Intervju: Stefan Bengtzén om inledningen för lagen, tankar om statistik och TV-pucken

Intervju: Stefan Bengtzén om inledningen för lagen, tankar om statistik och TV-pucken

Vi fick en pratstund med Stefan Bengtzén tidigare i veckan där vi pratade om hur säsongen varit för både herrar och damer. Värt att nämna är att vi fått skjuta på intervjun ett par gånger för att det helt enkelt varit många tvära kast och det måste man ha förståelse för i dessa tider. Intervjun gjordes i onsdags och laget har hunnit spela två matcher sedan dess.

Örebro Hockey likt alla andra företag och föreningar påverkas av den pandemi som råder och även om man vill ställa de vanliga frågorna tar det emot och man förstår man att det inte kommer bli de vanliga svaren.

Bengtzén var sitt vanliga taggade jag under intervjun, men det märktes också att han är lika tagen som vi andra av allvaret i situationen i samhället.

Vi börjar med att prata om damlaget, där vi också haft en bra dialog med Ulf Gyllander under säsongen som nu tyvärr är pausad.

Damerna har inlett positivt och framförallt spelat väldigt bra…

– Det tycker jag med, det är jättepositivt. För föreningen som sådan, att gå in i det här, vet man ju inte riktigt vad det handlar om. Det är att ta in ett nytt lag och det har sina prövningar, men vi tycker att vi hamnat på en nivå vi hade tänkt oss initialt. Vi har sagt att vi ska känna oss för utifrån den organisation som är. So far, so good. 

Ni är nöjda med inledningen helt enkelt?

– Absolut, och hur det fungerar. Det är mycket sånt som sätts på prov. Vi tar över ett nytt lag som ska spela i två serier. Det är en kul utmaning som kom lite sent, men vi anammade det också. Vi vill ge möjlighet till fler tjejer att spela. Det är ju en grodd i alltihop. Utifrån de förutsättningarna är det bra. Det är jättebra. 

Har ni tittat på hur t.ex. Västerås gjort som nu också startat upp ett andra lag?

– Nej, vi känner att vi har bra koll på vad vi själva vill göra och nu bromsar vi lite i och med att verksamheten stoppas ett tag som allt annat. För att prata om det positiva så är vi nöjda såhär långt och det har fungerat som vi hade tänkt oss. 

Om vi tittar lite framåt, det finns inga konkreta planer på att husera damerna på Behrn Arena också?

– Det är ju en fråga som tidigare varit uppe, men det finns inga möjligheter för det. Vi har ju inte ens ett gym för det. Det är en utopi som det ser ut idag, men det är ju ytterligare ett tecken på att föreningen växer och vi har fler och fler spelare som vi ska ge utrymme och där behöver vi få upp detta på kommunbordet på riktigt. 

Bilden jag har är att vi har ett division 1-lag där vi har tjejer som vill in från det andra laget, samtidigt som det står tjejer i kö för att komma in i division 2-laget. Spelarmaterial verkar det inte vara någon brist på?

– Inte i numerären i alla fall och det är jättepositivt när det gäller tjejer. Sedan får man bygga upp kvalitén successivt. Ser man till själva verksamheten så vill vi inget hellre än att verksamheten huseras på Behrn, men som det är idag räcker inte platsen till. Vi har fullt sjå med som det är idag. Vi ser ju nu hur det blir när vi måste ta del av bandyns lokaler och de nybyggda bandyomklädningsrummen. 

– Det är trångbott, men vi äger ju inte arenan och då blir det ett beslut på kommunal nivå. Det går ju inte med blixtens hastighet tyvärr. 

Ni hade väckt frågan om ett hockeygymnasium med Virginska. Hur har responsen varit där?

– Vi har pratat lite brett. Vi har tittat på alternativ. Det är en NIU-variant vi tittar på. Vart det blir och vilken skola, det finns flera intressenter så det jobbar vi på. Det kan jag säga.

Det har varit väldigt många sponsorer som hoppat på att sponsra damlaget specifikt. Vad har de praktiska konsekvenserna blivit för tjejerna?

– De har fått det bättre än de hade det förut. Initialt visste vi att vi skulle kunna få in lite ekonomiska medel i form av sponsring för att det är företag som redan sagt att ”vi är med den dagen ni väljer att köra igång med damlag.” Det var något vi hade med oss. Och därav gick vi in i det här och försåg dem med nya matchställ, till två lag, och övrigt material i hjälmar och sånt där. Det är ju sånt som inte funnits förut. De åkte med gammal utrustning som inte var bra. 

– Där är den stora investeringen lagd, sedan kommer det bussresor och matlådor. Det har inte varit självklart. Det har man fått ordna med själva. Man har fått sålt diverse saker eller stått för det själva. Där är det en klar förbättring. Vi står för för alla resor och ser till att alla får mat på resorna. 

– De har ju levt i en helt annan värld och där började herrarna också en gång i tiden. Det är precis så det är. Var hamnar sponsorpengarna i damerna? Ja de hamnar där. Det är ganska många hundratusen som vi investerat i damerna. 

Bara bussresorna kostar en massa pengar…

– Ja inte minst när det kom till två lag. Vi spelar ju i två serier nu. Det är mycket bussresor och visst finns det omkostnader, och dem har de fått ta själva förut. De bekostar vi i klubben nu.

Om vi hoppar på herrarna. Vad är dina tankar kring säsongsinledningen?

– Jag tycker att det har varit bra. Det är det allmänna, det tycker jag absolut. Sen kan man gå in i enskilda block där vi började väldigt bra resultatmässigt för att sen gå ner oss lite grann, även om vi vann någon match av de första fyra där vi spelade inte riktigt bra. Det kändes som att vi måste komma upp om det inte ska komma förluster, och sen åkte vi iväg till Skåne och då kom tyvärr förlusterna.

– Det kom en dipp där och dem hoppas jag vi kan revanschera oss för torsdag – lördag [red.anm. Det gjorde dem] Då gjorde vi två svaga bortainsatser och sen har vi gjort någon mer match, Färjestad borta tycker jag var inte heller … Vi begär mer av laget än så.

– Vi har gjort det bra, men vi ska också ha klart för oss att vi har höga krav. Internt i laget och vi har satt den på oss själva. För ska man vara med där uppe PÅ RIKTIGT och ÖVER TID då måste vi höja kravspecen på varandra hela tiden. Det är skillnad på att vara ett topplag. Vi har pratat länge om att vi måste höja lägstanivån. Det får inte fara ner så i källarn. Man kan spela dåligt någon dag och förlora, men vi måste bättra på lägstanivån, den måste vara högre rent generellt.

– Och kravspecen på varandra. Vi måste vara tuffare på varandra, hur tränar jag och hur uppträder jag, hur äter jag … äta, sova, skita hockey som jag brukar säga. Vi måste bli ännu bättre där för att bli ett topplag och det gör man inte bara med ett fingerknäpp utan det kräver ofta sina motgångar som man måste ta sig igenom. 

Och det antar jag också genomsyrar värvningsprocessen, att man letar spelare som också har rätt huvud med sig?

– Så är det. Man vill träffa rätt och kan bidra till det. Att hitta vattenbärarna som är med och driver med en hög kravställning. 

Nu drar NHL-camperna igång nästa vecka. Har ni fått några besked kring Abols och Bromé där? 

– Ingenting. Vi läser vad du läser. Spekulationer till höger och vänster. Det enda som verkar skrivet är att det ska börja första januari, men det är tveksamt. AHL säger femte februari. Kommentarer till det där … det finns hur många som helst. Jag ytterst tveksam, det kommer nog att dröja ett tag till. Vi har inte fått någon signal från deras agenter, jag pratade senast idag [red.anm: i onsdags] med Bromé agent och det var inte nått. 

Då är de fortsatt Örebros spelare tills vidare?

– Svar ja. De har kontrakt som gäller tills vidare, tills NHL kallar. 

Det kan bli lite abrupt, men det är ni beredda på?

– Det vet vi om, så det får vi hantera då.

Finns det några tankar på att ersätta dem när de försvinner?

– Du kan ju räkna ut själv att med det allmänna ekonomiläget blir det extremt tufft. Det är hypotetiska frågor. När försvinner de, och vad händer då?

Ambitionen med denna säsong var top-6 och den ligger kvar? Det finns ingen anledning att revidera det?

– Det gör det. Varför skulle vi ändra på det? Jag tycker att vi kan vara med och ska vara det. Det är kraven vi har på oss. 

Det finns ju en hel del sparkapital i både boxplay och powerplay att ta av känns det som..

 – Det finns mycket att fila på i laget. Nu kom Kristian in och han kommer att få växa in, och jag till Nicke här om kvällen att vi måste ha tålamod. Han har inte spelat en match på nio månader, NIO månader. Det är inget normalt. Där får man ha tålamod, men vi vet vad Kristian kommer att leverera till oss. 

Niklas Eriksson fällde en kommentar i en intervju kring hur man jobbar med statistiken. Om jag kommer ihåg rätt har Hästen [målvaktstränaren] haft en del ansvar där. Hur tänker ni framåt där. Det är många klubbar som har dedikerade person som sitter bara med siffror dag ut och dag in. Är det något ni tittar på?

– Inte nu. Jag är glad om vi kan ha kvar den personal som vi har. Att vi skulle bli en större organisation just nu är inte aktuellt. 

– Statistik till höger och vänster, det kan man tycka om. Vi använder oss viss statistik till en viss nivå. Jag är inte den som förespråkar för mycket utan jag tror att vi måste ha en känsla för att inte tappa bort saker. Ibland kan det bli lite väl mycket siffror och en del gräver ner sig i lite väl mycket statistik, och det är min syn på det. 

– Sedan jobbar vi absolut med statistik. Det gör vi, men att ha en dedikerad person som jobbar bara med det, det är inte uppe på agendan. 

Hur ser du på hur de valde att genomföra årets upplaga av TV-pucken? Mitt intryck är att det är många i Örebro som är besvikna över hur de valde att göra. 

– Jag kan förstå reaktioner. Tyvärr får jag säga att TV-pucken är en håsad sak som jag egentligen inte gillar. Jag ogillar den såtillvida att så många besvikna spelare och inte minst föräldrar som jobbar och ser bara TV-pucken som det viktiga för världen. Det sker när man är femton år och då har inte karriären börjat än. Jag vill hävda att TV-pucken är för upphåsad. 

– Är man besviken över att det inte blir av, vill jag säga att spelar ingen roll. Fortsätt med eran hockey och spela. TV-pucken har ingen avgörande betydelse för att man ska kunna bli hockeyspelare på heltid. Jag vill avdramatisera det lite grann.

– Sen tycker jag att det blev lite olyckligt när de gjorde som de gjorde. Vad ska man göra? Hur de än gör så blir det fel. De samlade ihop platserna historiskt sett och delade ut platserna så. Jag kan förstår besvikelsen, men som sagt hockeyspelandet är inte slut med det. Jag har sett mycket hockeyspelare, tagit emot och skrivit kontrakt med många som aldrig spelat TV-pucken. 

Lycka till ikväll!

– Tack! Vi kör hårt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *