Spelarna: Var är de nu? (Uppdaterad)

Spelarna: Var är de nu? (Uppdaterad)

När Petter Rönnqvist började rada upp misslyckade värvningar i Cmore-studion blev jag lite nyfiken att kolla upp var alla spelare tagit vägen sedan de lämnat Örebro Hockey, oavsett vilken anledning det må vara. Nedan följer sonika en lista med en hög med spelare utan någon direkt rangordning eller värdering i hur de har det idag. Jag har inte gått alltför långt tillbaka i tiden. Det hade blivit en väldigt lång lista i så fall.

Jared Aulin härjar i NLB och SC Rapperswil-Jona Lakers. Han lämnade Örebro Hockey 2015 och det var inte helt bra stämning när det skedde. Jag vet att folk önskar honom tillbaka, men det kommer högst troligen inte att hända. Varken han eller personer ansvariga för värvningar är sugna på det.

Ben Walter anslöt till Örebro 2013 och fick lämna senare samma säsong. Han värvades som en förstacenter och även om han inledde bra så dog det av och framförallt hade han fruktansvärt svårt med målskyttet. Han drog vidare till Jokerit, men fick sedan lämna även dem. Efter två säsonger, riktigt bra den första, i EC Salzburg i EBEL fick han lämna igen och härjar just nu i Nippon Paper Cranes i Asia League.

Justin DiBenedetto var en av de spelare som skulle utgöra Örebro Hockeys förstalina efter att de hastigt och lustigt tagit klivet upp i SHL. Han spelade ett hårt spel och gick gärna rakt på mål, men tyvärr räckte han nog inte riktigt till för SHL. Efter bara 35 matcher skickades han till Blues i Finland där han inte gjorde något större avtryck. Han gjorde ett nytt försök i Dornbirner i EBEL säsongen efter det, men blev skickad vidare till Ritten i Italien. Han valde sedan att sluta med ishockeyn och jobbar nu som Financial Advisor hos SunLife Financial.

Matt Keith värvades till Örebro inför säsongen 2011/12 och stod för en OK insats. Det blev 11 mål och 27 poäng på 52 matcher, men klubben väntade sig nog mer. Han drog vidare till den tjeckiska ligan och sedan EBEL där han kanske inte gjorde något större avtryck. Sedan dess har han spelat för Braehead Clan i brittiska EIHL där han också varit kapten i tre säsonger och levererat riktigt bra med poäng.

Tim Wallace var den enda av tre nordamerikaner i förstakedjan som fick fortsatt förtroende den andra säsongen i SHL. Halvvägs in i den andra blev han bortskickad till Brynäs och efter det blev det en sejour i Grizzlys Wolfsburg och DEL innan han återvände hem till Alaska Aces i ECHL.

Jakub Petruzalek värvades inför säsongen 2015/16 som en tänkt förstacenter. Han kom in ganska sent i laget och var inte med på försäsongen och det kan vara en del i förklaringen till att det gick så illa. Han hade dessutom en del huvudbry på grund av att han förlorat sin flickvän nyligen. Han skickades vidare till KHL och Dynamo Moskva efter bara 14 matcher. Spelar just nu i Ocelari Trinec i den tjeckiska ligan och gör det helt OK.

Justin Hodgman kom till Örebro från Chicago Wolves i ett desperat försök att hitta en förstacenter. Han beskrev det själv som ”season from hell” där han hade skadebekymmer och inte drog jämnt med ledarstaben i Örebro. Han tog ett uppehälle på en säsong efter det och spelar just nu i Pelicans i den finska ligan och gör det bra med 17 poäng på 19 matcher, men tyvärr blev långtidsskadad innan jul.

Mikko Lehtonen kom till Örebro från Skellefteå efter att han inte lyckats komma upp till sin forna standard. Skador hade förstört det för honom och tyvärr kom han aldrig igång igen efter det. Han blev skickad vidare till Djurgården och spelar just nu i Kärpät utan att göra något större avtryck med 17 poäng på 35 matcher.

Ville Viitaluoma var högst delaktig i att rädda kvar Örebro i SHL under den första säsongen och skrev på ett monsterkontrakt efter det. Han följde upp det med en ganska medioker säsong och sedan en ännu sämre säsong. Nu är han en av ledarfigurerna i Vaasa Sport som nyligen blev befordrade till högsta serien i Finland. Han har stått för 17 poäng på 33 matcher.

Nick Plastino värvades till Örebro från Bofors innan Örebro hade spelat klart kvalserien och gått upp i SHL. Han hamnade utanför laget i perioder, men gjorde ändå 8 poäng på 49 matcher. Han drog vidare till Stavanger Oilers i norska högstaligan och presterade hela 40 poäng på 42 matcher. Etter det blev det Tappara i Finland där han gjorde det helt OK med 22 poäng på 55 matcher. Just nu spelar han i KHL med HC Slovan Bratislava och har gjort 16 poäng på 46 matcher.

Derek Ryan gick vidare till att skriva ett tvåvägskontrakt med Carolina Hurricanes. Han spenderade första säsongen mestadels i Ahl med Charlotte Checkers och var deras kapten och bästa spelare. I år har han spelat till sig en plats i Hurricanes och verkar göra bra ifrån sig i NHL.

Ryan Gunderson kom till Örebro 2010 och gjorde succé. Med 39 poäng på 52 matcher fanns det nog inga större chanser för Örebro att behålla honom. han gick till Brynäs där han fortsatte att göra väldigt bra ifrån sig i tre säsonger innan han fick chansen i KHL med Jokerit och sedan Dinamo Minsk. han återvände sedan till Brynäs, men det sägs att Örebro också försökte värva hem honom.

Marko Anttila kom till Örebro i ett skede där han varit utfryst från sin KHL-klubb och var en hyllad värvning även av media. Han hade en fantastisk avslutning på säsongen me 20 poäng på 22 matcher. Tyvärr skulle det bestå som hans bästa notering även efter två hela säsonger till i Örebro-tröjan där han som bäst tangerade antalet poäng. Just nu är han i Jokerit i KHL och skrev nyligen på en förlängning av sitt kontrakt trots att han endast producerat 11 poäng på 42 matcher.

Tomas Skogs behöver kanske ingen närmare presentation. Mora-sonen valde att nobba det kontraktsförslag som Örebro presenterade för honom efter att hans föregående gått ut. Istället gick han till Färjestad där han kanske inte gjort något stort avtryck, men i den backlinjen är det nog svårt att sticka ut. Har haft en del skadebekymmer.

Daniel Sondell värvades till Örebro från Rögle och var en stark offensiv kraft under sin enda säsong. Han hade en klausul för att kunna gå till en bättre liga om han fick chansen, och det fick han. Två väldigt poängstarka säsongen i EV Zug i NLA blev det innan han gick vidare till HC Lugano där han tyvärr hamnat utanför laget. Istället gick han vidare till EC Salzburg i EBEL där han än så länge är poänglös. Äger ett hus utanför Örebro.

Melker Karlsson lånades ut till Örebro under en kort sejour under säsongen 2010/11 för att han skulle få speltid. han är just nu ordinarie i San Jose Sharks och The Melkman är mycket uppskattad där.

Brett Sterling lånades in till Örebro efter en aningen misslyckad säsong i HV71. Han blev inte kvar i Örebro utan drog vidare till EC Salzburg i EBEL där han blev kvar i två säsonger efter att ha snittat över en poäng per match. Han spelar just nu i Chicago Wolves i AHL.

Ludvig Byström lånades ut till Örebro under säsongen 2012/13 från Modo. Färjestad valde sedan att värva honom till sitt J20-lag och efter att han fått chansen att spela några SHL-matcher valde han att dra över till AHL och Texas Stars där han varit en stabil back. Han har inte fått chansen i Dallas ännu.

Sebastian Collberg lånades in till Örebro från Frölunda för att ge den snabbe och målfarlige forwarden speltid. Han tog vara på chansen han fick och bidrog med 6 mål på 15 matcher. Efter det blev det en säsong i Frölunda innan han drog över till Nordamerikan där han studsade runt en del bland olika klubbar och ligor utan att lyckas göra något direkt avtryck. Rögle passade då på att värv hem honom till Sverige inför denna säsong.

Pär Edblom hade en riktigt stark första säsong med Örebro 2010/11 med 41 poäng på 52 matcher. Han hamnade sedan lite längre ned i kedjeformationerna säsongen därpå och gjorde endast 18 poäng då. Resan gick vidare till Leksand som han sedan följde med upp i SHL, men lyckades inte riktigt få till det där. Efter turer till Södertälje och sedan Björklöven har han hittat hem till Modo igen, men har tyvärr gått skadad större delen av säsongen och det är nog oklart om han kommer att komma tillbaka till hockeyn.

Joonas Jalvanti kom till Örebro inför den andra säsongen i SHL och verkade vara en ung och lovande back som gjort det bra i finska ligan. Han stack inte ut direkt och på sina två säsonger fick han nog mer glåpord än hyllningar från fansen. Just nu spelar han i Jokerit i KHL och är ungefär lika synlig där som han var i Örebro.

Jere Sallinen kom till Örebro samtidigt som Ville Viitaluoma, men till skillnad från sin landsman valde han att åka tillbaka till Finland efter sin korta sejour i Örebro. Efter två säsonger i Jokerit där han gjorde 15 respektive 19 poäng valde han att åka över och spela för Bakersfield Condors där han stått för 2 mål på 27 matcher.

Mason Ramond kom till Örebro under lockouten i NHL 2012/13. Han spelade bara två matcher och hann göra 1 mål, men många supportrar minns honom med glitter runtom sig. Han återvände till Vancouver Canucks och gjorde 22 poäng på 46 matcher. Säsongen därpå gjorde han sin bästa säsong hittills när han lyckades med 45 poäng på 82 matcher för Toronto Maple Leafs. Det gav han ett kontrakt med Calgary Flames där han tyvärr floppade under två säsonger. När Anaheim Ducks gav han ett kontrakt inför den här säsongen blev det kortvarigt med endast 4 matcher spelade och -2 i protokollet. Han är just nu utan kontrakt.

Robin Dahlström värvades till Örebro av nye tränaren Patrik Ross. Han följde med honom från Troja Ljungby helt enkelt och han går väl till historien som Örebro Hockeys första målskytt i SHL, men i övrigt hade han en tung säsong. Han var bitvis skadad, bitvis utlånad och bitvis bänkad. Andra säsongen på kontraktet spenderade han mestadels i Vita Hästen. Efter det återvände han hem till Norge och Lörenskog där han varit en stabil producent. Han är styvbror med Mats Zuccarello om ni inte visste det.

Stefan Johansson var landslagsbacken som skulle höja upp nivån på Örebros backlinje. Han kom till Örebro efter en tämligen svag säsong i HV71 och ville få en nystart. Det blev tyvärr inte mycket med det utan det blev endast 1 mål på 46 matcher den första säsongen och den andra säsongen blev det endast 5 matcher innan skador satte stopp för det. Han skickades sedan tillbaka till AIK där han slog igenom en gång i tiden och där är han fortfarande.

Robin Gartner värvades från Mora till Örebro för att få in en powerplay-back, men han lyckades inte följa upp sin föregående säsong i Örebro. Han blev dock kvar i Örebro även när klubben gick upp i SHL, men var utanför laget en hel del. Han gick sedan till Leksand där han gjorde en helt OK säsong i SHL, men fick inte vara kvar där. Karlskrona tog då honom och efter en betydligt svagare säsong ifjol har han varit ganska stabil i år.

Bonus:

Conny Strömberg hade två sejourer i Örebro och om vi utgår från den sista så har han sedan dess spelat i: Västerås, AIK, Herlev Eagles, Sheffield Steelers (blev mästare) och nu Västervik där han gjort 18 poäng på 25 matcher. Gubben kan än.

En till:

Brian Willsie valde att avsluta karriären efter sin andra säsong hos Örebro Hockey. Han flyttade till Denver och jobbar nu med spelarutveckling hos Colorado Avalanche.

3 svar på ”Spelarna: Var är de nu? (Uppdaterad)

  1. Riktigt kul läsning…saknar dock en spelare i listan, nämligen Brian Willsie.

  2. Intressant med Nick Plastino, då en av mina favoritbackar. Tyckte han kunde ha fått mer tid och tålamod med sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *