Seger mot HV71, och ingen dålig sådan heller

Seger mot HV71, och ingen dålig sådan heller

Utan att försöka låta tjatig har det varit fem jobbiga förluster som passerat. Inte jobbiga för att Örebro blivit förnedrade och varit helt under isen och utan snarare för att individuella misstag på fel ställen kostat mål i baken och samtidigt ville verkligen inte puckarna studsa med laget offensivt.

Igår var det en annan historia, även om började lite trevande där HV71 fick några avslut nära inpå Eero Kilpeläinen, men sköt utanför varje gång. HV71 sköt utanför rätt mycket över hela matchen faktiskt och när de väl träffade innanför ramverket stod en målvakt i vägen på bästa sätt. Kilpeläinen fick göra några stycken riktigt kvalificerade räddningar under eftermiddagen, men många var också bara sådana där stabila insatser som man vill se från en målvakt.

Efter de där inledande minuterna där man fortfarande hade kvar känslan från de tidigare matcherna och man undrade lite när misstaget skulle komma tog så Örebro istället över och var inte överlägsna, men ändå styrande av spelet. HV71 försökte med sina smarta och lite luriga uppspel där de försöker hitta en fri spelare med fart som ska ta in pucken i zon, men Örebro verkade ändå vara vakna på det.

Första perioden blev mållös, men chanser saknades inte. I inledningen av den andra perioden lossnade det sedan när Sakari Manninen slog in en sargstuds efter en två-mot-etta. Hela förstalinan var riktigt het under matchen, men Manninen var nog hetast av alla. Innan perioden var slut skulle han även öka på till 2-0 genom att sno pucken bakom mål, åka in framför och trycka in en backhand med ordentlig kraft och inte minst precision.

Under den första perioden blev Örebro utvisade hela tre gånger, men tack och lov är HV71 förvånansvärt usla i den spelformen. Bara snäppet bättre än Örebro. I den andra perioden fick istället Örebro flera tillfällen att spela powerplay, men även om de faktiskt spelade rätt OK i de första försöken fick de inte in någon puck. De sista avsluten saknade precision eller så studsade pucken helt enkelt fel.

Att gå in i den tredje perioden med 2-0 och ett ganska övertygande spel är alltid nervöst som publikdeltagare, men Örebro gjorde inga som helst misstag där utan lyfte sig rent av och gav HV71 knappt några chanser alls att komma in i matchen igen. Givetvis var utvisningen med minuten kvar något onödig, men som Örebro spelare boxplay just nu fanns det ingen större oro.

De hade dessutom 3-0 att gå på i det läget efter att Sakari Manninen fullbordat sitt hat-trick halvvägs in i perioden. Målet kom på en ny två-mot-etta där Jere Sallinen igen stod för framspelningen. Denna gång med puck på bladet som tvingade Pettersson-Wentzel till en lång förflyttning som han inte klarade av.

Jag tycker laget som helhet gör en riktigt bra och inte minst stabil insats. Rodrigo Abols fick hoppa in i fjärdekedjan efter att Christopher Mastomäki saknats i uppställningen, och han gör sin bästa match. Tillsammans med Glenn Gustafsson och Kalle Olsson är fjärdelinan riktigt bra där Gustafsson delar ut flera tunga tacklingar och Olsson åker så mycket skridskor så att till och med Sundblad borde häpna.

Den spelare som dock sticker ut mest i matchen för min del var nog Libor Hudacek. Han var verkligen på spelhumör idag. Han var ettrig, hade bra fart och låg bakom många farligheter framåt. Tyvärr drog han på sig två utvisningar också av bara farten när han tar två kanske diskutabla beslut, men jäklar vad bra han var utöver det. Den kedjan borde hängt ett par puckar och kommer nog göra det snart om de fortsätter på detta vis.

Bröderna Spink och Daniel Viksten gör även de en godkänd insats och när de får snurr, då snurras det bra. Samtidigt lyckas de under matchen hålla det ganska säkert hemåt.

Att rulla på sex backar verkar inte varit något problem denna kväll. De löste sina uppgifter på ett bra sätt och även om det fanns lite misstag kom dessa på tacksamma ställen och kunde städas undan.

Härnäst väntar Malmö hemma på torsdag. En match där jag hoppas Örebro kan ta med sig detta spel och knipa nya poäng. Malmö har haft ganska ordentliga problem med skador och annan frånvaro som decimerat truppen. Laget har dock tacklat det på ett bra sätt och vann faktiskt igår mot Frölunda i Göteborg. Något de inte lyckats med på över ett decennium tidigare.

Avslutningsvis en härlig prestation av Örebro som äntligen fick det att lossna och hittar tillbaka till sitt spel från inledningen av säsongen. Nu får de gärna fortsätta på detta vis och klättra uppåt i tabellen. Lagen nedanför har knappat in och det hade varit skönt med en liten lucka innan nästa uppehåll kommer, vilket är ganska snart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *