Örebro Hockey talar (äntligen) ut

Örebro Hockey talar (äntligen) ut

Nerikes Allehanda har publicerat en rad artiklar under dagen med material och kommentarer kring det nuvarande läget inom Örebro Hockey. Det är ingen smickrande bild som målas och det är väl inget annat som är situationen förtjänt heller. Artiklarna är så pass avslöjande som det är möjligt, vilket innebär viss försiktighet, fullt förståeligt, med saker som inte går att bekräfta ordentligt och rör sig då kring det som verkar mest kritiskt: det ekonomiska läget och det kommande bokslutet.

Klubben har ryktats vara rejält på dekis efter att det under säsongen, men även under tidigare säsonger, ska ha tagits en del beslut som kostat mycket mer än det smakat. Just den föregående präglades av en rad mer eller mindre desperata och nervösa beslut som verkar tagit med rädslan av att klubben skulle riskera att åka ur SHL. Den rädslan hade även de som befann sig på läktarna under delar av säsongen och är svår att inte sympatisera med, men med vetskap om resultatet hade man nog önskat kanske lite mer is i magen. Speciellt med tanke på hur liten effekt exempelvis Lessio hade även om han hade kvaliteter.

Örebro har gjort en utläggning av de större poster som påverkat resultatet och av det utmärker sig den missade slutspelsbonusen mest av allt. Att detta över huvud taget inkluderats i en budget som en förväntad pluspost är fel tänkt redan från början. Det var att spela med pengar man inte hade. Man satsade på slutspel och räknade då in dessa pengar. Man skyller lite ifrån sig på en diger skadehistorik och lite får jag ge dem rätt, men när de tar Joakim Andersson som ett exempel faller det något. Han var skadad redan innan och medicinska teamet ska ha underkänt honom.

Att Liivik och Viksten drog på sig liknande skador, en vanlig typ av hockeyskada, är oturligt så klart. Motin, Mustonen och Ekbom missade alla många matcher med olyckliga skador. Greg Squires och Alexander Hellström åkte på rejäla huvudsmällar. Det var tungt, det var det under perioder, men laget presterade inte värst mycket även när de flesta och bästa var på isen och spelade. Alla tränarbyten kostade säkerligen massor, inte bara pengar, utan även kontinuitet och gruppen mådde knappast bra av detta.

Jag är glad att de gick ut och klargjorde läget med de ännu inte utbetalade lönerna och sign-off-bonusarna. Förklaringen de gav var fullt rimlig och gick att förstå på sätt och vis, men med tanke på hur de budgeterat är det svårt att inte ta spelarnas sida här. Det verkar dock inte som att det kommer vara några problem med att betala ut alla saknade spelarlöner. Det kommer ”bara” bli något försenat. Något jag själv inte hade haft jättemycket förståelse för i Squires eller Hudaceks position.

Att de sedan även sparat på gamla kundfodringar för att ”blåsa upp” resultatet känns sådär, men att de nu väljer att skriva av dessa för att få en ny start och en ärligare balansräkning känns desto bättre. Jag gillar verkligen vart klubben är på väg, även om det är obehagligt värre just nu.

När man sedan för ett år sedan pratat om långsiktighet och fyra matcher in sparkar tränaren … ja det lämnar en konstig eftersmak. Det ger inte ett helt kompetent intryck tyvärr. Något som gör det däremot är nye VD:n Mikael Johansson. Den mannen är proffs ut i fingerspetsarna och även om jag förstår logiken i att namnge nystarten Örebro Hockey 2.0 hade det gärna fått heta något annat för min del. Det är nog den enda kritiken mot honom jag kan komma på dock.

Det surras också duktigt om ett antal andra saker som NA inte tar upp, troligen för det inte gått att bekräfta, och en del saker är vildare rykten än andra. T.ex. att det skulle förekommit en polisanmälan förnekar klubben, men det är ett av de ihärdigare ryktena. Relaterat till den har det surrats om att spelare fått betala ut extra hyra som inte gått till klubben, nepotism av det grövre slaget, men även försenade löner till kanslipersonal och en försäljning som gått väldigt trögt.

Klubben har haft spelare klara, men fått backa i sista stund när man upptäckt hur dåligt skick klubbens ekonomi är. Då ska det dock sägas att klubben arbetar fortfarande med en hyfsad budget för ett SHL-lag. Inte ett lag som ska slåss om guldet, men kval ska man kunna klara undvika med dessa pengar. När man sedan dessutom tittar på truppen känns den väldigt intressant och har luckor kvar att fylla. Dessa kommer troligen inte att fyllas innan årsmötet, men jag skulle tro att man sparat på dessa platser för att få in så intressanta namn som möjligt där.

Jag har kanske missat något rykte, men det finns också ganska många sådana. En del av dessa är lindrigare, en del är allvarligare, vissa kommer vi nog aldrig att få någon bekräftelse på, vissa kan tyvärr bli bekräftade.

Årsmötet äger rum 29/6 18.00. Det är öppet för alla. Om ni har frågor och vill ha svar är det bara att vandra dit. Örebro Hockey har lovat att vara öppna och inte minst ärliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *