Krönika: Vart är vi på väg?

Krönika: Vart är vi på väg?

Jag har försökt samla tankarna lite kring allt det som hänt på sistone. Att Niklas Eriksson inte kommer att fortsätta leda laget efter säsongen kändes som ett hårt slag i magen. Han har fått kritik under sin tid här, men han har alltid stått rakryggad och varit ärlig mot både sig själv och mot klubben.

Det överskuggas dock ordentligt av den stora mängd beröm som sköljts över honom under samma tid. Niklas har varit den enskilt viktigaste delen i att Örebro Hockey numera har ett lag som säsong efter säsong ändå utmanar om en plats på den övre halvan av tabellen. VD Mikael Johansson undantaget om vi inte bara pratar sportsliga faktorer.

Nu har inte Örebro varit med i SHL så länge att det kanske imponerar jättemycket på andra supportrar, men vi som följt Örebro nära med tränarkaos efter tränarkaos och veckor från konkurs för bara några år sedan… Det lugn och den trygghet han gett oss har varit ovärderlig.

Örebro Hockey var ganska ordentligt ansatt inför denna säsong och det verkade inte finnas några större förhoppningar om att laget skulle kunna upprepa fjolårssäsongen. Man behövde nästan vara en obotlig optimist för att våga tro något annat.

Likt förbannat har Niklas Eriksson lyckats få den grupp av spelare han haft tillgång till och med det fina grundspel som han cementerat under de år han lett klubben framåt till att faktiskt placera sig på den övre halvan. Vad mer kan man egentligen begära under förutsättningarna?

Nu vill alltså klubben förnya för att ta nästa steg? Jag måste då rakt ut fråga: har klubben drabbats av total hybris? Som allra bäst kommer man att kunna hitta någon annan tränare som gör jobbet kanske lika bra. Att tro att man kan plocka in ett helt nytt namn som ska göra detta märkbart bättre … Det frångår all rimlighet.

Förnyar man för förnyandets skull? Få in ett nytt ansikte, en ny röst? Varför gör man inte som Växjö gjorde länge, eller Luleå och Frölunda fortfarande gör och vågar hålla linjen? Det går ju faktiskt bra för Örebro Hockey?! ”Skynda långsamt” som det så vackert heter.

Med det sagt, skulle Johan Lundskog eller Johan Hedberg göra det bättre så får jag erkänna att jag hade fel. Det ska sägas att Niklas Eriksson hade ingen jättelång tränarkarriär på hög nivå innan han kom hit. Så att varken Johan eller Johan har det heller behöver kanske inte vara något dåligt. Om det nu blir någon av dem.

Jag är samtidigt rätt jäkla less på hur det är samma gamla tråkiga namn som återanvänds av klubbar runtom i Sverige. Nytt blod tack.

När det kommer till Rodrigo Abols… Det är många små saker som gör att det ser illa ut. Örebro valde att inte matcha Rögles massiva bud. Abols ville vara kvar. Frågan är om han var beredd att ge någon hemmaplansrabatt? Så vitt Abols vet fick han alltså inget bud från Örebro, men Örebro var absolut med i dialogen och ville ha kvar Abols. Dock inte vilket pris som helst.

Men Abols är mer eller mindre en egen produkt. Dessutom en förstacenter. Hans lägstanivå är inte smickrande, men vad kostar det att hitta en ersättare där det kommer att finnas en viss grad av chansning inbakat? Även om det är en ”monsterlön” som Rögle är beredda att betala, det är vad en förstacenter kostar. Vill man inte hellre ha en egen produkt då?

Att Abols sedan är väldigt öppenspråkig kring detta kan jag förstå förvånar klubben lite, men de måste ha vetat att detta skulle läckt ut ganska omgående. De borde stålsatt sig och varit beredda på kritiken. Det ser rätt illa ut nu. Om man inte vill förklara det öppet för allt och alla, ge åtminstone oss supportrar en vettig förklaring och berätta vad planen är. Det mesta av det förtroende som byggts upp under lång tid känns som förbrukat just nu.

Om man ställt in siktet på Dennis Rasmussen istället är det knappast för att man vill få in en center som producerar mer poäng. Det kommer han inte att göra. Det handlar nog snarare om att man vill förändra ledarskapet och få en jämnare nivå. Med både Eriksson och Abols borta kommer det att bli helt nya röster som ska ta laget uppåt .. från toppen av tabellen.

Dennis Rasmussen är dessutom sex år äldre och hans produktion har dalat kraftigt från hans bästa år. Kanske ersätter han Leino snarare i några år innan även han ska bytas ut. Istället då för att fortsätta jobba med Abols som man kan och känner utan och innan, och försöka höja hans lägstanivå.

Jag kan tilläga att det verkar ganska troligt att varken Robert Leino, Linus Öberg eller Kristian Näkyvä blir kvar. Den senare blir ersatt av en annan finländare högst troligen. Öberg har inte riktigt tagit det där klivit man hoppades på. Det är många kontrakt som är kvar att fixa och även om dessa tre och Abols försvinner kommer det att komma in ersättare.

Jag är besviken minst sagt, men det finns säkerligen saker i detta som vi inte vet. Vi ska inte heller glömma att sportchefer pratar med agenter som sedan pratar med spelare. Alla har sin version av vad som är sagt och vi kommer nog inte få veta mer än vad som redan är sagt. Försök att kanalisera ilskan till någon produktivt istället.

Kan tillägga att Stefan Bengtzén skrev nytt kontrakt under föregående år. Han kommer inte att försvinna hur högt ni än ropar och skriker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *