Statistik: Varför går det så dåligt helt plötsligt?
Jag vill börja med att säga att all statistik är hämtad från eminenta hockeysiffror.se. En del bearbetning är gjord i vissa fall, men i det stora hela är det deras siffror denna text är baserad på.
Introduktion
Att Örebro, jämte Brynäs, överraskat alla genom att placera sig toppskiktet av tabellen är så klart en trevlig överraskning för alla oss som hejar på det rödvita laget. Det har dock funnits en viss skillnad mellan det som Brynäs producerat och det som Örebro producerat.
Brynäs har inte bara haft ”flyt”, de har ett genomgående stabilt spel med harmoni i truppen och de har några av seriens bästa underliggande siffror i de flesta viktiga kategorier. De har fått träff med de flesta nyförvärv, samtidigt som gamla rävar vaknat till liv igen och andra spelare kunnat ta klivet från Hockeyallsvenskan till SHL på ett imponerande sätt. Det är jackpot, på jackpot, på jackpot verkligen.
Även Örebro har träffat bra med nyförvärven i form av David Quenneville, Patrik Karlkvist, Patrik Puistola, Noah Steen, Peetro Seppälä och nu senaste Kalle Kossila. De är kanske inte av samma samlade kaliber, men det är inte långt därifrån.
Men Örebro har inte riktigt haft samma imponerande statistik och har blivit ifrågasatta på grund av det. Det som lyfts fram inte minst har varit ett målvaktsspel utan dess like från inte minst Jonas Arntzen, men även Jonas Enroth spelade på en hög nivå.
För den som inte orkar med att grotta ned sig i siffrorna nedan kan man konstatera att följande hänt under de senaste matcherna: Örebro gör färre mål framåt, men framförallt släpper Örebro in fler mål.
Vidare till siffrorna
Jag har valt att plocka ut siffror från två perioder och jämföra dem. Period 1 består av säsongens 20 första matcher och period 2 består av de senaste fem matcherna.
Under de senaste fem matcherna har Örebros målproduktion sjunkit från 2 mål/match i snitt till endast 1,6 mål/match, men den förväntade målproduktionen är i princip identisk där man gått från förväntade 2,15 mål/60 till 2,14/60.
Under säsongens första 20 matcher hade Örebros målvakter stoppat 14,37 fler mål än förväntat. Med mediokert målvaktsspel hade Örebro alltså haft en målskillnad på +/-0, istället för +14 som de hade då. Hur många poäng det hade räddat för laget är svårare att uppskatta, men det är garanterat många.
Det finns dock ett intressant faktum som går emot trenden och det är att förväntade insläppta mål har gått ner de senaste fem matcherna från 2,26 mål/60 till endast 1,94 mål/60. Örebro har alltså haft färre farliga målchanser emot sig under de senaste fem matcherna än innan.
Det gör också att Örebro faktiskt haft en positiv utveckling av chanserna på isen där man under de första 20 matcherna faktiskt haft ett underläge med endast 48,71% av de förväntade målen, men under de senaste fem har legat 52,44%. Det är ju alltid bra att skapa flera målchanser och göra fler mål än motståndarna, så att säga.
Även de idag kanske lite förlegade Corsi-siffrorna är bättre än de senaste fem matcherna. Örebro är inte ett lag som förlitar sig på hög skottvolym, kvalitet över kvantitet är Niklas Erikssons motto, men de har under senaste fem matcherna ändå landat på 49,46%, jämfört med 47,59% innan. De har alltså producerat ganska jämnt med skott med motståndarna på sistone.
Men det finns då en väldigt stor plump i protokollet. Även om jag inte skulle säga att målvaktsspelet varit direkt dåligt på sistone visar ändå statistiken att under de senaste fem matcherna har Örebro släppt in 4,02 mål fler än förväntat. Det är alltså 0,8 mål mer per match under denna period. Nu är det inte så enkelt att allt är målvakternas fel, vilket ni som sett matcherna vet.
Det är dock en enorm svängom från de första 20 matcherna där målvakterna räddat 0,72 mål per match för Örebro.
Här kommer också motståndets kvalitet in i matchen. Sämre lag tenderar att skjuta färre skott och skapa färre farliga målchanser. När dessa lag sedan börjar bli hypereffektiva och göra mål, då skjuter de statistiken i sank. Malmö-matchen är ett sådant exempel.
Vad gör man nu då?
Örebro blir kort och gott hårt straffade för de misstag som görs i egen zon, vilket faktiskt är rimligt att man ska bli.
Ex. Sargduellen i matchen mot Brynäs (2-2) där flera spelare inte bara skickar ut pucken, räknefelet i egen zon mot Malmö (3-2) där alla ska ner i hörnet och hjälpa till, men vi har också målvaktstavlan av Arntzen mot Malmö (1-0), vilket föranleddes av svagt försvarsarbete av Ludvig Larsson.
Det är ganska svaga insatser där man sätter sin egen målvakt i dåliga sitsar och under dessa matchar har inte målvakterna klivit fram och räddat dem. De har varit mänskliga.
Jag skulle därför inte lägga skulden på målvakterna utan snarare försvarsspelet som blivit överambitiöst och fallit ur ramen något. Det är enstaka grova fel som är lätta att analysera för laget. Således är man kunna komma till rätta med dem.
Örebro har inte rasat ihop fullständigt. Det är kryssribba ut just nu (fråga Quenneville) och det är lite yrvaket i egen zon. Jag skulle inte uttrycka någon större oro för att detta ska fortsätta, men det kommer att kräva att laget åter igen hittar sitt ytterst stabila försvarsspel igen.
Lite mer poäng från lagets tre tredjelinor och inte bara förstalinan är också uppskattat, men det kan vara en svårare nöt att knäcka. De behöver om inget annat i alla fall hålla tätt bakåt.
Jag avslutar med att nämna att alla dessa siffror kommer från hockeysiffror.se. Älskar den sidan.