boro LIF Örebro IK 7-3
1972-11-16 Örebro IK Kenty 3-3
1972-11-23 Mjölby Örebro IK
1972-11-26 Örebro IK Nyköping
1972-11-30 ev. 1972-12-01 Skillingaryd Örebro IK
1972-12-03 Norrköping Örebro IK 4-5
1972-12-08 Örebro IK H/V 71 6-6
1972-12-10 Tranås Örebro IK
1972-12-15 Örebro IK Tranås
1973-01-04 H/V 71 Örebro IK 3-3
1973-01-07 Örebro IK Norrköping 8-1
1973-01-12 Örebro IK Skillingaryd
1973-01-14 Nyköping Örebro IK 5-1
1973-01-18 Örebro IK Mjölby
1973-01-23 Kenty Örebro IK 4-2
1973-01-26 Örebro IK Boro LIF
1973-02-01 Vimmerby Örebro IK 3-4

Sju matcher in i serien var det dags för toppmöte med Norrköping i slagläge. De skulle dock gå bet och Örebro skulle dra längsta strået med fem gjorda mål mot fyra. Hemmalagets storstjärna Christer Juresta och bortalagets Des Moroney fick båda personliga straff om 10 minuter var. [6]

Detta gjorde att tabellen var otroligt jämn där sju av tio lag var inom tre poäng av varandra. När serien nådde halvtid var Norrköping kvar i toppen av serien med Örebro på andra plats, två poäng bakom serieledarna.

HV 71 kom att stöka till det för Örebro i båda mötena och favoriterna fick nöja sig med oavgjort i båda matcherna, först 6-6 och sedan 3-3. Norrköping hade åter igen chansen att dra ifrån när lagen skulle mötas i Örebro denna gång, men åter igen skulle Örebro visa sig vara det bättre laget.

Denna gång med råge. Örebro tvålade till de vita från Norrköping med hela 8-1 inför 3642 åskådare. Nubben Andersson gjorde fyra av målen. Norrköping förlorade sedan även nästa match mot Nyköping som hittat formen. Något även Örebro skulle få erfara när de förlorade med 5-1 i Sörmland.

Trots att serien närmade sig slutet slutade inte skrällarna att komma. Kenty besegrade oväntat Örebro med 4-2 och Boro slog Norrköping med 5-3. Norrköpings dåliga form fortsatte och ny förlust mot Vimmerby innebar att Örebro kunde gå upp i serieledning.

De kunde även vinna serien efter att Vimmerby betvingats borta i sista omgången med 3-4. Det satt dock långt inne, men ett sent segermål av Staffan Tholsson säkrade såväl matchens som seriens seger. När Boro samtidigt slog Nyköping och Tranås besegrade Norrköping fanns det inga som helst tvivel om vilket lag som var Division 2 Södra A:s bästa lag.

Tabell 5. Sluttabell Division 2 Södra A Säsongen 1972-73

Lag Matcher V O F GF GA P
Örebro IK 18 11 3 4 101 60 25
Norrköping 18 11 0 7 97 74 22
Nyköpings BIS 18 10 2 6 83 76 22
HV71 18 8 3 7 85 72 19
Boro/Landsbro IF 18 9 1 8 70 65 19
BK Kenty 18 8 3 7 65 64 19
Tranås AIF 18 7 2 9 71 82 16
Vimmerby IF 18 6 2 10 80 80 14
Skillingaryds IS 18 6 1 11 61 86 13
Mjölby Södra IF 18 5 1 12 61 115 11

Kvalspel väntade

Örebro hamnade i den södra kvalgruppen tillsammans med Mora som kom från Division 1/Allsvenskan, Grums från Division 2 Västra B, Surahammar från Västra A och Nybro från Södra B. Nybro skulle visa sig vara gruppens slagpåse samtidigt som Mora skulle gå obesegrade genom kvalspelet. Örebro, Surahammar och Grums skulle göra upp om platsen bakom Mora, men i slutändan skulle det stå mellan Örebro och Grums. [7]

Som kvalspelet utspelade sig skulle Örebro kunna etablera en position bakom Mora inför sista omgången. Den avslutande förlusten mot Surahammar skulle därmed sakna betydelse då Mora samtidigt besegrade Grums med 4-1.

Örebro bästa insats kom troligen mot Mora hemma där de klarade 2-2 mot dalmasarna. Likamatchen spelades inför hela 6474 åskådare i Örebro. Nytt publikrekord! Det ska dock sägas att Örebro ledde matchen med 2-1 länge väl när det rapporterats om att en målvaktstabbe kvitterade matchen.

Kvalspelet gick enligt följande: [8]

Tabell 6. Matchresultat Örebro IK i kvalserien 1972-73

Hemmalag Bortalag Resultat
Mora Örebro IK 6-5
Örebro IK Surahammar 4-0
Nybro Örebro IK 1-5
Örebro IK Grums 6-6
Grums Örebro IK 2-1
Örebro IK Nybro 8-2
Örebro IK Mora 2-2
Surahammar Örebro IK 4-2

Tabell 7. Sluttabell Kvalserien till Division 1 Södra 1972-73

Lag Matcher V O F GF GA P
Mora IK 8 7 1 0 44 18 15
Örebro IK 8 4 2 2 36 23 10
Grums IK 8 4 1 3 28 26 9
Surahammars IF 7 1 0 6 26 44 2
Nybro IF 7 1 0 6 17 40 2

Säsongen 1973-74 – Örebro är tillbaka i division 1

Det skulle komma att bli en tuff första sejour tillbaka i högsta serien. Örebro vann bara en enda match under seriespelet i Division 1 Södra, men i det stundande kvalspelet skulle man fortfarande visa sig starka och klara sig kvar.

Nya spelare in i Örebro var bland annat Bo Ahlén som anslöt från Västerås IK och Kent ”Kneten” Andersson från IFK Lindesberg. Ahlén skulle senare komma att spela en stor roll som såväl tränare som ordförande inom Örebro IK.

Laget tog även in talangerna Leif Udd från Falun och Bo Theander från Leksand, samt veteranen Kjell Öberg och Per-Arne Eriksson från Mjölby. Från juniorleden kommer backen Anders Nyhlén upp.

Värt att nämna är att man lyckades behålla backen Sven Olsson som dragit på sig intresse från Södertälje inte minst. En delegation ledda av Stig Carlsson, som tränade Olsson under hans tid i KB Karlskoga, uppvaktade Olsson som enligt Nerikes Allehanda hade varit Örebros genomgående bästa back under föregående säsong. [9]

Profilen Kent Andersson

Kent Andersson, idag Liljekvist, var en stor talang, men har också beskrivits som en minst lika stor personlighet som gjorde lite som han själv ville, till tränarnas stora förtret. Han var inte rädd för att dela med sig av sina åsikter och skulle komma att få en lång och framgångsrik karriär. Hans 50 mål på 22 matcher säsongen 1975-76 i dåvarande division 1 är en bedrift om något.

Det hände att det stod om mig i tidningarna när jag gick omkring i hatt och kamelulster. När jag ledde skytteligan i elitserien intervjuade sportspegeln mig. Då frågade reportern mig hur det var att leda skytteligan före Per-Olov Brasar. Jag svarade ”Vem fan är Brasar?” Sådant fick man väl inte säga egentligen. [10]

Han blev bland annat framröstad av Södertäljes supportrar som en av lagets mest älskade spelare bakom ikoner som Anders Eldebrink och Glenn Strömberg, trots att han bara spelade tre säsonger där.  [11]

Under senare delen av 1970-talet kom han, Lars ”Mozart” Andersson och Nils-Arne Björk att bilda en offensiv kraft som kom att producera många mål och poäng för Örebro.

Med några få undantag hade Örebro ett väldigt ungt lag med lokal prägel, men det var inte ett lag som kunde mäta sig med de bättre lagen i landet och det blev en tuff säsong för Örebro. Det blev bara en seger på 14 matcher under första halvan av serien.

Segern kom mot Mora i tionde omgången. Örebro vann med 3-2.

Tabell 8. Sluttabell Division 1 Södra 1973-74

Lag Matcher V O F GF GA P
Leksands IF 14 14 0 0 86 26 28
Västra Frölunda IF 14 9 1 4 66 36 19
AIK 14 8 2 4 68 52 18
Färjestads BK 14 7 3 4 73 38 17
Västerås IK 14 7 0 7 50 59 14
Tingsryds AIF 14 4 1 9 44 73 9
Mora IK 14 2 1 11 36 52 5
Örebro IK 14 1 0 13 26 113 2

I den påföljande Kvalificeringsserien däremot skulle det gå lite bättre och Örebro skulle lyckas klara sig undan degradering. Serien spelades dubbelrondig där de sex bästa lagen klarade sig kvar. Genom att hålla IF Tunabro och Kiruna AIF bakom sig i tabellen lyckades Örebro IK behålla platsen i det som skulle bli ett förspel till Elitserien.

I den parallella Mästerskapsserien blev Leksand segrare med god marginal, sex poäng, ner till tvåan Timrå.

Tabell 9. Sluttabell Kvalificeringsserie säsongen 1973-74. De två sista lagen skickas ner i Division 2.

Lag Matcher V O F GF GA P
Djurgårdens IF 14 11 1 2 78 57 23
Modo AIK 14 9 3 2 91 41 21
Mora IK 14 10 0 4 59 52 20
Tingsryds AIF 14 7 0 7 64 67 14
Västerås IK 14 5 2 7 69 58 12
Örebro IK 14 5 1 8 42 67 11
IF Tunabro 14 3 1 10 51 57 7
Kiruna AIF 14 2 0 12 49 96 4

En gemensam serie om sexton lag skulle nästa säsong komma att göra upp om de slutgiltiga tio platserna i Elitserien.

Säsongen 1974-1975

Elitserien skapas

Diskussionerna om en Elitserie hade landat i ett konkret förslag på Svenska Ishockeyförbundets styrelsemöte i april 1974. Nu skulle det realiseras. Det som hade diskuterats var en serie bestående av allt från 12 till 16 lag, men blev till slut en serie om endast 10 lag till säsongen 1975-76. Nord-syd-indelningen som varit tidigare i Division 1 avskaffades redan nu till säsongen 1974-75 och alla 16 lag mötte alla varandra som en försmak på det som komma skall.

Division 1 kom alltså att bestå av en enda allsvensk superserie bestående av hela 16 lag. De åtta bästa lagen skulle sedan bli kvalificerade till nästa års Elitserie medan de sex sämsta alla skickades ner till serien under, den nya Division 1 (tidigare Division 2). Lag 9 (Södertälje) och 10 (Djurgården) skickades ner i kvalspel i två olika grupper där de fick möte tre lag var från Division 2.

Båda lagen skulle komma att klara av att vinna sin respektive grupp och därmed säkra spel i Elitserien 1975-76. Lika bra skulle det inte gå för Örebro.

Örebros lagbygge

Des Moroney hade lämnat för Karlskrona, men under denna säsong skulle vi få se ett par betydande spelare göra sin debut i Örebro. Ivan Aronsson fick ta över tränarsysslan igen.

Nils-Arne Björk ansluter till Örebro från AIK, backen Bo Andersson från BK Kenty och Göran Ignell var tillbaka i truppen. Reino Hietaharju stärker upp målvaktssidan bredvid Thommy Eriksson och Christer Löwdahl skulle också få göra sin debut i A-laget denna säsong.

Lars ”Mozart” Andersson är tillbaka i Örebro efter att ha gjort lumpen vid kustjägarna, men tanken var att han skulle spela med Lindesberg denna säsong. Problemet var bara att de inte fick fatt i honom i tid för att kunna registrera honom. Han hade muckat i slutet på augusti och sista registreringsdatum var 31:a augusti. De hade manskap ute som höll utkik vid infarterna till Örebro i väntan på att han skulle komma körandes, men det var till ingen nytta.

Istället fick han spela med juniorlaget som överårig, men han berättar själv om hur han ändå hängde runt A-laget och väntade på chansen att få träna och spela med dem. Träna skulle han också få göra. Chansen att spela kom också så småningom.

Brynäs vann serien före Leksand, men i det kommande slutspelet skulle Leksand ta revansch och vinna i finalen med 2-1.

Örebro kom först på trettonde plats, endast före Tingsryd, Västerås IK och KB Karlskoga. Poängmässigt var laget långt ifrån att klara av att vara bland de 10 bästa. 

Tabell 10. Sluttabell Division 1 1974-75

Lag Matcher V O F GF GA P
Brynäs IF 30 25 2 3 170 89 52
Leksands IF 30 25 1 4 196 101 51
Skellefteå AIK 30 17 8 5 119 96 42
Timrå IK 30 18 5 7 156 95 41
Modo AIK 30 18 1 11 175 122 37
Färjestads BK 30 17 3 10 134 109 37
Västra Frölunda IF 30 16 3 11 134 118 35
AIK 30 16 2 12 139 118 34
Södertälje SK 30 15 3 12 143 118 33
Djurgårdens IF 30 15 3 12 134 145 33
IF Björklöven 30 9 4 17 109 152 22
Mora IK 30 8 4 18 114 143 20
Örebro IK 30 6 1 23 95 167 13
Tingsryds AIF 30 4 4 22 99 170 12
Västerås IK 30 5 2 23 83 163 12
KB Karlskoga 30 2 2 26 94 188 6

Det innebar att Örebro IK fick finna sig i att spela i Division 1 Östra istället kommande säsong.

Säsongen 1975-1976

Föregående säsong var något av ett misslyckande för klubben när man inte lyckades kvalificera sig till Elitserien, men laget skulle studsa tillbaka. Lennart Källén kom in som ny tränare istället för Ivan Aronsson som tog lite mer av en sportchefsroll. Något som var lite av ett nytänkande vid denna tid. Spelarkontrakt eller ersättningar till spelare var inte något som direkt förekommit innan. [12]

Laget hade blivit nedflyttat från den allsvenska serien till den nya Division 1 Östra (tidigare Division 2). I och med det tappade man även Göran Ignell till Södertälje, men även utan Ignell hade Örebro ett lag som var egentligen alldeles för bra för sin serie.

Truppen såg ut enligt följande:

Tabell 11. Truppen Örebro IK inklusive poäng för säsongen 1975-76

Nummer Namn Position Matcher Mål Assist Poäng
21 Thommy Eriksson G 22
2 Björn Gunnarsson G 7
1 Reino Hietaharju G 15
23 Bo Andersson D 22 5 9 14
Tommy Carlsson D 11 0 3 3
14 Stefan Hedström D 19 0 2 2
Göran Holmström D 8 1 3 4
13 Björn Johansson D 21 9 15 24
8 Anders Nylén D 22 5 6 11
19 Sven Olsson D 22 4 7 11
5 Bo Ahlén F 21 15 21 36
6 Kent Andersson F 22 50* 11 61
3 Lars Andersson F 17 4 6 10
11 Nils-Arne Björk F 21 8 12 20
7 Rolf Eriksson F 22 29 12 41
4 Kent Grufman F 5 3 2 5
Tomas Haglund F 3 0 0 0
15 Christer Löwdahl F 19 9 14 23
Roine Persson F 19 9 9 18
18 Bo Theander F 21 6 18 24
17 Staffan Tholsson F 22 15 28 43
22 Leif Udd F 21 16 7 23

* 50 enligt Andersson själv och sida 164 i Årets ishockey 1976, men i den löpande texten på s 161 skriver man 49 mål. [13]

Örebro IK seglade bokstavligen genom serien. Halvvägs genom spelschemat hade laget redan säkrat en kvalplats till Elitserien. Det blev definitivt när man vann över Hammarby i två raka matcher i omgång 11 (5-4) och 12 (4-3) när serien vände.

Dags för kval till Elitserien

Kvalomgången spelades om två matcher och det enda som betydde något var seger. Om lagen vunnit varsin match efter 120 minuter går spelet vidare till förlängning där nästa mål avgöra vem som går vidare.

I det kommande kvalspelet ställdes Örebro mot först Malmö. I hemmapremiären slog man tillbaka skåningarna rejält med hela 8-2. Örebro IK vann skotten med övertygande 43-14.

Den här matchen spelar ju ingen roll. Det står ju ändå 0-0 vid nedsläpp i returmatchen – Malmöbasen Lennart Lundberg [13]

I returen vann Malmö med 5-3. Här kom sedan en av svensk ishockeys mest humoristiska situationer att utspela sig. Eftersom Malmö var på väg att vinna matchen väntade förlängning, men Malmö hade två stycken spelare i utvisningsbåset som skulle förbli där när förlängningen började.

Det innebar att Malmö gjorde allt man kunde för att göra självmål och Örebro gjorde att man kunde för att förhindra att Malmö skulle göra det.

Där fick man i matchens slutskede se ett Malmö IF anfalla mot eget mål! Och man fick också se ett Örebro som med alla till buds stående medel försökte hindra skåningarna från att göra självmål! Det närmaste MIF kom ett självmål var stolpskott (?) av backen Christer Ahlstrand. Och i slutsekunderna kastade sig Nils-Arne Björk på Malmös mållinje och lyckades undvika att Malmö gjorde 5-4.  [14]

Förläningen blev sedan inte långlivad. Rolf Ericsson klev fram efter 1:03 och skickade Örebro vidare till andra rundan.

Domarna fick i resterande tiden av play-off-spelet rätt att döma bort avsiktliga självmål. [13]

I de andra rundan fick Örebro IK möta Göteborgslaget IFK Bäcken som slagit ut Västerås IK med två raka segrar. Lagen vann varsin bortamatch med resultatet 4-2 i båda. Ny förlängning och denna gång skulle Kent Andersson kliva fram. Efter 3:42 skickade han pucken i nät och Örebro var vidare till kvalserien.

Nacka som stått för säsongens upphämtning genom att gå från negativt kval till att precis ta sig till play-off tog sig sedan hela vägen till kvalserien, men där skulle det ta stopp. Mora, Björklöven och Örebro skulle alla vinna samtliga matcher mot överraskningslaget.

Örebros starka hemmaspel skulle visa sig vara helt avgörande i kvalspelet. Laget började med att besegra störa konkurrenten Björklöven med 9-5. Roine Persson gjorde hat-trick medan Lars och Kent Andersson gjorde två mål var.

In i den sista omgången var det fortfarande helt öppet om vem av Mora, Örebro och Björklöven som skulle ta de två platserna till Elitserien. Örebro hade fördel av att de skulle möta Nacka som mer eller mindre redan gett upp, medan Mora och Björklöven möttes.

Örebro och Mora stod båda på sex poäng var. Björklöven hade åtta. Seger för Mora och Örebro skulle innebära att alla tre lag skulle sluta på 8 poäng var, men så skulle det inte bli. Örebro körde programenligt över Nacka. Slutresultatet skrevs till 13-4 efter bland annat sex mål av Rolf Ericsson.

Mora och Björklöven kom sedan att spela 5-5. Det innebar att Björklöven och Örebro var lagen som gick upp till Elitserien.

Tabell 12. Sluttabell Kvalserien 1975-76

Lag Matcher V O F GF GA P
IF Björklöven 6 4 1 1 33 21 9
Örebro IK 6 4 0 2 41 29 8
Mora IK 6 3 1 2 32 28 7
Nacka SK 6 0 0 6 11 39 0

Säsongen 1976-1977 – Elitseriespel väntar

Örebro hade kvalificerat sig till Elitserien för första gången. Kent Andersson hade stått för en makalös säsong med 50 gjorda mål. Örebro som lag hade gjort 188 mål, nästan 70 fler än tvåan Huddinge som mäktade med 119. Örebro hade vunnit 19 av 22 matcher.

Intresset för ishockey i Örebro var på topp. Bandy hade tappat publik och hade inte levererat på den toppnivå som den gjort tidigare. Laget satsade och var i final 1973, men det skulle visa sig vara den sista från lagets storhetstid. [15]

Intresset här var enormt och köerna för att köpa biljetter till matcherna var långa. Staden levde ishockey samtidigt som bandyn tappade mer och mer publikmässigt. Plus att bandylaget inte presterade på samma nivå som man gjort tidigare och vi var på väg upp. – Rolf Ericsson [16]

Steget till Elitserien skulle dock fortfarande visa sig vara ett alltför stort sådant. Björklöven som gjorde Örebro sällskap upp från kvalserien kom att bli det enda lag som Örebro hade bakom sig i slutändan. Vid juluppehållet var det dock Örebro som låg sist med sex poäng upp till laget närmast ovanför nedflyttningsstrecket, men det återstod trots allt sjutton matcher i detta skede.

Tappet av kapten och ledarfigur Sven Olsson till KB Karlskoga skulle visa sig betydande. In kom istället Johnny Larsson från IFK Lindesberg. Larsson var en av Lindes bästa spelare och skulle han bara lyckas tygla sitt häftiga humör så fanns det alla chanser att han skulle bli en bra Elitseriespelare. [17]

Han var jagad av flera andra klubbar, bland annat Gulsmedshyttan och Bäcken i Göteborg, och säsongen innan hade han varit nära en övergång till Malmö IF tillsammans med målvakten Per-Håkan Eriksson, men IFK Lindesberg hade stoppat den övergången.

Inför säsongen råkade han dock ut för en bilolycka och fick spendera den första delen av säsongen på Regionsjukhuset i Örebro.  Huruvida han faktiskt skulle komma att spela någon mer ishockey verkade osäkert. Tre spräckta ryggkotor och även om han kunde spela obehindrat senare skulle skadan göra sig påmind efter matcherna.

Larsson hämtade sig och den första prognosen sa att han skulle kanske kunna spela till efter juluppehållet, men han läkte snabbare än väntat och skulle göra debut mot Leksand den 21:a november.

Örebro hade försökt förstärka laget till säsongen. In kom bland annat in Mike Amodeo, närmast från Rochester Americans i AHL, men hade spelat med Toronto Toros i utbrytarligan WHA, och värvades framförallt som en ersättare till Björn ”Nalle” Johansson som åkte åt andra hållet för att pröva lyckan med proffslivet i NHL, men även en ung Lenny Eriksson från Brynäs, och Roger Melin från AIK.

Örebro hade en förhållandevis tunn trupp där defensiven inte minst skulle visa sig brista. Nya målvakten Kenneth Holmstedt skulle inte heller lyckas rädda laget. Han kom att dela på sysslan med hemmasonen Thommy Eriksson, men båda fick rensa egna nätet ungefär fem gånger varje match i snitt.

En hyfsad start av nykomlingen

Örebro inledde positivt med två segrar på de tre första matcherna. I andra omgången slog man tillbaka Södertälje med 6-2 och i den tredje omgången besegrades Skellefteå med 4-3. Det följdes av sex raka förluster innan laget igen lyckades ta en seger. Denna gång borta mot Västra Frölunda med 4-2.

Jag tror inte att vi riktigt fattade var vi var, men sedan kom sanningen ifatt oss. Vi hade inte varit en riktig elitserieklubb. Här spelade folk fotboll på somrarna så sommarträningarna var i det närmaste obefintliga. – Lars Andersson [12]

1976-11-14 Skellefteå AIK – Örebro IK 3-1

1976-11-21 Örebro IK – Leksands IF

I omgång 19 innan juluppehållet lyckas man också spela 5-5 mot kommande mästarna Brynäs. Det var kanske det mesta imponerande resultatet för säsongen.

Krismöte och träningsmatch mot Huddinge i mellandagarna

Efter alltför många egna misstag som kom att kosta laget många mål i baken valde Mike Amodeo att ta bladet från munnen och kritiserade det egna laget i tidningen. Han efterfrågade också ett möte med hela laget där de kunde ventilera felen som skett och de brister som fanns i spelet.

Mötet kom också att bli av under mellandagarna och det verkar haft en viss effekt. Örebro hade inte gjort bort sig helt resultatmässigt och framförallt kämpade de på bra, med undantag från en rejäl plump mot Brynäs där det rann iväg till 15-4, men det gjordes enkla, kostsamma misstag som laget behövde ta tag i.

I hopp om att få en genomkörare innan seriespelet gick igång igen spelade Örebro IK en träningsmatch mot serieledarna från Division 1 Östra. Det blev dock en ordentlig utskåpning. Örebro hade lekstuga och vann med hela 11-3 (7-1, 2-0, 2-2). [18]

En nykomponerad kedja bestående av Kent ”Kneten” Andersson, Lars ”Mozart” Andersson och Staffan Tholsson var synnerligen produktiva där är Mozart bidrog med fyra framspelningar och gjorde sedan även ett mål själv. Kneten i sanna Kneten-anda gjorda fyra mål.

Unge Christer Löwdahl bidrog med två mål och såg spännande ut tillsammans med Rolf Ericsson och Roine Persson.

Lite oroande var att Mike Amodeo fick utgå från matchen efter att han fått ett skott på foten, men det skulle inte vara någon fara med det enligt tränare Lennart Källén.

Örebros samtliga målgörare: Kent Andersson 4, Christer Löwdahl 2, Bo Andersson, Nils-Arne Björk, Anders Nylén, Lars Andersson, Mike Amodeo.

Seriespelet startar upp igen – AIK väntar 1977-01-06

Örebro skulle möta Södertälje den 9:e januari, men först väntade AIK på trettondagen, 6:e januari 1977.

Lennart Källén aviserade följande laguppställningen till matchen mot AIK: [19]

Tabell 13. Preliminär laguppställning till matchen mot AIK 1977-01-06

Målvakt: Tommy Eriksson
Förstafemma: Bo Andersson, Hans Alexandersson
Roine Persson Christer Löwdahl Rolf Ericsson
Andrafemma: Mike Amodeo, Johnny Larsson
Thomas Haglund Nils-Arne Björk Kent Grufman
Tredjefemma: Lenny Eriksson, Anders Nyhlén
Kent Andersson Staffan Tholsson Lars Andersson
Artonde man: Bo Theander

Leif Udd och Tommy Karlsson fick sitta på läktaren denna match till förmån för Haglund och Larsson.  Amodeo var dock fortfarande ett frågetecken då hans fot läkte långsamt.

Örebro IK åkte upp till Stockholm för att möta AIK, ett lag de aldrig besegrat innan. Efter en svagare första period där AIK kunde gå ifrån till 2-0 lyfte Örebro sig i den andra perioden med hjälp av en offensiv forecheck som störde Solnalaget betänkligt och även om AIK gick upp till 3-0 lyckades Örebro hämta upp det till 3-3 inför tredje perioden.

Alla tre mål kom inom loppet av 2:26 minuter. Mike Amodeo gjorde det första genom att först finta brallan av Kaj Nurmi och sedan sätta pucken högt. Mozart avslutade ett snyggt anfall mindre än minuten senare och sedan gav AIK:s Kent Nilsson bort pucken till Ken Grufman som kunde göra 3-3.

Två av AIK:s mål kom i powerplay och det tredje var egentligen ett självmål. Örebro å sin sida lyckades inte utnyttja de powerplay som laget fick chansen att spela.

När AIK sedan gjorde 4-3 tidigt i tredje efter ett pucktapp i egen zon av Staffan Tholsson replikerade Örebro till 4-4 genom Grufman strax efter halva perioden.

AIK skulle göra 5-4 med dryga sex minuter kvar på matchen, men det var ett mål som skulle bli omdiskuterat. Domare Roger Palmqvist från Säter valde att inte blåsa av spelet när Roine Persson låg utslagen på isen efter en armbågstackling från Bosse Olofsson. [20]

Oförsvarligt av domaren att inte blåsa på en gång när Roine låg kvar på isen. Han tuppade ju dessutom av! – Lennart Källén

Med sekunder kvar på klockan fick Staffan Tholsson en spearing av Mats Öhlander, men domaren blåste inte av matchen trots AIK hade pucken. Det var så pass upprört i bortabåset att till och med andramålvakten Kenneth Holmlund började ropa på domaren, vilket slutade med 10 minuter misconduct.

Matchstatistik
Resultat: 5-4 (2-0, 1-3, 2-1)
Skott: 25-27 (12-12, 5-7, 8-8)
Publik: 3585Händelser:
05:01 1-0 Kent Nilsson (Lars Danielsson)
16:29 Utvisning 2 min roughing Kent Grufman (ÖIK)
16:29 Utvisning 2 min roughing Kai Nurmi (AIK)
19:00 Utvisning 2 min avsiktlig blockering Bo Andersson (ÖIK)
19:31 2-0 Pär Mårts
27:26 Utvisning 2 min tripping Kai Nurmi (AIK)
33:33 Utvisning 2 min tripping Jan Olsson (AIK)
34:49 Utvisning 2 min tripping Roine Persson (ÖIK)
36:43 3-0 Mats Danielsson
37:00 3-1 Mike Amodeo (Kent Grufman)
37:54 3-2 Lars Andersson (Kent Andersson, Anders Nylén)
39:26 3-3 Kent Grufman
42:00 4-3 Ulf Isaksson
46:25 Utvisning 2 min hooking Christer Lundberg (AIK)
51:35 4-4 Kent Grufman (Mika Amodeo)
53:06 5-4 Thomas Gradin (Anders Olsson)
54:34 Utvisning 2 min Hooking Lars Danielsson (AIK)
59:59 Utvisning 2 min Spearning Mats Ulander (AIK)
59:59 Utvisning 10 min misconduct Kenneth Holmstedt (ÖIK)

Spelarna hade redan tackat av varandra, men då valde domaren att lägga till en sekund och spelarna fick ställa upp för att teka igen. Det var rörigt minst sagt.

AIK:s tränare Anders ”Ankan” Palmström var ödmjuk efter segern:

ÖIK var värda en pinne. Vi kom billigt undan ikväll.

Om det hade blivit en pinne hade den kunnat beskrivas som dyrköpt. Lars Andersson (ryggen), Roine Persson (knä) och Staffan Tholsson (axel) utgick alla med skador. Matchen mot Södertälje på söndag var egentligen mycket viktigare och nu såg man ut att få ställa upp med en decimerad trupp.

Sedan tidigare hade man även Roger Melin (rygg) och Per Arne Eriksson (revben) på skadelistan.

Tabell 14. Tabellen efter 20 omgångar

Lag Matcher V O F GF GA P
Färjestad BK 20 15 1 4 106 65 31
Brynäs IF 20 12 4 7 114 63 28
Leksands IF 20 12 1 7 106 89 25
AIK 20 10 2 8 81 76 22
Modo AIK 20 9 2 9 76 78 20
Västra Frölunda 20 8 3 9 87 83 19
Skellefteå AIK 20 6 5 9 63 85 17
Södertälje SK 20 5 5 9 76 95 15
IF Björklöven 20 5 2 13 66 95 12
Örebro IK 20 4 2 14 67 113 10

Ödesmatchen mot Södertälje 1977-01-09

Den viktiga matchen mot Södertälje väntade. Staffan Tholsson var tillgänglig igen, men övriga skador hade inte hunnit läka. Tommy Eriksson fick fortsatt förtroende i målet av Källén. Leif Udd kom in istället för Roine Persson och Bo Theander fick hoppa in för Mozart. Bo Ahlén fick chansen som extraspelare.

I Södertälje spelade Örebrograbben Göran Ignell och han skulle inte visa någon som helst nåder mot sina tidigare lagkamrater. Värt att tillägga var att Örebro hade försökt övertala Ignell att komma hem inför säsongen, men Södertälje hade lyckats lösa anställning lokalt till sin stjärncenter och med det lyckades de behålla honom.

Örebro hade tagit ledningen i första perioden genom Christer Löwdahl och i andra perioden gick Örebro upp till 0-3 innan Södertälje valde att byta ut Sven Malmborg mot Åke Andersson i målet och vips lyckades de reducera två gånger om. Det första målet gjordes av Göran Ignell och det andra av Mats Waltin.

Löwdahl klev sedan fram igen och öka på till 2-4 efter en riktig indianare av Sverker Torstensson. Bo Andersson tog vara på den och gav Löwdahl ett läge han förvaltade på bästa sätt. Det fullbordade hans hat-trick, men tyvärr var det fler som skulle göra det denna match. Nils-Arne Björk kastade sig kort senare mot en lös puck framför Åke Andersson och lyckades peta in den mellan benen och ökade på ledningen till 2-5.

Med bara minuten kvar på perioden lyckades Södertälje reducera genom Göran Ignell. Det sista målet kom med bara 24 sekunder kvar på perioden. Ett viktigt psykologiskt mål som gav dem blodad tand.

I den tredje perioden skulle Södertälje lyckas reducera ännu en gång efter bara 24 sekunder genom Kjell-Arne Wikström. Wikström skulle sedan även kvittera dryga fem minuter senare. När Johnny Larsson åkte ut för crosschecking klev Björn ”Böna” Johansson fram, tog fram stora släggan och gav Södertälje ledningen per omgående.

Värt att notera är att Johansson dubblerade som back och vinge i sista perioden när Södertälje valde att toppa laget.

Matchstatistik
Resultat: 7-5 (0-1, 3-4, 4-0)
Skott: 39-32 (12-13, 11-10,16-9)
Publik: 1469Händelser:
05:20 0-1 Christer Löwdahl (Rolf Ericsson)
23:15 0-2 Christer Löwdahl (Leif Udd)
24:40 0-3 Kent Andersson (Bo Theander)
27:10 Målvaktsbyte (SSK). Åke Andersson in, Sven Malmborg ut.
28:37 1-3 Göran Ignell (Glenn Johansson)
29:14 Utvisning 2 min hooking Kent Andersson (ÖIK)
29:39 2-3 Mats Waltin (Stig-Göran Johansson)
35:38 2-4 Christer Löwdahl (Bo Andersson)
36:14 2-5 Nils-Arne Björk (Thomas Haglund)
38:42 3-5 Göran Ignell (Dick Yderström)
40:24 4-5 Kjell-Arne Wikström (Björn Johansson, Stig-Göran Johansson)
45:42 5-5 Kjell-Arne Wikström (Björn Johansson)
49:06 Utvisning 2 min crosschecking Johnny Larsson  (ÖIK)
49:11 6-5 Björn Johansson (Mats Waltin)
51:02 7-5 Göran Ignell (Kalle Lilja)

Ignell fullbordade sedan sitt första hat-trick i karriären i matchen som Södertälje skulle vinna med 7-5 till slut, men åter igen skulle domaren hamna i fokus.

Huruvida Ignells tredje mål faktiskt var över linjen tvistade de lärda. Måldomaren tände aldrig lampan och Tommy Eriksson hävdade bestämt att han hade pucken i sin plockhandske, men domare Gunnar Fransson var helt säker på sin sak: [21]

 Pucken var 20 centimeter, minst, innanför linjen. Jag stod så till att jag såg klart och tydligt hur pucken passerade mållinjen. Var hundraprocent säker på att målet var korrekt och då finns det ingen anledning för mig att fråga måldomaren.

Lennart Källén kontrade:

Måldomaren sa till mina killar att pucken var aldrig över mållinjen. Tycker att domaren i en sådan situation borde kolla med måldomaren. Vad ska man annars ha den funktionären till?

Domare Fransson låg dock inte bra till hos Källén sedan han dömt bort Örebro IK:s 6-6 mål borta mot Björklöven i inledningen av säsongen. När han samtidigt kändes sig bortdömd i den tidigare matchen är det lätt att förstå att även den annars mer resonlige Källén nu valde att visa upp en annan sida.

Känslorna tog sedan över i båset och Bo Andersson valde helt sonika att lämna och gå till omklädningsrummet mitt i perioden. Ett kanske mer sansat alternativ ändå än som Holmlund gjorde mot AIK och låta det gå ut över domaren. Källén fick springa efter och hämta tillbaka honom.

Bottenduel mot Börklöven väntar 1977-01-13

Skadeläget gjorde att laget såg mycket likt ut det som föll knappt mot Södertälje. Roine Persson var nära till spel igen, men det troliga var att han spelade igen först mot Färjestad på söndag 16/1. Övriga beräknades vara borta minst tre matcher till.

Thomas Haglund drogs med en förkylning, men det fanns hopp om att han skulle spela. Den stora förändringen var dock att Tommy Eriksson fick vila efter två tuffa matchen och en taggad Kenneth Holmstedt fick chansen i mål. Knät hade läkt bra och på träning hade han sett het ut.

Tabell 15. Preliminär laguppställning mot Björklöven 1997-01-13

Målvakt: Kenneth Holmstedt
Förstafemma: Bo Andersson, Hans Alexandersson
Leif Udd Christer Löwdahl Rolf Ericsson
Andrafemma: Mike Amodeo, Johnny Larsson
Thomas Haglund Nils-Arne Björk Kent Grufman
Tredjefemma: Lenny Eriksson, Anders Nyhlén
Kent Andersson Staffan Tholsson Bo Theander
Artonde man: Bo Ahlén

Örebro IK hade inte fått poängen med sig i de två första matcherna efter uppehållet, men de hade spelat bra. Tredje perioden hade varit en svaghet, men de hade visat att de minsann inte var i Elitserien för att bara titta på.

Mot Björklöven gör Örebro en gedigen insats från start till mål och Holmstedt i målet fick hålla lagets första nolla för säsongen efter att han motat 25 skott. Det var dock få så kallade A-chanser utan många avslut kom från långt håll då Örebro visade på ett stabilt försvar som höll Umeåpågarna på utsidan.

Holmstedt tillägnade segern sina nya benskydd som han lovade vårda ömt.

Örebro öppnade målskyttet i första perioden när Mike Amodeo laddade stora bössan och sargen tackade nätet för att det höll ihop maskorna.

Det hade dock kunnat bli ännu större siffror. Bortalaget var synnerligen blekt i sin insats under kvällen och trots att Mats Abrahamsson hade stoppat många av Örebro IK:s försök tidigare under säsongen kunde inte ens han rädda poäng till bortalaget denna gång. Han hyllades efteråt av Lövens tränare Kjell-Olov Barrefjord, som annars inte var speciellt nöjd med lagets insats: [22]

Det är bara målvakten Mats Abrahamsson som kan få godkänt. Utan honom hade det slutat med katastrof.

Matchstatistik
Resultat: 4-0 (1-0, 2-0, 1-0)
Skott: 35-25 (14-9, 13-8, 8-8)
Publik: 2615Händelser:
09:31 1-0 Mike Amodeo
10:27 Utvisning 2 min elbowing Bruce Abbey (IFB)
16:20 Utvisning 2 min tripping Terje Pettersson (IFB)
22:54 2-0 Rolf Ericsson (Hans Alexandersson)
23:24 Utvisning 2 min hooking Anders Boström (IFB)
30:23 3-0 Leif Udd
32:05 Utvisning 2 min high sticking Kent Andersson (ÖIK)
38:15 Utvisning 2 min interference Bruce Abbey (IFB)
39:33 Utvisning 2 min holding Roger Nilsson (IFB)
41:53 Utvisning 2 min high sticking Johnny Larsson (ÖIK)
43:02 Utvisning 2 min high sticking Bruce Abbey (IFB)
53:22 4-0 Thomas Haglund (Kent Grufman)
56.52 Utvisning 2 min too many men Kent Andersson (ÖIK)

Drömmen om fortsatt spel i Elitserien levde i allra högsta grad hos Örebro IK.

Tränare Källén peppade killarna efter matchen: [22]

Grattis grabbar! Nu har ni visat att ni fortfarande kan vinna.

Topplaget Färjestad väntade i Karlstad 1977-01-16

Lite omvänt mot tidigare matcher skulle Örebro göra två svagare perioder till en början för att sedan vakna till liv och skaka om serieledarna. Den första perioden speciellt var en närmast total dominans från värmlänningarna. Örebro kom undan med bara två baklängesmål och det var mycket tack vare fint spel från Kenneth Holmstedt, men det var nog också på sin plats att tacka både hockeygudarna och stolparna.

Färjestads-spelarna gjorde det tacksamt för mej genom att skjuta hemskt illa och dessutom missade de ju målet också i flera öppna lägen.

– Kenneth Holmstedt efter matchen [23]

Örebros chanser i första perioden gick att sammanfatta till två frilägen för Nils-Arne Björk, men inget av dem resulterade i mål.

Den andra perioden må ha varit jämnare spelmässigt, men målmässigt var den likvärdig den första. Ytterligare två puckar som Holmstedt fick rensa ur kassen, varav den senare var solklar offside enligt båda tränarna. [23]

I den tredje reste sig ÖIK något när Kneten och sedan Löwdahl petade in varsin puck, men det resulterade som mest i att Färjestads målvakt Lennart ”Nenne” Andersson snackade till sig 10 minuters utvisning för misconduct.

Avsaknaden av Roine Persson och Lars Andersson märktes i denna match mot ett tungt och skickligt motståndarlag. Örebro vägde lätt under kvällen och tredjekedjan med Kent Andersson, Staffan Tholsson och Bo Theander har haft svårt att hitta någon bra kemi.

Matchstatistik
Resultat: 4-2 (2-0, 2-0, 0-2)
Skott: 37-30 (16-5, 11-15, 10-10)
Publik: 2089Händelser:
07:32 1-0 Benny Andersson (Kent-Erik Andersson)
11:27 Utvisning 2 min hooking Johnny Larsson (ÖIK)
12:42 Utvisning 2 min slashing Nils-Arne Björk (ÖIK)
16:53 2-0 Per Bäckman (Dag Bredberg)
19:14 Utvisning 2 min roughing Hans Alexandersson (ÖIK)
19:14 Utvisning 2 min roughing Morgan Svensson (FBK)
23:16 Utvisning 2 min hooking Per Bäckman
23:53 Utvisning 2 min hooking Christer Löwdahl (ÖIK)
25:29 3-0 Kent Sundqvist (Anders Steen)
27:04 Utvisning 2 min slashing Benny Andersson (FBK)
36:45 4-0 Morgan Svensson (Kent Sundqvist)
41:37 Utvisning 2 min hooking Per Bäckman
44:59 4-1 Kent Andersson (Bo Ahlén)
46:18 4-2 Christer Löwdahl (Leif Udd)
46:18 Utvisning 10 min misconduct Lennart Andersson (FBK)
47:26 Utvisning 2 min tripping Nils-Arne Björk (ÖIK)
51:16 Utvisning 2 min holding Jörgen Palm (FBK)
54:19 Utvisning 2 min hooking Jörgen Palm (FBK)
54:36 Utvisning 2 min slashing Bo Andersson (ÖIK)
55:26 Utvisning 2 min holding Hans Alexandersson (ÖIK)

Holmstedt utsågs till matchens lirare efter kvällens bravader, för andra matchen i rad.

Nästa ödesmatch: Västra Frölunda 1977-01-20

Både Roine Persson och Lars ”Mozart” Andersson var tillbaka i träning efter en period av skadefrånvaro. Roine återtog sin plats bredvid Ericsson och Löwdahl i förstalinan medan Mozart fick gå in med Kneten och Bo Theander. Staffan Tholsson fick vila upp sig efter en period av svagare insatser.

Tabell 16. Preliminär laguppställning mot Västra Frölunda 1997-01-20

Målvakt: Kenneth Holmstedt
Förstafemma: Bo Andersson, Hans Alexandersson
Roine Persson Christer Löwdahl Rolf Ericsson
Andrafemma: Mike Amodeo, Johnny Larsson
Thomas Haglund Nils-Arne Björk Leif Udd
Tredjefemma: Lenny Eriksson, Anders Nyhlén
Kent Andersson Bo Theander Lars Andersson
Artonde man: Bo Ahlén

Örebro behövde vinna mot Västra Frölunda. Södertälje var fortfarande inom räckhåll ovanför strecket. Elitserien 1977-78 var fortfarande möjligt

Och vinna skulle de göra hemma i Vinterstadion.  Efter en jämn första period skulle Örebro komma ut med ledningen till den andra och tur var det.  I den andra perioden skulle det ske en kanonad mot Holmstedt i målet och att ÖIK kom undan med likaresultat efteråt var mycket tacksamt för hemmalaget.

Den tredje perioden skulle sedan börja på bästa sätt för hemmalaget när Leif Udd påpassligt bröt ett uppspel och kunde storma mot mål där han lade in pucken mellan benen på kompisens från juniortiden i Leksand, Krister Sterner. [24]

Rolf Ericsson skulle sedan öka på till 5-3 efter en fin öppnande passning från Christer Löwdahl, matchens lirare för övrigt. Även Västra Frölunda reducerade mot slutet skulle det sättas in två mycket viktiga poäng på kontot för ÖIK.

Vi är med i snacket efter den här segern och det är viktigast. Nu knäpper vi MoDo på söndag! Det finns en härlig vilja i gänget! Alla kämpar helhjärtat för nytt kontrakt. Spricker vi på uppgiften så är det inget att göra åt. Vi kan trösta oss med att vi gjort vårt bästa.

– Rolf Ericsson [24]

Matchstatistik
Resultat: 5-4 (2-1, 1-2, 2-1)
Skott: 21-34 (12-10, 4-17, 5-7)
Publik: 2770Händelser:
02:57 Utvisning 2 min tripping Pelle Hjelm (VF)
08:53 1-0 Lars Andersson (Kent Andersson)
12:19 1-1 Evert Lindström (Sven-Åke Rudby)
16:38 2-1 Christer Löwdahl
26:57 2-2 Hans-Erik Jansson
32:43 2-3 Hans Edlund (Tommy Persson)
32:49 Utvisning 2 min slashing Mike Amodeo (ÖIK)
36:44 Utvisning 2 min holding Ove Karlsson (VF)
38:24 3-3 Lars Andersson (Hans Alexandersson)
41:39 4-3 Leif Udd
42:45 Utvisning 2 min holding Göran Nilsson (VF)
47:20 Utvisning 2 min holding Hans Alexandersson (ÖIK)
52:46 5-3 Rolf Ericsson (Christer Löwdahl)
52:57 Utvisning 2 min hooking Lenny Eriksson (ÖIK)
55:15 5-4 Sven-Åke Rudby (Evert Lindström)

Nästa viktiga match: MoDo 1977-01-23

Ett formstarkt MoDo väntade Örebro. Gästerna hade fyra raka segrar i ryggen. De hade senast besegrat Färjestad med 6-3 och innan dess Skellefteå (5-0), Västra Frölunda (7-2) och Södertälje (5-1).

Örebro kom endast att göra en mindre förändring i truppen till matchen och det var att Staffan Tholsson ersatte Bo Ahlén som artonde man. [25]

Lennart Källén som uttryckt ett lugn inför matchen hade all rätt att luta sig mot den egna fina formkurvan. Till skillnad från MoDo hade Örebro IK-spelarna tagit med sig spelet in i matchen. MoDo må ha gjort det första målet redan efter 33 sekunder, men efter det var Örebro IK som styrde och ställde.

Mike Amodeo kvitterade på sätt som Mike Amodeo gör. Sedan följde fyra mål till för hemma laget i ordningen: Kent Andersson, Christer Löwdahl, Rolf Ericsson och Leif Udd. Lars Andersson hade en till puck i mål i sitt tycke, men måldomaren höll inte med.

Mozart menade att pucken tog i innerribban och ut studsade ut direkt, men enligt måldomaren tog den i den vanliga ribban. Huvuddomaren konsulterade med en av linjemännen som stod bättre till och även han tyckte att det inte var mål.

Det skulle dock inte ha någon betydelse i slutändan.

Den andra sidan blev sedan något av en genomklappning från Örebro IK:s sida. MoDo lyckades gå från 6-1 till 6-5 och i periodpausen kom något så ovanligt som en ordentligt utskällning från Källén, och Mike Amodeo hade stämt in i kören: [26]

Jag skällde ut grabbarna. Jag brukar försöka att undvika skäll, men den här gången gick det bara inte. Och jag fick god hjälp av Mike Amodeo, som talade om för sina kollegor att man måste kämpa i ishockey. Inte åka omkring och tro att saker är klar efter en period. Ishockey är de snabba växlingarna spel där allt kan hända.

– Lennart Källén

Den tredje perioden höjde sig Örebro till normala nivåer igen och mot mitten av perioden skulle Mozart få sin revansch.

Örebro var nu bara två poäng efter Skellefteå på andra sidan strecket. Ken Andersson passade upp till honom och han i sin tur satte full fart mot mål, och på bra avstånd avlossade han bössan rakt upp i det lediga krysset.

Matchstatistik:
Resultat: 8-5 (5-1, 1-4, 2-0)
Skott: 36-41 (13-8, 7-20, 16-13)
Publik: 3719Händelser:
00:33 0-1 Jan Nyman (Roger Lindström)
02:46 1-1 Mike Amodeo (Leif Udd)
07:18 2-1 Kent Andersson
09:49 3-1 Christer Löwdahl (Rolf Ericsson)
12:43 Utvisning 2 min crosschecking Jim McMasters (MoDo)
16:42 Utvisning 2 min slashing Anders Hagström (MoDo)
17:34 4-1 Rolf Ericsson (Hans Alexandersson)
19.12 Utvisning 2 min highsticking Kent Andersson (ÖIK)
18:12 5-1 Leif Udd (Nils-Arne Björk)
20:48 Utvisning 2 min tripping Hans Alexandersson (ÖIK)
23:15 6-1 Thomas Haglund (Johnny Larsson)
31:28 Utvisning 2 min hooking Mike Amodeo (ÖIK)
33:02 6-2 Ulf Ingvarsson
34:13 6-3 Lars Molin (Ulf Ingvarsson)
37:30 6-4 Per Lundqvist (Ulf Ingvarsson)
38:46 6-5 Bo Berglund
38:46 Utvisning 10 min misconduct Hans Alexandersson
40:40 Utvisning 2 min avsiktlig blockering Jim MacMasters (MoDo)
51:28 7-5 Lars Andersson (Kent Andersson)
52:30 Utvisning 2 min slashing Lars Molin (MoDo)
58:50 Utvisning 2 min roughing Lars Molin (MoDo)
58:50 Utvisning 2 min roughing Johnny Larsson (ÖIK)
8-5 Christer Löwdahl (Rolf Ericsson)

En veteranmatch mitt i allt

Veteranlaget Strathroy Rockets kom till Örebro från Canada. ÖIK:s veteranlag hade startat upp i höstas, men de lyckades ändå hålla hyfsat jämna steg med nordamerikanerna i två perioder. I den tredje orkade de inte längre och siffrorna rann iväg något. [27]

Rockets vann matchen med 7-4 efter att ha gjort fyra mål i den sista perioden (1-0, 2-2, 4-2). Örebros mål gjordes av Kalle Lilja, Curt Jidenius, Björn Blomqvist och Lars-Göran Nilsson. Rockets målvakt Jim Strachan fick en puck på hakan i andra perioden och de fick då låna in Lasse Svensson eftersom de inte hade några fler målvakter med sig.

Streckmatch mot Skellefteå 1977-02-03

Örebro IK åkte upp till Skellefteå i Västerbotten i hopp om att kunna skapa riktig dramatik i streckstriden. För att skapa ordentlig hetta kring matchen satte Örebro IK upp en ”het linje” från ishallen i Skellefteå till klubblokalen vid Vinterstadion.

Direktrapporter live direkt från Skellefteå skulle levereras till de som befann sig i lokalen. [28]

Örebro IK skulle äntligen vara fria från skador och skavanker. Tio vilodagar hade gjort laget gott. Källén gav fortsatt från Skellefteå-bördige Holmstedt i målet. Annars var laget närmast identiskt med senaste matchen. Varför ändra på ett vinnande lag?

Tabell 17. Preliminär laguppställning mot Skellefteå 1997-02-03

Målvakt: Kenneth Holmstedt
Förstafemma: Bo Andersson, Hans Alexandersson
Roine Persson Christer Löwdahl Rolf Ericsson
Andrafemma: Mike Amodeo, Johnny Larsson
Thomas Haglund Nils-Arne Björk Leif Udd
Tredjefemma: Lenny Eriksson, Anders Nyhlén
Kent Andersson Bo Theander Lars Andersson
Artonde man: Kent Grufman (Per-Arne Eriksson)

Thomas Haglund hann insjukna innan matchen och ersattes av Kent Grufman i andrafemman.

Det verkar som att resan upp inte gått helt bra eller så hade något annat hänt under tiden de åkte norrut för Örebro var verkligen inte på bra humör denna kväll. Mike Amodeo spearade Pekka Rampa tidigt i första perioden efter att han fått en klubba mot huvudet.

Kort innan det hade Christer Löwdahl också satt sig i utvisningsbåset och Skellefteå fick spela fem mot tre i nästan två minuter. Örebro härdade dock ut, men det tog mycket kraft. Det hann inte gå en minut ens efter att sista utvisningen gick ut innan Hardy Nilsson gjorde 1-0.

Leif Udd gav dock Örebro IK hopp igen när han kvitterade efter 12:24 på ett av de tre skott som Örebro fick iväg mot mål i den första perioden. Skellefteå å sin sida sköt hela 17 skott på mål i den första perioden och de skulle göra först 2-1 genom Per Johansson och sedan psykologiskt viktiga 3-1 precis innan periodpausen.

Örebro väckte sig betänkligt till den andra perioden och en mycket duktig Hardy Åström gjorde all skillnad för Skellefteå. Perioden såg ut att bli mållös, men så kom ännu ett sent mål som satt likt ett slagskott i sidan på självförtroendet när Martin Johansson gjorde 4-1 med bara 34 sekunder kvar innan vilan.

Den tredje perioden var sedan lite av en defilering av Skellefteå. De lyckades störa Örebroarna duktigt hela matchen och det var kanske en frustration som utmynnade i både en och två utvisningar mot slutet av perioden.

Matchstatistik:
Resultat: 7-2 (3-1, 1-0, 3-1)
Skott: 42-26 (17-3, 14-12, 13-11)
Publik: 3789Händelser:
05:00 Utvisning 2 min hooking Christer Löwdahl (ÖIK)
05:23 Utvisning 2+10 min spearing Mike Amodeo (ÖIK)
08:09 1-0 Hardy Nilsson (Per Johansson)
09:35 Utvisning 2 min crosschecking Kent Andersson (ÖIK)
12:24 1-1 Leif Udd (Kent Grufman, Per-Arne Eriksson)
14:34 2-1 Per Johansson (Jan Lindholm, Hardy Nilsson)
19:23 3-1 Lasse Nyström (Håkan Eriksson)
32;04 Utvisning 2 min tripping Christer Johansson (SAIK)
39:26 4-1 Martin Johansson
43:00 Utvisning 2 min hooking Ulf Hedman (SAIK)
48:16 5-1 Pekka Rampa (Thomas Andersson, Göron Lindblom)
51:38 5-2 Rolf Ericsson (Kent Andersson)
54:25 Utvisning 2 min holding Per-Arne Eriksson (ÖIK)
54:25 Utvisning 2 min hooking Per Helander (SAIK)
55:53 Utvisning 2 min slashing Kenneth Holmstedt (ÖIK)
55:53 Utvisning 10 min misconduct Leif Udd (ÖIK)
56:30 6-2 Göran Lindblom (Martin Johansson)
58:51 7-2 Jan-Erik Sandberg (Roland Stoltz)

En av dessa utvisningar åkte Kenneth Holmstedt ut tio minuter för. Han kommenterade det hela efter matchen: [29]

En Skellefteåkille (Jan-Erik Sandberg) hade åkt omkull på isen mitt framför mig. Men jag slog inte honom i huvudet som många ville göra gällande. Men visst träffades han av min klubba…

Skellefteå var utan tvekan det bättre laget och nu var glappet fyra poäng igen till laget över strecket.

Kneten petad mot Leksand borta 1977-02-06

Lennart Källén skapade rubriker inför matchen mot Leksand. Lagets skyttekung Kent ”Kneten” Andersson petades. Han ansågs ur form och behövde vila. Han var inte sitt bästa jag ute på isen. [30]

”Kneten” har jobbat på fel sätt i de sista matcherna, markerat för dåligt och varit för individuell. Han befinner sig i en downperiod och behöver vila. Jag har pratat med honom och jag hoppas nu bara att han tar petningen på rätt sätt, att han kommer tillbaka och visar att han ska ha en plats i laget.

– Lennart Källén

Kent Grufman fick gå in på hans plats istället. Även Anders Nyhlén, som bänkades mot Skellefteå, får sitta på läktaren till förmån för Per-Arne Eriksson.

I över två perioder skulle det vara en otroligt jämn hockeymatch och anmärkningsvärt var det att Örebro IK släppte till mål hela tre gånger när laget spelade med en man mer på banan. Johnny Larsson var inte minst olycklig som bidrog till två av målen.

Leksand gick tidigt i tredje upp till 4-1, men Örebro kom tillbaka till 4-3 och höll liv i matchen. Trots att Leksand gjorde 5-3 med dryga fem minuter kvar gav inte Örebro upp, men istället för reducering kom ytterligare mål från Leksand.

Leksand hade valt att toppa laget mot slutet gick runt på två formationer. Det gjorde att de kunde vrida upp tempot till en nivå som Örebro hade svårt att hantera. Siffrorna rann iväg mot slutet och får i all ärlighet sägas inte spegla matchen i sin helhet. [31]

Det var synd att det skulle bli så stora siffror. Nu får allmänheten hemma i Örebro för sig att vi varit underlägsna och tror oss inte ha någon chans på torsdag, vilket är beklagligt. För så var ju inte matchen i verkligheten

– Lennart Källén

Matchstatistik:
Resultat: 7-3 (0-0, 2-1, 5-2)
Skott: 30-25 (10-8, 7-4, 13-13)
Publik: 1072Händelser:
08:08 Utvisning 2 min Mike Amodeo (ÖIK)
29:54 1-0 Per-Arne Alexandersson (Per-Olov Brasar, Per-Olov Lundgren)
31:48 Utvisning 2 min Bengt Lundholm (LIF)
32:17 2-0 Nils-Olov Olsson (Kjell Brus)
37:34 2-1 Bo Andersson (Hans Alexandersson)
38:44 Utvisning 2 min Lars Andersson (ÖIK)
40:22 3-1 Hans Jax (Ulf Weinstock)
40:45 4-1 Kjell Brus (Bengt Lundholm, Nils-Olof Olsson)
41:02 4-2 Christer Löwdahl (Rolf Ericsson)
42:41 Utvisning 2 min Per-Olov Brasar
46:54 4-3 Roine Persson (Bo Andersson)
48:47 Utvisning 2 min Christer Löwdahl (ÖIK)
54:28 5-3 Mats Åhlberg (Hans Jax, Dan Söderström)
55:06 Utvisning 2 min Per-Arne Eriksson (ÖIK)
56:45 Utvisning 2 min lagstraff (LIF)
57:13 6-3 Mats Åhlberg (Dan Söderström)
57:21 7-3 Ulf Weinstock (Dan Söderström)

Tommy Eriksson hyllades av tränaren efter matchen för sin insats där han höll tätt länge och väl mot det starkt landslagsmeriterade motståndet.

Mer old time hockey

Örebro IK:s veteranlag fick möta ett till lag från Nordamerika under vintern: Ennismore Old Timers. Under kvällen den 7:e februari 1977 fick ett 100-tal åskådare se Örebro IK:s äldre skara fullständigt spela byxorna av besökarna. [32]

Matchen slutade till slut 10-3 efter en mållös första period. Sture Ekstrand och Rune ”Trillis” Andersson gjorde två mål var och resterande sex mål gjordes av Björn Uske, Lars-Göran Nilsson, Ingemar Pettersson, Ulf Kjellman, Sven-Gunnar Larsson och Sven-Åke ”Fisken” Erixon.

Pelle Jacobsson var lagom kaxig efter segern:

Nu lär jag ringa mina vänner uppe i Leksand och Mora och be dem ta det lugnt. Annars blir det synd om de här kanadensarna när de sa spela ishockey i Dalarna.

Publiken sviker idrotten

Rapporter om stora publiktapp inom idrotten börjar komma ut. Västra Frölunda sades tappat från sina tidigare 5-6000 åskådare till ner till 1500-2500 personer på matcherna. Västra Frölundas ordförande Rune Kristiansson var inte sen att klandra den nya Elitserien och det hektiska matchschemat för detta.

Det är alldeles för många matcher i Elitserien. Vår dåliga tabellplacering är inte den enda orsaken till publikbortfallet. Folk tröttnar på att se samma lag mötas. De långa resorna tär också hårt på klubbarnas ekonomi.

Han får delvis medhåll av Nerikes Allehandas Olle Åkerberg i sin krönika den 9:e februari 1977: [33]

Men Elitserien i sig var nog inget misstag, den har säkert kommit för att stanna. Däremot finns det förvisso fog för en diskussion om inte 36 omgångar d v s fyra matcher för en klubb mot samma lag, är en alldeles för mastig anrättning för att hockeypubliken skall kunna smälta den.

Han betonar dock också att en triplett av lag redan dragit ifrån övriga och den enda spänning som fanns kvar i tabellen var den runt strecken. Inte minst runt det nedre där Örebro IK befann sig.

Bandyn led även den av svikande publikunderlag och där hade det gjorts försök med att flytta matchtider så att de inte skulle krocka med populära TV-sändningar, vilket resulterade i en del udda starttider för matcherna och inte heller haft någon nämnvärd positiv effekt på besökarantalet.

Han kritiserar även den spelstil som kom att kallas för ”dödgrävarbandy” som verkade dominera sporten just nu. Det var mer fokus på att förstöra för motståndarna än att skapa något själva.

Returmöte mot Leksand hemma i Vinterstadion 1977-02-10

Kent ”Kneten” Andersson togs till nåder och var åter igen en del av laguppställningen. Han petar således Kent Grufman och det fanns stora förhoppningar om att kunna ta poäng i sin hemmaborg efter den ändå hyfsade insatsen borta mot Leksand.

Tabell 17. Preliminär laguppställning mot Leksand 1997-02-10

Målvakt: Tommy Eriksson
Förstafemma: Bo Andersson, Hans Alexandersson
Roine Persson Christer Löwdahl Rolf Ericsson
Andrafemma: Mike Amodeo, Johnny Larsson
Thomas Haglund Nils-Arne Björk Leif Udd
Tredjefemma: Lenny Eriksson, Per-Arne Eriksson
Kent Andersson Staffan Tholsson Lars Andersson
Artonde man: Bo Theander

Trots en ny förlust höll Lennart Källén hoppet uppe och hans favoritfras ”än har vi inte kastat yxan i sjön” yttrades åter igen. Örebro IK inledde matchen med att titta på när dalalaget spelade ut ordentligt. Forechecken blev inte av och när de mycket skickliga blåvita spelarna fick spela ostört var det inte konstigt att de lyckades göra tre mål i den första perioden.

Lyckligtvis lyckades Lars ”Mozart” Andersson reducera mot slutet av perioden och ge hemmalaget visst hopp inför fortsättningen, men det skulle visa sig inte vara tillräckligt. Tommy Eriksson kastade in handduken efter första perioden. Han kom i otakt, och lämnar över till Kenneth Holmstedt.

Även om Örebro reste sig betänkligt i den andra perioden stötte de då på en sista utpost i form av Göran Högosta i landslagsform som såg till att stoppa alla försök.

Leksand må ha saknats Mats Åhlberg denna match, men han ersattes av en lovande sextonåring vid namn Thomas Steen. Faktum var att Sivert Andersson, bördig från Örebro och bror med Kent Andersson, också var aktuell inför matchen, men det blev Steen som fick chansen istället. [34]

Steen tackade för förtroendet med att ge Leksand ledningen efter bara tre minuter och han assisterade även till det sjätte och sista målet som gjordes av Hans Jax.

Matchstatistik:
Resultat: 1-6 (1-3, 0-0, 0-3)
Skott: 38-35 (9-13, 13-10, 16-12)
Publik: 3197Händelser:
03:17 0-1 Thomas Steen (Ulf Weinstock)
05:40 0-2 Hans Jax (Ulf Weinstock)
16:42 0-3 Per-Olof Lundgren
17:27 1-3 Lars Andersson (Staffan Tholsson)
26:08 Utvisning 2 min tripping Kjell Bruse (LIF)
29:44 Utvisning 2 min hooking Bengt Lundholm (LIF)
37:48 Utvisning 2 min slashing Per-Olov Brasar (LIF)
41:36 1-4 Nils-Olof Olsson (Kjell Bruse)
44:45 Utvisning 2 min highsticking Johnny Larsson (ÖIK)
53:03 1-5 Per-Olof Brasar
53:25 1-6 Hans Jax (Thomas Steen, Dan Söderström)

Chansen att hänga kvar blev allt mindre för Örebro IK. I och med att insatsen i Dalarna såg så lovande ut fanns alla anledning att tro att man skulle göra det bättre hemma i Vinterstadion, men istället blev det något av ett magplask.

Nytt försök mot Skellefteå 1977-02-13

Christer Löwdahl hade insjuknat med magsjuka i veckan och Kent ”Kneten” Andersson drogs med en utgjutning i armbågen. Två viktiga spelare för Örebro IK, men inga allvarliga skador heller. Lennart Källén ville därför inte släppa någon preliminär laguppställning innan matchen.

ÖIK kom ut som ett taggat gäng och ville visa att de minsann var att räkna med trots den tunga förlusten mot Leksand senast. Det var den matchen som var meningen att den skulle minska gapet till lagen ovan, men istället blev det tvärtom.

Örebro höll humöret uppe, men Per Johansson gjorde det verkligen inte lätt för dem. Han gjorde tre mål i första perioden och följde upp det med ett till direkt i andra perioden. Inte ens en minut hann gå efter att pucken släpptes.

När han sedan gör 3-5 också mot slutet av andra perioden kan det inte varit lätt för ÖIK-spelarna att inte hänga med huvudena. Speciellt eftersom det var i spel när Örebro var en man mer på banan, men Lars Andersson lyckas reducera till 4-5 kort efteråt och väcka liv i matchen per omgående.

Tidigt i tredje gör sedan Rolf Ericsson 5-5 och matchen levde i högsta grad. Dubbla utvisningar för Skellefteå gav verkligen Örebro chansen att ta hem detta, men det ville sig inte. Istället skulle Skellefteå stick upp och lyckas göra 5-6.

Martin Johansson i Skellefteå blev utvisad med två och en halv minut kvar och det satte fyr på ÖIK-lirarna, men powerplay fortsatte gäcka dem. Det som blev en otroligt tung förlust för Örebro som mer eller mindre landade i att nu var det kört för dem, var samtidigt en otroligt skön seger för Skellefteå som högst troligen säkrat kontraktet nu.

Matchstatistik:
Resultat: 5-6 (3-3, 1-2, 1-1)
Skott: 27-28 (6-13, 9-9, 12-6)
Publik: 2251Händelser:
03:32 0-1 Per Johansson (Torbjörn Nilsson, Hardy Nilsson)
04:54 1-1 Kent Andersson (Lars Andersson)
05:05 2.1 Rolf Ericsson (Roine Persson)
11:35 2-2 Per Johansson (Hardy Nilsson)
13:17 3-2 Kent Andersson (Lars Andersson)
16:28 Utvisning 2 min hooking Anders Nyhlén (ÖIK)
18:06 3-3 Per Johansson
20:58 3-4 Per Johansson (Torbjörn Nilsson)
22:57 Utvisning 2 min highsticking Anders Nyhlén (ÖIK)
26:37 Utvisning 2 min elbowing Lars Andersson (ÖIK)
33:33 Utvisning 2 min highsticking Sven-Bertil Lindström (SAIK)
35:29 3-5 Per Johansson (Hardy Nilsson)
35:51 Utvisning 2 min crosschecking Lars Andersson (ÖIK)
38:06 4-5 Lars Andersson (Kent Andersson)
41:51 5-5 Rolf Ericsson (Roine Persson)
42:05 Utvisning Hardy Nilsson (oklart för vad eller hur länge) (SAIK)
47:21 Utvisning 2 min hooking Göran Lindblom
50:59 5-6 Ulf Hedman (Håkan Eriksson)
57:30 Utvisning 2 min interference Martin Johansson (SAIK)

Tystnaden i Örebro IK:s omklädningsrum gick nästan att ta på.

Örebro IK hade inte heller turen med övriga resultat. De andra lagen ovanför strecket fortsatte vinna, medan Örebro trots stundvis bra spel inte lyckades inkassera några poäng alls. Fjorton poäng återstod att spela om, men skulle det räcka?

Tabell 18. Elitserietabellen efter 29 omgångar

Lag Matcher V O F GF GA P
Brynäs IF 29 20 4 5 165 88 44
Färjestads BK 29 19 2 8 143 103 40
Leksands IF 29 18 2 9 165 121 38
AIK 29 14 4 11 116 104 32
Modo AIK 29 15 2 12 123 115 32
Skellefteå AIK 29 10 6 13 101 119 26
Södertälje SK 29 9 7 13 115 137 25
Västra Frölunda IF 29 10 4 15 117 135 24
Örebro IK 29 7 2 20 102 159 16
IF Björklöven 29 5 3 21 86 152 13

Härnäst väntade MoDo borta den 17:e februari.

ÖIK försökte skrälla i Örnsköldsvik 1977-02-17

MoDo var ett fenomenalt hemmastarkt lag denna säsong. Endast två förluster på hemmais och båda hade kommit mot topplaget Brynäs IF. Det var inte några överraskningar att vänta i laguppställningen även om Johnny Larsson dragits med nackspärr och var ett något osäkert kort. [34]

Tabell 17. Preliminär laguppställning mot Leksand 1997-02-10

Målvakt: Kenneth Holmstedt
Förstafemma: Bo Andersson, Hans Alexandersson
Roine Persson Christer Löwdahl Rolf Ericsson
Andrafemma: Mike Amodeo, Johnny Larsson
Thomas Haglund Nils-Arne Björk Leif Udd
Tredjefemma: Lenny Eriksson, Per-Arne Eriksson
Kent Andersson Staffan Tholsson Lars Andersson
Artonde man: Bo Theander (Tommy Karlsson)

I vad som beskrevs som ”säsongens definitivt sämsta elitseriematch” kom Örebro IK att dra det kortaste strået. Det var dock inte långt bort att laget faktiskt knep en poäng av MoDo. Kvalitén på spelet var låg och även MoDo vann skotten övertygande var det många så kallade ”alibi-skott”.

Första periodens enda mål kom på något av en delikatess där Roger Lindström volley-spelade in pucken i mål. Den andra perioden visade inte på någon kvalitetshöjning spelmässigt, men effektiviteten ökade i alla fall något till hemmapublikens glädje. [35]

MoDo gick ifrån till 3-1 i andra perioden där det sista målet gjordes bara minuten efter att Kent Andersson reducerat för gästerna. Ett mål som troligen sög mycket energi från Örebro-spelarna.

Örebro gav det dock ett ordentligt försök i den tredje perioden när man valde att öka tempot och försökte störa MoDo längre upp i banan. Det började inte speciellt bra, men desto länger perioden led desto svettigare blev det för hemma laget.

Med fem sekunder kvar reducerade Rolf Ericsson till 5-4. Källén tog ut Holmstedt, men något mer mål blev det inte och det var tack vare en fin räddning från Sune Ödling i matchens absolut sista sekund. En ny förlust för ÖIK.

Matchstatistik:
Resultat: 5-4 (1-0, 2-1, 2-3)
Skott: 37-19 (14-2, 12-5, 11-12)
Publik: 2934Händelser: 
02:54 1-0 Roger Lindström (Leif Carlsson)
14:23 Utvisning 2 min tripping Lars Mohlin (MODO)
19:17 Utvisning 2 min hooking Christer Löwdahl (ÖIK)
24:29 Utvisning 2 min slashing Tommy Sjelin (MODO)
28:17 2-0 Lars Mohlin (Bo Berglund)
29:40 Utvisning 2 min hooking Lars Mohlin (MODO)
29:40 Utvisning 2 min slashing Lars Andersson (ÖIK)
30:21 2-1 Kent Andersson (Lars Andersson)
31:22 3-1 Ulf Thors (Per Lundqvist)
37:00 Utvisning 2 min hooking Hans Alexandersson (ÖIK)
42:58 4-1 Lasse Lindgren (Tom Martin)
44:07 4-2 Lars Andersson (Nils-Arne Björk)
47:54 5-2 Leif Carlsson (Tom Martin)
49:22 Utvisning 2 min hooking Lars Mohlin (MODO)
53:53 Utvisning 2 min tripping Nils-Arne Björk (ÖIK)
58:47 5-3 Lars Andersson (Kent Andersson)
19:55 5-4 Rolf Ericsson (Roine Persson)

MoDo:s tränare Lasse Öhman var inte nöjd efter matchen:

Förskräckligt dåligt gjort av grabbarna. Det krävs betydligt bättre takter om vi ska ha något i play-off att göra.

Färjestad på besök i ishallen 1977-02-20

Den största besvikelsen denna kväll var nog den skrala publiksiffran. Endast 1545 person var på plats för att se Örebro IK förlora mot Färjestads BK med 6-3. Det faktum att laget mer eller mindre var klara för spel i Division 1 till nästa säsong påverkade säkerligen publikutfallet.

Tyvärr gjorde inte Örebro mycket för att ge publiken en anledning till att komma tillbaka. Även om laget hade ledningen efter den första perioden var det ingen vidare hockey som spelades. Färjestad kunde sedan gå ifrån till 6-2 med fem raka mål innan Örebro snyggade till siffrorna med dryga två minuter kvar.

Det ska dock sägas att Örebro spelade med bara två friska femmor. Lars Andersson var magsjuk och Kent Andersson var febrig.  Det gav Bo Ahlén ett sällsynt inhopp senare i matchen. Roine Persson stod för matchens mest underhållande moment när han helt sonika stal Alf Törnqvists klubba efter att han tappat sin egen. [36]

Matchstatistik:
Resultat: 3-6 (2-1, 0-2, 1-3)
Skott: 29-26 (6-7, 8-5, 15-14)
Publik: 1545Händelser:
05:04 Utvisning 2 min roughing Leif Udd (ÖIK)
05:04 Utvisning 2 min roughing Åke Rosendahl (FBK)
05:07 Utvisning 2 min illegal equipment Kent-Erik Andersson (FBK)
10:11 0-1 Kent Sundqvist (Morgan Svensson, Hans-Åke Rosendahl)
13:00 Utvisning 2 min tripping Anders Steen (FBK)
18:04 1-1 Christer Löwdahl (Anders Nyhlén)
18:25 Utvisning 2 min slashing Gunnar Johansson (FBK)
19:46 2-1 Lenny Eriksson (Bo Theander)
2-2 25:20 Karl-Johan Sundqvist (Anders Steen)
26:19 Utvisning 2 min slashing Leif Udd (ÖIK)
30:10 Utvisning 2 min tripping Lenny Eriksson (ÖIK)
39:54 2-3 Per Bäckman (Morgan Svensson)
45:58 2-4 Karl-Johan Sundqvist (Dag Bredberg, Kent Sundqvist)
46:42 2-5 Gunnar Johansson (Per Bäckman)
48:06 2-6 Kent Sundqvist (Anders Steen)
57:58 3-6 Nils-Arne Björk (Tommy Karlsson)

Plattmatch i Scandinavium 1977-02-24

Örebro kom till spel utan Kent Andersson som dragits med magsjuka i veckan. Även om Örebro IK fick en smakstart på matchen med ledningen efter redan en minut skulle det snabbt vända till ren misär. Västra Frölunda kvitterade efter fem minuter och även om Örebro fortfarande var kvar i matchen, sökte ett nytt mål så skulle det inte komma i första perioden.

Istället skulle Västra Frölunda göra fyra snabba mål på lite över fyra minuter och döda matchen. Tommy Eriksson lämnade över till Kenneth Holmstedt efter 4-1, men det gjorde i slutändan ingen skillnad. Även om Tommy inte hade en bra dag var han inte det stora problemet.

Resten av matchen var en svängig historia utan någon större ordning och mot slutet av matchen blev det också ganska grinigt med en hel del utvisningar som följd.

Lennart Källén var inte nöjd efter matchen: [37]

Nu har vi visserligen t o m teoretiskt åkt ur Elitserien, men vi måste ändå bemöda oss om att spela spelet och försöka lära os så mycket som möjligt under de fyra matcher om återstår. Nästa år blir nog inte så inspirerade tänker jag.

Matchstatistik:
Resultat: 8-4 (5-1, 2-2, 1-1)
Skott: Saknas
Publik: 1283 (nytt bottenrekord i Göteborg)Händelser:
01:08 0-1 Nils-Arne Björk (Leif Udd)
05:19 1-1 Ove Karlsson
11:42 2-1 Sven-Åke Rudby (Robin Sadler, Ove Karlsson)
13:02 3-1 Emil Meszaros (Evert Lindström, Anders Broström)
13:43 4-1 Hans Hedlund (Göran Nilsson)
14:06 5-1 Göran Åhsberg (Robin Sadler)
23:15 5-2 Lars Andersson (Roine Persson, Bo Theander)
25:42 Utvisning 2 min holding Lars Andersson (ÖIK)
25:42 Utvisning 2 min slashing Anders Broström (VF)
26:20 6-2 Lars-Eric Esbjörs (Leif Henriksson)
29:37 7-2 Hans Edlund (Darwin Mott)
32:57 7-3 Leif Udd
40:30 7-4 Roine Persson (Bo Theander)*
44:34 Utvisning 2 min slashing Leif Udd (ÖIK)
46:00 8-4 Emil Meszaros
47:20 Utvisning 2 min hooking Anders Broström (VF)
52:11 Utvisning 2 min crosschecking Ove Karlsson (VF)
58:04 Utvisning 2 min tripping Lenny Eriksson (ÖIK)
58:59 Utvisning 2 min slashing Finn Lundström (VF)
58:59 Utvisning 10 min misconduct Anders Broström (VF)

Södertälje kommer till Örebro för fjärde och sista gången 1977-02-27

Det stormiga, ostrukturerade spelet skulle följa efter Örebro IK på slutet av säsongen. ”Hawaii-hockeyn” som visades upp mot Frölunda senaste skulle fortsätta mot Södertälje. Tommy Eriksson fick chansen igen trots den skakiga insatsen senast.

Uppgivenheten hos Örebro-spelarna sken igenom alltför tydligt. Trots löften från Källén om att de skulle spela och kämpa hela vägen fram till serien tar slut gick det inte att känna igen det Örebro IK som visade upp sådan potential i matcherna direkt efter juluppehållet.

I den sista perioden hettade det ändå till när Mats Hallin satte en höger i ansiktet på Leif Udd. Udd som var en fysisk spelare var inte oskyldig dock utan båda spelarna fick sätta sig 5 minuter i utvisningsbåset.

Faktum var också att Södertälje kan ha gått miste om ett mål mot slutet av matchen. Kjell-Arne Wickström sägs ha gjorts sitt tredje mål för matchen med runt fyra minuter kvar med en riktig kanon, men måldomaren missade det när pucken studsade ut så pass snabbt.

Matchstatistik:
Resultat: 4-5 (1-3, 1-2, 2-0)
Skott: 41-28 (17-15, 10-7, 14-6)
Publik: 1171Händelser: 
04:29 1-0 Anders Kallur
11:58 1-1 Roine Persson (Staffan Tholsson)
13:12 1-2 Kjell-Arne Wickström (Kalle Lilja)
19:30 1-3 Kjell-Arne Wickström
21:18 2-3 Kent Andersson (Rolf Ericsson)
24:20 Utvisning 2 min roughing Bo Andersson (ÖIK)
24:20 Utvisning 2 min holding Börje Rohlin (SSK)
26:10 2-4 Kalle Lilja (Kjell-Arne Wickström)
26:31 2-5 Anders Kallur (Jan Eriksson)
36:09 Utvisning 2 min tripping Nils-Arne Björk (ÖIK)
44:36 3-5 Rolf Ericsson (Kent Andersson)
46:04 Utvisning 5 min roughing Leif Udd (ÖIK)
46:04 Utvisning 5 min roughing Mats Hallin (SSK)
49:06 Utvisning 2 min holding Dick Yderström (SSK)
52:13 4-5 Mike Amodeo (Leif Udd, Kent Grufman)
53:37 Utvisning 2 min holding Sverker Torstensson (SSK)

Två redan avsågade lag möts i Västerbotten 1977-03-03

Örebro och Björklöven hade varit säsongens två stora strykgäng och de skulle nu mötas för sista gången denna säsong. Det skulle tyvärr också märkas på isen. Båda lagen saknade något att spela för och Örebro framförallt skulle det märkas på.

Det fanns inte mycket till tåga eller vilja att göra en bra match på bortaplan. Även om Örebro visade på lite takter i början på matchen skulle det dö av. Tommy Eriksson var även han tagen av stundens tunga allvar och hade svårt att inte släppa en alltför lätt puck mellan varven. Både 1-0 och 5-1 fick underkänt av Källén. [38]

Men han är samtidigt grundad i sin utvärdering av matchen och en obotlig optimist inför framtiden:

Jag har dock stora förhoppningar om att vi snart skall vara tillbaka i Elitserien. Mer än ett år får det inte ta och jag tror att vi har resurserna att klara den saken. Det här var självklart inte någon bra match och kanske den allra sämsta vi gjort i Elitserien, men man kan givetvis inte begära stordåd i den situation som vi befinner oss. Det var länge sedan luften gick ur mitt gäng.

Matchstatistik:
Resultat: 4-5 (1-1, 3-0, 1-0)
Skott: 30-29 (11-9, 13-13, 6-7)
Publik: 623Händelser:
01:03 Utvisning 2 min holding Bo Andersson (ÖIK)
10:03 Utvisning 2 min Torbjörn Andersson (IFB)
13:18 1-0 Anders Rydfäll (Tore Öqvist)
15:22 1-1 Kent Andersson (Roger Melin, Rolf Ericsson)
25:52 2-1 Stefan Karnehag (Tore Öqvist, Roger Nilsson)
30:41 Utvisning 2 min Bengt Fernlund (ÖIK)
30:41 Utvisning 2 min Thomas Bäckström (IFB)
32:02 3-1 Ulf Hansson (Kjell Sundström)
39:59 4-1 Tore Öqvist (Anders Rydfäll)
44:34 5- Rolf Berglund (Kjell Sundström)
44:59 Utvisning 2 min Tore Öqvist (IFB)
52:19 Utvisning 2 min  Christer Löwdahl (ÖIK)
56:00 Utvisning 2 min Mike Amodeo (ÖIK)
56:00 Utvisning 2 min Thomas Bäckström (IFB)
59:46 Utvisning 5 min Mats Abrahamssson (IFB)
59:46 Utvisning 5 min Leif Udd (ÖIK)

Mats Abrahamsson i Björklövens mål fortsatte att spöka bästa han kunde för ÖIK-lirarna. Han beskrivs som närmast omutlig i denna uppgörelse. Kuriosa är att Abrahamsson kom senare i karriären att göra en ”förbjuden” övergång, till Skellefteå AIK och där bli en framstående spelare för även dem.

AIK hemma 1977-03-06

Även om Örebro IK inte hade något att spela om så hade AIK sannerligen det. En slutspelsplats var inom räckhåll och en seger mot ÖIK var ett måste. AIK hade vunnit de tre tidigare mötena, men senaste matchen på Hovet var en riktig pärs för Solna-laget.

ÖIK hade revansch att utkräva efter den matchen och borde kunnat använda det som en sporre.

Tabell 19. Preliminär laguppställning mot AIK 1997-03-06

Målvakt: Kenneth Holmstedt
Förstafemma: Bo Andersson, Bengt Fernlund
Kent Andersson Roger Melin Rolf Ericsson
Andrafemma: Mike Amodeo, Johnny Larsson
Bo Theander Nils-Arne Björk Lars Andersson
Tredjefemma: Lenny Eriksson, Anders Nyhlén
Roine Persson Kent Grufman Leif Udd
Artonde man: Staffan Tholsson

Örebro IK kom ut som de gjorde för två månader sedan och gav allt i den första perioden. De gick upp i ledning med 3-1 innan AIK fick in en viktig reducering med bara halvminuten kvar av perioden, men AIK skulle inte ta vara på den positiva energi ett sådant mål kan ge.

De spenderade nästan halva den andra perioden i utvisningsbåset, men lite bitter för Örebro var att de lyckades bara utnyttja ett enda av dessa tillfällen. Kent Andersson styrde in en snygg passning från Nils-Arne Björk medan Anders Olsson satt utvisad nästan exakt mitt i perioden. [39]

I den tredje perioden skulle sedan Örebro dra på sig en utvisning efter 45 minuter och det skulle kosta ett mål i baken. Det gav AIK luft under vingarna tyvärr de kvitterade bara minuten efter det. ÖIK-spelarna verkade efter tappa energin något. Kanske inte så mycket att de gav upp utan att AIK:s ditton helt enkelt orkade mer.

AIK:s sista tio minuter var en stark forcering som också gav dem segern till slut.

Matchstatistik:
Resultat: 4-7 (3-2, 1-0, 0-5)
Skott: 8-13, 10-10, 12-12
Publik: 1458Händelser:
03:18 1-0 Kent Andersson
04:10 Utvisning 2 min crosschecking Lars Anderson (ÖIK)
10:46 1-1 Leif Holmgren (Bo Olofsson)
11:03 2-1 Lars Andersson (Nils-Arne Björk)
11:22 3-1 Leif Udd (Roine Persson)
18:27 Utvisning 2 min hooking Bengt Fernlund (ÖIK)
19:28 3-2 Leif Holmgren (Bo Olofsson)
25:08 Utvisning 2 min tripping Bo Olofsson (AIK)
29:34 Utvisning 2 min tripping Anders Olsson (AIK)
30:51 4-2 Kent Andersson (Nils-Arne Björk, Lars Andersson)
33:53 Utvisning 2 min hooking Jan Olsson (AIK)
34:52 Utvisning 2 min tripping Kaj Nurmi (AIK)
44:59 Utvisning 2 min tripping Nils-Arne Björk
45:40 4-3 Christer Lundberg (Mats Ulander)
46:35 4-4 Ulf Isaksson (Per Mårts)
51:12 4-5 Thomas Gradin (Christer Lundberg, Mats Ulander)
53:08 Utvisning 2 min charging Bo Olofsson (AIK)
57:09 4-6 Leif Holmgren (Kaj Nurmi)
59:13 4-7 Kent Nilsson (Ulf Isaksson)

Efter matchen aviserade också Lennart Källén att han tränar gärna laget även nästa säsong, om klubben vill ha honom. Han summerade matchen till Nerikes Allehanda:

Ingen ska komma och säga att vi lade oss mot AIK. Jag tycker nog att vi var värda oavgjort. Synd att Mike Amodeo skulle snubbla före kvitteringen till 4-4. Han fick fel på en skridsko. AIK fick en del billiga på slutet, men då var ju ”redan loppet kört”.

Örebro avslutade så snyggt som man kunde föreställa sig i detta läge. Laget var sedan länge bortkopplat från Elitserien till hösten, men de gav allt i två och en halv period. Sedan räckte de inte längre till, och det var nog bokstavligen så det sett ut många gånger.

NA:s reporter Berth Lindlöf passade också på att hylla AIK:s supportrar och skicka en passning till Nyköpings BIS som inte alltid visat upp sig från sin bästa sida genom åren:

Vi vill också ge en eloge till AIK:s supportergäng för snyggt uppförande på läktaren och gott stöd till de egna spelarna. Något för Nyköpings BIS att ta efter.

Nu väntade bara en sista match borta mot redan klara serievinnarna Brynäs.

Brynäs borta 1977-03-10

Topplaget Brynäs väntade i sista omgången för ett allt annat än inspirerat Örebro IK. Laget hade förlorat chansen för fortsatt spel i Elitserien sedan länge och även om avslutningen hemma mot AIK var hedervärd skulle det vara den sista riktiga kraftansträngningen som laget kunde klämma fram.

Brynäs med tio raka segrar i ryggen och tabellsegern klar hade inte heller något att spela för, men de hade en form som bara topplag har vid de bästa av tillfällen. Brynäs tog en 3-0-ledning i första perioden och döda av all eventuell spänning direkt i och med det.

I ett vakuum gör Örebro IK en stark andra period, men de förlorar även den med 4-3.

Matchstatistik:
Resultat: 10-4 (3-0, 4-3, 3-1)
Skott: 35-27 (8-5, 10-11, 17-11)
Publik: 2154Händelser:
09:34 1-0 Lars-Göran Gerdin (Lars-Erik Eriksson)
10:50 2-0 Martin Karlsson
12:49 3-0 Lars-Göran Gerdin (Stig Östling)
13:52 Utvisning 2 min hooking Stefan Canderyd (BIF)
21:02 4-0 Tord Lundström (Lars-Erik Eriksson)
23-10 4-1 Rolf Ericsson (Kent Andersson)
24:48 Utvisning 2 min hooking Lars Andersson (ÖIK)
25:32 5-1 Martin Karlsson (Stefan Persson)
29:18 6-1 Lars-Göran Gerdin (Stig Salming)
30:22 6-2 Kent Andersson (Roger Melin)
31:47 6-3 Lenny Eriksson
32:14 Utvisning 2 min hooking Jan-Olov Svensson (BIF)
34:25 7-3 Jan-Olov Svensson
36:31 Utvisning 2 min Lars-Göran Nilsson (BIF)
37:30 Utvisning 2 min charging Anders Nyhlén (ÖIK)
39:27 Uvisning 2 min highsticking Bengt Fernlund (ÖIK)
39:27 Uvisning 2 min highsticking Lars Öberg (BIF)
40:22 Utvisning 2 min slashing Stefan Karlsson (BIF)
40:22 Utvisning 2 min highsticking Mike Amodeo (ÖIK)
43:21 8-3 Lars Öberg
50:20 9-3 Stig Salmning
58:30 9-4 Kent Andersson (Rolf Ericsson)
58:37 10-4 Martin Karlsson (Stefan Canderyd)

Sammanfattning

Under säsongen var det var många jämna matcher där Örebro IK inte orkade hela vägen. Det unga och oerfarna laget hade utan tvekan den offensiva kompetens som behövdes för att störa och skapa nerv i matcher, men lägstanivån var samtidigt alldeles för låg och det hände för ofta att laget föll ihop och släppte till ett eller flera mål som kom att bli matchavgörande.

De förlorade många tredjeperioder på grund av att de helt enkelt var sämre tränade än de flesta av motståndarlagen. Den insikten fanns dock inom föreningen, men frågan var om man skulle lyckas komma till rätta med det i fall man skulle ta sig tillbaka till Elitserien, vilket var den mycket tydligt uttalade ambitionen.

Örebro var långt efter när allt skulle summeras, hela 13 poäng upp till Västra Frölunda när serien var slut och de skickades obönhörligen ner direkt till Division 1 tillsammans med Björklöven.

Vi var ett mycket viljestarkt lag och kunde slå vilket lag som helst på hemmaplan. Vi spelade bland annat oavgjort med Brynäs som var svenska mästare, men borta kunde vi få storstryk.

Så här i efterhand tror jag det bottnade i att vi hade en för dålig defensiv. Vi hade ingen grunddefensiv. Matcherna vi vann gjorde vi på ren vilja. Vi tuggade ner motståndarna på hemmaplan. – Rolf Ericsson [16]

Tabell 20. Sluttabell Elitserien 1976-77

Lag Matcher V O F GF GA P
Brynäs IF 36 25 5 6 206 110 55
Färjestad BK 36 24 4 8 181 122 52
Leksands IF 36 22 4 10 198 150 48
Modo AIK 36 19 3 14 155 140 41
AIK 36 17 4 15 147 126 38
Skellefteå AIK 36 14 7 15 137 146 35
Södertälje SK 36 12 7 17 141 173 31
Västra Frölunda 36 12 5 19 150 174 29
Örebro IK 36 7 2 27 126 205 16
IF Björklöven 36 6 3 27 106 201 15

Vid denna tidpunkt fick inte Elitserielagen som åkte ur vara med och försöka kvala sig kvar. Detta skulle ändra på sig till kommande år när det näst sämsta laget skulle få vara med och spela om två platser i Elitserien till kommande säsong. Örebro kom näst sist som synes av tabellen ovan, men tyvärr ett år för tidigt.

Örebro hade jobbat hårt för att behålla så många spelare som möjligt. Tommy Eriksson, Rolf Ericsson, Bosse Andersson, Christer Löwdahl och Thomas Haglund skulle alla göra rekryten på I3 detta år och var således rätt säkra kort för Örebro IK trodde man

Publikmässigt hade det sett bra ut på bortaplan, men sämre hemma. I och med att laget nästan är i princip klara för Division 1 väntade man sig inga överdrivna siffror på hemmaplan, men de hade ändå snittat runt 4000 personer hemma fram mot slutet av säsongen. Det snittet kom dock att ta stryk med väsentligt lägre siffror de sista matcherna hemma.

Klubben hade stora förhoppningar om att få tillbaka Mike Amodeo trots att det var Division 1-spel som väntade. Amodeo trivdes utomordentligt bra i Örebro och ville gärna komma tillbaka enligt Lennart Thörn. Amodeo var så klart inte billig, men så mycket dyrare än svenska toppspelare var han inte. [40][41]

Samtidigt jobbade klubben på att locka hem Björn ”Nalle” Johansson som hade fått en tuff start på sin proffskarriär.

Rent ekonomiskt hade det varit ett tufft år med likviditetsproblem, men goda relationer med bankerna hade löst det. Klubben hade budgeterat för större inkomster från bingon och från stödföreningen. Samtidigt hängde ett avancemang från IK SE till samma serie över dem. [41]

Det skulle potentiellt innebära att klubbarna skulle bli tvungna att dela på reklamintänkter och i viss mån publik. Kunde Örebro som stad ha råd att stötta två klubbar i Division 1 samtidigt? För att inte tala om spelarunderlaget? Med IK SE i samma serie blir det annan konkurrens om de bästa spelarna i staden.

Samtidigt skulle det innebära en del riktigt heta derbyn till nästa säsong. KB Karlskoga låg också i Division 1 och hade ett riktigt bra lag med en ung Bengt-Åke Gustafsson som briljerade på backsidan match efter match.

Ambitionen för Örebro IK var dock tydlig och given. De skulle tillbaka till Elitserien direkt.

Då kom Lennart Thörn med ett oväntat utspel: Slå ihop ÖIK med KB från Karlskoga: [42]

Slå ihop ÖIK och KB! Då stannar säkert stjärnor som Bengt-Åke Gustafsson, ”Daj” Hermansson och ”Kneten” Andersson. Låt laget spela varannan hemmamatch i Örebro och Karlskoga. Låt IK SE och Karlskoga HC bli ”filialer” till storlaget med uppgift att fylla på med talanger. Givetvis med rättighet att få spelare gratis som inte platsar i storklubben.

Utspelet kom i samband med att det diskuterades om det skulle bli svårare att åka ur Elitserien. just nu åkte två av tio lag ut och på förslag fanns att lag nummer nio skulle få spela en kvalserie tillsammans med lag från Division 1 för att kunna hålla sig kvar.

Från KB:s håll var man inte helt avvisande till idén. Knut Larsson, Ordförande i KB Karlskoga, kommenterade det hela till Nerikes Allehanda dagen efter: [43]

Jag har alltid hävdat att den här regionen bara har plats för ett storlag. Ur den synpunkten skulle en sammanslagning vara enbart av godo. Däremot är jag medveten om att det kan bli vissa praktiska problem.

Någon sammanslagning blev det inte och det var nog aldrig mer än fråga om ett kittlande tankeexperiment, vilket var vanligt när det kom till utspel från Lennart Thörn. Han var inte rädd att dela med sig av sina högtflygande tankar och idéer, och ibland var det långt ifrån att kunna realiseras.

Debatten gällande upp- och nedflyttning mellan serier var mycket lik den som finns idag. Klubbarna etablerade i Elitserien ville se färre antal lag bytas ut varje år medan lagen i serierna under ville behålla det system som var på plats med två lag som byts ut varje år.

Resonemangen var i stora drag desamma också där ekonomiska skäl och ligans profil och anseende vägdes mot den svenska modellen med en gräsrotsrörelse som utbildar alla talanger och drömmer om att ta sig till ishockeyns finrum.

Nu kom det att bli så att en kvalserie infördes till nästa säsong trots protester och farhågor om att det skulle hämma intresset och utvecklingen hos lagen som spelade i serierna under. Den blev dessutom enkelrondig med fem lag, istället för dubbelrondig där alla lag fick en hemma- och bortamatch mot varje lag. Lottning fick istället avgöra vilket lag som fick hemmafördel.

Vid ett möte förbundet röstade också de deltagande lagen i Divsion 1 Östra att spela 36 omgångar istället för 27 som det var tidigare. Den Östra serien var den enda som valde att göra på detta vis. Resekostnader var den till synes största anledningen de andra serierna inte valde att spela även en fjärde match lagen emellan.

Rolf Hallgren lämnade över ordförandeposten efter två år till Anders Piscator vid årsmötet i juni.

Säsongen 1977-1978 – tillbaka i Division 1

Örebro hade ramlat ur Elitserien och var givetvis inte nöjda med det. Den kommande säsongen i Division 1 Östra skulle visa sig bli en enkel resa för laget. Övriga Division 1-serier spelades med tre inbördes möten, men Östra spelades med fyra. Varför har jag inte fått klarhet i.

Rolf Ericsson, Roine Persson och Lars Andersson kom att leda laget genom serien med en monstruös produktion. Ericsson var nära att tangera Kent Andersson målproduktion från två år sedan, men stannade på ”endast” 45 mål. Det blev totalt 70 poäng på 33 matcher. Följd av Persson på 61 och Lars ”Mozart” Andersson på 50 pinnar.

Det blev 29 segrar, fem oavgjorda och två förluster på hela grundserien. Totalt producerade de 244 gjorda mål och slutade med en målskillnad på +149, med tretton poäng ner till serietvåan Huddinge.

Tabell 21. Sluttabell Division 1 Östra säsongen 1977-78

Lag Matcher V O F GF GA P
Örebro IK 36 29 5 2 244 95 63
Huddinge IK 36 21 8 7 167 92 50
Hammarby IF 36 22 6 8 156 106 50
Väsby IK 36 16 7 13 170 160 39
Almtuna IS 36 15 4 17 147 159 34
NSA-76 36 11 6 19 100 135 28
Västerås IK 36 12 3 21 116 141 27
Linköpings HC 36 11 4 21 110 154 26
Mälarhöjden/Västertorp IK 36 10 4 22 117 175 24
Surahammars IF 36 8 3 25 126 236 19

Dags för kvalspel

Seriespelet var närmast formalia för Örebro. Laget hade tagit sig till play-off och där ställdes man mot Nybro i första rundan. De hade kommit trea i Division 1 Södra och det skulle krävas tre matcher innan Örebro gick vidare. Den första vanns hemma med 7-0, men i Småland gick hemmalaget segrande med 6-3. Väl hemma i Örebro kunde laget vinna med säkra 5-1.

I den andra rundan ställdes Örebro mot seriekamraterna Hammarby. Hammarby vann också den första matchen med 5-3, men Örebro lyckades vända på det genom segrar med först 2-0 och sedan 4-3. Nu väntade kvalserien.

Även kvalserien hade fått ett nytt upplägg detta år. Istället för fyra lag bestod serien av fem lag, varav ett lag kom från Elitserien, och varje lag skulle endast mötas en gång. Övriga lag som tagit sig dit var Björklöven, Huddinge, IFK Kiruna och sist Timrå som ramlat ur Elitserien.

IFK Kiruna kom att bli seriens slagpåse medan Björklöven, Huddinge och Timrå skulle göra upp om den andra platsen för Örebro var det ingen som kunde rå på. Örebro vann alla fyra matcher i sin slutgiltiga defilering till Elitserien.

Det var dock inte helt utan spänning: [44]

Vi spelade mot Huddinge och låg under med 5-2. Lennart Thörn var gäst i lokalradion. Nu är det väl kört, sa reportern. Lugn, sa Lennart. ”Mozart”, ”Kneten” och Roffe har inte gjort mål än. Jag gjorde 5-3, ”Kneten” 5-4, Roffe kvitterade och så avgjorde Roine Persson matchen. Sen vann vi över Björklöven hemma och var klara för elitserien. Det var ett roligt år. – Lars Andersson

Björklöven lyckades ta den sista platsen med hjälp av bättre målskillnad.

Tabell 22. Sluttabell Kvalserien 1977-78

Lag Matcher V O F GF GA P
Örebro IK 4 4 0 0 22 14 8
IF Björklöven 4 2 0 2 18 15 4
Huddinge IK 4 2 0 2 18 17 4
Timrå IK 4 2 0 2 19 19 4
IFK Kiruna 4 0 0 4 9 21 0

Säsongen 1978-1979 – Återbesök i Elitserien

Returen till Elitserien skulle inte bli någon rolig historia för Örebro. Förra gången lyckades laget ändå skaka om en del av sina motståndare och överraska med ett par segrar. Denna gång skulle det endast blir tre segrar på hela året.

Örebro hade en ny tränare i John Slettvoll som kom från Björklöven som introducerade ett mer professionellt tänk och ett taktiskt kunnande som verkade saknats innan. Trots denna uppgradering lyckades inte Örebro något vidare. [12]

Kent Andersson vann den interna poängligan med 26 poäng och 21 mål med Rolf Ericsson strax efter på 23 poäng och 16 mål. Båda skulle komma att lämna laget efter denna säsong.

I omgång 2 vinner Örebro mot Färjestad med 5-4, i omgång 10 besegras Djurgården med 6-3 och i sedan dröjde det till omgång 32 innan laget tog sin nästa och sista seger. Den kom mot AIK och resultatet skrevs till 5-3.

Laget lyckades spela lika i sju matcher i utöver dessa, men de slutar till slut tio poäng efter Björklöven som i sin tur är tio poäng efter AIK.

Örebro var aldrig nära att klara sig kvar.

Såsom kvalspelet fungerade nu åkte det sista laget ur serien utan räddning medan nästsista laget fick spela med i kvalserien. Björklöven som kom nästsist lyckades sedan vinna kvalserien och studsade i och med det tillbaka till Elitserien.

Tabell 23. Sluttabell Elitserien säsongen 1978-79

Lag Matcher V O F GF GA P
Modo AIK 36 24 5 7 169 101 53
Färjestad BK 36 19 6 11 153 122 44
Djurgårdens IF 36 20 2 14 178 140 42
Leksands IF 36 19 4 13 150 131 42
Västra Frölunda 36 18 4 14 157 129 40
Skellefteå AIK 36 16 3 17 129 142 35
Brynäs IF 36 15 5 16 133 148 35
AIK 36 13 7 16 133 137 33
IF Björklöven 36 8 7 21 111 157 23
Örebro IK 36 3 7 26 95 201 13

Men precis som innan var man inte alls nöjda med denna utgång och nu skulle man satsa ordentligt för att ta sig tillbaka. Bo Ahlén, som spelade sparsmakat med Örebro under den första sejouren i Elitserien, och sedan fortsatt som lagledare och assisterande tränare var nu vid rodret och villig att satsa för att ta Örebro tillbaka till högsta serien.

Mer om det i nästa del.

Historia: Örebro IK 1980-1989

Referenser

Alla arkivreferenser är till ArkivCentrum i Örebro.

  1. Åkerberg, Olle. Ishockeyn tar avsked med 65.000 i skulder – ÖSK BETALAR!, 1972-02-23. Nerikes Allehanda.
  2. Lindlöf, Berth. Ishockeyklubbens ekonomi hänger på stödföreningen, 1972-03-16. Nerikes Allehanda.
  3. Nilsson, Kjell. ”Högis” tänker lämna Örebro, 1972-02-17. Nerikes Allehanda.
  4. Johansson Rönnkvist, Ronnie. Old School Hockey: Hockeyns historia berättad av de spelarna som var med och skrev den, s 23, 2012-10-09. Västerås, Idrottsförlaget i Västerås AB. ISBN: 9789197992930
  5. Arkiv 2057, Serie A 1, Volym 10: Program: Ishockey DIV II SÖDRA A: ÖREBRO IK – VIMMERBY
  6. Nilsson, Tage. Årets Ishockey 1973: Örebro och Norrköping stred om segern, s 149. Vällingby, Strömbergs förlag. ISSN: 0282-860X
  7. Nilsson, Kjell. Årets Ishockey 1973: Norra gruppen spännande in i det sista, s 156. Vällingby, Strömbergs förlag. ISSN: 0282-860X
  8. Ahlberg, Ivar. Årets Ishockey 1973: Örebro IK till div I, s 220. Vällingby, Strömbergs förlag. ISSN: 0282-860X
  9. Okänd. Södertälje ute efter Sven Olsson, 1972-03-08. Nerikes Allehanda.
  10. Rönnkvist, Ronnie. Poängmaskinen – Old School Hockey ”Kneten” Andersson, 2019-08-11. Besökt 2024-01-07. https://hockeysverige.se/2019/08/11/poangmaskinen-old-school-hockey-kneten-andersson
  11. Henriksson, Victor. Intervju med Kent ”Kneten” Andersson (Liljekvist), 2011-04-16. Besökt 2024-01-07. https://www.svenskafans.com/hockeyzon/Intervju-med-Kent-Kneten-Andersson-Liljekvist-400607
  12. Rönnkvist, Ronnie. Örebros produktiva kompositör – Old School Hockey Lars ”Mozart” Andersson, 2014-10-09. Besökt 2024-01-08. https://hockeysverige.se/2014/10/09/orebros-produktiva-kompositor-old-school-hockey-lars-mozart-andersson
  13. et al. Årets ishockey 1976: Söderlagen svek, s 178. Vällingby, Strömbergs förlag. ISSN: 0282-860X
  14. et al. Årets ishockey 1976: Kvalet till Elitserien, s 179. Vällingby, Strömbergs förlag. ISSN: 0282-860X
  15. Örebro SK Bandy. ÖREBRO SK BANDYS HISTORIA. Besökt 2024-01-11. https://www.orebroskbandy.com/foreningen/historia/
  16. Rönnkvist, Ronnie. Örebroaren som blev guldlirare i AIK – Old School Hockey Rolf Ericsson, 2023-12-24. Besökt 2024-01-08. https://hockeysverige.se/2023/12/24/old-school-hockey-rolf-ericsson
  17. Bågenvik, Håkan. Johnny kommer alltid tillbaka, 1977-02-10. Nerikes Allehanda.
  18. Åkerberg, Olle. ”Kneten” och ”Mozart” lekte med Huddinge!, 1977-01-03. Nerikes Allehanda.
  19. Nerikes Allehanda. Tommy i kassen på Johanneshov, 1977-01-04. Nerikes Allehanda.
  20. Bennysson, Jens. AIK:s segermål en skänk av domaren, 1997-01-07. Nerikes Allehanda.
  21. Bågenvik, Håkan. Södertäljes sjunde mål var aldrig inne?, 1977-01-10. Nerikes Allehanda.
  22. Bågenvik, Håkan. ÖIK rena virvelvinden, 1977-01-14. Nerikes Allehanda.
  23. Bennysson, Jens. Två ÖIK-mål och matchen fick nerv, 1977-01-17. Nerikes Allehanda.
  24. Lindlöf, Berth. Sköt mål mellan benen på sin gamla kompis, 1977-0121. Nerikes Allehanda.
  25. Lindlöf, Berth. Modo har vunnit fyra raka segrar, 1977-01-22. Nerikes Allehanda.
  26. Lindlöf, Berth. Avgjorde matchen med ett praktskott, 1977-01-24. Nerikes Allehanda.
  27. Lindlöf, Berth. Hedersam förlust för ÖIK:s veteraner, 1977-01-25. Nerikes Allehanda.
  28. Nerikes Allehanda. ÖIK öppnar ”het linje” Skellefteå-klubblokalen, 1977-02-01. Nerikes Allehanda.
  29. Lindlöf, Berth. Mike slog tillbaka – det har inte ÖIK råd med…, 1977-02-04. Nerikes Allehanda.
  30. Bennysson, Jens. ÖIK petar skyttekungen!, 1977-02-05. Nerikes Allehanda.
  31. Nerikes Allehanda. ÖIK hade Leksand i gungning men …, 1977-02-07. Nerikes Allehanda.
  32. Nerikes Allehanda. Luften ur Kanada efter första bytet, 1977-02-08. Nerikes Allehanda.
  33. Åkerberg, Olle. Publiken sviker vintersporterna, 1977-02-09. Nerikes Allehanda.
  34. Nerikes Allehanda. ÖIK ställer till trassel för MoDo?, 1977-02-17. Nerikes Allehanda.
  35. Nerikes Allehanda. Skärrat MoDo tackar målvakten för segern, 1977-02-18. Nerikes Allehanda.
  36. Lindlöf, Berth. När spänningen saknas stannar publiken hemma, 1997-02-21. Nerikes Allehanda.
  37. Nerikes Allehanda. Nonchalant försvarsspel när ÖIK föll mot Frölunda, 1977-02-25. Nerikes Allehanda.
  38. Nerikes Allehanda. Juniorkedja fällde ÖIK, 1977-03-04. Nerikes Allehanda.
  39. Lindlöf, Berth. Tack ÖIK, för en värdig avslutning på hemmaplan, 1997-03-07. Nerikes Allehanda.
  40. Åkerberg, Olle. Amodeo i ÖIK även nästa år, 1977-02-16. Nerikes Allehanda.
  41. Lindlöf, Berth. Thörn inte rädd för spelarflykt, 1977-03-08. Nerikes Allehanda.
  42. Lindlöf, Berth. SLÅ IHOP ÖIK OCH KB, 1977-05-12. Nerikes Allehanda.
  43. Lindlöf, Berth. Thörns utspel intresserar KB, 1977-05-13, Nerikes Allehanda.
  44. Totally Örebro. ”MOZART” – SKYTTEKUNG OCH FEELGOOD-COACH, 2013-09-14. Besökt 2024-01-08. https://www.totallyorebro.se/naringsliv/mozart-skyttekung-feelgood-coach/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *