Inför Växjö – Örebro 16/3: Helt öppet race

Inför Växjö – Örebro 16/3: Helt öppet race

Nej jag har inte hybris. Däremot har jag en massa siffror som jag går på och inte på ”känsla”. Nu är det slutspel. Grundserien är passé, historia. Vi vet vad som hände där och vad som hände var att Örebro slog Växjö i tre av fyra matcher. Det var väldigt jämna matcher som gick till förlängning och straffar i två fall, och båda vann Örebro. Örebro har bättre Corsi (51,95%), bättre målskillnad (11-8) och bättre publik (1944 personer fler under två matcher i Behrn Arena). Bättre effektivitet (10,09% mot 6,78%) är givetvis inte att glömma heller.

Växjö hade något bättre utdelning på sitt powerplay (30,77% mot 28,57), de sköt lite mer totalt (118 mot 109) och de tog en utvisning mindre (28 min mot 30 min). Så oavsett hur mycket man tycker att Växjö borde vinna detta enkelt eller rent av hela slutspelet är det verkligen ingen självklar seger för dem i denna omgång. Örebro är (med liten marginal) favoriter i min bok, och de har allt att vinna. Det är en ganska unikt sits att vara i.

Med det sagt är fyra matcher ett ganska litet underlag, men alla fyra matcher har sett snarlika ut. Jag håller alltså inte riktigt med nedanstående, men siffrorna visar verkligen hur extremt öppet det är och en seger idag för Örebro skulle sätta enorm press på Växjö.

Växjö saknar dessutom Brendan ”peka-finger-åt-publiken” Shinnimin i två matcher. Han kan mycket mer än bara bete sig illa på isen, men det behöver alltså Örebro inte oroa sig över. Det Örebro däremot nog behöver oroa sig över är att man inte fått spelet att stämma riktigt på tre matcher. Den senaste matchen var till och med riktigt dålig. Malmö må ha varit taggade, men Örebro gick inte att känna igen.

Men vet ni vad? Växjö har fyra raka förluster på väg in i slutspelet: Mora 1-5, Färjestad 1-2, Skellefteå 1-2, Luleå 3-2. Att förlora jämna matcher mot Färjestad och Luleå är ingen skam, men fyra raka torsk är inget man bara skojar bort. Det är ju inte heller så att de haft någon extra tid på sig att nollställa gruppen utan de spelade sin sista match i torsdags precis som Örebro.

Så med allt detta i bagaget tycker jag ändå att jag har lite att stå på i mitt påstående. Örebro må ha spenderat säsongen runt det nedersta strecket och Växjö runt det översta strecket, men i matcherna lagen emellan har det varit fruktansvärt jämnt med ett litet övertag för Örebro. Så om det är något lag jag vill lyfta fram som favorit i detta läge, helt isolerat till dessa två lag, är det Örebro.

Sedan ska jag inte sticka under stolen med att hjärtat klappar för Örebro och världen ses i ett rödvitt skimmer just nu.

I slutändan spelar det ingen som helst roll vad jag eller någon annan skriver för det ska avgöras på isen och inte minst precis runt den. Örebro har en fruktansvärt bra publik och det kommer göra skillnad. Växjöpubliken kanske kommer nu när det är slutspel? Vi får väl se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *