ÄNTLIGEN! – Inga fler gratisplatser i CHL

ÄNTLIGEN! – Inga fler gratisplatser i CHL

Champions Hockey League har väckt ungefär lika mycket intresse som ett glas ljummet vatten även bland de mest inbitna hockeyfansen. En stor del i det har varit att de lag som ansetts som grundande kunnat köpa till sig friplatser. Det har med andra ord inte alls varit någon mästarcup utan snarare en cup för de som kom på idén med att spela en cup och hade råd att betala för det.

Från och med säsongen 2017/18 kommer alla köpta platser att försvinna och man kan endast delta i turneringen på sportsliga meriter, nästan. De grundande ligorna kommer fortfarande att ha fördel när det kommer till hur många lag som de får skicka till CHL. Grundande ligor kommer alltid räknas i topp sedan kommer övriga ligor när man ska bestämma hur många lag från varje land.

Dessa urvalskriterier gäller:

 • Max fem lag per land
 • 32 lag totalt (ner från 48) från totalt 13 olika länder, men målet är att inkludera fler länder hela tiden.
 • CHL-vinnaren har en automatisk plats till nästa år. Detta lag räknas in i begränsningen ovan och det kan därför bara finns 4 platser i Sverige att tävla om om ett svenskt lag vann förra året.
 • De fem platserna bestäms utifrån:
  • Ligaseger
  • Mästare
  • Ligatvåa
  • Finalist
  • Semifinallag med bästa ligaplacering

Målet är att få med KHL i turneringen, men om så sker kommer antalet lag inte att utökas utan istället kommer man att reducera antalet lag från andra länder. Hur många lag som får delta från varje land beror på hur bra lagen från varje land presterar i CHL-turneringen. Dock rankas alltid de sex grundande ligorna högst. Man tar hänsyn till de tre senaste årens resultat i rankingen och viktar den senaste säsongen tyngst, medan den föregående endast är värd 2/3 i vikt och den näst näst senaste är värd 1/3 i vikt.

Just nu ser det ut enligt följande:

Land Antal lag
Sverige 5
Finland 5
Tjeckien 4
Schweiz 4
Österrike 3
Tyskland 3
Norge 1
Slovakien 1
Frankrike 1
Vitryssland 1
Danmark 1
Storbritannien 1
Polen 1

Själva turneringen får ett gravt förenklat upplägg med ett rakt gruppspel i 8 grupper där gruppsegrare och grupptvåa går vidare för att mötas i omgång 2 i bäst av två matcher. Detta fortgår sedan på samma sätt fram till och med finalen.

Det är helt klart ett steg i rätt riktning för att CHL ska kunna väcka något intresse i framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *