Arenanamnet är snart till salu igen

Arenanamnet är snart till salu igen

Örebro Ishall, Toyotahallen, Vinterstadion, bunkern … kärt barn har många namn. Snart kan det mycket väl vara så att ett nytt namn pryder vår ishall.

Behrn har prytt bunkern i snart 14 år och om lite mer än ett år löper avtalet ut. Ersättningen för namnet är 1 miljon kronor om året och ska egentligen tillfalla föreningarna som nyttjar ishallarna, i alla fall som jag tolkar avtalet, men kommunen har dock rätt att inte betala ut något alls om de anser att avtalet i sig kostar mer än det tar in.

”Örebro kommun förbinder sig vidare att tillse att sedan självkostnaden för att uppfylla detta avtal täckts fördela influten ersättning på de elitföreningar som har sina huvudsakliga verksamheter förlagda till Arenan. Kommunen äger själv bestämma grunderna för fördelningen.”

Det är ingen hemlighet att ersättningen till föreningarna varierat under dessa 14 år och tolkningsfriheten av avtalet gör att kommunen kan välja att behålla en stor del av pengarna. Något som också verkar skett mer frekvent på sistone. Man kan tycka att kostnaderna för namnbytet på arenan borde vara mindre desto längre tiden från bytet gått, men tydligen inte.

År 2008 var 1 miljon om året inte fy skam, inte minst med tanke på att lagen som nyttjade ytorna inte var svensk toppklass direkt, men att avtalet var över 15 år och att kommunen hade rätt att behålla pengarna istället för att det skulle gå till klubbarna har gjort att det kändes mindre lyckat för föreningarna.

Vi har sökt Örebro kommun och Örebro Hockey för en kommentar om hur diskussionen om går, om det finns någon alls.

Det vore givetvis trist om man får sluta göra sig rolig över Monitor ERP arena, men vi vet ju också att de får bra jäkla betalt för det namnet. Det kan man ju bara vara avundsjuk på.

Det finns ju några namn sitter rätt skönt bland lokala företag och sponsorer. Epiroc , ELON, Linde, Herok, Malmberg, ByggTema, eller varför inte Närkekött Arena? Det finns något där ändå.

Sedan hade kanske det hade varit intressant med något namn som inte kommer från bygg eller verkstad, men hockey är ju fortsatt väldigt mycket en machosport så Glitter Arena är kanske inte att vänta även jag hade varit helt OK med det om de hostar upp bra med pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *