Uppsnack inför premiären med Ulf Gyllander

Uppsnack inför premiären med Ulf Gyllander

Det blev inte alls den säsong som någon tänkt sig senast. Efter sex matcher stängdes serien ner och den första säsongen för Örebro Hockey i DamEttan Västra kom till sitt slut. Det var inget enkelt beslut, men förbundet tog det till slut och det satte stopp för spel i alla amatörserier, både killar och tjejer.

Det blev en seger och fem förluster innan det tog stopp, men det speglar inte riktigt spelet som helhet. Örebro har en stor mix av spelare med bland annat återvändare, inte minst från gamla Nora och Hällefors, och så klart unga spelare som kommit upp från de egna leden.

Det är ett ålderspann från 13 till 34 som är registrerade i båda trupperna. Örebro kommer nämligen fortsätta med att ställa upp med två lag: ett i DamEttan och ett i DamTvåan. Tanken bakom det är ganska enkel: så mycket speltid som möjligt till så många som möjligt.

Leksands IF:2  kommer inte till spel den här säsongen och det har lett till att många spelare har sökt sig till nya klubbar i närheten. Inte minst till Sandviken som redan förra säsongen hade ett starkt lag, men nu ännu starkare. De tillsammans med Färjestad är lagen som förväntas ligga i toppen.

I DamTvåan har Linköping valt att söka sig till den södra serien istället, men det återstår fortfarande en ganska bra mängd med lag och det borde finnas möjlighet att ge många spelare chansen att visa vad de går för.

Örebro Hockey aviserade tidigt förlängningar med dåvarande kaptenerna och truppen överlag är väldigt likt förra året. Linnea Jansson är givetvis en bra värvning av klubben och borde kunna bidra med mycket både på och av isen, men annars är det nästan exakt samma passionerade gäng som ska ta isen.

Man har tappat två spelare som kom in på hockeygymnasiet på andra orter. Filippa Lindgren försvinner till Modo och Thea Liodden till Linköping. Det är givetvis jättekul att spelare från Örebro är så pass bra att de tar plats på två av Sveriges bästa Hockeygymnasier, men samtidigt är det stora tapp för laget.

Nu under försäsongen har man haft en del otur med två inställda träningsmatcher av olika anledningar, men tyvärr är det så att man påverkas fortfarande av läget i samhället, direkt och indirekt. Det har ändå löst sig hyfsat för dem och de är laddade inför premiären i helgen.

Vi fick en pratstund med tränare Ulf Gyllander under gårdagen.

Med tanke på att förra säsongen inte riktigt blev av, vad är det som skiljer denna säsongsupptakt från den förra?

– Vi är mycket bättre förberedda. Vi har haft riktig fysträning under sommaren. En egen fystränare som hållit med träningen och tjejerna har tränat tre gånger i veckan hela sommaren. De började i mitten på april redan och nu har vi också fler ispass i veckan. Vi har också två schemalagda fysträningar i veckan.

Hur sugna är spelarna på att få spela igen? 

 – Det har tjatats ända sedan i våras när de fick istid. ”Nu ska vi äntligen träna och träna igen!”

Vad kan en hemvändare som Linnea Jansson bidra med?

– I spelet tillför hon fart och erfarenhet, och en rejälhet. Hon går in med klubban hårdare och rejälare i närkamper. Hon är tuff i närkamperna, tuffare än många andra tjejer. Inte så att hon går in och tacklas utan är bara hårdare in med klubban. 

Hur ser ni på motståndet i DamEttan?

– Det är jättetufft. Det är både Färjestad och Sandviken som är de dominerande lagen. Det är de som dominerat helt enkelt. Sandviken har fått in ett gäng spelare från Leksands organisation och de samarbetar också med Brynäs så spelare som inte får spela i SDHL får chansen att spela i Sandviken. 

DamTvåan har redan tjuvstartat lite med en match mellan Sandviken och Västerås, där de förstnämnda vann med 5-0. DamEttan startar till helgen och Örebro möter Färjestad på lördag 15.30. På söndag åker man sedan till Västerås för att man deras lag i DamTvåan. Den matchen börjar 12:40.

Alla matcher sänds på Svenskhockey.tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *