Statistik: Spelarnas säsong i siffror: Forwards

Statistik: Spelarnas säsong i siffror: Forwards

Del 1 med backar och målvakter släpptes förra veckan och då kände jag att det blev alldeles för mycket text med alla spelare i en och samma artikel. Väntan är nu över och här kommer en utvärdering av alla forwards. Bland målvakter och backar var det inte så mycket gråzon utan målvakterna försvinner och backarna sitter på kontrakt med något enstaka undantag för Ebert som kan dra till NHL och Arnesson som har ett optionsår.

Här följer alltså del 2 med alla forwards.

Forwards

Jag kan börja med att säga att alla siffror kommer från SHL.se, Betterthanamonkey.com och den statistik som PB_90 samlat in. Jag har försökt slå ihop allt för att ge en övergripande bild för varje spelare och sedan säga något om det.

Först statistiken som allting utgår ifrån:

Basstatistik för forwards
Avancerad statistik för forwards
GameScore för Forwards

Aaron Palushaj

Vann poängligan trots att han bara spelade 31 matcher, men han hann ändå göra 28 poäng. Han låg stundvis över 1 poäng per match i snitt och hade nog slutat runt 50 poäng totalt om han fått spela hela säsongen. Han är en av ligans bästa forwards poängmässigt, men också en av de spelare som drar på sig flest utvisningar. Han har också visat sig vara något av ett problem för Örebro i omklädningsrummet om man ska tro det som kommer ut.

Han har klausuler för att kunna gå till KHL och NLA i sommar och han har anbud att välja mellan. Han rehabtränar fortfarande, men har gått på is. Om han blir kvar eller inte vet vi inte, men för rätt pengar ska han självklart gå till Schweiz eller Ryssland. Inget snack om det. Det skulle frigöra en massa pengar för att värva en drömmålvakt för Örebro, men givetvis måste även han ersättas på något sätt. Han var framförallt väldigt viktig i powerplay. Även om Örebro fortsatte att producera i den spelformen efter hans skada så var det jämnare med honom där.

Gissning: Tar ett fett kontrakt utomlands (och det ska ingen klandra honom för)

Shane Harper

Värvades till andralinan, men när andra värvningar föll igenom blev han uppgraderad till förstalinan och inledningsvis producerade han ganska dåligt. Han blev sen parad med Palushaj efter önskemål från den senare om det. Det gjorde att han mer eller mindre försvann i spelet och bara försökte spela till just honom. Mot slutet av säsongen har vi fått se vad en självständig och självsäker Harper kan göra. Han kom upp i 28 poäng, 9 mål och 19 assist, och det är faktiskt mer än godkänt för en spelare som ska höra hemma i just en andralina.

Harper har kontrakt. Han längtar troligen inte tillbaka till KHL, men jag ser fram emot att se vad han kan göra när han har en säsong i benen och självförtroende från start. Hans fart, spelsinne och fina dragningar kom verkligen fram mot slutet här och jag är inte ett dugg ledsen just nu att han kommer vara kvar nästa säsong.

Gissning: Har alla förutsättningar för en ännu bättre, stabilare säsong till hösten.

Rodrigo Abols

SHL farligaste styrningar. Det är Abols det. Han styr in puckar från blå bättre än någon annan, men han har visat att han kan göra mål på andra sätt också. Skrev nyligen på nytt kontrakt och det ska bli mycket spännande att se vad han kan göra nästa säsong. Det blev en herrans massa mål och det är givetvis anmärkningsvärt med en skottprocent på 18%. Han kommer troligen falla tillbaka något nästa säsong, men samtidigt så kanske han kan bättra på sin skörd med assister.

Risken är att han nästa säsong kommer att förföljas av media om målen inte kommer direkt. Jag hoppas han och klubben har tillräckligt kalla huvuden för att inse att han kanske inte kommer upp i samma siffror igen.

Gissning: Färre mål, fler assist, men fortsatt ett stort offensivt hot.

Anton Hedman

Bli inte arga nu, men Hedman har utgående kontrakt och jag är lite inne på att man inte ska förlänga med honom. Han är en spelare för tredjelinan, men han är nog lite för dyr, lite för gammal för det. Hans 9 mål och 14 assist är personbästa för en säsong i SHL. Vid 32 års ålder är det ytterst tveksamt att han kommer att förbättra det. Hans fysiska spel och hårda jobb är givetvis härligt att se, men faktum är att Hedman har relativt svaga underliggande siffror där framförallt hans CA (skott emot) sticker ut som en nagel i ögat.

Han ligger förhållandevis högt upp i den interna poängligan, men det är lite på grund av brist på riktiga spetsspelare.

Gissning: Hedman lämnar. Ger plats för yngre spelare med fler uppsidor.

Jere Sallinen

Sallinen är stabil. På gott och ont. Han producerar runt 20-25 poäng per säsong. Det är vad man får i poängprotokollet. Han sliter som ett djur och han är ett bra kaptensämne, men … Är han bra nog? Om Hedman är en spelare med relativt svaga underliggande siffror så är Sallinen en spelare med bra, rent av riktigt bra siffror. Han är också en av de spelare som skjuter flest skott, men har ganska låg utdelning på sina skott.

För rätt pengar antar jag att han skulle kunna bli kvar. Hur högt värderar Niklas Johansson Corsi och andra siffror? Om högt, Ja då kanske man ska kolla på en förlängning, om Nej… då lämnar nog Sallinen och ger plats för en yngre spelare med potentiellt högre produktion.

Gissning: Ingen aning.

Jordan Boucher

Kom in som en chansning på försäsongen och fick kontrakt trots en i min bok kanske inte helt övertygande insats. Han började sedan säsongen stapplande där man mest fick se hans enorma utväxling och höga fart på isen, men inte så mycket mer.

Han har dock växt in i SHL och tillsammans med Christopher Mastomäki och Glenn Gustafsson utgjorde han en av SHL:s bästa kedjor under sluttampen. Hans skridskoåkning är världsklass. Hans produktion inte på samma nivå, men i en fjärdelina eller som en komplementspelare i andra linor fungerar han ypperligt.

Har producerat helt OK för sin istid och makalöst för sin minimala lön.

Gissning: Ungefär samma produktion nästa år, men är med från start och oroar direkt.

Marcus Weinstock

Hockey-IQ så det rinner över. Har på ålderns höst lagt till en fysisk dimension i sitt spel, men hans produktion har under året sjunkit betänkligt från föregående år. Bara 20 poäng, 7 mål och 13 assist, från den kreative spelaren är den lägsta sedan Örebro gick upp i SHL. Det känns som att Weinstock haft sin puckel på karriären och även om han skulle kunna återupprepa denna säsongs produktion är det nog inte därför man ska förlänga med honom.

Örebro kommer att föryngra laget. Det är mer eller mindre klart. I den svängen är det också väldigt viktigt att man har en och annan gammal räv som kan agera mentor och ta hand om dessa spelare. Där anser jag att Weinstock fortsatt har en viktig roll. Jag tror Weinstock får svårt att hålla uppe produktionen, men längre ner i kedjorna och inte minst i omklädningsrummet finns det fortfarande en plats för honom i laget.

Värderar man det ledarskapet och den rutin han har blir han kvar. Han spelar ju i stort sett gratis ändå.

Ännu viktigare är dock att fråga honom om han vill spela fler matcher?

Gissning: Kan bara hoppas, men har verkligen ingen aning.

Tom Wandell

Han kan verkligen inte vara nöjd med säsongen sett till sin produktion. Wandell har gått från 26 poäng som var godkänt förra säsongen till 17 poäng denna säsong. Han är fortsatt ett jävla Corsi-monster. En av ligans absolut bästa på att sätta stopp för motståndarnas skott och hålla pucken i anfallszon. Han har en skridskoåkning som är så mjuk och härlig att titta på att man får som ett skimmer runt ögonen när man ser honom glida mellan backarna.

Wandell har kontrakt och att han blir kvar råder det inga tvivel om. Det man dock behöver göra något åt är varför han inte lyckas få till det mer?

Gissning: Studsar tillbaka något i produktionsväg med lite stabilare kedjekamrater.

Patrik Virta

Sade att han ville dra till Nordamerika efter säsongen. Varit en besvikelse allt som allt. Skulle vara förstacenter. Som bäst producerar han för en andra/tredjelina.

Det är bara att tacka och gå vidare. Han vill andra saker och klubben kan lägga lönen på någon bättre.

Gissning: Lämnar

Christopher Mastomäki

Hade en mycket tung inledning på säsongen och det tog egentligen fram till det att han skrev nytt kontrakt sent in på säsongen innan han kom igång med poängproduktionen. Sättet han avslutat säsongen på är dock remarkabelt. Han har inte bara producerat poäng, han har varit en best där ute. Han är överallt och i både 5v5 och boxplay har han dominerat spelet. Han stressar smart och han är verkligen precis en sådan kille man vill ha som center för en fjärdelina.

Han har dessutom potential för att klättra i hierarkin om det vill sig. Han gjorde sin poängbästa säsong hittills i SHL och är trots allt bara 22 år gammal. Han har spelat hela fyra säsonger hittills i SHL och det lär bli många fler.

Gissning: Några lite fler poäng nästa säsong.

Tylor Spink

Inte alls fått till det och han kommer att få lämna. Jag tyckte ändå att hans och brorsans första säsong gav lite mersmak rent poängmässigt, men ingen av dem har lyckats följa upp det på ett bra sätt.

Någon svamlade att de skulle vara klara för Brynäs. Det tror jag inte, men de borde söka sig vidare till en sämre liga där deras mindre fysik inte är ett lika stort hinder som det varit i SHL.

Gissning: Lämnar.

Glenn Gustafsson

Likt många i laget hade han en tuff start på säsongen. Han såg trög och långsam ut, men har lyckats accelerera igång och på slutet varit en stöttespelare för laget. Grym i boxplay som alltid och stabil i 5v5. Spelar klokt och inte minst fysiskt. Ibland på gränsen till det tillåtna och jag hade nog gärna sett att han kanske var lite mer försiktig i en del tacklingar. Jag är lite rädd att han kommer att skada någon allvarligt när en tackling landar väldigt fel för hans tacklingsteknik är inte alltid super.

Kan skjuta också, men har lite svårt att komma till. Lyckas inte riktigt skapa sig utrymmet för att använda skottet tyvärr. Lyckas han hitta det utrymmet kommer det också ramla in lite puckar.

Gissning: Har redan förlängt sägs det.

Viktor Lodin

En junior som verkligen fått chansen i år. Det har dock varit lite ut och in i truppen och han har haft lite svårt att verkligen få det sista att lossna. Han skapar en del chanser, men produktionen är ganska liten. Har farten och tekniken för SHL. Fysiken är nästan där även om han kan se lite liten ut ibland, men då han är orädd i sitt spel lyckas han ändå klämma sig fram och smälla på lite.

Gissning: Viktig framtidsspelare som kommer få fortsatt förtroende nästa säsong.

Kalle Olsson

Har fått säsongen förstörd av skador. Det blev 35 matcher i protokollet, men ytterst sparsamt med speltid. Han är 34 år gammal och blir inte bättre. Tyvärr får vi nog säga tack och adjö till Kalle. Det är inte utan man blir lite ledsen när man inser att det nog är slutspelat för honom i Örebro.

Gissning: Lämnar.

Tyson Spink

Samma här, fått säsongen förstörd med skador. Kalle lyckades ändå jobba till sig lite speltid, men Tyson har varit utanför även när han varit frisk.

Han kommer lämna tillsammans med brorsan.

Gissning: Lämnar.


Anton Johansson och Linus Öhlund har spelat för lite för att utvärderas. Öhlund är fortsatt Örebros spelare dock, men Anton Johansson är numera Oskarshamns spelare. Om han kommer tillbaka eller inte vet vi inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *