SHL-säsonger, kval, våndor och klassiska klubbar

SHL-säsonger, kval, våndor och klassiska klubbar

Det är lätt att känna att de flesta klubbar i SHL, eller Elitserien som det hette för inte så länge sedan, har varit ganska beständiga över lång tid. På samma vis känns det lite som att ett par klubbar har sedan abonnerat på att åka hiss upp och ner mellan de två högsta serierna. Det är nog inte helt långt bort från sanningen, men faktum är att det sker ändå en del förändringar, även på sikt.

Jag började skriva på en krönika som skulle handla om hur det är något positivt att ”klassikerklubbar” som Brynäs och HV71 nu är på väg mot negativt kval. Inte för att jag på något vis ogillar dem utan för att jag ser det som ett hälsotecken för svensk ishockey. Misslyckas man så grovt som de gjort i sina rekryteringar och spelar man så illa … Då ska man också hamna i botten och riskera att åka ur. Det är så den svenska modellen fungerar och ska fungera i mitt tycke.

Det är inte roligt att vara supporter till en förening som hamnar i botten, men det är en stor varningsflagga att bara två säsonger efter man spelat final att man nu riskerar att åka ur. Båda föreningarna behöver genomgå samma rening och förändring från grunden som Leksand och Rögle genomgått, och i viss mån även Örebro.

Av de senaste 21 säsongerna är det faktiskt bara fem klubbar som spelat samtliga och en sjätte (Linköping) som gick upp för 20 år sedan och sedan aldrig åkt ur, men varit nära att göra det. Skellefteå har spelat 15 raka i SHL, Växjö 10 och Örebro 8. Oskarshamns vara i SHL är inte helt säkrat än, men det kan mycket väl bli en tredje. Även om det blir kvalspel kan jag inte se att de skulle förlora en serie mot HV71.

Sedan finns det lag som Modo och Timrå som spelat 16 respektive 14 säsonger i högsta serien under den här tiden, men nu är förpassade till näst högsta serien. Det är alltså lag som ändå varit i SHL länge och gjort det bra där. Modo vann till och med hela konkarongen och Timrå var ett slutspelslag många gånger under den här perioden.

Serien utökades till 14 lag 2015, vilket gör att ”fler säsonger” har spelats efter det när vi summerar ihop statistiken. En felkälla att ha med sig.

Lag Säsonger Snittplacering Mästare Åkt ur
Färjestad 21 3,6 4 0
Brynäs IF 21 8,3 1 0
Frölunda HC 21 4,4 4 0
Luleå HF 21 5,8 0 0
HV71 21 5,2 4 0
Linköping HC 20 6,3 0 0
Djurgårdens IF 19 6,4 1 1
MODO Hockey 16 7,3 1 1
Skellefteå AIK 15 4,1 2 0
Timrå IK 14 8,2 0 2
Malmö Redhawks 12 8,9 0 2
Växjö Lakers HC 10 5,2 2 0
Rögle BK 9 9,2 0 2
Södertälje SK 9 9,9 0 2
Leksands IF 9 10,2 0 5
Örebro HK 8 9,0 0 0
AIK 6 9,0 0 2
Mora IK 6 10,3 0 2
Karlskrona HK 3 13,0 0 1
IK Oskarshamn 2 13,0 0 0
IF Björklöven 1 12,0 0 1

Tabell 1. Historisk tabell för SHL/Elitserien. Tabellen visar SHL/Elitserien sedan 2000/01. Gråmarkerade lag spelar inte längre i serien.

Tabellen visar också att det är möjligt att gå upp i SHL och faktiskt bli kvar där, men det är inte givet att man hänger kvar om man går upp. Summerar antal spelade säsonger i SHL utgör de 14 lag som spelar i SHL just nu cirka 78% av alla spelade säsonger. Resterande 22% har alltså spelats av lag som just nu är utanför högsta serien.

Med tanke på att maximalt två lag har kunnat åka ur SHL fram tills nyligen får det ändå ses som att det varit ett relativt stort utbyte av lag, men då givetvis främst i botten av tabellen. Att både Timrå och Modo har högre snittplacering är Brynäs kanske är i alla fall lite talande ändå för där de ligger idag. Modo har också en slutspelsseger under bältet under de senaste åren. Det är ingen garanti för att man ska vara kvar, precis som det ska vara.

Det mest anmärkningsvärda med hela tabellen är ändå att Leksands IF har åkt ur hela FEM gånger. Eftersom man nu är tillbaka innebär det att man också gått upp lika många gånger under den här perioden. Det är helt otroligt att man lyckats vända tillbaka så många gånger och nu verkar man äntligen hittat en modell som faktiskt fungerar för att också hänga kvar i högsta serien.

I mitt tycke ska ingen klubb vara fredad från att åka ur. Det är en del av den svenska modellen och inte minst en stor del av ”charmen” med den. Det innebär att även om man är en etablerad SHL-klubb så kan man inte luta sig tillbaka och tro att man kan leva på gamla meriter. Det går inte. Det krävs att man fortsätter att utvecklas som förening och vågar tänka nytt. Det kan vara svårt att rucka på modeller som har fungerat förut, men det kommer inte att fungera att spela gårdagens hockey.

Ishockeyn utvecklas och det gäller att hänga med. Oskarshamn har kommit in som en frisk fläkt. Det är inte omöjligt att någon av de klassiska klubbarna Björklöven eller Timrå kommer tillbaka till SHL, men deras historia kommer att ha väldigt liten betydelse för deras överlevnad i högsta serien om de tar sig upp. De kommer att behöva anpassa sig till den hockey som spelas där nu och gör de det kan de också ha chansen att hänga kvar.

Så allt som allt. Det är inget dåligt för svensk hockey att HV71 eller Brynäs åker ur SHL sett i ett större perspektiv. Det suger så klart för dem, men för den svenska modellen är det bara ett bevis på att den fungerar. Sämst lag ska åka ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *