Örebros prestation såhär långt i siffror – fem ynka matcher

Örebros prestation såhär långt i siffror – fem ynka matcher

Jag har tyvärr inte riktigt haft den tid jag velat att producera lite mer djupgående inlägg, men jag hoppas kunna klämma ut några stycken i alla fall med jämna mellanrum.

I och med att SHL numer inkluderar mer detaljerad statistik i form av Fenwick, Corsi och PDO på sin egen statistiksida kan man ganska enkelt göra lite roliga analyser. Förra säsongen krävdes det ganska mycket jobb för att få fram dessa siffror för att kunna göra mer avancerade bedömningar.

Först och främst, vad är alla dessa begrepp och vad betyder de? Fenwick och Corsi mäter skottförsök och är en indikation på puckinnehav. Desto mer du har pucken desto mer skott kan du avlossa, troligen. Skillnaden mellan dem är att Corsi inkluderar blockerade skott, medan Fenwick endast tar hänsyn till skott på och bredvid mål. Man kan se det som en kvalitetsskillnad på skotten. Även om du skjuter mycket i block kommer du att ha hög Corsi, men låg Fenwick. En spelare som har inte har någon direkt skillnad mellan de två är med andra ord väldigt duktig på att få fram pucken till målet.

En till sak är viktig att poängtera här. Det gäller att jämföra siffror inom samma spelform. Vanligtvis tittar man på 5v5 och i den spelformen görs cirka 75% av alla mål. Det betyder att i powerplay görs majoriteten av de resterande och något/några enstaka i boxplay. Det är med andra ord bra att ha en ”positiv” Corsi i 5v5, men ett bra powerplay är inte att förringa. Det kommer att göra skillnad i mer än en match.

PDO är ett mått på ett lags ”tur”. PDO är kort och gott lagets samlade skotteffektivitet framåt plus lagets räddningsprocent. I ett normalfall är dessa ~100%. Om det är under 100% läcker man antingen mål bakåt i onormal takt eller så lyckas man inte få pucken i mål av någon anledning. Samtidigt kan också en storspelande målvakt kompensera för svagt målskytte och skjuta siffran över 100% eller så har man målskyttar som är heta som bara den. Se Linköping och Malmö just nu.

Tanken är att fokusera på Örebro här och ge sken av hur bra olika spelare presterat efter dessa siffror, men även laget som helhet. Detta är speciellt intressant just nu eftersom Örebro har inlett säsongen bättre än på många år och det finns en skepsis till att de kan fortsätta på detta vis. Jag måste dock poängtera att fem matcher är ett väldigt litet underlag. Om bara fem matcher till kan siffrorna ha svängt väldigt, men likväl är det fortfarande lite intressant.

Normalt brukar tabellen ha satt sig någorlunda efter 15 matcher.

Vi börjar med laget som helhet.

Laget Örebro Hockey

När det gäller att avlossa skott framåt göra Örebro ett stabilt jobb. Man tillhör toppskiktet av SHL med 203 CF (Corsi Forward) och 155 FF (Fenwick Forward). Defensivt är man sämre och släpper till mer skott i båda varianterna och hamnar mer i mitten av tabellen med 180 CA (Corsi Against) och 146 FA (Fenwick Against). Det ger 53% Corsi och 51,5% Fenwick. Det är femte respektive åttonde bäst i SHL.

Örebro verkar alltså spela helt OK just nu i 5v5. De har övertag i skott i båda mätesätten och ligger i rankingen ungefär där man gör i tabellen också.

Kollar man sedan på PDO väger Örebro in på 96,36%. Det är väldigt lågt, men jag tror vi kan tillskriva förlusten mot Djurgården det mesta här. Eftersom det finns en sådan brakförlust inkluderad bland de ynka fem matcher som spelats går det inte riktigt säga så mycket om det här. Filterfunktionen på den sidan verkar inte riktigt fungera tyvärr så jag kan inte riktigt få fram ett värde utan att själv granska alla matcher.

Noterbart är att Rögle, Brynäs och Luleå alla ligger i botten av PDO. Både Brynäs och Rögle har presterat betydligt bättre i CF% och FF%, men i Luleås fall ser det rätt dystert ut på alla fronter. Rögle är det lag som har potential för att klättra mest av dessa.

Som nämndes ovan ska man inte undervärdera ett bra powerplay, men något sådant har inte Örebro tyvärr. Man ligger på 14,29% och det är inte godkänt. Godkänt ligger runt 20%. Tyvärr är inte heller boxplay överdrivet bra heller. Det ligger på 72,22%. Det är i båda fallen bland de sämsta i SHL. Lyckligtvis är spelet i fem mot fem bra, men om Örebro ska hänga med är det nog bra om man får ordning på dessa spelformer också.

Vänder man på tabellen är det helt klart Linköping som kan se fram emot ett tapp i tabellen. Även Malmö kan komma att tappa i tabellen. I övrigt är det kanske inga större förändringar att vänta negativt.

HockeyNews.se kör även statistik på en hel del annat av mer detaljerad art. Även i dessa siffror har det sett helt OK ut för Örebro.

Forwards

Aaron Palushaj har stått för 7 poäng på 5 matcher. Det är väl godkänt så att säga. Han är också tillsammans med Tom Wandell och Marcus Weinstock en klockrent förstalina av mycket god SHL-kvalitet. Alla tre klockar in över 60 CF% och FF%. Bäst i laget är dock Nick Ebert med 62,22 CF% och 61,43 FF%.

Bröderna Spink överraskar positivt med att vara bäst efter förstalinan när man kollar puckinnehav och skott. Tylor (56,38 CF%, 52,00 FF%) och Tyson (54,76 CF%, 49,28 FF%) har utan tvekan stått för en stor uppryckning från föregående säsong där de låg på ~47 CF%, 46 FF%. Båda har dock inte fått igång produktionen så även om spelet ser lovande ut har de inte fått många poäng med sig.

Jere Sallinen och Anton Hedman sticker annars ut som två spelare för andralinan, men tyvärr når inte Shane Harper upp i riktigt samma klass ännu. Hans siffror är som bäst för någon man placerar i en tredjekedja. Jordan Boucher är lite svårplacerad för han verkar få spelet åt rätt håll, men producerar inte så mycket faktiska poäng tyvärr.

Glenn, Kalle, Viktor och Anton hade tufft i fjärdekedjan rent siffermässigt, men det är mest för att de inte får till så mycket offensivt. De släpper inte så mycket hemåt, men det är mer sånt än framåt.

Backar

Här ser det nästan oförskämt bra ut. Nick Ebert med sina 3 poäng på 3 matcher (62,22 CF%, 61,43 FF%) och Kristian Näkyvä med fyra poäng på fem matcher (59,70 CF%, 54,29 FF%) är två förstabackar av hög SHL-kvalitet. Lite ifrågasatte Rasmus Rissanen har kanske inte gjort någon poäng än, men han styr spelet i rätt riktning (54,37 CF, 51,9 FF%). Gustav Backström har en assist på kontot, men sniffar sedan Rissanen med 52,50 CF%, 51,56 FF%.

Marcus Björk har producerat två mål och en assist hittills och det väger utan tvekan upp den sämre defensiven. Jonathan Andersson har tappat lite i sina siffror, men det kommer troligen att vända allt eftersom han och Björk blir mer samspelta och gör bättre avvägningar tillsammans. Linus Arnesson är någonstans i mellanland just nu där han verkar lyft sig från förra säsongen och gjort ett mål dessutom, men det är fortfarande mer skott emot än framåt.

Jämfört med övriga SHL har Örebro en backuppsättning som står sig väldigt, väldigt bra. När Björk och Andersson är ”sämst” då kan man lugnt säga att lägstanivån är mycket hög.

Målvakter

Eero Kilpeläinen har stått tre matcher och Stefan Stéen två matcher. Bortser vi från kollapsen mot Djurgården, som i Kilpeläinen i alla fall delvis får ta på sig, har Örebro två väldigt bra målvakter. Det syns kanske inte jättebra i den samlade statistiken just nu, men den som sett matcherna vet att båda två har räddat poäng åt Örebro med stabilt spel och en del snudd på idioträddningar.

Stéen ligger just nu på 1,85 GAA och 92,59 SV%. Det är väl godkänt. Kilpeläinen har 2,02 GAA och 91,67% om man bortser från Djurgårdsmatchen. Det är helt OK det med.

Sammanfattning

Örebro spelar en bra hockey just nu. De ligger ungefär där de ska i tabellen vad det verkar, men de behöver verkligen jobba på boxplay och powerplay. Backsidan är ruggigt fin, men det saknas djup bland forwards. Utöver förstalinan och en halv andralina är det bra skralt med producerande forwads, även om de forwards som är där verkar ha pucken i rätt ände av isen till stor del.

Alla siffror hämtade från www.shl.se/statistik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *