Inför dubbelmötet med Malmö

Inför dubbelmötet med Malmö

Ikväll möter Örebro svårast tänkbara motstånd; Malmö på bortais, och inte nog med det; de möter dem igen i Behrn Arena under morgondagen. Efter att Kent Johansson valt att säga upp sig och lämna över ledningen av laget till Johan Tornberg och Lars Ivarsson har laget haft en relativt lugn träningsvecka där laget fått samla tankarna och ta in förändringen som blev. Laget kommer inte att göra några större ändringar i hur de spelar, men har nött en del boxplay.

Malmö har inlett SHL-säsongen 2016/17 på bästa möjliga sätt med sex raka segrar och 18 poäng. Flera spelar har verkligen klivit fram och producerat bra med poäng: Ilari Filppula (4+5), André Beniot (1+7), Nils Andersson (3+4), Andreas Thuresson (3+3) och Konstantin Komarek (3+3) utgör de fem bästa och det är minst sagt anmärkningsvärt med så många spelare på top-12 av SHL:s poängliga. I Örebro är det Marcus Weinstock som leder den interna poängligan med 4 assist på 4 matcher före Johan Wiklander och Daniel Viksten på 1 mål och 2 assist vardera. Malmö har alltså spelat 2 matcher fler än Örebro.

Sex raka segrar är anmärkningsvärt för ett lag som många tippade på undre halvan av tabellen och det pratas om att laget överpresterar ganska ordentligt just nu. Malmö som lag har just nu 17,78% i skottprocent. De gör alltså mål på nästan vart femte skott. Det är högt över snittet i SHL som landar på 10,40%, vilket är i stort sett exakt var Örebro presterar just nu: 10,42%.

Kort om PDO: Först och främst det är ingen akronym eller förkortning utan kommer av smeknamnet på den som föreslog det. Det bygger på idén om att alla lag borde dras mot 100% när man summerar skott- och räddningsprocent. Det kan göras antingen för all speltid eller endast vid lika många spelare på isen. 

Vänder man sedan på det och kollar på räddningsprocenten har Malmö en hissnade 93,02% medan Örebro ligger på ganska dåliga 87,96%. Det ger Malmö en PDO (skottprocent + räddningsprocent) på 110,8. Det är i all ärlighet en helt sjukt hög siffra. Att lag ligger på uppemot 105 händer under perioder, men 110 är helt sanslöst. Örebro i sin tur ligger på 98,38. Det pekar på att Örebro just nu underpresterar något just nu och borde kunna höja sig.

Varken Örebro eller Malmö imponerar i boxplay, även om Örebro är sämre där. Båda lagen har presterat bra i powerplay, men även där är Malmö vassare. Helt vansinnigt vassa rent av. Deras PP% landar på 58,82% efter 10 mål på 17 tillfällen. Örebro har gjort tre mål på nio tillfällen och landar därmed på 33,33%. Det känns som spelet med udda antal spelare på isen kommer att bli väldigt avgörande under de här två matcherna.

Jag hoppas vi får se ett Örebro med bättre disciplin och en mer aktiv coachning ikväll. Tre poäng vore givetvis önskvärt, men framförallt en bra prestation. Malmö är stekheta och poäng idag vore ett steg i rätt riktning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *