Budgeten höll, eget kapital på 6,1 miljoner

Budgeten höll, eget kapital på 6,1 miljoner

Efter förra årets stormiga vår kändes det på sätt och vis ganska skönt att inte ha så mycket att skriva om gällande Örebro Hockeys ekonomi. När nye VD:n Mikael Johansson klev upp och presenterade sin plan och budgeten för det kommande året på det förra årsmötet var det tydligt att städning och uppstyrning kommer att krävas för att reda ut en ekonomi som just då inte var god nog för att klara en elitlicens och därmed spel i SHL.

Sagt och gjort har organisationen slimmats, rutiner har satts upp och licensen räddats. Inte minst genom en riktad nyemission under förra sommaren som gjorde det möjligt för klubben att betala de skulder som hängde över klubben och i all ärlighet hade kunnat leda till en konkurs i värsta fall.

Resultatet landade på -3,9 miljoner, vilket var ungefär som väntat, men då måste man tillägga att 3,6 av dessa miljoner tillkom på grund av truppförstärkningar som gjordes mot slutet av säsongen för att säkra spel i SHL även kommande säsong. Nu är inte en årsredovisning det sexigaste man kan sätta ögonen till, det beror kanske vem man frågar å andra sidan, men jag tycker mig skönja lite mer öppenhet i vad och hur det rapporteras saker.

Till exempel har det tidigare hade vi inte riktigt fått veta vad panikvärvningarna mot slutet av säsongen kostat utan då var det bara en personalkostnad. Bland det första som sägs nu är att det kostade 3,6 miljoner och det var förankrat med alla styrande i klubben att man skulle göra så.

Elitlicensen var i fara när böckerna stängdes förra året. Så är inte fallet idag. Klubben har gått från ett eget kapital på -3,8 miljoner till +6,1 miljoner. Nu kommer de att behöva plussa på ytterligare i kassan under de kommande säsongerna då kravet kommer att öka successivt för att sedan landa på 10 miljoner år 2020. Jag ser ingen anledning till att tvivla på att Örebro Hockey skulle klara av detta idag.

– Vi kan nu äntligen lägga ett både sportsligt och ekonomiskt utmanande verksamhetsår bakom oss. Örebro Hockey Klubb har nu ett betydligt mycket bättre utgångsläge att utgå ifrån när vi nu på allvar tar nästa steg mot nya vision ”Örebro Hockey skall vara Sveriges bästa hockeyklubb både vad gäller sportslig kvalitet och total upplevelse”, säger Örebro Hockeys VD Mikael Johansson.

Jag är nog precis lika glad som alla andra att klubben lyckats reda ut denna röra. Nu hoppas jag att vi alla kan lägga detta bakom oss och mest bara tänka på vad som händer på isen. Örebro Hockey ser ut att bygga sitt på pappret starkaste lag hittills. Jag har köpt mitt årskort för länge sedan och ser verkligen fram emot säsongen som komma skall.

Som Johansson säger själv finns det mycket goda förutsättningar för klubben att göra mycket bättre ifrån sig i år. Jag väntar med spänning på de två sista värvningar som tillsammans med Aaron Palushaj ska förhoppningsvis utgöra en riktigt vass förstakedja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *