En lång intervju med Örebros målvaktstränare Kristoffer Eriksson

En lång intervju med Örebros målvaktstränare Kristoffer Eriksson

Vi fick en pratstund med Norabördige Kristoffer Eriksson som innehar rollen som målvaktstränare inom Örebro Hockey. Eriksson har tidigare även spelat i klubben och var med när man (äntligen) tog steget från Division 1 till Hockeyallsvenskan. Den aktiva karriären blev tyvärr inte så mycket längre på grund av skadebekymmer. Han kunde dock inte hålla sig borta från hockeyn utan bara året efter han lagt skridskorna på hyllan bestämde han sig för att han skulle bli målvaktstränare istället.

Eriksson bestämde sig nyligen för att flytta hem och bygger nu hus utanför Nora, men till vardags är det fortfarande målvakter som gäller. Han har haft ansvar för målvakterna på juniorsidan inom Örebro Hockey sedan 2012, men från och med 2014 har han även tränat A-lagets målvakter. Han är SHL:s yngsta målvaktstränare med ett par års marginal, men har ändå hunnit samlat på sig bra med erfarenhet.

En nära relation med Örebros tidigare målvaktstränare Michael Andreasson, en person som säkert väcker blandade känslor hos många Örebro-supportrar, har funnits sedan tiden i division 1 när han kom in kort efter att Peter Andersson och Lars Andersson tog över laget. Då var Eriksson fortfarande aktiv som backup till Bengt Höglund. Han fortsatte några år till efter det, men sedan gav knäna upp.

Vår första undran var kring hur klubben resonerat kring alla de unga målvakter som lämnat klubben på kort tid. Eriksson berättade då att även om det kan se ut som en massflykt var det inte alls fråga om.

– Föreningen som så har sagt att vi har ingen trea utan vi satsar på att ha vår förstamålvakt i J20 som ska vara den som kliver upp om någon åker på en skada i A-truppen.

– Problemet är lite att när man lånar ut till allsvenska klubbar är att de allsvenska klubbarna hellre prioriterar de egna spelarna. Så det blir lite krångligt det där, har jag märkt av erfarenhet. Det är bättre att släppa dem. Som i Frykholms fall var inte Karlskoga intresserade av att låna in honom utan det bästa för honom var att vi släppte honom. Sen med alla målvakter vi har med Fröberg, Marmenlind och Frykholm så är det så att vi har ett väldigt nära samarbete med dem. Jag snackar med dem nästintill varje vecka. Hör hur det rullar på och stämmer av läget i allmänhet.

Marmelind hade annars en tung inledning på den förra säsongen där han fick lämna Vita Hästen en bit in på säsongen efter att de fick möjlighet att ta in Pontus Sjögren, ett klart starkt namn på Hockeyallsvensk nivå. Han och Emil Jidskog blev lite av syndabockar för den dåliga starten som Vita Hästen fick, vilket kändes oförtjänt. Det var ju målskyttet som var det stora problemet.

– Ja, i den åldern gäller det att ha tålamod med grabbarna. Det är ju ingen som ska säga att han ska gå in och rädda upp Vita Hästen. […] Han är där för att se och lära. Hade han kunnat nypa en förstaspade hade det varit kanonkul, men han är där för att se och lära. Nu gick det ju jäkligt knackigt för laget i sig och det liksom och både han och den andra målvakten blev lite kritiserade att de förlorade på målvakterna och då blev det ju enklast att skeppa iväg han som var inlånad.

Han hamnade sedan i division 1 och gjorde riktigt bra ifrån sig. Riktigt kul att se. Där fick han verkligen chansen att spela, ta en förstaspade och visade upp sig ordentligt.

– Ja, vi sa det direkt med DAnne. Nu kör vi bara på. Det viktigaste nu är att hinna en klubb där han får lira. Det jobbiga var ju att han förstod att hans JVM-plats rök när han tappade sin plats i allsvenskan. Han ville verkligen spela JVM och han var där och nosade, men då rök den direkt. Då gällde det att få ut han och spela. Så han inte började grubbla.

Nu kommer han börja säsongen som förstemålvakt i Lindlöven och kan känna sig trygg med att han kommer få spela mycket.

– Det är jättekul att vi kan ha ett samarbete med Linde. Fantastiskt kul. Kanonkillar att ha att göra med. Och så lånar de in och hjälper oss att få ut målvakter och vidareutvecklar dem där. De är nära och behöver de hjälp är det inte långt att åka.

Fröberg hamnade i Almtuna hos Micce? Har ni haft någon löpande kontakt? Ni var väl i klubben parallellt en period?

– När jag och Bengan Höglund spelade, när Örebro gick upp i Allsvenskan, då var det jag och Bengan Höglund som var målvakter. Det var i den vevan som Peter Andersson och Mozart tog över. Och då kom Micce in. Micce känner Peter. Micce kom och hjälpte oss under kvalserien. Sedan gick vi upp i Allsvenskan. Då var Micce lite målvaktstränare. Han var där kanske två gånger i månaden. Jag hade lite kontakt med honom och körde några pass med honom som aktiv. Sedan tog jag ett år, men sedan ringde jag Micce och tänkte att ”fan, jag kanske skulle bli målvaktstränare?” Då hade han tagit över Örebro i Allsvenskan så då var jag på juniorerna, så då jobbade vi parallellt. Han var på A-laget och jag var på juniorerna. Sen tog jag över när han drog ner till Lugano.

Man fick intrycket att de pejlat in Fröberg ordentligt?

– Micce var den som fick hit honom från början. Han rekommenderade Oscar att söka till Örebro. Så han har ju haft koll på Oscar och sedan mycket via mig eftersom jag hade honom på juniorsidan.

Det ska bli spännande att se hur det går för honom. Jag ska inte säga att han bar Arboga, men han var en stor anledning till att det gick så pass bra ändå. Sedan fick han chansen att fortsätta i Vimmerby när det tog slut för Arboga?

– Ja precis. Ihop med Viktor Kokman. […] Måste säga att Viktor Kokman spelade riktigt bra och han var ju deras förstamålvakt. De ville säkra målvaktssidan ifall det skulle hända Viktor något. Och sedan kom ju Oscar in och konkurrerade bra med Viktor, men Viktor var så pass bra att Oscar fick inte mer speltid än han fick. Han gjorde det väldigt bra när han väl fick lira. Och Kokman gick till Vita Hästen nu.

Om vi ser tillbaka lite istället. Vi hade ju en spelevink och har haft i några år. Man är ju lite nyfiken hur han var att träna? Han ger ju inte intrycket av att han är en sådan som jobbar mer än han behöver kanske?

– Ja, man fick väl släpa ut honom och försöka nästan. *skratt* Det var en matchmålvakt. Jag tror att om han skulle lägga manken till hade han kanske varit högre upp än SHL. Det är jag övertygad om. Men hade han varit det hade han aldrig hamnat i Örebro. Det är kanske inte den mest träningsvilliga målvakten.

Lite det man misstänkte. En riktig matchmålvakt. När pucken släpptes var han där till 100%.

– Det är nog den största målvakt i haft i Örebros moderna historia. Tror jag i alla fall. Jag har inte kollat så mycket på 80 och 70-talet.

Vi hade ju Hardy Åström och Trevor Kidd faktiskt, men den senare var ju på ålderns höst och han var kanske inte på samma nivå då. Vi får kanske ge Hudacek det ändå.

– Du och jag får nog ge honom det. All respekt för det han gjort för klubben. Det är bara att lyfta på hatten, men tyvärr så kommer allting till ett vägskäl någon gång.

Bredvid honom så har vi ju Axel Brage som plockades upp från Vita Hästen. Han känns rent personlighetsmässigt som en motpol. Han verkar lugn och samlad.

– Han gjorde det fantastiskt i Vita Hästen i några säsonger och vi fick upp ögonen för honom och jag hade stött på honom och visste att han var en bra kille. Det kändes helt rätt, både då och nu att vi hämtade in Axel. Framförallt, han har en bra spelförståelse och kan göra dem här lite extraräddningarna om det behövs, men vill spela ett kontrollerat spel. Det är hans grund. Sedan tycket jag att han har utvecklats. Han har gått framåt och så bra tränad som är nu, det har han aldrig varit. Han startar på en helt annan ruta än tidigare. Det känner han själv och hade han fått lite fler fighter och lite mer förtroende … Han var lite på väg att peta Hudda mot slutet av säsongen.

Han hade några riktigt bra matcher där mot slutet, och sedan hade han en match där ingenting verkade stämma för honom?

– Jag kommer ihåg det där så bra. Han vann två matcher åt oss när Sundblad hade tagit över. Kom in och vann mot Luleå hemma och Djurgården hemma. Sedan hade vi något fajt där och sedan blev han tyvärr sjuk inför Brynäs hemma och då torskade vi med 5-0. Jag minns inte exakt, men det var en rejäl förlust. Då hoppade han in mot Linköping borta och hade han nypt den då, då hade han nog tagit förstaspaden just då, men sen blev det 3-0 i arslet i första perioden och han blev utbytt. Det är små marginaler.

När Brage kom in fick Henrik Lundberg lämnade laget. På ytan såg det ut som att man skickade iväg en yngre målvakt än den man tog in, men att spelstilarna inte skiljde sig nämnvärt. Det kom lite kommentarer om att man bytte till en två år äldre målvakt av samma modell. Det måste finnas något mer bakom det här beslutet? Han kanske också ville testa på något nytt? Han fick kanske aldrig riktigt chansen att konkurrera med Hudacek, men det är väl inte det enklaste i världen heller.

– Precis. Det var då när vi satte oss ner med Henke och pratade och han ville verkligen spela hockey, och den ålder han är i så behövde han få matcher. Det gick ju ganska fort där från division 1 till att han var med i allsvenskan och pang upp i SHL. Resan gick väldigt fort för Henke till SHL. Han behövde mer matcher än att bara spela 10 matcher per år. Han behövde mer matcher för att utvecklas. Jag var ganska tydlig där att jag tyckte han skulle hoppa på något annat för hans egen utvecklings skull. Det är nog den mest lojala och träningsvilliga människa som jag stött på. Hyser stor respekt för honom. Jag är så glad att det gick så bra för honom i Västerås. Nu i efterhand när man pratar med Henke känner man att det var det bästa beslutet han tog. Att han valde att gå till Västerås och få spela matcher. Det var det sista han behövde för att få den här kedjan att sluta samman för han hade alla ingredienser. Han behövde bara få spela mycket och få förtroende. Det som är det svåra idag med att vara en andremålvakt är att man pratar om detaljer och vara noggrann och ”va fan det ser så jävla bra ut på träningarna” och det ska bara släppa på matchen. Det är så små-små marginaler. Det är så små spänningar som gör att det låser sig för honom. Får man bara förtroende av coachen, får spela och får göra ett misstag utan att man blir drabbad till nästa match. Då kommer man in i det och får ett helt annat självförtroende. Det handlar så mycket om att ha självförtroende.

Det är lite roligt att Karlskrona sitter nu på två föredetta Örebromålvakter. Nu fick inte Jönsson lika mycket chanser som Lundberg fick, men så fort han blev utlånade spikade han igen totalt i Hockeyallsvenskan.

– Det är kul. Man gläds verkligen åt grabbarna, att det har gått bra, man har sett deras frustration och han var väl egentligen bara med ett halvår och fick där bara hoppa in någon match då och då och försöka leverera. Det är inte så lätt som man tror. Det som jag brukar säga, det är inte lika förlåtande som att sitta framför tangenterna och gör man ett stavfel då ringer det direkt. Det är så små marginaler det handlar om. Med nervositet och allt vad det kan vara. Det är kul att han är där och lite komiskt som sagt att båda varit i Örebrotröjan.

Jag håller med. Nu ser man Örebromålvakter lite överallt. Som Isak Mantler som kommer lånas ut som tvåa till Linde, men du berättade att ni hade någon ny kille på ingång till juniorleden?

– Ja precis, vi har ju Isac Olssom som spelade i J18 och han kommer nu gå in i J20 och egentligen om man bara ska kolla på åldern så är det egentligen Mantler och Olsson som ska vara i J20-laget, men vi väljer att låna ut Mantler för att han ska få känna på seniorspel redan nu. Och att ha han utlånad, skulle vi behöva ha tillbaka honom så är inte det ett problem utan han kommer vara skriven i klubben, dubbelreggad, så han får spela med båda klubbarna. Då lyfter vi upp Lucas Johansson som är vår J18-målvakt. Vi lyfter upp han till J20-laget för att vara med och träna och förhoppningsvis ge en kamp om spaden där också. Och sen i J18 har vi Petter som stod i U16-laget och sen har vi en 02:a faktiskt som bara går i nian, men kommer börja gymnasiet nu. Han går alltså med de som är ett år äldre, Emil Holmström från Stockholm. Väldigt duktig målvakt som vi lyckades få hit nu med kort varsel. Han har skrivit på för klubben och ska börja på hockeygymnasiet redan nu som underårig. Så det är jättespännande. Han kan då även spela med U16, så vi har förstärkt upp där lite. Jättekul att han ville komma hit.

Det är verkligen ett tecken att man gör något rätt när man lyckas locka hit talanger.

– Det känns jäkligt roligt med denna satsning. Det är väl det jag känner rent generellt genom hela juniorledet att vi vill flytta upp en som är ett år yngre i truppen över för att få bättre träning. Rusta målvakterna bättre helt enkelt.

Vi har en ny målvakt till A-laget också, Eero Kilpeläinen. Han har precis landat här (när intervjun gjordes). Hur mycket kontakt har ni haft?

– När Niklas Johansson berättade att vi hade honom lite på kroken så kollade jag och Sundblad på honom, det var i början av slutspelet i Finland. Vi tittade på några matcher och vi kände att det såg bra ut. Direkt när det blev klart sedan så ringde jag upp honom och började prata lite med han. Lite allmänt sådär och om säsongen, vad han kände och vad som gått bra och lite mindre bra. Det är lite prylar som ska beställas och småsaker som ska fixas.

Han verkar ganska lika Hudacek i spelstilen? Väldigt aktiv i målet?

– När man brukar titta mycket på finska målvakter ser man att de har ruskigt bra händer. Reaktionssnabba, lite yvigare än den svenska modellen om man säger så. Så det blir lite mer åt Hudacek på så sätt. Jag tycker ändå att Eero har ett riktigt bra grundspel, mycket kompakt och tajtare, samtidigt som han också kan göra de här tokräddningarna. Han är ju inte jättestor, inte liten, men inte jättestor. Han kan inte lita på sin storlek. Han måste kunna ta till det lilla extra i sina lägen.

Även om det blev förlust i finalen fick han runda av det hela med flera utmärkelser och som helhet en riktigt bra säsong.

– Det ska bli jättekul. Superseriös kille också. Noga med fysen, allting, det är ett helproffs. Det känns väldigt inspirerande faktiskt.

Vi kanske ska försöka runda av detta nu. Är det något annat du känner att du vill att läsarna ska veta?

– Nej men som sagt vi är ju en klubb som på juniorsidan, det har gått väldigt fort för klubben. Folk vill se fler juniorer i A-laget. Samtidigt så är det så att på de här fyra åren har det också varit ett intag som varit innan både från målvakt och vad det nu är en back eller center, när vi inte var i SHL var vi inte toppalternativet för många spelare.

Vi tappade ju också stora talanger till andra andra klubbar.

– Precis.

Att vi då kunnat behålla en kille som Anton Johansson som är bosatt i landslaget och Glenn Gustafsson som aldrig varit en landslagsspelare, men kommit fram och blivit det under tiden i Örebro och tagit en plats i A-laget på det. Det är ju hur häftigt som helst det han lyckats med.

– Det är fantastiskt. Det är så jäkla kul att de går i bräschen för de andra. Folk tittar upp och ser ”fan, det går”, I Örebro kan man ta sig upp i A-laget.

Nu under försäsongen är det med ett antal juniorer och tränar med A-laget. Det är kul att man visar dem laget de ska försöka slå sig in i, att man ger dem chansen.

– Annars, jag tänkte främst på det här med målvakter på juniorsidan. Om vi säger Oscar som var som var den första jag hade att jobba med, det var ju ingen stortalang utan han har ju tagit sig dit han är idag på ett jäkla hårt jobb. Varje dag gå ner till rinken, göra allt för att bättre på fysen. Frykholm var ju också en sådan. Det finns en ganska rolig historia där. När han spelade TV-pucken och stod på huvudet någon match. Agenter skulle åka och titta på honom. Nu spelar Örebro och nu står Frykholm i målet, men då var Frykholm så dåligt tränad så han var helt slut efter han blivit pepprad med 50 skott dagen innan. De kunde inte ställa honom i mål, han var helt förstörd. Han var också en sådan där, ingen stor talang, men sen kom han in här och har legat lite i skuggan av Danne som är en riktig talang. Frykholm har legat lite i bakvattnet och sett upp till både Danne och Oscar. Han gick ner tio kilo inför förra säsongen  verkligen satsade på det här och det gav resultat. Jag vill verkligen lyfta fram Oscar och Danne som visat vägen för våra juniormålvakter. Just fysträning och förberedelser. Dem vill jag verkligen lyfta fram. Att dem har visat vägen för de som kommer underifrån och att det smittat av sig på alla yngre grabbar.

En grej jag glömt bort att fråga: Det finns en historia som går runt att under en match i division 1 ska du ha blivit utskickad i korridoren för att värma upp i bar överkropp?

– Jo, det är faktiskt sant. Jag kommer inte ihåg vilket lag vi mötte, men jag vet det var nere i bunkern. Jag var ju bänknötare och det var i kvalserien till allsvenskan. Och Peter eller Mozart kom fram till mig och sa: ”Du ska gå ut och så tar du en utespelarklubba och så lindar du den.” När Peter spänner blicken i en då lyssnar man. Jag tänkte bara att ”ja, jag får väl dra mitt strå till stacken”. Jag minns att vi vann matchen sedan om det var min förtjänst vet jag inte.

Och med det rundade vi av intervjun med Kristoffer Eriksson, också känd som Hästen. Om han bidrog till segern i kvalmatchen kan vi bara gissa, men hans bidrag till Örebro Hockeys juniorverksamhet går inte att ifrågasätt. Örebro har hittat en riktig eldsjäl som brinner för sitt jobb. Jag hoppas klubben insett det också. Örebro har redan producerat ett par stycken målvakter som kommer att märkas inom svensk elithockey de kommande åren och det ser verkligen ut som att det kommer att fyllas på med flera unga, lovande namn åren som kommer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *