Örebro Hockey P/60 i SHL 2015/16 – Vem var egentligen effektivast?

Örebro Hockey P/60 i SHL 2015/16 – Vem var egentligen effektivast?

Jag ska inte sticka under stolen med att jag är ett fan av avancerad statistik och jag svär både till och från över hur otillräcklig SHL:s egna statistik är. Visst är +/- en trevlig statistik, men den är i all ärlighet inte jättebra när man vill jämföra individuella spelare. Jag tycker nog SHL kan försöka höja ribban lite och ge oss möjlighet att se lite detaljerad statistik. Mycket information borde redan finnas i deras databaser. Det handlar bara om att extrahera och presentera den.

En enkel och ganska indikativ siffra som vi faktiskt kan ta fram med hjälp av den officiella statistiken, men som inte räknas fram av SHL av någon outgrundlig anledning är P/60. Det är helt enkelt Poäng per 60 minuter spelad istid. Normalt spelar en back uppemot 20 minuter per match, medan en forward ligger på lite mindre än så.

Alla spelare får olika mycket speltid, vilket är helt naturligt, men genom att fördela ut alla poäng på ett snitt per 60 minuter kan man jämföra spelare mer rättvist med tanke på hur mycket de producerar under tiden de faktiskt är på isen. En förstalina får gärna lite mer istid och gör oftast mer poäng över en säsong, men är de verkligen de mest effektiva om man normalfördelar istiden?

Jag har tagit Örebro Hockeys under föregående säsong och räknat ut P/60 för alla spelare. Som en bonus har jag även slängt in nuvarande status på kontraktet med Örebro.

Inte helt oväntat är det våra två stjärnor Daniel Viksten och Martin Johansson i topp följt av Libor Hudacek, Greg Squires och och Joel Mustonen. Alla tre värvades inför säsongen och var nog alla lite av chansvärvningar som slog väl ut. Jag tror de flesta Örebroare är överens om att samtliga tre får gärna bli kvar ett par säsonger till om de fortsätter på detta vis.

Sedan kommer faktiskt egna produkten Kalle Jellvert med 2 poäng på 7 matcher, men ett snitt på strax över 2 poäng per 60 minuter. Kalle som haft en tung säsong där han blev skadad tidigt och kom igång väldigt sent under hans utlåning till Vita Hästen. Var Jellvert hamnar nästa år vet jag inte, men jag gissar att han kommer att sommarträna med Örebro och sedan bli utlånad till VH igen.

Det finns mer att läsa ut av dokumentet, men jag låter er upptäcka alla nyanser själva. Ni kanske kan se något som jag missat.

Du hittar dokumentet här: ÖHK 2015/16 P/60

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *