Krönika: Bästa säsongen hittills?

Krönika: Bästa säsongen hittills?

Jag ska inte älta tipset som var inför säsongen alltför mycket. Vi Örebroare är alla vinnare i detta läge. Örebro har gjort en sett över hela säsongen stabil insats. Inte alltid på högsta nivå, men genomklappningarna man sett under tidigare säsonger har vi varit relativt förskonade ifrån. Samtidigt har känslan varit att det varit fler matcher man vunnit i täta lägen och kanske egentligen inte förtjänat, istället för vice versa.

Twitter suger för att försöka föra en djupare diskussion. Till och med Elon Musk säger att det suger för att diskutera, men vi kan ju i alla fall försöka resonera mellan varandra varför vissa tycker som de gör för att förstå och kanske få insikt i något man själv inte visste, istället för att sätta oss på höga stolar och kolla snett på oliktyckare.

Utom Staffan Kronwall. Om någon ska ge Örebrohat ett ansikte så är det väl snarare han än MrMadhawk, som jag tycker många är alldeles för hård mot.

Skämt åsido, han är ändå inte helt fel ute i det stora hela. Örebrotipset sticker bara något jävulskt i ögonen på en Örebroare och gliringar har han så klart förtjänat. Låt det inte gå överstyr bara.

Det var ingen som hade alla rätt i sitt tips (så vitt jag vet) och det kommer det inte vara nästa säsong heller. Det är värt att komma ihåg. Vissa är närmare än andra, men de flesta av oss kommer att ha några grodor som vi får äta upp efter säsongen, och det är bara att göra det. Det är ett kul tips med på sin höjd lite ära man kan vinna, eller förlora.

Poängmässigt är detta ingen av Örebros bättre säsonger faktiskt. Placeringsmässigt är det den bästa. Spelmässigt är det den jämnaste på länge och det är väl framförallt det som ger en hopp framåt. Flera av de lag som Örebro presterat lite mer krampaktigt mot kommer inte att gå till slutspel. Brynäs kommer till och med ramla ur som det ser ut just nu. Lider med en del av Brynäs supportrar, men klubben har bara sig själva att skylla.

Det som framförallt ifrågasattes inför säsongen var Örebros offensiv. Det slutar med att de gjort tredje flest mål av alla lag. Bara Skellefteå och Oskarshamn gör fler. Defensiven är kanske inte lika stark som förra säsongen, men det kanske har varit priset för en starkare offensiv.

Kollar man sedan igenom hur laget stått sig i ligan så ser det rätt bra ut i de flesta kategorier. Det som sticker ut är måhända att målvaktsspelet inte varit på samma nivå som förra säsongen och antalet utvisningar. Målvaktsspelet har kommit upp på sistone känns det som. Jhonas Enroth framförallt verkar kommit in i slutspelsläge och Jonas Arntzen har haft en högre lägstanivå överlag denna säsong.

Örebros säsong sammanställt:

Statistik Placering
Gjorda mål / S% 3:a / 2:a
Insläppta mål 7:a
Powerplay 7:a
Boxplay 2:a
Utv.min Delad 13:e
Antal 2min 4:a
Tekningar 1:a
Räddningar / SVS% 8:a / 8:a
Publik % 2:a
CF% / CCF% 13:e / 12:e
FF% / FF% 10:e / 12:e

Jag skulle vilja ha inkluderat siffror på xG% också. Gissningsvis ligger Örebro mycket bättre där än Corsi och Fenwick, och det är dessa siffror man fokusera mer på numera än bara CF%. Om vi går tillbaka och sparkar på laget som redan ligger ner, Brynäs, så ligger de mycket högre upp i både Corsi och Fenwick, men det är också för att de tar för många dåliga avslut jämfört med Örebro. Det är kvantitet över kvalitet så att säga.

Niklas Eriksson har utvecklat spelet offensivt på ett modernt sätt där man verkligen sökt sig in framför mål och fått utdelning för det. Att han då inte blir kvar som tränare har för mig känts väldigt märkligt för jag tycker att Örebro utvecklats på ett väldigt bra sätt under honom. Nu vet jag dock mer om orsakerna bakom och har större förståelse för beslutet.

Det är inte det flashigaste eller roligaste spelet, men det är effektivt och det vinner matcher. Som statistiknörd och naturvetare är det ju svårt att inte gilla det. Man får inget extra för att göra snygga mål eller spela snyggt. Framförallt får man inga bonusar för att man snurrar varv efter varv utmed sargen utan att hinna in framför mål (kan inte låta bli att sparka på dem, förlåt).

Det ska bli mycket intressant att se hur Johan Hedberg vidareutvecklar detta spel. Niklas Johansson tog fram modellen. Eriksson har förädlat den och nu är det Hedbergs tur att ta det till nästa nivå och ta Örebro till toppen. För jag antar att fjärdeplatsen är nu riktmärket och Hedberg ska ta klubben ännu högre.

Att Eriksson nu blir kvar som sportchef gör ju det hela väldigt intressant och det bidrar till en slags kontinuitet ändå som jag efterfrågat från föreningen. Frågan är om han kan hålla fingrarna borta från att pilla i spelet bara. Det blir en utmaning i sig att gå från att vara i båset till att sitta ovanför det. Som den humanist han är med stor tillit till sina spelare och medarbetare tror jag han är en av de mest troliga att klara av det, men det är en utmaning för alla som blir befordrade.

Först och främst väntar slutspelet och en matchserie mot Timrå. Niklas Eriksson kommer oavsett utgång att kunna byta kontor med huvudet högt. Han har gjort mer för Örebro Hockey än många andra under sina år här och kommer att kunna fortsätta bidra under de säsonger som följer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *