Några ytterligare kommentarer till årsredovisningen

Några ytterligare kommentarer till årsredovisningen

Jag ska börja med att säga att jag var initialt väldigt positiv till de siffror som kom fram. Jag hade väntat mig ett litet underskott på sista raden, det blev kanske större än väntat, men inte ohanterligt så. Det mesta kom dessutom av de panikvärvningar som gjordes i början på året och som sedan faktiskt resulterade i att vi nu har Nick Ebert signad på två år. En back av till synes hög SHL-klass.

Det egna kapitalet hade ökat mycket starkt och gav vad jag är ganska säker på förutsättningar för fortsatt spel i SHL. Nerikes Allehanda fick snabbt till en intervju med VD Mikael Johansson där han ställde upp och svarade på tidningens frågor. Det mesta kändes väldigt bra, men av någon anledning fastnade denna kommentar lite hos mig: 

– Om man tänker tillbaka så stod vi inför ett utmanande år men jag tycker att vi har fått ordning och reda på det ena och det andra. Sportsligt är vi kvar i SHL och vi klarar elitlicensen, även om vi inte fått återkoppling från licensnämnden. Det kommer den 20 juni. Men om vi inte har helt fel och våra revisorer heller inte har det så har vi klarat det.

Varför skulle de ha fel? Jag kan inte tänka mig att revisorerna skulle göra fel i en årsredovisning för en koncern som omsätter över 100 miljoner kronor utan det man då kanske undrar är om det finns saker som går att ”tolka annorlunda”. Licensnämnden måste nämligen godkänna årsredovisningen och anse att man gjort rätt för sig enligt de regler och ramar som de har satt upp innan man tilldelar en elitlicens.

Örebro har gått från en massa minus till lite minus och samtidigt byggt upp ett eget kapital på runt sex miljoner kronor. Det finns dock en not om uppskjuten skattefordran på 11,8 miljoner för skatt på pensionsåtaganden, men att denna skulle fälla klubben känns kanske inte så troligt. Vi kommer dock få veta på årsmötet om de fått licensen eller inte. Det är samma dag som beskedet ska komma.

Allt som allt kan inte klubben börja spendera överdrivet nu utan när det kommer till spelarbudgeten kommer det att bli att röra sig med ungefär lika mycket pengar som förra säsongen, kanske lite mer, för nästa säsong bara måste det vara svarta siffror när allt är summerat. För att uppnå det kan man inte bara kasta pengar omkring sig utan nu måste man fortsätta agera försiktigt och se till att man inte hamnar på minus en gång till.

En fotnot i denna text är att jag undersöker en faktura som Örebro Hockey ska ha ställt till Örebro Kommun sista dagen för räkenskapsåret för att få med dessa pengar i detta års bokslut istället för nästa. Kommunen ska vara mindre road av denna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *