Statistik: Spelarnas säsong i siffror: Målvakter och backar

Statistik: Spelarnas säsong i siffror: Målvakter och backar

Grundserien är slutspelad och vi kan börja summera hur det gått för varje spelare. Örebro har haft en minst sagt turbulent grundserie. En sjukdom som tyvärr verkar letat sig med in i slutspelet om man ska se hur matchen mot Växjö senast slutade. Just för denna text tänker jag försöka fokusera på grundserien och hur det gått för spelarna där. Slutspelet är en historia i sig helt enkelt.

Målvakter

Tyvärr får vi väl konstatera att varken Eero Kilpeläinen eller Stefan Stéen lyckats leverera på en nivå som varit tillfredställande. Kilpeläinen blev dessutom skadad långt in på säsongen. Jhonas Enroth värvades in sent i ett försök att rädda säsongen och undvika kval. Med tanke på att laget tog sig till slutspel får man nog se det som en lyckad värvning. Troligtvis top 3 av sena panikvärvningar tillsammans med Ville Viitaluoma och Markko Anttila.

Den låga räddningsprocenten är något Steen och Kilpeläinen fått mycket kritik för och det med all rätt. Att ligga närmare 89% är underkänt. Det finns inget annat betyg att sätta tyvärr. Kilpeläinens GAA på 3,1 är även det underkänt med god marginal. Däremot är Stéens 2,69 klart närmare något man skulle kunna kalla för godkänt. Det är inte lysande på något vis, men det är en siffra som sticker ut i relation till de andra här och den gör det på ett positivt sätt.

Nu är det dock mer eller mindre klart att Stéen lämnar. Örebro kommer inte att ge honom en förstaspade nästa säsong och det är det han är ute efter. Han är fortfarande ung och utvecklingsbar. Han behöver speltid och det kanske på lägre nivå eller annan liga för att bli mer bekväm. Kilpeläinens gör en klart sämre säsong denna än föregående och har dessutom varit skadad. Han kommer inte att bli kvar. Det har jag svårt att se.

Jhonas Enroth lär åka tillbaka till KHL. Dynamo Minsk vill ha tillbaka honom och det är en löneskillnad som inget SHL-lag kan matcha. Det blir med andra ord två nya målvakter nästa säsong med tanke på allt detta.

Backar

Mot slutet av förra säsongen lyckades Örebro värva in Nick Ebert från Slovan Bratislava. Han hade sökt sig till Europa efter att ha fått nog av att harva i AHL utan att få någon verklig chans i NHL. Han visade ganska omgående att han hade stora kvalitéer och han stod högt upp på mångas önskelista när säsongen sedan var över. Det surrades dock om att hans lönekrav var alldeles för häftiga för att Örebro skulle ha råd med honom, men det löste sig till slut. Han har fortsatt visa att han är en fruktansvärt bra spelare, men hans ljumskproblem känns som att de hämmat honom. Han spelar mycket, men inte vansinnigt mycket, och står ändå över träningar.

Det finns konkret intresse från Vegas Golden Knights, men om det finns ett kontraktsförslag vet vi inte. Vi vet inte heller om ett eventuellt förslag är tillräckligt lockande. Vegas har en ganska anonym backlinje och Ebert skulle kunna spetsa till den offensivt i alla fall. Han har lite småskavanker och hans defensiva jobb lämnar en del att önska mellan varven. Det blir en nervös sommar helt enkelt.

Basstatistik för backarna

I skuggan av honom har Kristian Näkyvä levererat hockey på en riktigt hög nivå. Han spelar smart och effektivt. Han producerar bra framåt och spelar säkert hemma. Han är i min bok stabilare än vad Ebert är, men han är inte riktigt samma hot offensivt även om han är farlig att lämna ren för motståndarna. Jag vet inte om han inte vill spela i KHL eller om det av någon outgrundlig anledning aldrig kommit ett kontraktsförslag därifrån, men han är utan tvekan en av SHL:s bästa backar. I skuggan av Ebert så är det svårt att märkas.

Bakom de två har Linus Arnesson och Jonathan Andersson kämpat med formen till och från. Båda är tvåvägsbackar med kvalitéer som borde kunna göra dem till riktigt bra backar i SHL med tid, men just nu känns det som att lägstanivån är något för låg i båda fall. Med det sagt vill jag ha kvar båda för att vidareutveckla dem. Det finns mycket potential i båda. Potential som gör dem till landslagsbackar i sina bästa stunder.

Arnesson är något bättre defensivt och Andersson bättre offensivt, men ingen faller igenom i sina sämre discipliner sett över hela säsongen.

Avancerad statistik för backarna

Om de föregående är mer utpräglade tvåvägsbackar är Gustav Backström och Rasmus Rissanen av det mer defensiva slaget. Det finns dock en stor skillnad mellan de två när tittar på siffrorna och det är att Backström har väldigt mycket bättre offensiva siffror. Det defensiva spelet är ganska jämbördigt, men med Backström på isen är det offensiva spelet på en annan nivå än med Rissanen.

Den senare har dock spelat upp sig under slutet på säsongen och jag är inte alls lika övertygad om man att man ska försöka leta vägar ut ur kontraktet. Tillsammans med Stefan Warg har han hittat en partner som kompletterar honom och gör honom bättre helt enkelt. De är knappast vad man skulle kalla för ett ultramodernt backpar, men deras underliggande siffror tillsammans är inte helt under isen. Underlaget är dock ganska litet.

På tal om just Warg så hade han en aningen tung start i Örebro och det tog några matcher innan spelet satte sig och han hittade en partner i Rissanen. När det väl såg ut att fungera så visade Warg att han faktiskt kan och nog hör hemma på den här nivån. Han spelar hårt, men på rätt sida. Han verkar dra på sig färre antal utvisningar i Örebro också. Det var ett orosmoln för mig, men det har skingrat sig.

Utöver dessa herrar har man Lukas Pilö på lån till Oskarshamn och Alfred Barklund på tillväxt i J20. Båda har spelat för lite för att kunna utvärderas i detta sammanhang, men de är del av framtiden och frågan är om någon av dem får plats nästa säsong eller måste vänta längre.

Kontraktssituationen som sådan gör gällande att Arnesson har ett optionsår och han har anbud från andra klubbar. Ebert kan lämna för Nordamerika, men jag tycker att Näkyvä borde dra till sig uppmärksamhet från både NLA och KHL med tanke på hur bra han är.  Att behöva försöka ersätta både Ebert och Näkyvä hade varit extremt tufft, men det troligaste är nog att bara Ebert försvinner. Övriga backar har kontrakt och det kommer nog se sig likt ut i det stora hela nästa säsong.

Med Rissanen på väg åt rätt håll och till synes även Warg är det svårt att vara missnöjd med den backlinje som varit under säsongen. Frågan är snarare hur många som klubben riskerar att tappa till nästa säsong och hur mycket tid som behöver läggas på att hitta ersättare.

Statistiken är sammanställd med hjälp av SHL.se och betterthanamonkey.com.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *