Krönika: Slappna av lite, Börje måste få ha lite kul han med

Krönika: Slappna av lite, Börje måste få ha lite kul han med

Det verkar till synes vara ett antal som reagerat på att Börje Salming valt att ställa upp i en av ICA:s senaste reklamfilmer och där är han utklädd till en stor apelsin(?). Jag tyckte det var en lite småkul grej. Jag skrattade inte så jag kiknade, men jag gillar när människor har så pass mycket självinsikt att de kan driva med sig själva, eller bilden av sig själva.

Börje ”The King” Salming är givetvis känd för sin helt orädda och tuffa spelstil där han var en av de spelare som verkligen banade väg för europeiska spelare borta i NHL. En liga som marknadsfört sig som något av den mesta extrema machosport man kan föreställa sig. Han är aktad och respekterad på andra sidan Atlanten och givetvis även här i Sverige för allt han åstadkom, men kanske lite av fel anledningar ibland.

Och det är väl det som skiner igenom lite nu när folk blir upprörda över en småsak. Blir det inte lite löjligt när Salming blir ifrågasatt med frågor om han fått slut på pengar eller ”tappat det”, när han själv väljer att ta beslutet att medverka i en reklamfilm som väldigt uppenbart också driver med hans egna machobild? Jag tycker det är klockrent av Börje att göra detta.

Jag tycker det är helt underbart att se en kille som ses som killarnas kille, machogudarnas machogud, inte har några som helst problem med att dra på sig färgglada trikåer och klä ut sig till en frukt. Vet ni också att när han var med i Sporthuset var det jätteviktigt att han fick en inspelning av programmet på CD så att hans mamma också kunde lyssna?

Jag vet inte om det får någons världsbild att skaka, men Börje är nog lite av en mjukis innerst inne, och det är helt OK!

Vi behöver inte fler bilder på hockeyspelare i bar överkropp som spänner magrutorna. Vi behöver fler pappor, bröder och killar som gör saker som alla andra. Tvättar, diskar, klipper gräset, leker med barnen, handlar mat, lagar mat, chillar på soffan med ett avsnitt av Seinfeld som de sett 281 533 gånger redan, och så vidare.

Givetvis ska det komma fram mammor, systrar och tjejer som gör samma saker. För även om det här är killar och tjejer som tränat hårdare än många andra för att nå dit de är idag, är de också människor bakom det som troligen gillar att göra samma saker som alla andra när de får lite tid över. Jag är väldigt nyfiken att höra hur bra Emil Larsson är på Fall Guys för övrigt.

Så slappna av lite och skratta lite åt en rolig grej. Man lever längre, sägs det. Börje är en skön kille, men machogudabilden av honom finns nog mest i huvudet hos andra som inte ser bortom det. Samtidigt är det säkert lätt att fastna i den bilden, för det är ju den som oftast upprepas av media.

Men som sagt, slappna av lite. Börje hade kul. Det är bara bra att han skakar om lite och kan få folk att förstå att han är mer än bara en hockeyspelare med en massa häftiga ärr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *