Krönika: Damhockeyn kommer till stan, typ – del 2

Krönika: Damhockeyn kommer till stan, typ – del 2

Jag fick dela upp denna text i flera delar eftersom jag svävade iväg något. Det är lätt att göra det när man skriver om något som berör en. Jag är ingen ”rättskämpe” som tänker klättra upp på Behrn Arenas tak och skrika om lika löner för damer och herrar inom hockeyn, men jag blir lite irriterad på att det inte finns något lag för tjejer som gillar hockey att sikta mot i en av Sveriges största städer.

Jag inser på fullaste allvar att damerna och herrarna spelar i helt olika löneligor och det kommer troligen aldrig att hända att en damhockeyspelare kommer att casha in 2-3 miljoner i bonusar innan de ens spelat en match med sina nya klubb. Även om det vore ganska häftigt om det hände, inte minst med en tjej som faktiskt är fostrad i trakten.

Jag tänker inte sväva ut i någon utläggning om hur prispengarna är ojämlikt fördelade mellan damer och herrar, att all idrott är underhållning, etc. Jag tror inte att jag kommer att övertyga någon som inte vill bli övertygad om damidrottens berättigande genom att peka på orättvisor i samhället och underhållningsvärlden. Det är inte min avsikt heller, även om det så klart vore kul om fler uppskattade den sidan av sporten mer.

Tjejerna i division 2 spelar 12 matcher under en säsong och storleken på laget som befinner sig på isen kan variera ordentligt från match till match, samtidigt som åldersspannet kan variera från 13 upp till 30. En helt annan verkligen än den som herrarna befinner sig i.

Lagets främsta offensiva spelare, Frida Grandelius, gjorde 15 mål och 3 assist på 12 matcher. Hon var en av de spelare som följde med från Nora för många år sedan. Hon är en sådan spelare som klubben behöver ha kvar som en stomme i laget om det här ska gå vägen och man ska ta kliv. Hur jobbar man för att behålla spelare som hon och samtidigt lockar till sig fler som kan bidra till att ta laget till högre divisioner?

Vi startade Bunkersnack för strax över fyra år sedan (jäklar vad snabbt tiden går). Vi ville göra något eget där vi fick en chans att skriva det vi ville skriva och bygga en sidan som vi ville ha den. Om det så var oerhört nördiga utsvävningar om nischad statistik som kanske egentligen inte speciellt många var intresserad av eller ens riktigt kunde förstå eller bara rent historiska återblickar om målvaktshjälmar hade vi all frihet att göra det.

Därför känns det rätt självklart att faktiskt också ägna tid och energi och bevaka damlaget framöver. Något jag tyvärr har insett att vi borde gjort för länge sedan, men jag får öppet erkänna att jag tabbat mig här. Hur många klick eller inte som vi gått miste om rör mig inte i ryggen egentligen. Det var aldrig syftet med bloggen och ingen av oss kommer att bli lidande om någon skulle bli upprörd över att vi börjar skriva om damhockey heller.

Även om vi bara är en relativt liten, lokal hockeyblogg i utkanten av Internet kanske vi kan göra någon skillnad för någon där ute. Inklusive tjejer som drömmer om att spela hockey på högsta möjliga nivå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *