Årsmötet avslutat, men kaoset kommer att fortsätta

Årsmötet avslutat, men kaoset kommer att fortsätta

Jag tänker börja med att skriva om positiva saker som kom upp på mötet igår och de har egentligen en sak gemensamt: Mikael Johansson. När han fick ta mikrofonen och började prata på om sina visioner om Örebro Hockey såg man en glöd i ögonen och en passion som fick det nästan att spritta i kroppen på mig. Jag kände mig lite som ett litet barn som möter sin idol nästan. Mitt enda negativa var ett skämt om hur svår koncernredovisning kan vara som slog lite snett. Det blev lite nedlåtande istället, men det kanske inte var alla som uppfattade det så. Det är trots allt inte helt enkelt med redovisning.

Han presenterade sedan en väldigt realistisk budget för den kommande säsong och tiden efter det. Tyvärr kommer den att innebära att klubben hamnar på negativt eget kapital, men i och med att det finns ett kontrollår kommer man att kunna spela vidare efter den säsong efter och under den verkligen dra in alla de pengar som behövs för att säkra licensen. En säkerhet man har för detta är en nyemission på högst 15 miljoner. Om man sköter den på rätt sätt kan det bli bra. Lär av andra klubbars misstag bara (ÖSK:s fiasko måste bara undvikas).

Daine Todd är klar för Örebro Hockey. En offensiv back med kvaliteter som Örebro Hockey behöver. Jag hoppas bara han får vara hel. Han har haft mycket skadeproblem tidigare. De bekräftade även att tvillingarna Spink kommer hit på try-out. Det är verkligen low-risk/high-reward på den värvningen. Kan bli en riktig attraktion och om de inte lyckas imponera så är det inte hela världen. Klubben får också en ganska extrem bredd på forwardssidan.

Våra juniorer är hur bra som helst. Alla tre lag till slutspel och det faktum att det gick så bra för alla tre är en del av de oväntade utgifter som klubben haft, men jag har svårt att se att någon skulle bli riktigt sur på klubben för detta. Resekostnaderna och övriga kostnader för lagen blev högre än väntat helt enkelt. Vi fick en bronspeng i U16 som tack för det. Det kan jag tycka var gott betalt för de relativt små summor det är fråga om.

En motion från medlemmarna accepterades som gör gällande att spelare vars tröjor och nummer som hissas i taket ska vara i den klubbs tröja som de faktiskt spelat. Varken Nalle eller Mozart har spelat i Örebro Hockey, men är ändå hissade i dessa tröjor. Detta kommer att ändras i framtiden så att rätt tröjor används. I motionen framgick även att Henrik Löwdahl ska vara nästa spelare att hissas för just Örebro Hockey och att hans nummer ska pensioneras. Just detta nämndes inte på mötet, men var del av motionen som accepterades.

Det var det uttalat positiva.

Ulf Gejhammar fick möjlighet att inleda mötet med att förklara sin syn på läget och vad som hänt. Han bestyrkte verkligen att det inte framkommit några oegentligheter över huvud taget. Det finns ingen anledning att tvivla på detta i dagsläget. Under hans inledande tal gick även brandlarmet i lokalen, vilket lättade upp stämningen något. Det är ingen förskingring eller liknande som har skett. Det är andra saker som revisorerna slagit ned på.

Ordförande och sekreterare valdes sedan efter att röstlängden fastställdes. Till ordförande valdes en person som inte var medlem i föreningen och till sekreterare valdes en person som hade stark anknytning till tidigare ordförande Ulf Gejhammar och tidigare general manager Pontus Gustafsson. Hur dessa två kom att bli rekommenderade att leda mötet vet jag inte, men det kändes väldes märkligt.

Sammanfattningen av de förklaringar som både Gejhammar och Gustafsson lämnat är att de medvetet använt pengar som inte funnits för att värva in spelare som gjorde det möjligt för dem att undvika kvalspel. Tanken om att laget skulle kunna åka ut var helt enkelt för skrämmande och det tror jag att många stämmer in i. Det hade varit en ren mardröm att spela kval nedåt och kanske rent av göra en Leksand.

De hymlar inte med detta utan menar att de agerat för klubbens bästa sett till framtiden och vad som skulle kunnat hända, och det går på sätt och vis att förstå om man bara kolla på det utifrån det. Revisorerna anser dock att det brustit i kommunikation till övriga styrelsen och jag lider lite med den nervöse killen som var där. Det kan inte vara roligt att gå och redogöra för att man inte anser att ordförande och VD inte ska få ansvarsfrihet, men han gjorde sitt jobb enligt paragraferna.

Revisorerna blev dessutom omvalda. De har ju gjort sitt jobb så varför inte? Det märkliga var bara att man inte riktigt lyssnade på dem.

Pontus Gustafsson fick även kritik för att ha genomfört affärer när klubben inte kunde betala för sig. Han förklarade för sin del att det revisorerna klankat ner på berodde på oförutsedda utgifter som man inte visste om just då, eftersom man valde att inte förlänga med Greg Squires och Julius Hudacek. Dessa hade bonusar i sina kontrakt som skulle betalas ut efter säsongen, men det hade man budgeterat för redan säsongen innan. Gustafsson ville dock förlänga kontrakten och därmed skjuta på dessa utbetalningar.

Där sa sportgruppen ifrån och nu måste man ut med dessa pengar. Det verkade inte ingå i hans planer och klubben hamnade på obestånd. Jag kan förstå att Gustafsson anser att han handlat i god tro, men jag måste nog igen välja revisorernas sida här.

Det revisorerna klankade ner på i detalj för båda personerna var hur kommunikationen sköttes under mars och april månad. Gustafsson sade sig gått igenom den kommunikation han haft med styrelsen och ansåg att den var helt i sin ordning. Jag kan inte minnas att Gejhammar kommenterade detta något djupare, men hans hälsa blev också försämrad under mötet och han utgick.

Vad jag förstått har dock revisorerna på fötterna här och det ska vara miljonbelopp i utgifter som inte kommit fram till övriga styrelsen. Jag har inte sett kommunikationen mellan styrelse och Gustafsson, eller Gejhammar och resten av styrelsen, men revisorerna anmärker inte på detta utan orsak. Revisorn stod på sig under mötet, men han bad om ursäkt till Pontus Gustafsson för att de inte varit kontakt med honom tidigare i juni när allt blev klart. Där gjorde de ett misstag. De har träffat honom precis innan årsmötet, men det ändrade inte deras berättelse till mötet.

Det stora kaoset uppstod dock när det skulle röstas om ansvarsfriheten. Jag har varit på ett antal föreningsmöten, men aldrig något så rörigt som detta. Det går inte att skylla på den stora mängd med människor som var där. Alla skötte sig bra och var även om individer visade upp en märkbar irritation var de inte störande på något sätt.

Själva röstningsförfarandet kändes minst sagt väldigt hastigt genomfört och det faktum att man bara fick rösta ja (de ville bara ha positiva röster) gjorde det mycket svårare att avgöra röstningen utslag. Nu kan jag inte säga att det räknades fel på antalet röster någon gång, men jag tror att det hade kommit upp Nej-röster om det hade gått att rösta så.

När det blev dags för att rösta om Gejhammar och styrelsens ansvarsfrihet presenterade plötsligt den (jäviga?) sekreteraren ett förslag om att ordförande skulle inkluderas med resterande styrelse. Där borde ordförande, som inte är medlem i klubben, klivit in och stoppat det förslaget. Det är inte enligt OK enligt normala stämmoregler. Det kan mycket väl bli så att någon kommer att klandra detta beslut, men frågan är om klubben är intresserade av att driva detta vidare mot Gejhammar?

När det sedan blev dags att rösta om Pontus Gustafsson började blev det ännu rörigare. Först och främst visste man inte om man kunde rösta om detta eftersom det inte fanns en uttalad punkt för detta på dagordning. Man hade dock nämnt detta i uppstarten av mötet, men jag tror detta kan komma att klandras även det. Det blev en lång paus och efter det bestämde man att det skulle röstas, vilket det borde gjorts om det funnits en punkt om det i dagordningen…

Pontus Gustafsson hade innan det protesterat aningen och frågat om inte han borde inkluderats i den första omröstningen, men då den omröstningen gällde föreningen och hans ansvarsfrihet var i aktiebolaget måste det vara skilda omröstningar.

Det blev en sluten omröstning, vilket är helt i sin ordning, men den slutade 15-15 med två blanka röster. I det läget ska ordförande lägga sin röst, men han var ju inte medlem så han kunde inte göra det. Då bestämdes det att det skulle lottas istället och folket i blev minst sagt irriterade. Detta fick man dock ändra på eftersom det var fråga om ansvarsfrihet i aktiebolaget och inte föreningen det var fråga om. Man får inte lotta i ett aktiebolag.

Ny röstning blev av och denna gång blev det 17-12 med en blank röst för att gå på revisorernas linje och inte bevilja ansvarsfrihet. Pontus Gustafsson lämnade mötet ganska arg och jag tror inte han kommer acceptera detta resultat hur som helst. Håll utkik i NA för en intervju. De fick en pratstund med honom efteråt. Han har säkert grund för att överklaga det också med tanke på hur mötet sköttes.

Jag känner inte att varken han eller Ulf Gejhammar kan lita på hur det röstades. Det här kommer att behöva göras om.

Jag är rädd att detta kommer fortsätta ett tag till. Det vore fel att kalla det för ett amatörmässigt möte för de amatörmöten jag närvarat vid har skött det bättre. Jag är väldigt besviken just nu. Klubben har genomgått en jobbig period och hade möjlighet att sätta punkt för mycket, men det här kommer att fortlöpa ett tag till. Jag är så väldigt besviken. Det kändes inte speciellt väl genomfört och det gör ont i själen att behöva fortsätta skriva om detta, men det behöver göras.

Innan mötet hade jag inte direkt tänkt på hur andra klubbar och deras supportrar eventuellt såg på Örebro Hockey, men nu kände jag mig nästan personligen förlöjligad av hur klubben framställde sig själv och mig som supporter. Jag blir bara ledsen och arg av allt det här. Den här soppan måste få ett slut, men med tanke på hur det gick igår kan jag inte föreställa mig om att det kommer bli den närmaste tiden tyvärr.

Nu är det en del jag inte tagit upp. Framförallt alla visioner som Mikael Johansson presenterade om framtiden för Örebro Hockey och våra juniorer, men allt det hamnade tyvärr i skuggan av kaoset, vilket är väldigt synd för det borde varit hans visioner som alla borde prata om idag. Istället blir det fortsatt tråkiga saker som alla funderar på.

2 svar på ”Årsmötet avslutat, men kaoset kommer att fortsätta

 1. Tack för att du skriver och delar med dig!
  Är själv nyfiken på hur det går för alla konkurrenterna.
  Men som röglesupporter önskar jag inte framgång på andras bekostnad. Förstår din besvikelse utifrån vad du beskriver som tveksam mötesledning och mötesordning samt högst beklagligt beviljad ansvarsfrihet till styrelsens ordförande. Hoppas föreningen inser att ett extramöte för att klargöra och rensa bordet är lämpligt och att ni alla därefter kan sätta punkt för soppan och börja se framåt!
  Lycka till!
  Henrik, RBK-supporter.

  1. Tack för de varma orden.

   Jag hoppas också att de verkligen reder ut detta. Det här mötet var inte roligt att bevittna.

   Jag måste även gratulera till jobbet Masken lagt ner på er trupp. Den ser riktigt intressant ut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *