Örebros ekonomi något synad
Revisionsfirman EY släppte nyligen en rapport där de granskat, jämfört och sammanställt SHL-klubbarnas ekonomi över de två senaste säsongerna baserat på deras respektive årsredovisningar. Det är mer andra ord offentliga uppgifter från samtliga klubbar som nu blivit hopbuntade i ett stort dokument för bättre översikt.
Ekonomin i klubbarna har satts under mer noggrann granskning under de senaste åren och det är inte konstigt med tanke på hur mycket pengar det börjar röra sig om. SHL omsatte närmare 1,7 miljarder förra säsongen. Det är svindlande summor. Runt 40% av alla intäkter är reklam och sponsring. I snitt vill säga.
För Örebro är siffran 70%. Entrébiljetter stod för 23% av intäkterna under förra säsongen. Resterande var kiosker och souvenirer (7%).
Örebro har bland SHL:s billigaste biljetter och det är en uttalad filosofi hos klubben. Man vill att det ska vara möjligt för alla att gå på en match. Det bidrar säkerligen till den höga beläggning som Behrn Arena har haft, men klubben har utan tvekan tappat publik denna säsong, men än mer oroande är hur en av lagets storsponsorer Concent bytt ägare, från en sann ÖHK-eldsjäl i Fahlander, och samtidigt befinner sig i en ekonomisk situation som borde gör fortsatt sponsring svårt. Det beror givetvis på utformningen på det sponsoravtal som finns.
Örebro ett positivt eget kapital på strax över 4 miljoner, vilket innebär att de inte riskerar elitlicensen som krävs för spel i SHL. Örebros lönekostnader har varit väldigt genomsnittliga för SHL. De ligger i sort sett mitt i smeten. Sett till resultaten relativt lönekostnaden är det samma sak. Genomsnittligt sett till prestation per krona. Örebro har inte lyckats få ut något extra av det material man betalat för. Utan snarare verkar det som att andra klubbar har större framgångar med att hitta spelare som presterar bättre per krona.
Örebro har också en av seriens högsta personalkostnader i relation till de totala kostnaderna. Här måste man dock ta hänsyn till de olika organisationsstrukturer som finns där hälften av klubbarna valt att bolagisera elitverksamheten och andra hälften inte gör det. Örebro har dessutom ungdomsverksamheten i en helt skild förening. Det är inte helt konstigt att Örebro ligger högt där.
Dessa procentsatser blir skeva åt olika håll för olika föreningen eftersom de kan se så väldigt olika ut. När koncernredovisningar inte heller varit tillgängliga i alla fall blir det rimliga antagen man måste ta som grund för en del totalsiffror. Jag skulle tro att Örebro kommer att fortsätta att göra avskrivningar för goodwill i och med flytten av elitlicensen inom koncernen, vilket troligen kommer innebära fortsatt röda siffror utan att det äventyrar det egna kapitalet.
Hela rapporten finns här och försök att inte bli alltför avundsjuk på en del andra klubbar: