Intervju: Ulf Gyllander om säsongsinledningen

Intervju: Ulf Gyllander om säsongsinledningen

Under söndagen fick vi en pratstund med damlagets tränare Ulf Gyllander för att summera inledningen av säsongen. Damlaget har spelat sex matcher hittills och vunnit en av dessa, men i min mening spelat bättre än resultatet speglar. Att man som nykomlingar står upp så bra som man gjort har importerat på mig.

Nu har ni spelat nästan en tredjedel av säsongen. Hur ser ni på säsongen rent resultatmässigt?

 – Vi har haft flyt och fått spela de matcher som var planerade. Nu är det lite annorlunda. Nu är det en del matcher inställda på grund av att ena laget ligger i ett karantänområde. 

 – Den är helt OK. Jag är hittills väldigt nöjd med vad vi presterat. Vi är med mer i vissa matcher än jag förväntat mig och vissa matcher riktigt surt att förlora när man dominerar en match faktiskt. Vi gör det bättre än jag förväntat såhär tidigt på säsongen. 

Spelmässigt ser det helt enkelt väldigt bra ut egentligen?

 – Det ser bättre ut än vad jag trodde såhär tidigt. Jag trodde det skulle ta längre tid att komma så pass att vi skulle kunna hota en del lag i den här serien.

Jämför man den första matchen mot Färjestad med den andra märker man hur laget har kommit upp en hel del. 

 – Vi lär oss hela tiden och det är ett snäpp tuffare för väldigt många tjejer. Det går fortare och vi lär oss allteftersom. Vi jobbar på med träningar och lägger på saker hela tiden. 

Jag tycker där man ser störst skillnad från i början är att det ser bättre strukturerat ut defensivt.

 – Vi plockar bit för bit och pratar om det samtidigt som tjejerna spelar ihop sig. Vi har ju haft den stora fördelen att de flesta varit friska. Vi har egentligen inte haft någon sjukdom i laget alls. Vi har kunnat spela med i princip samma lag hela tiden. Det skiljer två spelare hit eller dit, det gör det, men i grund och botten har alla kunnat. Det har fungerat i planering med jobben och annat. 

Det är riktigt kul att kunna se hur laget ser ännu bättre ut än i början och då var ni ändå med och störde i första matchen?

 – I den första matchen var vi väl med och störde i en period och sista matchen störde vi i två och en halv period. Vi är med och stör både Leksand och Sandviken också. Det Leksandslaget vi mötte i förra matchen hade fem spelare som spelar i SDHL, fem igår, fyra idag. 

Det syndes på Leksand att de var bra skolade. De hade en väldigt disciplin i sitt spel. 

 – Det gick att jaga dem med. 

Hur har dialogen varit med Örebro Hockey?

 – Den är jättebra. Den funkar hur bra som helst. Både med Örebro Hockey och Örebro Hockey Ungdom. Vi är ju under en överflyttning och jobbar mest på Trängen. 

Örebro Hockey har annonserat en lång rad med sponsorer som har bestämt sig för att gå in och sponsra damlaget specifikt. Är det något ni märkt av i praktiken?

 – I praktiken innebär det att det blir billigare att spela hockey. Det är ju lite det det handlar om. Det är ganska stor kostnad för utrustning och bussar. Även med klubbdräkter, hjälmar och hela det köret. De här tjejerna har ju betalat betydligt mer för att spela hockey innan. Det har en klar skillnad. 

Det kommer ju underlätta för att behålla spelare, men också för att locka till sig spelare. 

 – Jaja, absolut, och sen får vi se var i slutändan det tar vägen. Det är bara positivt att de vill synas med damerna. Tjejerna är med på evenemang när klubben ska träffa sponsorer. Tjejerna åker ner och är med på sånt också. Det är positivt. 

Det är jättekul att höra att damerna också är representerade när klubben gör sina event. 

 – De hade ett senast i fredags för en sponsor och gjorde lite grejer. Sen hamnar vi i den sitsen att tjejerna måste kunna komma loss från jobb och skola. Alla betalar för att spela hockey, de har jobb och skola. 

Ni har ett ganska brett ålderspann på truppen från högstadiet upp till vuxen ålder?

 – Den yngsta tjejen är född -06 (Brenkle, Nilsson red.anm) och den äldsta -87 (Rignert). 

De äldre tjejerna får då ta en fadderroll?

 – Så är det, men de yngre tjejerna som kommer fram är väldigt välutbildade från flickverksamheten, men de spelar även med killar. De yngsta i form av Anna Brenkle, Filippa Lindgren och Thea Liodden de spelar med killar också. Så mycket istid som de orkar. 

Hur ser ni på tiden som kommer framåt? Ni har avverkat ganska många tuffa matcher på rad?

 – Jag ser alla våra matcher som jättetuffa. Nu har vi Sandviken borta på lördag. Det finns ingen match som är lättare. Det gäller att prestera mot lagen som Skärplinge (SHK Hockey red.anm.) och Västerås också. Mot Västerås förlorade vi och mot Skärplinge vann vi. 

Det är ju dem som väntar efteråt. Då får ni lite chans på revansch då det kändes lite som att de stal matchen senast?

 – Det tyckte nog vi med när vi åkte därifrån, men så är det. 

Är det någon spelare som du känner har överraskat eller har tagit ett riktigt kliv?

 – Ja det är det väl. Kliven tar de allt eftersom. Dels är det de etablerade spelarna som börjar ta för sig och sedan har vi dem yngre som börjar inse vad det krävs för att spela i Division 1 typ Stina Sandberg som förstår vad som krävs för att vara med i division 1 och gör det jättebra.

Ni verkar inte ha några problem med att få ihop lag för spel i både DamEtta noch DamTvåan?

 – Nejnej, vi har spelare så det räcker till. Det finns spelare som står och knackar på till division 2 och tjejer som vill ta en plats i division 1. 

Ni har ett lag i ettan och tvåan. Kan du utveckla tanken där?

 – Division 2-laget är ett andralag och får därför inte delta i kvalspel, men ambitionen med division 2-laget är att komma så högt upp som möjligt. Det är utveckling för alla med fler tuffa matcher. Vi behöver bara lite mera istid så kan vi göra det ännu bättre. 

Hur har tjejerna tagit beslutet om TV-pucken?

 – Det har TV-pucksledningen tagit hand om. De har haft den kommunikationen med dem. 

Har du någon åsikt i frågan?

 – Jag har lagt det åt sidan. 

Vi tackar Ulf för att han tog sig tid och ser fram emot att följa laget och se var det slutar.

Nästa match i DamEttan är mot Sandviken lördag 7/11 15.00. Laget i DamTvåan spelare på fredag 6/11 19:30. Båda matcherna kommer gå att se på svenskhockey.tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *