Kontraktssituationen i laget #2

Kontraktssituationen i laget #2

Nu är vi 16 matcher in på säsonger, nästan en tredjedel och de säger ju att efter en tredjedel kommer man att se ungefär hur serien kommer att sluta. Några skiftningar kommer att ske, men överlag kommer den att se ut ungefär såhär. Om man ska göra någon mindre farlig gissning är det att Karlskrona kommer att sjunka och Skellefteå kommer att stiga. Övriga lag känns som att de kommer att ligga ungefär där de gör.

Nu har det gått cirka 8 matcher sen förra kollen på truppen och jag tänkte därför ta en ny koll på situationen i laget och vilka spelare som har utgående kontrakt och hur de presterat sedan senaste kollen. Jag har gjort en ändring i tabellerna sedan sist och det är att skriva ut hur många plus- och minusmål de varit inne på, inte bara skillnaden däremellan.

Vi börjar med backarna.

Namn Poäng +/- Utv.(min) Speltid Förläng?
Peter Andersson 0+1 +4/-3 10 16:54 Osäker
Alexander Hellström 0+1 +5/-5 14 14:51 Osäker
Johan Motin* 0+2 +6/-6 29 18:11 1 år option
Bobbo Petersson 1+2 +8/-6 2 17:32 Ja
Petr Zamorsky 3+5 +12/-11 12 20:13 Ja

*Option på ett år till.

Peter Andersson hade en tung start på säsongen. Han fick enormt med speltid när flera andra ordinarie backar saknades och det gick väl inte riktigt så pass bra som han eller tränarna hade hoppats. Han har kanske spelat upp sig något sedan dess, men han övertygar inte något speciellt. Han är lite av en back i mängden och tyvärr märks han kanske mest vid individuella misstag. Han behöver kliva fram lite mer för att jag ska känna att det här är en back man ska satsa på i långa loppet.

Alexander Hellström hade väldigt lite speltid under Kenta Johansson och trots det stack han ut på ett negativt sätt. Han har blivit bättre och bättre och man börjar förstå varför han blev MVP förra året. En av de ordinarie backarna som spelar minst fortfarande, men gör det mycket bättre. Behöver fortfarande bli bättre på att slå enkla, raka pass, men det börjar närma sig en tanke om förlängning om han fortsätter förbättra sig.

Johan Motin har inte haft någon rolig start på säsongen. Tung handskada med permanenta men och blev efter det avstängd tre matcher för en dåligt tajmad tackling. Han har inte övertygat sett till helheten. Är som bäst när han bara spelar rejält, rakt och enkelt. När han försöker för mycket blir det ofta dåligt tajmat och onödigt krångligt. Kan bättre än han visat, men i och med att det är option på nästa år tror jag inte det spelar någon större roll.

Bobbo Petersson beskrev jag som ”talangen som aldrig riktigt blommat ut helt och hållet”, men med tanke på hur han inledde serien i par med Petr Zamorsky kändes det som att det där sista klivet skulle komma nu. Tyvärr blev han skadad efter den fina inledningen och har inte riktigt hittat tillbaka till formen innan ännu. Fortsatt bra i boxplay och jag tycker ändå att sett till helheten att det finns anledning att förlänga.

Petr Zamorsky har sjunkit tillbaka lite och är inte lika överlägsen som han var inledningsvis, men han är fortsatt lagets stora offensiva stjärna bland backarna. Hans lägstanivå är fortfarande lite tveksam och hans spel i egen zon är också att ifrågasätta mellan varven, men spelare med hans spetskompetens växer inte på träd och just nu hämmas han lite av skavanker dessutom. Förläng.

Sedan går vi vidare till forwards:

Namn Poäng +/- Utv.(min) Speltid Förläng?
Johan Adolfsson 0+1 +3/-3 6 13:23 Osäker
Anders Eriksson* 1+0 +1 0 15:32 Ja*
Libor Hudacek 9+10 +17/-8 8 15:13 Ja
Martin Johansson 2+1 +3/-2 0 14:50 Ja
Joel Mustonen 1+3 +7/-2 6 15:18 Ja
Kalle Olsson 2+2 +3/-6 0 15:55 Ja
Greg Squires 5+7 +12/-9 4 14:25 Ja
Marcus Weinstock 1+8 +3 8 15:09 Ja
Johan Wiklander 1+3 +6/-7 8 14:12 Osäker

*Korttidskontrakt.

Johan Adolfsson började säsongen i Vita Hästen och gjorde en godkänd insats där. Han och Gustaf Franzén gjorde sedan en rockad. Adolfsson kan mycket väl vara bäste spelare i fjärdekedjan, men jag vet inte om det är någon jättestor bedrift just nu. Hans spel i boxplay är stabilt och han är ganska jobbig för motståndarna överlag med sitt riviga och ”uppkäftiga” spel. Fortfarande osäker i och med att utvecklingspotentialen inte riktigt verkar finnas där.

Anders Eriksson har lämnat laget.

Libor Hudacek leder lagets och hela SHL:s poängliga.

Martin Johansson har kommit igång lite, men har fortfarande en bra bit kvar till sin högstanivå. Han spelar just nu tillsammans med Tom Wandell som kört fast i sitt spel och Johan Wiklander som verkligen försöker på alla sätt, men inte riktigt räcker till längre. Det är svårt att värdera honom utifrån sitt spel i den kedjan just nu, men med vetskapen om vad han kan göra känns det som en given förlängning.

Joel Mustonen fortsätter att vara frånvarande på grund av skador. Jag hade hoppats det här skulle bli hans år, men just nu vet jag inte. Jag tycker fortfarande potentialen är så pass hög att man borde förlänga bara för att se hur bra han kan bli.

Kalle Olsson har gjort precis vad man kan förvänta sig och gjort det bra. Jag ser ingen direkt anledning till varför man inte skulle förlänga. Dödar utvisningar som ingen annan och är en mycket duglig komplementspelare oavsett var man stoppar in honom. Verkar fått upp farten på skridskorna lite denna säsong?

Greg Squires kan mycket väl vara Örebros bästa spelare just nu. Även om Libor Hudacek gör mer poäng är Squires bättre i båda riktningarna och mycket av orsaken till att Hudacek gör så många poäng som han gör.

Marcus Weinstock är i sitt livs form. Han må ha varit magisk när han ledde laget upp till SHL, men just nu är han nog bättre än vad alla trodde att han kunde bli. Han är verkligen pappan i kedjan med Squires och Hudacek och det passar honom alldeles, alldeles utmärkt. Han har växt in i SHL på ett sätt som imponerar på mig och ett nytt kontrakt borde ligga framför honom snarast.

Johan Wiklander är många supportrars favoritspelare och det med rätta. Han hjärta och inställning är 100% hela tiden. Jag tycker att han har spelat upp sig sedan säsongsinledningen, men han har fortfarande lite svårt att få till det. Han blir inte bättre, men han gör verkligen allt för att inte bli sämre. Jag hoppas han blir kvar i klubben om han det här skulle vara sista säsongen.

Ett par spelare har jag uppgraderat till att förlänga, medan några har glidit närmare ett avslut efter säsongen. Det kommer att komma en ny uppdatering efter ytterligare ~10 matcher.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *