Marcus Weinstocks vara eller inte vara

Marcus Weinstocks vara eller inte vara

Först och främst, alla älskar Marcus Weinstock. En kulturbärare som efter att han lagt skridskorna på hyllan rimligtvis borde få sitt nummer hissat upp i taket. Frågan just nu är snarare om detta var hans sista säsong eller om han kommer att få chansen att spela en säsong till i Örebrotröjan? Ingen kan förneka att han blir äldre, annars var Einstein snett ute, men det är faktiskt en mindre detalj i det stora hela. Det viktiga är att kolla på hur han presterar på isen.

Weinstock har alltid varit en kille som kan smeka en puck som få andra. Han har en jättefin teknik och hans utmärkta spelsinne har alltid varit hans främst egenskap. Han är inte dålig på skridskorna och han har lärt sig att spela lite mer fysiskt på senare år. Han delar ut en del offensiva tacklingar då och då som brukar få publiken att jubla. Allt det summerat är han ingen dålig SHL-spelare, men han blir kanske inte bättre längre. Men blir han sämre?

Om vi ska titta på siffrorna, och utnyttja den helt underbara sidan betterthanamonkey.com, kan vi konstatera att han fortsatt levererar på en bra nivå. En Game Score på 0,44 är ett kliv ner från de två tidigare säsongerna, men det är lite komiskt faktiskt bättre än hans poängbästa säsong i SHL, 2016. Sett till snittet över ligan levererar han på en bra nivå i och med det. Jag hänvisar till Twitter-oraklet @niclasdrugge för en förståelse för vad det innebär:

Han har då spelat mindre powerplay än på länge och gjort mindre poäng än på länge i den spelformen. Det är faktiskt den siffra som stick ut mest av allt, men med tanke på hur uselt Örebros powerplay varit under säsongen är det svårt att lägga någon större vikt vid detta. Han kan inte gärna ha det i fatet då, om vi nu inte känner att det var helt och hållet hans fel att det havererade.

Hans Corsi är riktigt bra under Niklas Eriksson, men hans relativa Corsi har gått ner denna säsong. Det beror väl delvis på att han spelat i ett bättre lag senaste säsongen.

Han är en spelare som kan spela på flera positioner och som ett komplement är han inte alls dålig. Han är kanske inte längre en stöttespelare, men det borde inte vara orimligt att han ska kunna göra 15-20 poäng igen nästa säsong om powerplay bara slutar … vara så dåligt. Han gör då detta för en lön som är oförskämt låg. Något man inte alls kan bortse ifrån i dessa virustider.

Något jag själv upplevt denna säsong är kanske att tempot börjar bli lite övermäktigt, men inte ett stort problem. Han får inte alltid den där tiden han skulle behöva för att hinna slå den där riktigt trevliga passen, men han slår inte bort pucken då utan istället blir det mer säkert spel. Han är säkerheten själv och tar ett jättestort ansvar ute på isen. Han har dragit på sig klart mer utvisningar än normalt de senaste säsongerna, vilket också är lite av en indikation på att han inte hänger med på samma vis. Det är framförallt en del hakningar som han åkt ut för.

Om han kan få ner utvisningsminuterna och bara fortsätta vara en pelare som ger stabilitet känns det inte orimligt att han skulle få fortsätta. Han är ju inte skadebenägen heller utan även där väldigt pålitlig.

Örebro tar en extremt liten risk och/eller chans med att skriva kontrakt med Weinstock. Han kommer acceptera sin roll och han levererar på isen. Han levererar säkert bra saker i omklädningsrummet också, och det är inte att underskatta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *