Corsi/GameScore: Säsongsrapport 4 med djup spelaranalys (22 Matcher)

Corsi/GameScore: Säsongsrapport 4 med djup spelaranalys (22 Matcher)

Ytterligare sju matcher har passerat sedan den förra rapporten och det har varit en dyster rad med matcher resultatmässigt. Det finns dock ljuspunkter. Örebro har spelat klart bättre som helhet än vad slutresultaten visat. Det har tyvärr brustit på viktiga punkter som kostat laget poäng i slutändan.

PB_90 har gjort en grundlig analys av läget i laget och hur det presterat fram till nu.

Hela laget Örebro

Totalen landar på 50,5% corsi. Vid förra summeringen vid 15 matcher så var corsin på 49,4%, vilket alltså tyder på att spelet har förbättrats. Dock så innehåller denna statistik ett antal tredjeperioden som i princip har varit körda målmässigt, varpå statistiken dopas när motståndarlaget backar hemåt. 8,9% skotteffektivitet, 90,6% räddningsprocent ger PDO 99,5 vilket tyder på att laget presterar rimligt.

Jag har nedan gjort en mer seriös genomgång spelare för spelare. Jag jämför den tänkta rollen för spelaren mot vad denne presterar enl. gamescore-metoden (se http://hockeynews.se/articles/1210/ för mer info). Som avgränsning på gamescore-metoden så har jag struntat i corsi+- då jag inte har denna statistik för samtliga lag. Denna kategori är dock relativt lågt viktad och ger inte ett jättestort utslag på helheten. Jag har dessutom valt att sätta ett minimum på 10 matcher vilket bland annat gör att Johan Wiklander hamnar utanför beräkningsmodellen.

Backar

Jonathan Andersson: En andraback för första backpar och har 55% i corsi. Måste anses ha slagit förväntningarna då han antagligen var tänkt som en back för max andra backpar inför säsongen. Klart bästa back i Örebro.

Gustav Backström: En back för andra backparet med en corsi på 51%. Jag är imponerad av Backströms utveckling i år och jag hade nog aldrig trott att han skulle börja nosa på dessa siffror. Inför säsongen ansåg jag med flera att han var en extraback, men han har verkligen tagit kliv. Tittar man på gamescore/60min så är han faktiskt snäppet vassare än Andersson till och med.

Victor Bartley: En back för ett andra backpar med en corsi på 54%. Förhoppningarna på Bartley var väl lite skeva innan han anslöt till Örebro. Man hade förhoppningar om att det skulle vara den förstabacken som Örebro saknat, men med tanke på hans skadehistorik så hoppades man kanske på för mycket. Det lär dock finnas mer att hämta här även om säsongen hittills inte varit helt kass.

Daine Todd: En back för ett andra packpar med en corsi på 50%. Jag tycker att Todds situation liknar Bartleys, och analysen är i princip detsamma. Min känsla är väl att Todd borde ha en större uppsida på leveransen framåt samtidigt som Bartley är lite starkare i defensiven. Dock så lär väl Todd tänkt att vara en back för första backparet och i och med att hans kontrakt går ut till våren så antar jag att han inte ingår i nästa års lagbygge för tillfället.

Linus Arnesson: En back för ett tredje backpar med en corsi på 48%. Jag hade nog lite större förhoppningar om att Arnesson skulle kunna ta större kliv offensivt, men han tar ett stort ansvar defensivt vilket inte premieras i just dessa analysmetoder.

Alexander Hellström: En back för ett tredje backpar med en corsi på 51%. Hellström har tagit kliv framåt i spelet med puck, men får antagligen en rätt dopad statistik i och med att hans partner mestadels har varit Andersson. Sen får man ställa sig frågan hur stora kliv en 30-årig back kan ta för att förbättra sitt spel till nästa säsong?

Viktor Ekbom: En back för ett tredje backpar alternativt extraback med en corsi på 48%. Blev faktiskt lite förvånad över siffrorna som Ekbom får. Visst får han ta dom tuffaste minuterna defensivt tillsammans med backkollegor som inte heller visar upp den vassaste statistiken, men för inte så länge sedan så var han på en landslagsnivå. Kan Ekboms uppoffrande spelstil hjälpa laget på något annat sätt eller gör den att man förbiser den övriga statistiken som säger att han inte riktigt håller måttet? Det är svårt att bedöma Ekboms kvalitéer på denna statistik hur som helst.

Forwards

Sakari Manninen: En forward för förstakedjan med en corsi på 60%. Manninen skapar väldigt mycket chanser framåt och fick äntligen en rejäl utdelning senast mot HV71. Jag tycker att han har överträffat förväntningarna i och med att man inte hade hört speciellt mycket om honom tidigare. Borde möjligtvis ha fått ännu bättre utdelning på sin 60%-iga corsi.

Marcus Weinstock: En spelare för en andrakedja med en corsi på 49%. Jag tycker att det är svårt att analysera Weinstock. Vilka förväntningar är egentligen rimliga att ha på honom? En 33-åring borde väl ha lite svårt att ta ytterligare steg framåt, men han verkar vara på god väg att upprepa fjolårets prestation vilket får anses vara väldigt bra.

Tom Wandell: En forward för en andrakedja baserat på 60min, men för en förstakedja baserat på per-match. Har en corsi på 59%. Skönt att Wandell äntligen har fått lite utdelning på både mål och assistkontot. Är väl fortfarande mer lagt åt det defensiva hållet, vilket ger utslag i statistiken, men lyckas ändå ha en riktigt bra corsi. Jag förväntade mig nog att Wandell skulle vara bättre i år, men kanske inte så här mycket bättre.

Libor Hudacek: En forward för en andrakedja med en corsi på 53%. Libor var Örebros bästa poängplockare i fjol, men verkar inte kunna svara upp till det i år vilket är något av en besvikelse. Libor är en spelare som gör mig väldigt tudelad. Han har en enormt hög högstanivå, men en bottenlös lägstanivå. Frågan är hur mycket pengar han lyfter och om det verkligen är värt att chansa på att han tar ytterligare kliv till nästa säsong?

Jere Sallinen: En spelare för en andrakedja med en corsi på 58%. Sallinen tycker jag nog man kan säga levererar ungefär så bra som man hade hoppats på. Det kanske inte är poängen i förstahand som är hans signum så att han är med och trycker till en så pass fin corsi får anses vara bra.

Daniel Viksten: En spelare för en andrakedja med en corsi på 46%. Vikstens gamescore tyder alltså på att han förtjänar en större roll än en i tredjekedjan. Produktionsmässigt hade man kanske velat se mer av Viksten, men han har kommit tillbaka från ett långt skadeuppehåll och det måste man ha respekt för. Han har nu haft en skottprocent på 12,24% jämfört med 9%, 15% och 15% dom tre senaste säsongerna. Så någon jättehöjning av produktionen lär det kanske inte bli.

Glenn Gustafsson: En spelare för en andrakedja baserat på 60min och en tredjekedja baserat på per match med en corsi på 41%. Glenn har tyvärr den sämsta corsin i ÖHK hittills, men har en gamescore-statistik som är betydligt över förväntan. Något motsägelsefullt, men kanske en bättre omgivning skulle hjälpa? Måste ändå säga att jag är positivt överraskad av Glenn som jag tycker har tagit fina kliv och jag hoppas att han är en del av ÖHK även nästa säsong.

Joakim Andersson: En spelare för en tredjekedja med en corsi på 53%. Här får man nog vara oerhört skeptisk till siffrorna med tanke på Anderssons tunga skadehistorik. Förväntningarna innan säsongen var väl endast att han skulle kunna spela så att han nu har gjort 14-matcher får väl anses som okej. Produktionen bör väl kunna höjas en hel del i och med att han får fler matcher kontinuerligt, men han måste ha en bra avslutning på säsongen ifall han ska lägga beslag på en topp sex roll till nästa säsong.

Christopher Mastomäki: En spelare för tredjelinan sett till 60min, men fjärdekedjan på per match med en corsi på 48%. Får väl anses ha presterat ungefär vad man hade tänkt? Möjligtvis något bättre då han är uppe och nosar på en tredjekedjeroll.

Tyson Spink: En spelare för fjärdekedjan sätt till 60min, men tredjekedjan sätt per match med en corsi på 47%. Jag tycker att båda brorsorna har presterat ungefär som man kunde vänta sig med tanke på att dom kommer från ECHL. Dock så bör Tyson skjuta mycket mer då hans skottprocent nu är på höga 16,7%. Känslan är ändå att dom har missat många bra lägen och borde kunna ta ytterligare kliv.

Gustaf Franzén: En spelare för fjärdekedjan sätt till 60min och extraforward sätt till per match med en corsi på 45%. Jag trodde nog att Franzén skulle ta större kliv med tanke på hur han såg ut på försäsongen. Han har dock fått en väldigt otacksam roll nu med en stor del av speltiden i boxplay. Finns det mer att ta av här på Franzén? Jag är lite tveksam.

Tylor Spink: En extraspelare sätt till 60min och en spelare för fjärdekedjan sätt till per match med en corsi på 45%. Analysen är väl densamma som för brorsan. Dock har Tylor skjutit betydligt oftare och har en skottprocent på 7,4%. Nog borde brorsorna kunna hjälpas åt att höja den siffran något, dom har ändå skapat (men också missat) en del farliga lägen.

Kalle Olsson: En extraforward med en corsi på bra 52%. Jag hade en bra känsla på Kalle innan säsongen drog igång där personbästa i SHL under säsongen kändes rimligt. Detta har dock inte visat sig stämma och Olsson är fast i defensiv-facket. En hygglig corsi tyder dock på att Olsson ändå har en positiv inverkan på spelet.

Rodrigo Abols: En extraforward med en corsi på 44%. Jag hade nog hoppats på att Abols skulle kunna vara något bättre. Jag tycker dock att han stundtals vissa matcher visar prov på bra puckteknik och nog borde han kunna ta ett hyfsat kliv framåt. Om inte i år så förhoppningsvis till nästa säsong då han har kontrakt även över den. Han skulle nog må bra av att få mycket speltid på en lägre nivå.

Filip Ahl: En extraforward med en corsi på 45%. Kanske den på förhand märkligaste värvningen av NJ i och med ettårskontraktet. Känns som att det var rimligt att just han lånades ut till Bofors då han inte riktigt har tagit chansen när den väl har kommit. Det bästa för honom är nog som han själv har insett att få spela så mycket hockey som möjligt, och då är nog hockeyallsvenskan rätt nivå för honom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *