Sundblad kvar är goda nyheter

Sundblad kvar är goda nyheter

Vi vardagsrumsexperter vet alltid bäst. Vi vet vilket back som är akilleshälen, vi vet vilken forward som inte levererar och vi vet när tränaren måste få sparken. Vi vet helt enkelt bäst för att vi älskar våra egna åsikter och mer än gärna suger upp de fakta eller indicier som styrker vad vi redan tror och förkastar sådant som pekar åt annat håll.

Så jag tar därför beskedet om att Sundblad får stanna som ett tecken på att han har både ledningens och truppens förtroende. Utan dessa i ryggen hade ett sådant beslut aldrig fattats. Kritik har riktats mot honom för stelbenthet i matchning och förmåga att känna in spelare och vara en bra ”man-manager”.

Jag tar det med en nypa salt. Sundblad är en tränare med en idé han tror på. En filosofi han jobbar för att inpränta i alla som jobbar med honom, och han tycks också vara en person som gör det jobbet med passion och övertygelse. Det är en bra grund att bygga på, och jag tror också att det är precis det stabila fundament klubben behöver just nu.

De olika ryktena som florerat kring osämja i truppen kommer med territoriet. Vilket alla lag som någon gång fastnat i moraset i botten på tabellen vet. Individer som faller ur ramen på det sättet finns alltid i en trupp. De som hellre springer och gömmer sig när det börjar blåsa snålt. Ledarna och de ansvarstagande personligheterna kliver istället fram och levererar.

Weinstock är ett sådant exempel. Jag vågar inte spekulera i hur hans relation till tränare Sundblad är, men han lyssnade, förstod och klev fram. Han var långt ifrån ensam om det. Vi lyckades slänga ihop en kortare vinstsvit när vi behövde det som bäst. Våra ledare gjorde jobbet.

Det ska Sundblad såklart ha cred för. Han sprang inte heller och gömde sig. Han avgick inte, han duckade inte, han stod upp för det han trodde var rätt och riktigt i vår spelidé. Den sortens ledare gillar jag. Det är för sådana man spelar själ och hjärta ur sig, även om man ibland har svårt med den upplevda fyrkantigheten i Sundblads coachning.

Det är viktigt att komma ihåg att den fyrkantigheten är just upplevd. För oss utan insyn och riktig insikt i en vardag under Sundblad återstår bara spekulationer och tolkningar. Viskningsleken när den är som sämst. En spelare sa något en sen kväll på krogen och budskapet förvrängs i varje led den sprids och blir plötsligt en sanning.

En bra ledare pratar mindre om jaget än laget i framgång. Det var vi. Eller i det här fallet ”grabbarna” som gjorde det. De hittade ett sätt under Niklas Sunblads ledning. Äran är lika mycket deras som hans. Han gillar Örebro och vill lyckas hos oss.

” – Jag trivs jättebra här i Örebro. Det var en utmaning, men grabbarna hittade ett sätt när det verkligen gällde, säger Niklas Sundblad.”
-Citat från: http://hockeynews.se/articles/2303/

Jag tror att det vi främst behöver just nu är stabilitet och en känsla av progress. Sundblad kan ge oss det, särskilt om vår ekonomiska situation normaliseras. Kanske kan vi klättra ett par placeringar i nästa års tabell. Allt annat blir en bonus. Men jag längtar redan till säsongspremiären.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *