Corsi: Säsongsrapport 3 (15 matcher)

Corsi: Säsongsrapport 3 (15 matcher)

Ungefär 15 matcher är spelade för många lag och i och med det ska vi ha fått en bild av hur serien kan tänkas se ut mot slutet av säsongen. Givetvis är inget skrivet i sten och skador och andra större förändringar, såsom värvningar, kan påverka tabellen på ett sätt som är svårt att förutsäga.

Oavsett har Örebro överraskat positivt med ett härligt spel och just nu kanske tabellplaceringen inte är den bästa, men poängskörden gör ändå att man har snarare häng på lagen ovanför än blir flåsade i nacken av lagen under.

Laget Örebro

PB: 49,4% corsi (samma som efter 8 matcher). 9,79% skotteffektivitet, 92,05% räddningsprocent ger PDO 101,84 vilket tyder på att laget presterar rimligt.

Andreas: Örebro ligger kvar på en liknande nivå som senaste rapporten, men har sedan starten på säsongen höjt sig lite. Jämfört med tidigare säsonger är det ljusår bättre siffror, men förhoppningen är väl att de ska kunna ta lite fler poäng.

Backar

PB: Todd är saknad när man kikar på statistiken. Han är den back som hittills har bäst siffror. Övriga backar har mer och mer börjat närma sig snittstatistiken vilket tyder på att vi har relativt jämna backpar. Känslan är att när Todd var med så kunde man matcha bättre kombinationer av backar oftare. Nu har man mer hittat en mix av backar för att jämna ut olikheter. Vi hoppas på att Todd kryar sig snabbare än vad vi tidigare hört.

Andreas: Jag tycker det är enormt kul att se att både Backström och Hellström ligger så nära 50%. De var de två stora frågetecknen inför säsongen. Nu spelas de mer försiktigt än Ekbom och Arnesson, men det faktum att de två förstnämnda faktiskt håller siffrorna jämna är mycket glädjande.

Jag står fast vid att Jonathan Andersson borde få chansen i Tre Kronor under säsongen. Han är så fruktansvärt bra. Bartley känns som han kommer igång mer och mer, men att han fortfarande har en bit kvar. Det faktum att han ändå visar på positiva siffror är kanske bara en fingervisning av vad han kommer att ge oss när han kommer i form.

Med lite tur ska Todd vara tillbaka efter uppehållet och kan börja driva upp spelet igen.

Forwards

PB: Wandell-kedjan är fortsatt den linan som presenterar bäst siffror. Det är den kedjan som bäst lyckas att stressa motståndarna till pucktapp i anfallszon. Utdelningen på det spelövertag som dom har i match efter match betalar sig dock inte tillräckligt ofta, kanske skulle man behöva ha in en sniper där?

Vi kan nog alla konstatera att Weinstock och Hudacek höjer sig när dom får spela med Jocke kontra Mastomäki. Jag tycker dock att den kedjan borde kunna höja sig ett snäpp ytterligare och magkänslan börjar svikta på Hudaceks och Weinstocks förmåga att spela Sundblads hårt pressande spel. Hudacek är mer av en lirare och inte en hårt jobbande spelare, och Weinstock har kanske inte den perfekta skridskoåkningen för att hinna sätta press. Frågan är om man inte skulle kunna kasta om något för att hitta en annan balans här? Men samtidigt känns det dumt att splitta på dom då dom fortfarande i vissa matcher har en magisk kemi.

Spinkarna och Viksten tycker jag underpresterar något. Viksten har inte alls fått det att lossna och det är fortfarande dåligt försvarsspel med många skott mot egen kasse när dom är inne. Spinkarna är fortfarande nya på SHL-nivå och det är klart att det är en anpassningsperiod, dom lär inte direkt bli sämre under tiden, men jag undrar om verkligen Viksten är den rätta kedjekamraten här? Känslan är att tvillingarna hittar varandra riktigt bra och inte är så beroende av den tredje länken i kedjan. Kanske skulle man då skifta till en något mer defensiv tredjekugge i den linan? Problemet är väl då att Vikstens istid kommer att bli lidande och man måste hitta på något här. Jag skulle nog vilja se Kalle Olsson bredvid dom någon match. Han är bra på att söka sig in på kassen och gör alltid ett bra jobb defensivt, men Sundblad verkar inte tycka att det finns plats för Olsson. Skador kan komma att inträffa och då tycker jag att man måste testa att kasta om något.

I fjärdekedjan tycker jag att det inte spelar någon jättestor roll vilka som är på yttersidan. Ska man bara gå på vad statistiken säger så är Mastomäkis yttrar Kalle Olsson och Gustaf Franzén. Sen antar jag att man mer vill satsa på dom unga spelarna här för att utveckla dom och jag har egentligen ingenting att säga om det. Jag undrar om det knorras lite i truppen när det alltid blir ett gäng som hamnar utanför truppen? Jag vet att Sundblad gillar att ha en stor trupp, men jag undrar hur en sån rutinerad spelare som Wiklander känner när han blir åsidosatt för både juniorer, letter och kanadensiska collegespelare.

Andreas: Manninen visar åter att han är en spelare som driver spelet i rätt riktning. Han är kanske inte så stor, men han har bra fart och han kan stöka runt om det krävs. Tillsammans med Wandell och Sallinen är han våra bästa spelare på att hålla puck och se till att spelet hamnar i offensiv zon.

Med tanke på Mastomäkis ålder tycker jag han förtjänar lite mer uppskattning än han får. Han är stor och han är skottvillig. Han är en fantastisk tekare. Han har saker han behöver bli bättre på, men jag har ganska stora förhoppningar för honom. Han kan bli en viktig kugge under många år framåt.

Nu har jag alltid gillat Franzén för hans lite irrationella och bitvis osvenska spelstil, men han har verkligen höjt sig till i år. Han och Glenn visar upp ganska fin kemi i matcherna mellan varven, men de har också en del problem ibland. De behöver båda fortfarande växa lite och att de ibland blir sittande på läktaren är inte mycket att säga något om.

Joakim Andersson är så svår att utvärdera när han spelat så lite. När han är på isen kan han vara otroligt bra. Han är snabb, han har räckvidd och han är jobbig. Han är även lite kreativ. Jag hoppas han kan spela mer och mer snart för när han hoppar in och ut i laget gör det att Hudacek och Weinstock aldrig riktigt får chansen att spela ihop sig med någon. Det blir ryckigt.

Bröderna Spink är likt Glenn och Franzén på tillväxt. De är inte fullmogna SHL-spelare ännu. Viksten blir lite lidande av det för så bra som han ändå sett ut långa stunder utan att få till det allra sista är frustrerande att se.

Källor: Indata efter 2017-10-27 är hämtat från www.hockeynews.se.

Speltid

Nedan finns speltiden för spelarna och hur de presterar i plus-minus-ligan. Istiden har blivit mer spridd nu och vissa det märks att man belastar spelarna mindre. Fler spelare får spela lite mer.

Backström har nu varit inne på två baklängesmål vid 5v5, men han är fortfarande med i toppen av plusminusligan tillsammans med Manninen och Arnesson. Aningen underkänt till Bartley som är -5 kan man tycka.

Spelare Position Matcher Istid Plus/Minus
Jonathan Andersson D 15 21:16 +9 / -9 (0)
Linus Arnesson D 15 20:23 +14 / -7 (7)
Viktor Ekbom D 15 18:46 +10 / -10 (0)
Victor Bartley D 12 18:30 +7 / -12 (-5)
Daine Todd D 7 18:03 +4 / -2 (2)
Tom Wandell F 15 16:18 +11 / -7 (4)
Tylor Spink F 15 16:16 +7 / -6 (1)
Alexander Hellström D 15 16:15 +8 / -4 (4)
Tyson Spink F 15 16:14 +7 / -7 (0)
Jere Sallinen F 15 16:00 +11 / -7 (4)
Joakim Andersson F 7 15:53 +7 / -5 (2)
Libor Hudacek F 13 15:52 +9 / -7 (2)
Marcus Weinstock F 15 15:31 +9 / -7 (2)
Sakari Manninen F 15 15:10 +12 / -4 (8)
Daniel Viksten F 15 15:04 +4 / -7 (-3)
Gustav Backström D 15 14:37 +9 / -2 (7)
Christopher Mastomäki F 15 13:32 +6 / -7 (-1)
Kalle Olsson F 7 11:47 +2 / -2 (0)
Arvid Aronsson D 6 10:20 +2 / -1 (1)
Glenn Gustafsson F 10 09:44 +3 / -1 (2)
Gustaf Franzén F 13 08:29 +2 / -2 (0)
Johan Wiklander F 6 07:54 +0 / -1 (-1)
Rodrigo Abols F 13 07:51 +0 / -1 (-1)
Filip Ahl F 11 06:02 +3 / -3 (0)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *