Statistik: Förläng eller inte förläng, det är frågan

Statistik: Förläng eller inte förläng, det är frågan

BetterThanAMonkey.com uppdaterade nyligen sin sida med nya siffror och visualiseringar som verkligen lyfter fram avancerad statistik på ett intressant och snyggt sätt. Om ni vill se siffrorna jag hänvisar till nedan klicka in på sidan ovan.

Vi håller oss som vanligt till Örebro när vi utvärderar, men givetvis är det svårt att inte flika in någon jämförelse med andra lag och deras spelare. Örebro är trots allt något av en avvikelse när man stirrar enbart på Corsi. De har tredje bäst Corsi i SHL, men slåss för att slippa kvalspel.

Problemet Örebro haft har varit andelen kvalitativa avslut, men det har vi redan avverkat i tidigare inlägg. Det är något som också blivit bättre under den nya tränartrojkan och gör i alla fall mig lite pirrig inför nästa säsong där man förhoppningsvis kan bygga vidare på detta och då även kanske skräddarsy truppen lite bättre med en förhoppningsvis större spelarbudget än de 3kr och 50 öre som förre ledningen lämnade efter sig.

Med det sagt borde man kanske kolla lite på hur nuvarande spelare presterar och vilka som det borde föras diskussioner med på ett (förläng) eller annat (sparka) sätt. Ett antal spelare, framförallt backar, har kontrakt över nästa säsong och där kommer jag mest bara presentera hur det presterat och inte resonera så mycket kring om de ska vara kvar eller inte.

Några termer bara först:

CA60 – Skott emot när spelaren är på isen vid lika styrka per 60 minuter
CF60 – Skott för när spelaren är på isen vid lika styra per 60 minuter
CF% – Det man brukar mena när man säger Corsi. Procentandelen skott för och emot när spelaren är på isen vid lika styrka.
CREL – Relativ jämförelse av spelarens Corsi när han är på isen och när han inte är det. Om den är positiv skjuts det mer framåt när han är på isen, om den är negativ får laget mer skott emot sig när han är på isen.
P EQ/60 – Poängproduktion vid lika styrka per 60 minuter.

Backar

Jonathan Andersson – 20/21
Har haft en mycket tyngre säsong nu än den föregående då han verkligen blommade ut. Defensivt har han gjort det bra med backarnas näst bästa CA60 (43,56), men CF60 (50,67) lyckas han bara precis klättra förbi Rissanen (47,71) och Arnesson (49,82), och då är det ett hopp upp till Näkyvä (54,43) som är fyra i den ligan. Han har mer att ge, det har vi sett, och vi får hoppas han kan ta sig tillbaka den nivån igen.

Linus Arnesson – Till 18/19 + år
Den enda backen som kan lämna utan att bryta ett kontrakt är Linus Arnesson som har ett optionsår som han väljer om det ska nyttjas eller inte. Jag skulle inte bli chockad om han väljer att söka sig vidare. Detta år har kanske inte blivit vad han tänkte sig. Han är nästsist i CA60 (48,62) av backarna, sist i CF60 (49,82) och relativt Corsi (-3,72). Han får på fingrarna av Rissanen (51,62%) i CF% eftersom han har bättre CA60. Arnesson är den som har sämst underliggande siffror av backarna.

Gustav Backström – 19/20
Verkar fortsatt få mycket kritik från en del, men jag känner att det börjar bli alltmer obefogat. Han sitter på näst bäst CF% (55,99) av backarna (bakom Näkyvä), tredje bäst CA60 (44,56) och näst bäst CF60 (56,69) och relativ Corsi (1,66). Han har alltså bättre värden än Ebert i flera kategorier. Backström har med andra ord väldigt bra underliggande siffror, men hans poängproduktion är väl inte alltför imponerande. Man skulle kunna säga att han är en bra defensiv back helt enkelt.

Nick Ebert – 20/21
Offensivt ett monster. Defensivt inte lika imponerande. Han har faktiskt sämst CA60 (48,63) av backarna, men offensivt är han överlägsen i CF60 (61,43) och det gör att han ändå kan rankas trea i CF% (55,81%) och relativ Corsi (+1,48). Borde spela i NHL kan man tycka, men med lite tur så blir han kvar.

Kristian Näkyvä – 20/21
Lagets bästa defensiva back vad det verkar. CF60 (54,43) får han se sig slagen av Backström (56,69 )och Ebert (61,43), men hans CA60 (40,89) är så stabil att han ändå har bäst CF% (57,10%) och relativ Corsi (+2,77). Näst bäst P EQ/60 (1,01) av backarna efter Ebert (1,14). Värvad som en toppback och levererar som en.

Rasmus Rissanen – 19/20
Mina åsikter kring Rissanen har jag vädrat flitigt och det är bland annat baserat på hans siffror. Rissanen är tredje sämst CA60 (44,71), sämst CF60 (47,71) och näst sämst CF% (51,62%) och relativ Corsi (-2,71). Hans poängproduktion är väldigt svag. Det är detta man ofta får när man värvar en utpräglat defensiv pjäs. Om någon back hänger löst är det han, men han har fortsatt kontrakt. Vi får se vad som händer här.

Stefan Warg – 21/22
Knappt spelat i Örebro så underlaget är för litet än så länge, men han behöver växla upp rejält om jag ska ändra åsikt om honom. Just nu sämst Corsi i laget och det är inte ens nära. Hans siffror i Malmö var inte överdrivet bra heller, men där hade han relativt bra CA60. Sedan har Malmö som lag sämre Corsi än Örebro så det är svårt att jämföra mellan lagen.

Forwards

Rodrigo Abols – Utgående
Abols är ett spännande fall. Han har inte speciellt bra Corsi-värden. CA60 är tredje sämst i laget (50,88). CF60 är i nedre tredjedelen (51,72), CF% (50,41%) och relativ Corsi (-3,92) är i bottenskiktet av laget, men han har gjort 14 mål och är med det en av lagets bästa i P EQ/60 (1,55). Jag tycker han är spännande nog för att förlänga med, men det finns utrymme för att förbättra saker i hans taktiska spel.

Jordan Boucher – 19/20
Sett rent krasst till hans Corsi är han under snittet i laget. Hans CA60 (45,89) är bättre än övriga siffror, men jag misstänker lite att hans svaga inledning på säsongen tynger ner honom här. Han tog tid på sig att komma in i spelet. Hans P EQ/60 är näst bäst i laget (1,77). Bara Palushaj slår honom på fingrarna (2,29). Han ska bli mycket spännande att följa nästa säsong och jag ser ingen anledning att försöka bryta kontraktet i dagsläget sett till den roll han har.

Glenn Gustafsson – Utgående
Inga siffror som imponerar någonstans. Ligger i nedre kvartilen i samtliga fall. Hade en tung start på säsongen, men har spelat upp sig. Har tillsammans med Boucher och Mastomäki varit lagets kanske viktigaste lina på sistone. Frågan är om det tillsammans med hans Örebrobakgrund räcker till nytt kontrakt? Jag är benägen att tro det, men lämnar det öppet.

Shane Harper – 19/20
Värvades inte som en spelare för förstalinan, men har fått klä på sig det i brist på andra spelare. Har väldigt genomsnittliga värden rakt igenom. Sticker inte ut varken positivt eller negativt jämfört med övriga laget. Poängproduktionen har kommit igång på sistone, men alla hans siffror är ganska mellanmjölk, relativt laget.

Anton Hedman – Utgående
Kom in och gjorde en Antilla förra säsongen. Var starkt bidragande till en vettig avslutning på säsongen. Har fortsatt producera vettigt med poäng, en av lagets bästa faktiskt i P EQ/60 (1,67), men hans Corsi-värden är faktiskt ganska bedrövliga. Han är sämst i CA60 (52,14) i hela laget och CF60 är i nedre tredjedelen (51,30). Sämst CF% (49,60) och relativ Corsi (-4,73) om man räknar bort Kalle Olsson som knappt spelat. Jag vet inte riktigt hur jag ska ställa mig här. Han är god för runt 20 poäng, men frågan är vad det kostar antar jag. Ingen given förlängning baserat på dessa siffror.

Viktor Lodin – 19/20
Lodin har lagets bästa CA60 (38,10) bortsett Wandell. Han släpper med andra ord till väldigt lite skott. Tyvärr har han också sämst CF60 (45,55) så det händer minst framåt också när han är inne, men fortfarande så pass att han får en positiv relativ Corsi (+0,12) och en CF% (54,45%) som är ganska genomsnittlig för laget. P EQ/60 är likaså genomsnittlig (1,15), och med tanke på att han är junior klart godkänd. Ska bli spännande att se om han kan ta kliv till nästa säsong.

Christopher Mastomäki – 21/22
Förlängde nyligen med tre år till. Ska vara en stommespelare är det tänkt. Har en tung roll i fjärdelinan, men hans Corsi-värden är bland de sämre i laget. Nedre tredjedelen på allihop, men hans poängproduktion har kommit igång på slutet och med tanke på hans ringa ålder och rutin trots den är det en intressant förlängning. Hade önskat hans CA60 (48,62) varit bättre med den starka defensiva roll han har, men likt Boucher hade han en tung start på säsongen.

Kalle Olsson – Utgående
Kommer precis över tröskeln i speltid för att man ska kunna utvärdera honom, men det känns ändå lite orättvist. Han är nog den som presterar svagast i laget och med alla hans skador som varit är det inte helt konstigt. Han har inte kommit in i säsongen ordentligt tyvärr och det blir nog ingen förlängning trots att han utgjort en del i den lilla kärna som funnits.

Aaron Palushaj – 19/20
Fjärde bäst CA60 (41,05), tredje bäst CF60 (60,03) och näst bäst CF% (59,39%) och relativ Corsi (+5,06). Klart högst poängproduktion vid lika styrka i laget (2,29). Han gör en del idiotpassningar som tyvärr kostat en del, men överlag väldigt fina siffror. Får betalt för att vara spets och levererar för det.

Jere Sallinen – Utgående
Lagets kapten som alltid ger allt, men inte alltid får ut allt. Fjärde bäst CF60 (58,75), men hans CA60 (47,32) ligger i den nedre tredjedelen av laget. Har en stabil CF% ()55,39% och relativ Corsi (+1,06) så jag skulle inte motsätta mig en förläning. Hans produktion ligger den där brukar, men det hade så klart varit bra om han fick upp den något. Runt 20 poäng är lite klent för en spelare som ska vara så pass framträdande.

Tylor Spink – Utgående
Hans Corsi-värden är inte fy skam. Han ligger plats 5-7 i laget alla kategorier. Hans poängproduktion P E/60 däremot är ganska svag (0,70). Jag ser inte att man kommer förlänga kontraktet. Han har inte lyckats följa upp eller förbättra sin produktion från första säsongen som ändå visade på potential.

Tyson Spink – Utgående
Har tyvärr spelat för lite för att man ska kunna utvärdera hans siffror på ett rättvist sätt. Anledningen till att han spelat lite är mestadels på grund av skador, men också för att han varit utanför laget. Svårt att se varför man skulle förlänga.

Patrik Virta – Utgående
Redan gjort klart att han ska till Nordamerika efter säsongen. Har spelat upp sig ordentligt på sistone efter en minst sagt katastrofal inledning. Bra Corsivärden där framförallt hans CF60 (57,22) sticker ut, men det vägs ner av en sämre CA60 (46,14). Sägs vara ganska dyr oavsett.

Tom Wandell – till 20/21
Ett Corsimonster rakt igenom. Lagets bästa CA60 (36,87) och CF% (62,42%) och näst bästa CF60 (61,25) . Hans relativa Corsi är i och med det också genom taket med +8,09. Hans poängproduktion skulle kunna vara bättre, men det kan man nog i viss mån skylla på svaga kedjekamrater. Potential för mer.

Marcus Weinstock – Utgående
Weinstock utnyttjar sin erfarenhet och bidrar med en mycket stabil defensiv och bra CA60 (42,09). Offensivt är det dock inte samma flärd längre och hans CF60 är medelmåttig för laget (52,10), vilket ändå gör att hans CF% (55,32%) och relativ Corsi är vettiga (+0,99). Poängproduktionen är sämre den med och frågan är hur klubben ser på honom. Han blir kanske inte bättre, men han är fortfarande väldigt stabil. Vågar inte säga bu eller bä om förlängning.

Målvakterna har vi redan avverkat i flera inlägg och just nu finns det inga tunga skäl för att förlänga med någon av dem.

Sammanfattningsvis får man ändå säga att det finns ett par spelare som man nog bör föra diskussioner med om en eventuell förlängning, men också några som kommer att få tacka för sig. Eventuellt kan det nog också bli att man försöker dumpa något kontrakt för att göra plats för bättre spelare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *