Krönika: Damhockeyn kommer till stan, typ – del 1

Krönika: Damhockeyn kommer till stan, typ – del 1

Det har funnits flickhockey i Örebro i många år, men så fort spelare velat satsa mer seriöst blev tjejerna tvungna att leta efter andra städer och föreningar för att göra det. Örebro saknade ett mål för tjejer att sikta emot.

I Örebro fanns ingen framtid för en tjej som ville spela hockey.

När Nora HC valde att lägga ner sin damverksamhet 2015 valde Örebro Hockey Ungdom att starta upp ett damlag. Ett antal spelare följde med och man lyckades locka till sig fler från ställen runt om i länet. Man fick börja i division 2 och där har man fortsatt. Det har dock inte varit helt enkelt att få ihop ett fullt lag utan man har fått samarbeta med Hällefors och Karlskoga under olika säsonger.

Under senaste säsongen spelade man under helt eget flagg och kom tvåa i serien. Sex poäng efter Falun, efter 12 spelade matcher. Det är då Örebro Hockey faktiskt gör slag i saken och bestämmer sig för att ta över ansvaret för det lokala damlaget. På tiden kan jag tycka.

Att då säga att damhockeyn kommer till stan nu är långt ifrån sant, och det faktum att spelarna tillhört Örebro Hockey Ungdom och inte Örebro Hockey har nog inte haft någon större betydelse sett till bevakningen de fått. Det verkar funka bra för Karlslunds IF att inte höra ihop med Örebro SK … Det verkar nästan vara en fördel ibland.

Det faktum att laget sitter i division 2 och att de riktigt lovande talangerna försvinner (Kajsa Armborg är ett bra exempel), istället för att stanna är snarare större saker som behöver åtgärdas för att de ska få något utrymme. Saker som Örebro Hockey Ungdom själva har väldigt svårt att kunna rätta till, men som Örebro Hockey faktiskt kan i större utsträckning.

Det hör så klart ihop med att damlaget haft träningstider som gjort att de varit lyckligt lottade om de kommit i säng innan midnatt. Örebro Hockey, och många andra inklusive mig själv, har gång på gång påpekat bristen på isytor som ett stort problem för att hockeyn verkligen ska kunna utvecklas i Örebro, både för pojkar och flickor, men kommunen tar det inte på allvar.

Kommunens senaste studie visar bara en strävan att upprätthålla status quo som Sveriges sämsta storstad sett till isytor.

Örebro Hockey kommer att göra vad de kan för att förbättra villkoren för damerna utan spränga budgeten. Jag hoppas verkligen att det också ger resultat. Stefan Bengtzén har ett uttalat ansvar för damerna och han största utmaning som jag ser det är att inte bara få ihop ett lag, utan att också kunna bygga ett lag på sikt som sedan också ska kunna utmana om en plats i SDHL.

Det är ingen enkel sak att göra. Färjestad har försökt i flera säsonger och förra säsongen vann de 19 av 20 matcher i division 1 och klarade fortfarande inte av att kvala in till SDHL. Det är väldigt stort steg att ta helt enkelt. Mycket, mycket större än det mellan Hockeyallsvenskan och SHL. Färjestad har en kassa och resurser som faktiskt skulle kunna göra det möjligt. Örebro har svårt att matcha dem där i all ärlighet.

Det är lätt att känna sig aningen hjälplös i den situationen för det kommer att krävas pengar, och tid, för att lyckas med detta. Inte bara i form av sponsorer som sluter upp, kanske inte Ebert-pengar, och alla andra som faktiskt är intresserade av hockey och mest av allt vill att alla tjejer som drömmer om att få spela hockey faktiskt ska kunna göra det i sin hemstad för laget som fostrat dem och som de lärt sig att älska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *