Målvaktsstatistik: Hur många lyckas ta sig till NHL?

Målvaktsstatistik: Hur många lyckas ta sig till NHL?

Daniel Marmenlind gick in i årets draft som nummer två av europeiska målvakter, men blev inte tingad av någon denna gång. Tre andra svenska målvakter plockades dock upp av olika klubbar: Filip Gustavsson, Adam Werner och Filip Larsson. Den första målvakten, Carter Hart, togs Philadelphia Flyers på plats 48 i andra rundan och efter det kom de i en jämn ström.

Av de målvakter som Flyers valt mellan 1997 och 2009, hela 20 stycken, lyckades endast två slå sig in i NHL: Anttero Nyttimäki och Roman Cechmanek. De spelade tillsammans 446 matcher i NHL. Flyers har just nu sex(!) målvakter på tillväxt i olika ligor med förhoppningar om att i alla fall en av dem kommer att kunna slå sig in i NHL. Nu är Flyers lite av ett extremfall, men situationen är inte helt olik i de flesta klubbar.

De flesta NHL-klubbar har minst 4 målvakter som de har förhoppningar om ska blomma ut, men de flesta kommer inte att någonsin spela en NHL-match. Användaren s1apshot från /r/hockey har sammanställt hur draften av målvakter under de senaste 20 åren har gått och det är inte många som lyckats. Det är mer eller mindre rena lotteriet, vilket kan låta lite elakt, men det är verkligen jättesvårt att se vilken målvakt som kommer att gå hela vägen.

Målvakter blommar ut senare och att välja målvakter redan vid 18 års ålder är helt enkelt för tidigt för att kunna avgöra om de har vad som krävs för att slå sig in i NHL. Statistiken som finns att tillgå från juniorligor och de lägre divisionerna är för dålig och ett psyke är svårt att kartlägga. För att kunna slå sig in måste man inte bara vara en bra målvakt, man ska även lyckas konkurrera ut en annan målvakt och med lite tur kommer man precis i ett generationsskifte med en målvakt på nedgång och en halvdan backup till honom.

Eller så gör man som Matt Murray och gör en stabil säsong i AHL och blir upplockad mitt i Stanley Cup-slutspelet och spelar sedan hem bucklan. Nu var det inte bara Murrays förtjänst, men han gjorde inte bort sig när han väl fick chansen och att göra det mitt i brinnande slutspel är verkligen exceptionellt. Skador händer och när de händer gäller det att ta chansen. Det är inte säkert man får mer än en i NHL.

För den som vill gräva ned sig i hur det gått för alla målvakter som ”draftats” under de senaste 20 åren kolla in det dokument som s1apshot satt ihop. Det är många bekanta namn som dyker upp. Följ länken nedan bara.

Goalie Draft History

2 svar på ”Målvaktsstatistik: Hur många lyckas ta sig till NHL?

  1. Målvakter är speciella när det kommer till draften och ibland undrar jag varför lag en bekymrar sig om att att slösa val på de. Det vore kanske klokare att sikta på att trejda till sig en förstaspade.

    Jag passar även på att förutspå en kass säsong för Murray nästa år. Lite turneringskänsla över honom i år, och jag befarar att det inte blir så mycket mer där.

  2. Nu är det ju inte jättemånga utespelare som lyckas ta sig till NHL heller, men målvakter kan lika gärna bara fortsätta spela och utvecklas även om de inte blir valda och ändå få ett kontrakt om de sköter träningen.

    Murray kommer få svart att upprepa den här säsongen, men det är ju prat om att Fleury kommer flytta på sig. Om inte nästa säsong så säsongen efter när det är expansionsdraft och man bara kan skydda en målvakt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *