Örebro Hockeys presskonferens sammanfattad – Nya spelare

Örebro Hockeys presskonferens sammanfattad – Nya spelare

Vi sammanfattar här presskonferensen som just avslutats av Örebro Hockey:

Ulf Gejhammar inledde presskonferens med att prata mer övergripande om det sportsliga och ekonomiska i föreningen. Både det som varit och det som komma skall. Örebro Hockey har nu spenderat tre år med att etablera sig i SHL. Det finns tre nycklar till detta: Örebro ska hålla sig kvar i SHL. De ska ha ett tryggt ekonomiskt resultat och de ska ha en organisation som håller inom idrotts-Sverige.

Gejhammar summerar dessa tre år med att de har hållit en sportslig nivå som når upp till den önskade. Örebro har just nu cirka 40 miljoner i eget kapital som ett resultat av bolagiseringen under förra året. Säsongen som gick gav ett rörelseresultat på 4 miljoner och Gejhammar poängterade att de har lyckats upp bygga en organisation som får andra klubbar att blicka mot Örebro för att se hur de lyckats så bra.

Nu är det dags för nästa steg och det innebär att man varje år ska vara ett lag som ska kunna utmana om LeMats buckla.  Det kommer också att vara en fortsatt satsning på juniorerna där man under säsongen som gått haft 6 spelare uttagna i olika landslag på juniornivå. Örebro kommer att skjuta till 1 miljon extra till juniorerna varje år.

Framöver kommer det läggas tid och energi på att bygga upp en koncernstruktur där mer fokus kommer att hamna på Örebro Elithockey AB. Nya tjänster ska tillsättas, däribland en CFO (Chief Financial Officer). Budgeten för nästa år kommer att sättas snart, men redan nu är det klart att spelartruppen kommer att ha lika mycket och kanske lite mer pengar att röra sig med. Styrelsen har uttryckt en önskan om att föryngra laget, vilket känns rimligt eftersom Örebro haft en av de äldsta trupperna i SHL under alla tre år.

Kent Johansson fortsatte sedan med att summera säsongen som gått.

Det började knackigt med en del jobbiga förluster, men de lyckades vända på det och spelade riktigt bra under en period. Sedan kom några riktiga dippar och spelet var ojämnt. Även om  laget tog sig till slutspel blev ojämnheten avgörande även där. Enligt Kenta berodde det på att försvarsspelet inte fungerade som han önskade. Det var för ihåligt och ojämnt.

De ledande, kreativa spelarna som kom in floppade och de som redan fanns i truppen klarade inte av att fylla luckorna som uppstod. Han vill hitta tillbaka till spelet Örebro hade säsongen innan med mer puckinnehav och styrande av spelet. Även om laget levde upp till de yttre kraven, blev det en besvikelse att de inte klarade av de inre kraven på att göra bättre ifrån sig än förra säsongen.

Sedan tog Jens Gustafsson över, ansvarig för juniorverksamheten.

Juniorerna växer och frodas ordentligt. Örebro har konsekvent satsat mer och mer på dem och det görs otroliga framsteg. Det har byggts en bra grund att stå på och det är först nu efter den här treårsperioden som vi kan börja se en effekt av det. Gustafsson poängterar att det tar tid med unga spelare. Dels att bygga upp en bra organisation och ett gott rykte, men också att hitta rätt träning och locka rätt spelare.

Örebro har gått från att vara en ganska oattraktiv klubb för juniorer till den raka motsatsen. Istället för att de egna juniorerna söker sig till andra stora klubbar runtomkring lyckas Örebro locka till sig juniorer utifrån. Både tidigt till hockeygymnasiet och senare när de är mer mogna som juniorspelare.

En stor del i detta är scoutingen som klubben lägger mycket tid och energi på, och som gett resultat. Juniororganisation är numera lika stor som den var för A-laget för fem år sedan. Målet är att 1,4 spelare i snitt ska nå A-laget. Att vinna blir egentligen sekundärt utan det handlar om att utveckla spelare i första hand.

Han avslutar med att summera säsongerna för  U16 och J18 som gick till slutspel, och J20 som hade ett lite tyngre år. Han lyfte fram egna spelare som Glenn Gustafsson, Alexander Anderberg och Emil Eriksson som alla fick chansen att debutera i SHL.

Vi får sedan bekräftat att även Lukas Vopelka lämnar Örebro tillsammans med övriga spelare som redan offentliggjorts.

Pontus Gustafsson tar sedan över när det blir dags att presentera nya spelare. Listan ser ut enligt följande:

Axel Brage (G) – 2 år. Örebro kommer att ha fyra målvakter, Hudacek har 1 år kvar på kontraktet och det kommer även att satsas på Daniel Marmenlind och Oscar Fröberg.
Brage beskrevs som en matchvinnare, jämn, och slog igenom förra säsongen. Han ska kunna utmana Julius säger Kenta. De ska passa bra ihop tror han.

Dominique Heinrich (D) – 2 år. En härlig kille säger PG. Gör många poäng, i powerplay framförallt. Liten och rörlig. Hittar målet med skott och spelsinne. Styrkan i det offensiva spelet.

Gustaf Franzén (C) – 2år. Energisk spelare, jobbar stenhårt. Kan även göra mål. Tagit väldigt stora steg enligt uppgifter. Kenta hoppas han ska kunna slå sig in i a-laget.

Michael Haga (C) – ?år. (De nämnde aldrig längden, men vi misstänker 2 år). En perfekt spelarprofil som passar in vårt spel säger PG. Skridskostark, konstruktiv, kan göra mål och poäng. Kenta tror han blir ett utropstecken den kommande säsongen.

Siim Liivik (F) – 2år. En tuffing. En otroligt härlig person säger PG. Uppoffrande spelstil och en trolig publikfavorit. Ska stå får karaktär. Stå upp när det blåser. Blir bara bättre när det blir slutspel. På och utanför isen.

Sedan presenterades truppen som helhet och Kent Johansson lyfte då fram en spelare som Gustav Backström som gjort stora framsteg under tiden i Vita Hästen. Det samarbetet kommer dessutom att fortlöpa och en av målvaktspositionerna där kommer att fyllas av en Örebro-spelare. Troligen Fröberg eller Marmenlind.

Han hoppas att Backström, tillsammans med Emil Eriksson och Kalle Jellvert ska kunna slåss om en plats i a-laget under försäsongen. Anton Brehmer är borta med hjärnskakning och Rasmus Fyrphil med en svår benskada. Samtidigt förhandlas det med Johan Adolfsson som håller på att hämta sig (bra) från en operation.

Dessa var alla spelare som klubben kunde presentera idag, men Pontus Gustafsson poängterade att fler kommer att komma. Det rör sig om 3-4 spelare till som ska in i truppen. Om någon av dessa är Tom Wandell, Joakim Andersson, Ryan Lasch eller Daniel Sondell återstår att se.

Under frågestunden kom frågan om Derek Ryan är aktuell för återkomst. Det bekräftades att de håller kontakten, men de hade inga förhoppningar om att han skulle komma tillbaka till Örebro den här säsongen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *