Ducka, kasta paj och spela dum

Ducka, kasta paj och spela dum

Jag vill börja med att säga att denna text har skrivits om flera gånger. Anledningen är en enda och det är att känslorna har lätt att rinna över när man sammanställer och sållar i allt man fått höra om klubben. Det finns så hårda och nästan elaka saker man vill säga om de två personer som är ytterst ansvariga för allt som uppdagats under de senaste veckorna, men det vore inte snyggt och jag måste ändå försöka tänka på vad som ska vara längre fram.

Pontus Gustafsson och Ulf Gejhammar befinner sig båda i en kritisk period just nu. Årsmötet går av stapeln imorgon och om de inte fått något förhandstips om hur det kommer att gå med ansvarsfriheten och eventuell anmälan antar jag att de sitter och oroar sig en del just nu. Det vi mer eller mindre kan konstatera är att båda av dem duckar för det som hänt och att de till och med skyller på att revisorerna inte gjort sitt jobb ordentligt.

Gejhammar skyller på att Gustafsson vilselett honom och Gustafsson menar att alla var med på det som hände och visste precis hur läget var. Två personer som tidigare var så bundis som två människor kan verkar numera vara bittra fiender med pajkastning i media, eller så är det ett spel för galleriet i hopp om att ingen av dem ska kunna bevisas skyldig för några grova fel.

Problem nummer ett för dem är att det var inte så länge sedan de gjorde om i den ekonomiska biten organisationen och satte sig i ett läge där de hade kontroll på den finansiella information som flödade. Sedan tidigare var organisationen väldigt hårt toppstyrd från Gustafsson och det har kostat Örebro Hockey många volontärer som tidigare lagt ned mycket tid på att stötta klubben i deras hjärtan. Den totalitära stämningen och kontrollen på minsta detalj drev bort dem.

Problem nummer två är att det är inte speciellt svårt att bevisa att de hållit undan med information. Pappersspåret är enkelt att följa och Örebro Hockey har duktiga revisorer som gjort just det. De har gått igenom alla ”papper” och resultatet blev att de avstyrkt ansvarsfrihet för dessa två herrar. Det vore helt omöjligt att detta inte hade kommit fram till slut. Alla siffror ska alltid summeras ihop i slutet av ett räkenskapsår. Det vet båda herrarna, men har ändå handlat som de gjort.

Vanligtvis följer klubben revisorernas rekommendation och om det blir en anmälan eller inte efter det återstår att se, men i dagsläget känns det som det enda rätta. Jag kan tänka mig det kommer bli en del höjda röster om man väljer att inte anmäla, både bland sponsorer och medlemmar.

Gustafsson har försett Gejhammar med information som han sedan förmedlat till övriga styrelsen, och de har båda vilselett övriga styrelsen. Om någon av dem inte skulle varit helt införstådda med det verkliga ekonomiska läget måste de blundat hårdare än hårdast. Att spela dum i detta läge för att på något vis rädda ansiktet knappast ha någon vidare effekt med tanke på hur allt har kommit ut i media redan.

De verkar tappat greppet om verkligheten och i rädslan för att deras chansspel med ekonomin inte skulle hålla valde man att bara fördröja det oundvikliga i hopp om det på något magiskt vis skulle lösa sig i sista stund. Värvningen av Lucas Lessio i februari när klubben var på obestånd visar bara hur desperata de var att få in de där sista sponsorpengarna som behövdes för att komma i närheten av de siffror som de faktiskt förmedlat till styrelsen.

Sju miljoner måste in i kassan på ett eller annat sätt för att klara elitlicenskraven. Klubben är väl medvetna om detta och har indirekt bantat organisationen och strypt spelarbudgeten. Tanken är att man ska klara av detta utan att behöva gå till slutspel ens. Den budget som kommer att presenteras imorgon kommer att ha en helt annan verklighetsförankring än de som varit under åren som nyligen passerat. Pengarna som saknas ska in i kassan och klubben ska klara kraven för elitlicens. Något annat finns inte.

Det finns inget falskt guldskimmer som förblindar någon längre. Det handlar om att Örebro Hockey ska spela i SHL säsongen 2018/19.

Vi får helt enkelt vänta lite längre på satsningen mot SM-guld, men det är ingen ursäkt för att inte stötta klubben eller att stanna hemma. Klubben behöver publiken och sponsorer mer än någonsin tidigare. Denna säsong kommer vi dessutom ha en väldigt ung och lovande trupp. Vi kommer få chansen att se de första skären som framtidens stjärnor tar i den rödvita dressen.

Att kunna säga att ”jag såg honom i hans första match i Örebro-tröjan”, om några år senare när han är en stomme i laget, är mycket mer respektingivande än att tjura och sitta hemma bara stötta laget när det går bra. Det är nu klubben behöver stödet som mest, både på läktarna och ekonomiskt. Inte för att jag oroar mig för klubbens överlevnad, men om det är någon gång man borde sponsra eller köpa biljett är det kommande säsong.

Nu har vi: medlemmar, supportrar, Örebroare och alla andra i och omkring klubben, chansen att bygga något riktigt bra! Släng för fan inte bort den här chansen genom att vara småsint och fokusera för mycket på det som varit. Nu blickar vi framåt!

2 svar på ”Ducka, kasta paj och spela dum

 1. Som vanligt mycket tänkvärt och välskrivet.
  Självklart är vi där i med och motgång !

  1. Tack. Jag är själv taggad till tusen och det känns olidligt långt tills man får gå in i arenan igen.

   Det ska bli grymt kul att se killar som Mastomäki, Gustafsson, Franzén, Abols och Ahl flåsa de äldre i nacken.

   Sedan är ju både Jonte Andersson och Sakari Manninen fortfarande ganska unga.

   Det finns så mycket framtida potential i denna trupp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *