Irving sänkte Leksand

Irving sänkte Leksand

Ett fall framåt? Eller var det kanske lite mer än så? Örebro gör en första period mot Leksand som ändå såg ganska OK ut. Jag flaggade för att Leksand har en bra offensiv och det skapade mycket farligheter åt båda håll. Den stora skillnaden var att Örebro lyckades också göra två mål genom Jordan Boucher och Aaron Irving. De hade även ett spelmässigt övertag som inte reflekterades i skottstatistiken. Leksands defensiva arbete var inte lika starkt som det offensiva om man säger så.

Irving var dessutom påpassligt framspelad av Max Lindholm som gjorde sin första match tillbaka i SHL efter utlåning till Bofors i Hockeyallsvenskan. Överlag får jag säga att kedjan med Joonas Rask, Lindholm och Daniel Muzito-Bagenda såg ut att ha roligt där ute. Det gick fort och de var farliga framåt. Sedan verkar Lindholm fortfarande ha lite svårt med positioneringen i det defensiva jobbet och presspelet är kanske inte alltid lika väl avvägt som hos de andra i laget, men då får man ha stor förståelse att han i första matchen tillbaka vill väldigt mycket och kanske var lite för ivrig ibland.

I den andra perioden kom Leksand tillbaka och inte bara reducerade, men också kvitterade Örebros ledning. Leksand var det bättre laget i andra perioden. Örebro spelade inte bara sämre, de drog också på sig en stor mängd utvisningar, vilket bjöd in Leksand i matchen. Att släppa ett mål mot ett av ligans sämsta powerplay känns inte jättekul heller, men fördelningen av utvisningar i denna match är nog något man kan skriva en helt egen artikel om.

I den tredje perioden växlade Örebro upp och kunde möta Leksand bättre. Om det var helt rättvist att Leksand fick åka hem utan några poäng alls denna match låter jag vara osagt, men så många poäng som de rånat Örebro på under åren kan jag tycka att det ändå jämnade ut sig lite i universum i och med denna match. Aaron Irving gjorde det avgörande målet en bit in i perioden och med det kunde sedan Örebro spela av matchen. Mathias Bromé satte sedan spiken i kistan med ett mål i tom kasse.

Annars tyckte jag att förstakedjan såg blek ut idag. Inte minst Ryan Stoa som såg ut som att någon snott hans favoritnalle och kastat ut den på isen med alla andra i första powerbreak. Ett annars jätteroligt initiativ av klubben. Stoa var inte alls så pass närvarande som jag förväntade mig. Sakari Salminen var inte heller bra, men han bidrog mer. Han har tendenser att svänga mycket i sitt spel och man är på något vis van vid att han kan vara osynlig vissa matcher.

Riktigt kul att Elias Ekström fick speltid efter det att Boucher blivit skickad av isen. De började inte rulla runt på spelare utan de kastade in honom och gav honom chansen att spela i SHL. Nu blev det väl ett riktigt elddop för honom, men han gjorde det han skulle och jag tror säkert han kommer att få chansen igen. Han tog det försiktigt och såg till att hålla tätt bakåt i ett viktigt läge i matchen. Ett spännande namn som vi säkert kommer att se mer av.

Jordan Bouchers utvisning tycker jag nog inte det är så mycket att säga om. Han får en crosschecking i ryggen. Han vänder sig om för att ge igen, men träffar spelaren alldeles, alldeles för högt. Med tanke på att han nyss varit avstängd lär denna bli kännbar även den. Boucher spelar med mycket känslor och tyvärr blir han överambitiös ibland i sina handlingar och det blir bara så fel. Jag har tidigare inte tyckt att han är avsiktligt ful i sitt spel, men båda dessa incidenter känner jag att han hans opolerade spelstil ändå kommer att leda till händelser som dessa. Det är lite för mycket impulser helt enkelt och när man inte är mer polerad än så då kommer dessa saker.

Min största undran efter matchen är ändå hur Roger Melin bara kan stå i båset i titta på anfallszon mot slutet av matchen. Leksand hade ett jättebra tryck mot Örebro i powerplay med dryga fyra minuter kvar och även efter det, men istället väntar han tills det bara är två minuter kvar, powerplay är slut och tar då målvakten utan någon som helst effekt, annat än ett mål i baken. De hade kunnat ta målvakten flera minuter tidigare och skapat sig ett ordentligt övertag med en verklig chans till kvittering. Riktigt svag coachning i min värld. Jag kan inte föreställa mig att han är en långvarig lösning i Leksand, oavsett denna miss.

Nu blev det tre poäng och spelet går åt rätt håll, men det är fortsatt en bra bit kvar till den riktigt höga och jämna nivå som laget visat upp tidigare på säsongen. Örebro är ändå trea i tabellen och det är svårt att vara någon annat är riktigt glad över det. Nu väntar Brynäs borta på torsdag. De fick stryk med 6-0 igår mot Djurgården och deras baksida har stora hål på grund av skador och JVM. Jag har förhoppningar om nya poäng då.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *