Taggat och tänt Örebro nollade Luleå borta

Taggat och tänt Örebro nollade Luleå borta

Ett av Örebros bekymmer har varit att man inte varit vakna från start, men det var man verkligen denna gång. Luleå hann knappt reagera efter att de tagit emot pucken innan en Örebroare var på dem. Det var som ett yrmoln av vita träskmyggor som for runt de blodröda Luleåspelarna.

Örebro tog också helt och fullt rättvist ledningen 14:31 in i första perioden när Emil Larsson fångade upp returen på Marcus Hardegårds skott från blå. Det tråkiga var att Oscar Engsund sänkte Hardegård med en axel rakt i huvudet i samma veva. Att han fick matchstraff och åkte ut var helt korrekt dömt av domarna. Inte ens ett svårt beslut med tanke på hur kort tid de stirrade på videoklippen, men hemmaklacken höll inte riktigt med.

Elias Ekström stod sedan bakom att Örebro utökade till 2-0 när han dirigerade Örebros powerplay. Han bröt in mot mål och sköt och till slut kunde Juuso Puustinen enkelt raka in pucken.

Hemmapubliken gjorde allt de kunde för att påverka domaren efter det. Något jag tycker man ska kunna förvänta sig av en hemmapublik. Enögda, sura och vrålande hemmasupportrar är de bästa om ni frågar mig, även om jag förstår att de i samma vända kan framstå som korkade, okunniga och bittra i samma veva. Det är en balansgång det där.

Örebro gav sedan bort de sista två minutrarna av powerplay-spelet genom en billig tripping mot slutet av perioden. Det kändes lite onödigt så att säga, men svaga utvisningar var ett tema för kvällen.

Den andra perioden åkte Joel Mustonen ut 2 minuter för hooking när han spearade en motståndare. Det kan nog bli mer än bara 2 minuter om de väljer att granska det.

Enroths fortsatta storspel imponerade. Hans plock på Shinnimins friläge var bara så vacker.

Mot slutet av perioden var det mycket Luleå efter en del rätt onödiga utvisningar av Örebro, men boxplayspelet i kombination med Enroth såg till att nollan var intakt.

Tredje perioden började med ett helt otroligt läge för Linus Omark där han lyckas pricka stolpen via Enroth. Lampor började blinka och ljud spelade, men pucken var aldrig inne. Det följdes upp med en ny, onödig utvisning. Roughing som borde vara high sticking.

Dubbelutvisningen på Zamorsky och Shinnimin kändes lite tuff mot Shinnimin, men det är väl ett pris han får betala med det rykte han har.

Det var nästan bara Luleå som försökte anfalla resten av matchen. Örebro var inställda på att försvara sig och gjorde det framgångsrikt. Örebro skapade faktiskt ingenting offensivt andra halvan av matchen, bland annat på grund av utvisningar.

Det kom inga fler mål utan Örebro höll tätt och inkasserade första segern för säsongen. Man kämpade bra och det lönade sig denna gång. I det långa loppet är det givetvis inte hållbart, men för en första seger är det fullt gångbart.

Från SAOL:

generala generalade generalat
verb
genera´la

1 styra och ställa i försvaret med oifrågasatt pondus

JFR dominera, leda, Rasmus Rissanen
2 leda trupper ut i krig

Jani Lajunen var en gud i boxplay inte minst.

Oliver Eklind är här för att stanna. Mastomäki ser lite pånyttfödd ut. Ekström håller fin SHL-nivå. Zamorsky har avverkat debuten utan några större missöden. Jag tycker fortfarande att Salomäki och Puustinen behöver visa mer, men det går åt rätt håll.

Förstakedja med Abols, Larsson och Kovacs var riktigt bra i första perioden.

Men bäst på isen var utan tvekan Jhonas Enroth som var en vägg i målet från start till må … slutet på matchen.

Om Örebro kan fortsätta bygga på detta spel, och få bort utvisningarna, då kan det bli en riktigt kul säsong.

Nu väntar Frölunda borta på torsdag. De har spelat ganska bra i perioder, men också haft en ganska låg lägstanivå när det inte funkat för dem. Det är väl lite så det sett ut de senaste säsongerna så de är inte oslagbara och mycket hänger på om man kan få stopp på Ryan Lasch.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *