Corsi / Skottanalys: AIK – Örebro

Corsi / Skottanalys: AIK – Örebro

Inför den här säsongen fanns tankarna kring att föra lite mer avancerad statistik kring Örebro Hockey och när PB_90 i forumet var inne på samma spår så slog vi till med det. Nu ska jag säga att det mesta av äran för det här jobbet ska gå till honom. Bloggen delar bara med sig av den data han samlat ihop.

Nedan finner ni hans kommentarer till de siffror som vi fått fram. Det ska sägas att detta är statistik insamlad av det mänskliga ögat och det kan finnas enstaka fel. För en match kommer siffrorna att slå en del, men med tiden kommer de att stabilisera sig. Vi gör ett test för detta under försäsongen och om vi tycker att arbetsmängden är rimlig gör vi kanske ett försök även under säsongen.

Laguppställningen

Kommentar: Mastomäki spelade i nummer 33, inte 22 som det står på bilden.

Backarna

Jag är framför allt imponerad av Lukas Pilö (vars namn tyvärr är felstavat i graferna) som tillsammans med Backström var det backpar som sköt flest skott framåt. Det var även kul att se Vitasek och Anderssons höga siffror under denna match vilket beror på det låga antalet skott man hade emot sig.

Forwards

Wandells siffror blev lite märkliga i och med att han utgick under andra perioden. Den kedjan sticker framför allt ut som stabil bakåt. Anledningen till att bröderna Spinks siffror skiljer sig åt är att Tylor fick hoppa in i fler byten senare i matchen. Sedan så kan nog det faktum att de båda hade tröjan nedstoppad i byxorna ha dopat siffrorna för Tylor en del.

Kedjan med Abols, Wiklander och Weinstock hade det tungt, men fick också spela större delen av matchen med Ekbom och Aronsson som man inte direkt kan förvänta sig ska driva spelet framåt.

I och med att Örebro rullade på fyra kedjor och backpar, och dessutom lyckades hålla det genom i princip hela matchen så kan siffrorna bli något dopade mot vad dom annars skulle vara under en ordinarie säsong. Detta skulle kunna motivera varför femman med Weinstock, Abols, Wiklander, Ekbom och Aronsson sticker ut som den med sämst statistik medans förstafemman sticker ut åt andra hållet. Wandell utgick under andra perioden vilket föranledde en rullning på forwardssidan och även att Backström sattes in som forward i slutet av matchen.

Avgränsningar

Vid tillfällen där spelare inte kan observeras alternativt stoppat ned tröjan i byxorna, så antas backkollegor/forwardspar gälla. Det visade sig i detta fall vara relativt lätt att bedöma, men tvillingarna kan nog blandas ihop något oftare då siffrorna 8 och 9 ser väldigt lika ut när dom är nedstoppade och inte inne samtidigt. I träningsmatcherna har även en egen bedömning på vad som räknas som skott (blockade, utanför osv.) gjorts.

Total skottstatistik i matchen: 37-28 till Örebro. Det ger en corsi på 57% för hela laget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *